АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні методичні вказівки. Харківський національний університет внутрішніх справ

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. Атрибути – це компоненти тегу, що містять вказівки про те, як броузер має сприйняти й обробити тег.
  5. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  6. Вказівки до рішення
  7. Глава 1. Загальні положення
  8. Глава 19. Загальні положення досудового розслідування
  9. Глава 2. Загальні правила документообігу
  10. Глава 42. Загальні засади міжнародного співробітництва
  11. Глвав 2. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ
  12. Додаток. Програма дисципліни і методичні

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Харківський національний університет внутрішніх справ

Факультет з підготовки слідчих

Кафедра кримінального процесу

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

 

 

з дисципліни «Кримінальний процес»

 

 

Галузь знань 0304 «Право»

 

Напрям підготовки 6.030401 «Правознавство»

6.030402«Правоохоронна діяльність»

Освітньо-кваліфікаційний рівень «Бакалавр»

 

Форма навчання Денна, заочна

 

 

Харків


Передмова

  СХВАЛЕНО Методичною радою Харківського національного університету внутрішніх справ ___________________Протокол № _______ (дата, місяць, рік)     ЗАТВЕРДЖЕНО Вченою радою факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства та дізнання ________________________ Протокол № _______ (дата, місяць, рік) ___________ ______________ (підпис) (П.І.Б.)
  ПОГОДЖЕНО Секцією методичної ради з юридичних дисциплін Харківського національного університету внутрішніх справ _______________________Протокол№ _______ (дата, місяць, рік) _____________ ____________ (підпис) (П.І.Б.)   ЗАТВЕРДЖЕНО На засіданні кафедри кримінального процесу ФПФПСД ХНУВС ________________________ Протокол № _______ (дата, місяць, рік) __________________ _________________________ (підпис) (П.І.Б.)    

 

 

РОЗРОБЛЕНО ТА ВНЕСЕНО: Харківським національним університетом внутрішніх справ

Рецензенти:

Лапта С.П. – заступник начальника кафедри криміналістики, судової медицини та психіатрії ФПФПСД ХНУВС, кандидат юридичних наук, доцент

Храмцов О.М. – доцент кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна, кандидат юридичних наук, доцент

 

 

Розробники:Балац Р.М. - викладач кафедри кримінального процесу ФПФПСД ХНУВС

Методичні розробки для підготовки курсових робіт / МВС України, Харк., нац. ун-т внутр. справ, Фак-т підготовки фахівців для підрозділів слідства та дізнання, Каф. кримінального процесу; [розроб. Балац Р.М.– Х.: ХНУВС, 2012. –27 с.

© Балац Р.М., 2012.

© ХНУВС


Загальні методичні вказівки

Курсова робота призначена для формування у курсантів навчально-наукового інституту підготовки фахівців кримінальної міліції та факультету з підготовки фахівців громадської безпеки та слухачів факультету заочного та дистанційного навчання працівників ОВС навичок самостійної наукової роботи, підвищення їх теоретичного та професійного рівня і більш глибокого засвоєння матеріалу курсу "Кримінальний процес".

Під час написання курсової роботи курсанти (слухачі) зобов’язані показати вміння працювати з науковою літературою, аналізувати джерела кримінально-процесуального права та правозастосовчу практику, робити обґрунтовані узагальнення та висновки.

Курсова робота повинна бути самостійною науковою працею, предметом дослідженням якої є певна проблема в кримінально-процесуальному праві України, що свідчить про глибокі знання автора в цій галузі, спирається на практику застосування чинного законодавства.

Вибір теми курсової роботи:

Тема курсової роботи обирається курсантом на власний розсуд на підставі затвердженого кафедрою переліку тем курсових робіт із кримінального процесу України. Тема слухачем обирається відповідно списку навчальної групи.

Разом з темою надається і рекомендований план кожної роботи, який може змінюватися чи доповнюватися за згодою з науковим керівником.

На підставі подання наукового керівника, затвердженого рішенням кафедри, за курсову роботу може бути зараховано доповідь курсанта на засіданні наукового гуртка.

Підготовка курсової роботи:

Після вибору та реєстрації[1] теми курсової роботи курсант (слухач), виходячи із законодавчого та іншого матеріалу (навчальної програми, планів семінарських та практичних занять, навчальної, монографічної та іншої літератури з курсу Кримінального процесу, бібліотечного каталогу), повинен самостійно скласти перелік необхідних нормативних актів та літератури, продумати порядок та термін підготування курсової роботи. Після цього він зобов’язаний з’явитись до наукового керівника для узгодження з ним плану роботи, переліку нормативних актів та літератури, порядку та термінів підготування курсової роботи.

Зміст курсової роботи має відповідати обраній темі та складеному плану. Курсова робота повинна мати наступну структуру:

а) план;

б) вступ, в якому стисло обґрунтовується актуальність та значення теми курсової роботи, зазначається про ступінь розробленості обраної проблеми у теорії кримінального процесу, вказуються основні літературні, нормативні та інші джерела, використані при написанні роботи, вказується мета й задачі дослідження; перелік вчених-процесуалістів, які досліджували тему;

в) основний текст, що складається з розділів, поділених на підрозділи, або лише з розділів; висновки автора роботи у кінці кожного розділу або підрозділу;

г) висновок, у якому коротко викладають найбільш важливі наукові та практичні результати, одержані в роботі, які повинні містити формулювання розв'язаної наукової проблеми (задачі), її значення для науки і практики. Далі формулюють висновки та рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів;

д) список використаних нормативних актів та літератури.

При написанні курсової роботи обов’язково необхідно використовувати наступні джерела:

а) нормативні акти (Конституція України, Закони України, міжнародно-правові акти);

б) спеціальну наукову літературу (статті у наукових періодичних виданнях, монографії, науково-практичні посібники та ін.);

в) матеріали опублікованої та неопублікованої юридичної (в тому числі і судової) практики, дані судової статистики;

г) інші джерела (постанови Пленуму Верховного Суду України, автореферати дисертацій, практикуми з кримінального процесу та ін.).

Список основних джерел слід узгодити з науковим керівником та доповнювати по мірі підготовки курсової роботи.

Перед початком безпосереднього написання курсової роботи курсант (слухач) повинен уважно вивчити всі рекомендовані до теми джерела. При цьому доцільно робити виписки з нормативних актів, книг, статей, інших джерел, помічаючи в чернетці ті сторінки та видання, які мають найбільш важливе значення при висвітленні відповідних питань теми курсової роботи.

Написання курсової роботи – це систематизований та такий, що відповідає її плану, грамотний та самостійний виклад курсантом основних положень теми, який відображає розуміння певних наукових проблем кримінально-процесуального права України.

При використанні літературних та інших нормативних матеріалів необхідно робити відповідні посилання в суворій відповідності до встановлених правил (стандартів)[2]. Запозичення тексту з чужих літературних та наукових творів, без відповідного посилання на них, забороняється. Відсутність посилань на використану літературу та запозичення тексту з чужих літературних творів без посилання на них тягне за собою безумовне повернення роботи для повторного виконання.

Обсяг курсової роботи та її оформлення:

Орієнтовний обсяг курсової роботи – 25-30 рукописних сторінок формату (А-4). Текст пишеться лише на одній сторінці листа грамотно, акуратно, з полями на лівому боці листа для викладення зауважень рецензента, великим, розбірливим почерком, однаковим чорнилом.

При виконанні (оформленні) курсової роботи за допомогою комп’ютера її друкують на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 з використанням шрифту Times New Roman текстового редактора Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. Шрифт друку повинен бути чітким, стрічка - чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту курсової роботи повинна бути однаковою. Текст курсової роботи необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: лівий - 25 мм, правий - 10 мм, верхній - 20 мм, нижній - 20 мм. При цьому орієнтовний обсяг курсової роботи – 20-25 машинописних сторінок.

До загального обсягу курсової роботи, визначеного методичними рекомендаціями, не входять додатки, список використаних джерел, таблиці та діаграми, які повністю займають площу сторінки. Але всі сторінки зазначених елементів курсової роботи підлягають нумерації на загальних засадах.

Будь-які скорочення слів, понять у роботі (в заголовках, підзаголовках, плані, тексті, посиланнях на джерела та ін.), крім загальноприйнятих (наприклад, КК, КПК, ст.), неприпустимі. Надання курсовій роботі великого обсягу, викладення її змісту з помилками, неграмотно, брудно, без полів, нерозбірливим для читання почерком, різним чорнилом чи з неприпустимими скороченнями слів тягне за собою безумовне її повернення для повторного виконання.

У курсовій роботі повинен бути титульний лист, на якому зазначається:

а) найменування Університету;

б) найменування кафедри;

в) повне та точне найменування теми курсової роботи;

г) прізвище та ініціали курсанта, курс, інститут та номер його навчальної групи;

д) науковий ступінь, вчене, спеціальне звання наукового керівника.

е) місце (місто) та рік виконання роботи.

Сторінки курсової роботи повинні бути пронумеровані у верхній частині сторінки справа, або знизу посередині сторінки після викладеного на ній тексту. Нумерація сторінок має бути суцільною по всій роботі.

Першою сторінкою є план роботи. Вступ, висновок, кожний розділ, а у випадку поділу роботи на підрозділи – кожен підрозділ, а також список використаного нормативного матеріалу та літератури, починається з нової сторінки. Підзаголовки відтворюються лише в тексті.

Список нормативного матеріалу та літератури (джерела) зазначається в певній послідовності:

а) нормативний матеріал;

б) спеціальна наукова література;

в) матеріали юридичної практики;

г) інші джерела.

Курсова робота повинна бути підписана на останній сторінці після списку використаного нормативного матеріалу та літератури. Тут же повинна бути зазначена дата (число, місяць та рік фактичної здачі роботи на кафедру для реєстрації).

Строки здачі та захисту роботи:

Курсова робота має бути подана на кафедру кримінального процесу за 30 днів до визначеного дня її захисту. Курсова робота представляється лаборанту кафедри, який реєструє її в спеціальному журналі та передає на перевірку та рецензування науковому керівникові, а в окремих випадках, за вказівкою начальника кафедри, іншому викладачеві кафедри. Керівник знайомиться з роботою, визначає її науковий рівень, дотримання вимог до оформлення, дає письмову рецензію та допускає її до захисту або повертає її для доопрацювання та усунення всіх недоліків.

Критеріями оцінки курсової роботи є:

а) ступінь розробки теми;

б) повнота охоплення літератури до теми;

в) використання спеціальної літератури, нормативних актів, юридичної практики (у тому числі практики судів та слідчих органів);

г) творчий підхід до написання курсової роботи;

д) правильність та наукова обґрунтованість висновків;

е) стиль викладення, його самостійність;

ж) додержання даних методичних вказівок.

Захист курсової роботи здійснюється на кафедрі кримінального процесу. День та година визначається науковим керівником (викладачем). Для підготовки до захисту курсанту напередодні видається відрецензована курсова робота.

Захист курсової роботи здійснюється перед комісією у складі наукового керівника та інших викладачів кафедри (не менше двох.)

Процедура захисту курсової роботи полягає у наступному. Ознайомившись з письмовим відзивом на роботу, курсант (слухач) дає усні пояснення по суті критичних зауважень рецензента по роботі, відповідає на запитання наукового керівника (викладача) та інших присутніх на захисті осіб, обґрунтовує свої висновки додатковими аргументами.

Під час оцінювання курсової роботи враховується не тільки її зміст, але й результати захисту. Науковий керівник (рецензент) визначає оцінку роботи та результатів її захисту за стобальною шкалою та виставляє її до відомості, а також у залікову книжку.

Захищені курсові роботи курсантам (слухачам) не повертаються і зберігаються на кафедрі. Якщо курсова робота є продовженням вже розроблюваної курсантом теми, або ця тема продовжує розроблятись ним далі, то йому може бути видана захищена курсова робота з дозволу наукового керівника, з подальшим

поверненням її на кафедру.

Курсанти (слухачі), які не здали курсової роботи чи не з’явились на їх захист в призначений термін, або отримали на захисті незадовільну оцінку, вважаються такими, що не виконали навчального плану з курсу Кримінального процесу та до складання чергових іспитів не допускаються.

Консультації з усіх інших питань, пов’язаних з виконанням курсової роботи, можна отримати у чергового викладача кафедри та у наукового керівника.

 

Безумовні підстави для повернення курсової роботи для повторного виконання:

1. Тему і план курсової роботи не узгоджено з науковим керівником.

2. Курсова роботи не зареєстрована у встановленому порядку.

3. Зміст курсової роботи не відповідає обраній темі та складеному плану.

4. При написанні курсової роботи не використано рекомендовані джерела (нормативні акти, спеціальну наукову літературу, матеріали юридичної практики, дані судової статистики, інші джерела).

5. При використанні літературних та інших нормативних матеріалів:

¾ не наведено відповідні посилання у відповідності до встановлених правил (стандартів);

¾ має місце запозичення тексту з чужих літературних та наукових творів, без відповідного посилання на них.

6. Обсяг курсової роботи не відповідає встановленим вимогам.

7. Рукописний текст викладено: неграмотно, неакуратно, дрібним, нерозбірливим почерком, чорнилами різного кольору.

8. При виконанні курсової роботи за допомогою оргтехніки не дотримано встановлених вимог щодо оформлення.

9. Курсова робота не підписана на останній сторінці після списку використаного нормативного матеріалу та літератури, а також не зазначена дата (число, місяць та рік фактичної здачі роботи на кафедру для реєстрації).


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)