АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЛОВНИК ОСНОВНИХ ТЕРМІНІВ

Читайте также:
  1. АКТ на списання основних засобів
  2. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів
  3. АНОТАЦІЇ ДО ОСНОВНИХ ТЕМ КУРСУ «ПСИХОЛОГІЯ»
  4. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  5. В якому з наведених випадків надходження основних засобів у банк не є здійсненням капітальних інвестицій?
  6. Визначення основних розмірів барабана.
  7. Вимоги до визначення поняття у словнику
  8. Вирішення основних завдань з охорони праці досягається виконанням комплексу
  9. Витрати на амортизацію основних фондів
  10. Він може перекласти цей текст без словника.
  11. Групи основних засобів та мінімальні терміни їх корисного використання за ПКУ
  12. Дисципліна Іcторія України, як предмет вивчення її основних методологічних засад та принципів

Апеляція – подання прокурора, скарга учасника судового розгляду та інших осіб, інтересів яких стосується рішення суду, про перегляд справи в апеляційному порядку.

Видача особи (екстрадиція) – передача особи за запитом держави, у якій стосовно такої особи порушено провадження в кримінальній справі або ухвалено обвинувальний вирок і яку вона залишила з метою уникнення відповідальності за вчинений злочин.

Вирок – рішення суду першої чи апеляційної інстанції про винуватість або невинуватість особи у вчиненні злочину і про призначення їй покарання чи звільнення від покарання.

Висновок експерта – процесуальний документ, у якому викладаються зміст дослідження та мотивовані висновки з питань, поставлених перед експертом особою, яка веде провадження в кримінальній справі, чи сторонами.

Державне обвинувачення – процесуальна і публічна діяльність прокурора у доведенні перед судом обвинувачення з метою забезпечення кримінальної відповідальності особи, яка вчинила злочин.

Доручення про надання правової допомоги – доручення, запит, клопотання, прохання тощо іноземної держави чи України в особі її компетентних або уповноважених органів про надання правової допомоги у кримінальній справі.

Експерт – особа, яка має необхідні спеціальні знання для дачі висновку з питань, що виникають під час провадження у кримінальній справі, і якій постановою органу дізнання, слідчого, прокурора чи судді або ухвалою суду доручено провадження експертизи.

Законні представники – батьки, а якщо їх немає – інші повнолітні близькі родичі, опікуни, піклувальники, представники органів опіки і піклування, представники установ і організацій, під опікою чи на піклуванні яких перебуває неповнолітній, недієздатний чи обмежено дієздатний.

Захисник – це особа, яка здійснює захист прав і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого шляхом надання їм необхідної юридичної допомоги.

Касаційне подання – подання прокурора про перегляд справи у касаційному порядку.

Касаційна скарга – скарга учасника судового розгляду про перегляд справи у касаційному порядку.

Кримінальний процес – врегульована нормами кримінально-процесуального права діяльність органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду по виявленню, попередженню і розкриттю злочинів, викриттю й покаранню винних та недопущенню покарання невинних, а також система правових відносин, які виникають у зв’язку з цією діяльністю між органами і особами, які беруть у ній участь.

Міжнародна правова допомога в кримінальних справах проведення відповідними органами однієї держави дій, виконання яких необхідне для розслідування кримінальної справи, її розгляду в суді або для виконання призначеного покарання в іншій державі.

Начальник слідчого підрозділу – службова особа, яка очолює відповідний слідчий підрозділ, або його заступник, які діють у межах своєї компетенції.

Начальник органу дізнання – службова особа органу дізнання, яка очолює відповідний підрозділ, або його заступник, які діють у межах своєї компетенції.

Обвинувачений – фізична особа, щодо якої в установленому законом порядку винесено постанову про притягнення її як обвинуваченого.

Особа, яка здійснює дізнання – службова особа, якій органом дізнання доручено здійснювати досудове розслідування у формі дізнання.

Підозрюваний – фізична особа, яку затримано за підозрою у вчиненні злочину або щодо якої застосовано запобіжній захід до винесення постанови про притягнення її як обвинуваченого.

Підсудний – фізична особа, кримінальну справу з обвинувачення якої призначено до судового розгляду.

Понятий – фізична особа, яку залучають до участі в кримінальній справі з метою засвідчення її підписом відповідності записів у протоколі виконаній процесуальній дії.

Постанова – процесуальне рішення особи, яка здійснює дізнання, слідчого, начальника органу дізнання, начальника слідчого підрозділу, прокурора, судді, суду в колегіальному складі.

Потерпілий – фізична особа, якій злочином безпосередньо заподіяно моральної, фізичної або майнової шкоди і яку визнано потерпілою постановою особи, яка проводить дізнання, слідчого, прокурора, судді або ухвалою суду.

Прокурор – посадова особа органів прокуратури, на яку покладено повноваження по здійсненню прокурорського нагляду за дотриманням законів органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органами дізнання, досудового слідства та ін., а також по підтриманню державного обвинувачення в суді. Під термін “прокурор” підпадають: Генеральний прокурор України, прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, прокурори міст і районів та прирівняні до них, військові прокурори гарнізонів, транспортний прокурор, заступники, помічники прокурора, начальники підрозділів органів прокуратури, їх заступники, прокурори підрозділів органів прокуратури, прокурори-криміналісти, які діють у межах своїх повноважень.

Протокол – процесуальний документ, у якому у випадках, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом, засвідчується факт провадження, зміст і результати процесуальних дій.

Процесуальні рішення – правозастосувальні акти, прийняті судом, суддею, прокурором, слідчим, начальником слідчого підрозділу, особою, яка здійснює дізнання, начальником органу дізнання, які містять відповіді на правові питання, що виникають при провадженні у справі, та владні приписи про правові дії.

Свідок – це фізична особа, щодо якої у дізнавача, слідчого, прокурора, суду, судді є дані, що їй відомі обставини, котрі стосуються справи, і яку у зв’язку з цим викликано для дачі показань.

Слідчий – службова особа відповідного слідчого підрозділу, уповноважена здійснювати досудове слідство у кримінальній справі.

Спеціаліст – особа, що має необхідні спеціальні знання і яку залучають у разі потреби до участі у провадженні окремих процесуальних дій.

Суд ‑ Верховний Суд України і загальні суди, уповноважені здійснювати правосуддя на підставі закону.

Суддя – посадова особа судової влади, яка відповідно до Конституції України наділена повноваженнями здійснювати правосуддя і виконувати свої обов’язки на професійній основі в суді загальної юрисдикції, народний засідатель, присяжний.

Ухвала – рішення (крім вироку та постанови) суду першої, апеляційної і касаційної інстанцій при розгляді справи судом у колегіальному складі.

Цивільний позивач – громадянин, підприємство, установа чи організація, які зазнали матеріальної шкоди від злочину і пред’явили до обвинуваченого або до осіб, що несуть матеріальну відповідальність за його дії, вимогу про відшкодування збитків.

Цивільний відповідач – фізична або юридична особа, яка несе матеріальну відповідальність за дії обвинуваченого, до якої по кримінальній справі пред’явили цивільний позов з метою відшкодування збитків або компенсації моральної шкоди, завданої злочинними діями.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)