АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Узагальнена характеристика умов оплати

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. IV. Порівняльна характеристика парламентів країн Західної Європи
  9. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  10. V. Порівняльна характеристика урядів держав Західної Європи
  11. VII. Характеристика мероприятий и ведомственных целевых программ государственной программы
  12. А. Общая характеристика вены
Умова оплати Характерна ознака Переваги Недоліки
Передоплата (аванс) Імпортер здійснює платіж до відванта- ження товару Експортер отримує гроші негайно і не несе ризиків   Імпортер несе ризик, оскільки одержує товар лише після оплати. Переобтяження ліквідності експортера
Оплата через документарний акредитив Імпортер виставляє акредитив через свій банк Експортер отримує платіж від банку- імпортера Банківські витрати. Ускладнений огляд товару перед оплатою
Документи проти оплати (Д/Р) Інкасо Документи знаходяться в банку імпортера і видаються під час оплати Експортер отримує гроші при передачі товару; імпортер одержує товар негайно після оплати Імпортер платить без огляду товару. Виникають витрати    
Документи проти акцепту (Д/А) Інкасо При одержанні документів імпортер повинен акцептувати вексель Імпортер одержує товар до оплати;йому надається своєрідний кредит Обмежується ліквідність експортера. Підвищені витрати  
Оплата після одержання товару Експортер постачає товар і лише після цього отримує гроші   Для імпортера виключений ризик, оскільки в момент оплати він вже володіє товаром Експортер не знає, чи отримає гроші за товар і коли це станеться. Переоб- тяження ліквідності імпортера
Відкритий термін платежу (відкритий рахунок) Імпортер сплачує після одержання товару та закінчення певного терміну   Для імпортера виключений ризик, оскільки на момент оплати він володіє товаром або вже його продав Експортер не знає, чи одержить він гроші за товар і коли, і чи не проданий вже його товар; він бере участь у фінансуванні запасів імпортера

Як правило, міжнародні розрахунки здійснюють бан­ківські установи, але вони можливі й через кредитно-фі­нансові установи, розрахункові центри, клірингові палати тощо. Під час вибору банку для здійснення розрахунків за зовнішньоекономічними операціями слід звернути увагу на інформацію банків щодо їх кореспондентських відно­син з іноземними банками, які супроводжуються наявніс­тю рахунків лоро та ностро.

За переказ коштів банки беруть «комісійну винагоро­ду» (фіксовану суму коштів або певний відсоток у валюті розрахунку). Якщо банк має прямі кореспондентські від­носини з країною контрагента (експортера, імпортера) або з його банком (ідеальний варіант), це значно зменшить витрати коштів (експортера або імпортера залежно від умов розрахунку, передбачених в контракті, угоді) зі спла­ти комісії, оскільки задіяно лише два банки.

Використання банком для кореспонденції з іншими банками системи СВІФТ (SWIFT) прискорює розрахунки. На вибір форми розрахунку впливають:

- вид товару (технічне обладнання, продовольча група товарів, медикаменти тощо);

- термін поставки;

- наявність кредитної угоди;

- платоспроможність і ділова репутація контрагента;

- характер компромісу між контрагентами;

- можливості банків тощо.

Отже, ретельно проаналізувавши всі обставини і нюан­си, учасники зовнішньоторговельної операції вибирають найприйнятнішу умову оплати:

Інкасова форма розрахунків. Полягає в тому, що екс­портер після відвантаження продукції, виконання робіт, послуг дає вказівку своєму банкові — інкасове доручення, в якому викладено всі умови розрахунків: отримати від ім­портера або від банку, що його обслуговує, згоду на сплату коштів (акцепт) чи певну суму грошових коштів у зазначе­ний в контракті термін в обмін на товаророзпорядчі доку­менти (детально див. розділ 3).

Акредитивна форма розрахунків. Найчастіше вико­ристовується в міжнародній торгівлі. Свого часу її назвали «джерелом життєдайної сили міжнародної торгівлі». Акредитив є грошовим зобов'язанням банку оплатити за розпорядженням імпортера певну суму коштів експор­терові відповідно до зазначених в акредитиві умов (доклад­ніше див. розділ 4).

Авансовий платіж. Передбачає виплату покупцем обу­мовлених у контракті сум до моменту передачі товаророзпорядчих документів і самого товару в розпорядження покуп­ця, а інколи під час і навіть після виконання замовлення. Авансовий платіж відіграє подвійну роль: з одного боку, авансом імпортер кредитує експортера, а з іншого — забез­печує виконання зобов'язань, взятих імпортером за кон­трактом, і, якщо після виконання замовлення покупець від­мовляється від прийняття замовленого товару, то експортер може використати аванс для відшкодування збитків.

Аванс буває у грошовій і товарній формі. Аванс у товар­ній формі передбачає надання замовником-імпортером сировини і комплектуючих, необхідних для виконання замовлення (давальницька сировина). Аванс у грошовій формі визначається у відсотках від контрактної вартості замовлення.

Розмір авансу залежить від його мети, специфіки товару, його вартості, терміну виготовлення тощо. Найчастіше аванс становить 15—20% вартості замовлення і виплачується піс­ля укладення контракту. Покупець, виплачуючи аванс, ви­магає від продавця банківську гарантію на випадок, якщо експортер не виконає умов замовлення. Нерідко в контракті зазначають, що у разі невиконання експортером контракт­них зобов'язань аванс повертається імпортеру повністю.

У міжнародній торгівлі аванси дають фірмам з репута­цією надійних постачальників товарів. Здебільшого аван­сують товари тривалого терміну виготовлення, за індивіду­альними специфікаціями, а також за поставок дефіцитних товарів (у такому разі аванс є запорукою того, що дефіцит­ний товар буде поставлений саме цьому покупцеві).

Розрахунки за відкритим рахунком. Передбачають пе­ріодичні платежі імпортера експортеру після одержання товару. Сума поточної заборгованості враховується в кни­гах торгових партнерів. Ця форма міжнародних розрахун­ків пов'язана з кредитом за відкритим рахунком. Порядок розрахунків визначається угодою між контр­агентами, яка передбачає періодичні платежі у конкретні строки (після завершення поставок або перепродажу това­ру імпортером в середині чи наприкінці місяця). Після пе­ревірки розрахунків остаточне погашення заборгованості за відкритим рахунком здійснюють переважно з викорис­танням банківського переказу або чека. Тому банківська статистика часто відносить розрахунки за відкритим ра­хунком до банківських переказів.

Схема. Механізм розрахунків за відкритим рахунком:

1 — поставка продукції, надання послуг та відправлення документів; 2 — надання доручення на перерахування коштів експортеру; З — переказ коштів з банку в банк; 4 — авізування експортера про зарахування коштів.

Відкритий рахунок використовують при розрахунках між: фірмами, пов'язаними традиційними торговельними відносинами; ТНК та її закордонними філіями за експорт­ними поставками; експортером і брокерською фірмою; змі­шаними фірмами з участю експортера; за товари, відправ­лені на консигнацію для продажу зі складу; за реалізації власного товару іноземній філії. Відкритий рахунок вико­ристовують і під час операцій з давальницькою сировиною з обов'язковою оплатою за неї, коли суб'єкти поперемінно є експортером та імпортером.

За будь-якої форми розрахунку в контракті також пот­рібно зазначити:

- повну назву банку експортера;

- юридичну адресу банку експортера;

- код/МФО банку експортера;

- номер банківського рахунка експортера, на який за­раховуватимуть кошти;

- повну назву банку імпортера;

- юридичну адресу банку імпортера;

- код/МФО банку імпортера;

- номер банківського рахунка імпортера, з якого пере­раховуватимуть кошти.

Розрахунки за відкритим рахунком застосовують за ре­гулярних поставок, коли довіра підсилюється тривалими діловими відносинами, а покупець — надійна фірма.

Особливість цієї форми розрахунків у тому, що рух то­варів випереджає рух грошей. Розрахунки при цьому ві­дірвані від товарних поставок і пов'язані з комерційним кредитом, за яким експортер односторонньо кредитує імпортера. Якщо взаємні поставки товарів відбуваються од­ночасно з наступними розрахунками за відкритим рахун­ком, то їх відображають на контокоренті (єдиному рахун­ку), тобто відбуваються двостороннє кредитування і залік взаємних вимог.

Розрахунки за відкритим рахунком найвигідніші для імпортера, оскільки він має певну відстрочку оплати за відсутності ризику щодо обсягу комплектації і термінів поставки товару. Для експортера ця форма розрахунків найменш вигідна, тому що не гарантує своєчасної плати, уповільнює оборотність капіталу, інколи спричиняє необхідність вдаватися до банківського кредиту. Ризик не­отримання коштів за відвантажений товар при односто­ронньому використанні цієї форми розрахунків аналогіч­ний ризику непоставки товару експортером при авансових платежах. Фактично цю форму розрахунків застосовують для кредитування імпортера, вона відображає довіру до нього з боку експортера. Найчастіше вдаються до неї на умовах взаємності, коли контрагенти поперемінно висту­пають у ролі продавця і покупця, оскільки невиконання зобов'язань імпортером спричиняє призупинення товар­них поставок експортером. За односторонніх поставок роз­рахунки за відкритим рахунком застосовують зрідка.

Розрахунки за компенсаційними угодами здійснюють за загальноприйнятою у міжнародній практиці формою (відкритий рахунок, акредитив тощо).


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)