АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особлива частина. Тема № 9. Порушення кримінальної справи

Читайте также:
  1. III. Практична частина.
  2. Апаратна частина
  3. Детинець - укріплена центральна частина давнього міста на Русі.
  4. Для підготовки до підсумкового модульного контролю (екзамену) з Кримінального права України (Особлива частина)
  5. Друга частина розробляється по фінансовому проекту за допомогою ЕОМ.
  6. З дисципліни «Кримінальне право України (загальна частина)»
  7. Загальна частина
  8. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА
  9. Загальна частина
  10. Загальна частина
  11. Загальна частина
  12. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

 

 

Тема № 9. Порушення кримінальної справи.

Порушення кримінальної справи – це перша і обов’язкова стадія кримінального процесу, без якої неможливе подальше провадження по справі. Значення цієї стадії надзвичайне, оскільки своєчасне і обґрунтоване порушення кримінальної справи є необхідною умовою для оперативного та повного розкриття злочину, в той час як пізне реагування на сигнал може ускладнити розслідування по справі та привести до неможливості збору доказів.

Як і будь-яка інша стадія процесу вона характеризується своїми завданнями, колом учасників стадії, процесуальними засобами діяльності в цій стадії, етапами стадії та кінцевими рішеннями стадії.

Ця тема не відноситься до розряду «складних тем», але є основною та базисною в системі стадій кримінального процесу. Ефективне її засвоєння є запорукою подальшої плідної роботи з іншими стадіями процесу.

 

Питання семінару:

 

1. Поняття, завдання, місце і роль у кримінальному процесу стадії порушення кримінальної справи.

2. Приводи та підстави до порушення кримінальної справи.

3. Органи та посадові особи які компетентні вирішувати питання про порушення кримінальної справи.

4. Процесуальний порядок вирішення питання про порушення кримінальної справи. Зміст постанови про порушення кримінальної справи.

5. Обставини, що виключають порушення кримінальної справи.

 

Задачі

1. До судді, з заявою звернулась громадянка Мішина Н.С. про те, що її чоловік постійно п’є, влаштовує скандали та б’є її. Два місяці тому він, погрожуючи її примусив зробити аборт, але вона відмовилась. Тоді він її побив внаслідок чого, в неї виникли передчасні пологи мертвого немовля. Мішина Н.С. вимагала притягти чоловіка до кримінальної відповідальності.

Яке рішення повинен прийняти суддя в зв’язку з поданою нею заявою?

 

2. До відділення міліції прийшов Якунов А.Л. та повідомив, що

він вбив свою семирічну падчерку Світлану. Як пояснив заявник, він пішов з нею на річку і заборонив доньці купатися, бо вода була дуже холодна. Світлана почала йому грубити, зухвало з ним розмовляти та нагадувати, що він не рідний її батько. Наздогнавши її, він кілька разів вдарив дівчинку, вона впала і тоді він побачив, що донька мертва. Злякавшись він викинув труп у річку та й пішов назад до селища, але до дому зайти не наважився, бо треба було пояснити жінці, де їх донька.

На місті події працівниками міліції труп дитини не був знайдений. До дому Якунову А.Л. був направлений дільничний інспектор, котрий застав дома жінку. Вона підтвердила, що чоловік з донькою пішли на річку та до цього часу не повернулися. На питання інспектора, які стосунки були між батьком та падчеркою, вона відповіла, що вони постійно сварилися та батько інколи бив доньку.

Чи є в даному випадку приводи і підстави до порушення кримінальної справи?

 

3. До прокуратури звернулася Петухова Т.А. з заявою, в якій вимагала притягти до кримінальної відповідальності Малахова за зґвалтування її 16-річної доньки. Марія Петухова була викликана до прокуратури та дала пояснення, в якому підтвердила факт зґвалтування.

Слідчий порушив кримінальну справу, допитав мати Марії в якості свідка, виніс постанову про визнання Марії потерпілої та призначив судово-медичний огляд. Потерпіла відмовилась давати свідчення та піддаватися огляду. Вона заявила, що має намір забрати свою заяву, тому що Малахов був з нею знайом раніше та обіцяв з нею одружитися.

Слідчий пояснив Марії, що кримінальна справа про зґвалтування не підлягає припиненню в зв’язку з примиренням потерпілої з винним. На це рішення Марія подала скаргу прокуророві.

Яке рішення повинен прийняти прокурор?

 

Література до теми:

 

1. Конституция Украины: Принята на пятой сессии Верховной Рады Украины 28 июня 1996 г. // Ведомости Верховной Рады Украины. – 1996. - № 30. – Ст. 141.

2. Уголовно-процессуальный кодекс Украины (с измен. и доп. по состоянию на1 сентября 2007 г.) – Х.: Одиссей, 2007. – 264 с.

3. Уголовно-процессуальный кодекс Украины: Научно-практический комментарий. / Под общей ред. В.Т. Маляренко, Ю.П. Аленина. – Х.: ООО «Одиссей», 2003. – 960 с.

4. Лобойко Л.М. Кримінально-процесуальне право: Курс лекцій: Навч. посіб.- К.: Істина, 2005. – 234 с.

5. Лобойко Л.М. Стадії кримінального процесу: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 176 с.

6. Уголовный процесс: Учебник для вузов / Под ред. В.П. Божьева, 2-е изд., исправл. и дополнен.- М.: Спарк, 2003. – 574 с.

7. Якупов Р.Х. Уголовный процесс. – М.. 1998.- 342 с.

8. Ефанова В.А. Возбуждение уголовного дела судом. – Воронеж, 1988.

Теми рефератів та завдання до теми:

1.Способи реєстрації і перевірки заяв та повідомлень про скоєння та підготовки до скоєння злочину.

2. Явка з повинною: поняття та значення для кримінального процесу.

3. Нагляд прокурора на стадії порушення кримінальної справи.

4. Оформити протокол усної заяви про скоєння злочину.

5. Оформити постанову про порушення кримінальної справи та постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.

6. Оформити скаргу на постанову про відмову в порушені кримінальної справи.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)