АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гормони гіпофіза

Читайте также:
  1. Надниркові залози. Гормони мозкового шару, їх функції.
  2. Роль гіпоталамо-гіпофізарної системи в регуляції функції ендокриних залоз.

У гіпофізі продукуються гормони білкової і пептидної природи. У передній частці утворюються тропні гормони. Серед них соматотропін забезпечує ріст скелету і збільшує масу тіла тварини, впливає на метаболізм глюкози, жирних кислот і активізує імуногенез. Пролактин стимулює проліферацію тканин молочної залози і секрецію молока. Це пусковий гормон лактопоезу. Тиреотропний гормон стимулює ріст щитовидної залози і регулює утворення тиреоїдних' гормонів. Андренокортикотропний гормон контролює функцію кори наднирників щодо синтезу та секреції кортикостероїдних гормонів.

Гонадотропні гормони забезпечують статеву специфічність самців і самок.

У задній частці гіпофізу (нейрогіпофізі) знаходяться окситоцин і вазопресин. Ці гормони синтезуються у ядрах гіпоталамусу і надходять у задню частку гіпофіза. Окситоцин стимулює тонус гладеньких м'язів матки, вазопресин — кровоносних судин.

У проміжній частці гіпофізу утворюється інтермедин і мелано-стимулюючий гормони, які забезпечують пігментацію шкіри.

Гормональні препарати гіпофіза застосовують для лікування алергічних захворювань і ревматичних запалень, для посилення тонусу гладеньких м'язів матки, кровоносних судин, кишечника.

Адренокортикотропний гормон (АКТГ) — Hormonum adrenocor-ticotropinum. Витяжка з гіпофізів забійних тварин.

Властивості: ліофізований стійкий порошок, добре розчиняється у воді. Розчини готують перед застосуванням.

Форма випуску: порошок АКТГ в ампулах по 10, 20, 40 ОД, АКТГ-цинк-фосфат у флаконах по 4 мл (у 1 мл 25 ОД).

Зберігання: за списком Б.

Дія: АКТГ активізує біосинтез глюкокортикостероїдів, у тому числі кортизону, знижує рівень аскорбінової кислоти і холестерину в наднирниках, підвищує тонус і зменшує проникність капілярів, гальмує активність гіалуронідази, тому проявляє про­тизапальну дію при алергічних станах. Дія триває недовго, тому при хронічних процесах застосовують препарати тривалої дії — АКТГ-цинк-фосфат.

Показання, способи і дози з а стос у ванн я: застосовують при алергічних станах, дерматитах, сироватковій хворобі, підвищеній чутливості до ліків, для лікування ревматичних запалень. Дози внутрішньом'язово коням 3–4 тис.ОД; коровам 3–5 тис.ОД, свиням 150–190 ОД; собакам 60–10 ОД. АКТГ вводять 3–4 рази на день, АКТГ-цинк-фосфат — один раз.

Пітуїтприн — Pituitrinum.

Властивості: прозора безбарвна рідина. Екстракт із зад­ньої частки гіпофіза, що містить два гормони —- окситоцин і вазопресин. Пітуїтрин-М містить окситоцин і лише залишки вазопресину.

Форма випуску: пітуїтрин для ін'єкцій в ампулах по 1 мл (5 ОД), пітуїтрин-М в ампулах по 1 мл (5 ОД).

Зберігання: за списком Б.

Дія: за рахунок наявності окситоцину пітуїтрин викликає сильні й ритмічні скорочення матки. Він посилює родові перейми і прискорює роди. В післяродовий період сприяє виділенню посліду, активізує інволюцію матки, припиняє кровотечу з мат­ки. За рахунок наявності вазопресину пітуїтрин звужує артерії, артеріоли, капіляри й частково вени внутрішніх органів. Чим менша судина, тим сильніше проявляється пресорний ефект препарату. Він звужує судини серця і легень, судини нирок — розширює. Під впливом пітуїтрину розширюються периферичні судини, тому артеріальний тиск крові не змінюється. Периферичні кровоносні судини звужуються лише від великих доз препарату. Внаслідок впливу пітуїтрину йа кардіоартеріальну та синокаротидну зони ослаблюється серцева діяльність.

Препарат помірно посилює перистальтику і зменшує секрецію травних залоз кишечника. Впливаючи на гладенькі м'язи жовчного міхура і жовчних ходів, він стимулює надходження жовчі у дванадцятипалу кишку, у результаті чого поліпшується травлення і засвоєння поживних речовин корму.

Пітуїтрин-М не впливає на тонус м'язів кровоносних судин, але підвищує тонус м'язів матки та кишечника. Він активізує скоро­чення міометрію і посилює перистальтику кишечника.

Показання, способи і дози застосуванн я: для посилення скорочень матки під час родів, зупинки кровотечі з матки, поліпшення гемодинаміки при колапсі. Штуїтрин-М застосовують для активізації перистальтики кишечника при атоніях. Дози підшкірно коровам 3–5 мл; вівцям, свиням 0,5—1; собакам 0,1–0,3 мл.

Окситоцин — Oxytocinum.

Властивості: безбарвна прозора рідина — екстракт із задньої частки гіпофіза, що містить окситоцин — поліпептидний гормон. Використовують також синтетичний препарат.

Форма випуску: ампули по 1 мл (5 ОД).

Дія: основний біологічний ефект окситоцину полягає у сти­муляції скорочень гладеньких м'язів при родах. Впливаючи на мембрани клітин міометрію, окситоцин діє сильніше на фізіологічні скорочення матки, ніж інші міотррпні засоби, що впливають на скоротливі елементи міоплазми. Він також активізує скоротливість міоепітелію молочної залози і посилює виділення молока у лактуючих тварин.

Показання, способи і дози застосуванн я: застосовують окситоцин для посилення скорочень матки при затяжних і в'ялоперебігаючих родах у багатоплідних тварин, затриманні по­сліду, для прискорення інволюції матки після родів, при кровотечі з матки, для стимуляції молоковіддачі у випадках при агалактії і маститу. Дози підшкірно: коровам, коням 30–60 ОД; свиням 20–30; вівцям 8–15; собакам 5–10; котам 3–5 ОД.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)