АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гестагенні препарати

Читайте также:
  1. Андрогениi препарати
  2. Біологічні препарати і стимулятори росту рослин
  3. Гормональні препарати підшлункової залози
  4. Гормональні препарати щитовидної залози
  5. Лекція: ГОРМОНАЛЬНІ ПРЕПАРАТИ
  6. Тема 17. СУЛЬФАНIЛАМІДНI ПРЕПАРАТИ
  7. Тема 24. АНТИКОАГУЛЯНТИ, СПАЗМОЛIТИКИ І ПРОТИГIСТАМIННI ПРЕПАРАТИ
  8. Тема 9. ХОЛІНЕРГІЧНІ ПРЕПАРАТИ
  9. Туберкульоз у осіб, що тривало приймають гормональні препарати

Це лікарські речовини, ідентичні гормону жовтого тіла або близькі до нього за фармакологічною дією. За хімічним складом — це ненасичені тетрациклічні дикетони. В практиці застосовують прогестерон, сироватку жеребних кобил, гонадотропін сироватковий та.синтетичні препарати — синхровет, мегастролу ацетат, сурфагон, амол.

Гестагенні препарати підтримують вагітність, затримують розвиток фолікулінів після запліднення, припиняють тічку, зменшують чутливість матки до окситоцину, сприяють утворенню плаценти і забезпечують прикріплення заплідненої яйцеклітини, у матці. Перед родами за їх допомогою розслаблюються зв'язки тазового апарата і виходить плід. Синтетичні гестагени затримують виділення, але не секрецію гонадотропних гормонів у гіпофізі. Після припинення дії препарату гормони гіпофіза виділяються і стимулюють дозрівання фолікулів.

За одиницю дії гонадотропного препарату приймають найменшу кількість його, що викликає специфічні зміни в слизовій оболонці матки, характерні для початкової стадії вагітності, і за силою фармакологічної дії відповідає 1 мг кристалічного прогестерону.

Гестагенні препарати застосовують для збереження вагітності, синхронізації охоти в овець і корів. Багатоплідним тваринам їх вводять для підвищення плодючості. Прогестерон — Progesteronum.

Властивості: білий кристалічний порошок, нерозчинний у воді. Добре розчиняється у спирті, ефірі, хлороформі, погано — у рослинних оліях. Це гормон жовтого тіла яєчників, що забезпечує функцію репродуктивного апарату самок.

Форма випуску: 1%- і 2,5%-ні олійні розчини в ампулах по 1 мл. 1 мг прогестерону відповідає 1 ОД.

Зберігання: за списком Б.

Дія: бере участь у формуванні плаценти, підтримує секрецію ендометрію, створює умови для виношування плода, стимулює розвиток молочних залоз, знижує скоротливість матки.

Показання, способи і дози застосуванн я: для активізації переходу слизової оболонки матки із проліферативної у секреторну стадію, що забезпечує імплантацію зиготи, зменшує збудливість і скоротливість вагітної матки, для відновлення циклічності статевих циклів. Дози підшкірне або внутрішньом'язово: коням, коровам 0,01–0,10 г; вівцям 0,001– 0,015; свиням 0,015–0,026; собакам, котам 0,002–0,005 г один раз на день.

Сироватка жеребних кобил (СЖК) — Serum Equae praegnantis, сироватка крові кобил на 45–100-му дні вагітності.

Властивості: прозора або злегка опалесціююча світло-жовтого кольору рідина з наявністю осаду, консервована фенолом. СЖК містить фолікулостимулюючий і лютеїнізуючий гонадотропні гормони у співвідношенні 4:1.

Форма випуску: рідина або порошок у флаконах із зазначенням активності в одиницях дії.

Дія: препарат забезпечує дозрівання яйцеклітин, нормалізує фази статевого циклу, поліпшує заплідненість і підвищує багатоплідність.

Показання, способи і дози застосування при анафродезії і гіпофункції яєчників, для стимуляції охоти, активізації овуляції, підвищення плодючості, створення умов для запліднення і розвитку плода, відновлення статевої циклічності, дозрівання яй­цеклітин. У самців застосовують для стимуляції сперматогенезу та активізації статевих рефлексів. Дози підшкірне або внутрішньом'язово: коровам 2000–3500 ОД; кобилам 4000–5000; телицям 800–1000; вівцям, козам 800–1250; свиням 800–1000; собакам 50–200; котам 20–50; кролям 50–150 ОД.

Протипоказання: СЖК не вводять внутрішньовенне, крім коней, щоб не викликати анафілактичної реакції.

Гравогормон — Gravogormonum.

Властивості: світло-сірого кольору гігроскопічний порошок, іноді має рожевий відтінок, добре розчиняється у воді. Це ліофілізований порошок, одержаний з сироватки жеребних кобил. Він містить фолікулостимулюючий і лютеїнізуючий гормон у співвідношенні 4:1.

Дія: гормони стимулюють функцію статевих, залоз, сприяють заплідненню яйцеклітин, підвищують плодючість, нормалізують

функцію яєчників у самок і сперматогенез у самців. На відміну від СЖК, при повторних введеннях гравогормону не виникає анафілактична реакція,.

Показання, способи і дози застосування: при гіпофункції яєчників, наявності персистентних жовтих тіл, ановуляторних статевих циклах, для стимуляції багатоплідності у самок і підвищення статевої потенції у самців. При відсутності дії препа­рат вводять повторно через три тижні. Дози внутрішньом'язово або підшкірне: коровам 4000–5000 ОД; бугаям 1500–2000; нетелям 3000–4000; свиням 800–1500; кнурам 500–800; вівцям 1000–1200, баранам 1500–2000 норкам стандартним 13000–25000, нор­кам кольоровим 25000–30000 ОД.

Протипоказання: кістозні переродження яєчників, висна­ження, захворювання печінки.

Гонадотропін хоріонічний (хоріогонін, гонабіон) — Gonadotropinum chorionicum.

Властивості: білий кристалічний гігроскопічний порошок, добре розчиняється у воді. Водні розчини нестійкі, ЇХ готують перед застосуванням. Гонадотропін хоріонічний одержують із сечі вагітних жінок. Це гормон передньої частки гіпофіза.

Форма випуску: порошок у флаконах по 500, 1000, 1500 ОД разом з розчинником.

Зберігання: за списком Б.

Дія: гонадостимулююча, переважно лютеюнізуюча. Забезпечуючи утворення жовтого тіла, він підтримує вагітність, створює умови для розвитку ембріона. У самців активізує функцію інтерстиціальних клітин сім'яників і сперматогенез.

Показання, способи і дози застосування: при відсутності овуляції, недостатній функції жовтого тіла, порушеннях функціональної активності яєчників. Для лікування кісти яєчників, німфоманії у корів, піометриту у собак. Дози внутрішньом'язово коровам 1000–3500 ОД; вівцям 1000–2500; свиням 800–1000; собакам 50–200; котам 25–100 ОД.

Синхровет — Sinchrovetum.

Властивості: білий кристалічний порошок, без запаху й сма­ку, не розчиняється у воді, добре розчиняється в органічних розчинниках. Містить 37,5 мг двовуглекислого етинодіолу (синтетичний прогестерон), 6 мг етинилестрадіолу (естроген) і до 1 г крохмалю (наповнювач).

Форма випуску: премікс у флаконах по 600 г, у пакетах по 6 кг.

Дія: затримує виділення гонадотропних гормонів з гіпофіза. Після припинення дії препарату гормони, що нагромадилися у гіпофізі, виділяються і стимулюють дозрівання фолікулів, виділення яйце­клітин, у тварин настає тічка і їх запліднюють.

Показання, способи і дози застосування: для син­хронізації охоти у овець і одержання ягнят однієї вікової групи. Премікс згодовують протягом 12 днів. Дози всередину вівцям 10 г на день.

Сурфагон — Surfagonum.

Властивості: білий дрібнокристалічний порошок, без запа­ху. Добре розчиняється у воді й спирті, не розчиняється у рослинних оліях. Це синтетичний аналог люліберину — гонадотропного рілізинг-гормону.

Форма випуску: порошок у флаконах по 2 і 10 мл (відповід­но — по 10 і 50 мкг сурфагону).

Дія: стимулює синтез і вихід у кров лютеїнізуючого гормону гіпофіза. Максимальний рівень гормону у крові настає через 2 год і утримується протягом 3-4 год. Сурфагон прискорює овуляцію і фор­мування жовтого тіла, У тварин з гіпофункцією яєчників він сприяє дозріванню фолікулів, при кісті яєчників викликає лютеїнізацію або овуляцію фолікулів.

Показання, способи і дози застосування: застосо­вують, щоб викликати овуляцію у корів, що не приходять в охоту протягом 45 днів після отелення, для лікування кісти і активізації функції яєчників, при перегулах, для синхронізації, охоти у свиней і овець. Дози внутрішньом'язово: коровам 10–50 мкг; свиноматкам 10–15 мкг; три рази з інтервалом 24 год.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)