АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ризики в міжнародній торгівлі

Читайте также:
  1. Банківські гарантії в міжнародній торгівлі
  2. Вимоги до організації діяльності підприємств роздрібної торгівлі
  3. Виникнення ф'ючерсної торгівлі
  4. Вільні економічні зони, зони вільної торгівлі, законодавчо-нормативна правова база
  5. Галузева структура міжнародної торгівлі.
  6. Завдання 18. Скласти журнал господарських операцій з відображення нестачі та надлишків у роздрібній торгівлі. Здійснити необхідні розрахунки.
  7. Загальні підходи до оцінки ефективності підприємницької діяльності в торгівлі
  8. Запрошуємо Вас взяти участь в І Міжнародній науково-практичній конференції
  9. Ліцензійна торгівля в міжнародній економіці
  10. Меркантилістська теорія міжнародної торгівлі
  11. Методи здійснення міжнародної торгівлі
  12. Організаторах торгівлі протягом січня – серпня 2011 року, млн грн

Ризик у міжнародній торгівлі — це небезпека втрат з ви­ни іншої сторони або через політичну, економічну ситуації в країні, що бере участь в угоді. Можливі втрати в зовнішньо­економічній діяльності стосуються експортера, імпортера або обслуговуючих банків. Тому дуже важливо знати всі ти­пи ризиків, що виникають у процесі міжнародного товаро­обміну, а також заходи і засоби хеджування (запобігання ризикам), які дають змогу їх мінімізувати.

Крім загальних для всіх учасників угоди існують спе­цифічні ризики у позиціях експортера та імпортера. Так, при зовнішньоторговельній операції експортер наражаєть­ся на такі ризики:

1) економічні:

- кредитні ризики;

- виробничі ризики;

- комерційні ризики;

- неплатоспроможність покупця;

- небажання покупця платити;

- затримка платежів покупцем;

- ризик неприйняття товару (ризик виробництва) для товарів, виготовлених за замовленням;

2) валютні:

- ризик неконвертованості;

- ризик непереказу;

- курсовий ризик;

- трансфертний ризик;

3) транспортні:

- потоплення (чи інша транспортна катастрофа);

- ушкодження;

- хибний напрямок;

4) політичні:

- ризик дефолту;

- ризик мораторію;

- заборона на ввезення та вивезення;

- конфіскація у разі недотримання нормативів;

- державні ризики;

- страйк, війна, революція;

- економічна ситуація в країні тощо.

Залежно від форми угоди ризики, що виникають у екс­портера, можуть бути також перекладені на імпортера. Крім того, імпортера спіткають особливі ризики: несвоє­часність поставки, незадовільна якість поставленого това­ру, втрата передоплати і можливі труднощі з процедурами одержання державних дозволів.

Водночас сторони, країни і банки країн мають можли­вість вжити заходи щодо зниження додаткових ризиків у зовнішній торгівлі.

До таких заходів належить вибір умов (або форм) плате­жів. Партнерам важливо дійти згоди щодо термінів внесення платежів (наприклад, до, під час або після поставки товару); способу платежу; місця здійснення платежу тощо.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)