АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психотерапія

Читайте также:
  1. Аналітико-системна сімейна психотерапія.
  2. Ігрова сімейна психотерапія.

Психотерапія проводиться при пограничних психічних порушеннях (неврозах, психопатіях, невротичних реакціях). Це комплексна психологічна дія лікаря на психіку хворого. Основним інструментом лікаря є слово. Метою психотерапії є усунення хворобливих симптомів, зміна відношення до себе, свого стану і навколишнього середовища.

Основу всіх психотерапевтичних дій складають навіювання і роз'яснення, пропоновані в різних співвідношеннях і послідовності.

Раціональна (роз'яснювальна) психотерапія - метод дії на хворого шляхом логічно аргументованого роз'яснення. Проводиться зазвичай у формі діалогу між лікарем і пацієнтом. Мета такої співбесіди - роз'яснення причин і характеру захворювання, його можливих результатів, необхідності і доцільності призначеного лікування, виправлення невірних представлень пацієнта про свою хворобу.

Терапія суггестії - вселення різних думок, включаючи неприязнь і огиду (наприклад, до алкоголю). Навіювання приймається хворим без логічної переробки і критичного осмислення. У момент навіювання пацієнт сприймає інформацію пасивно, без роздумів. Вплив виявляється в основному на емоційну сферу. Навіювання здійснюється як в стані неспання, так і в стані гіпнотичного сну.

Самонавіяння - навіювання самому собі уявлень, думок, відчуттів, рекомендованих лікарем і направлених на усунення хворобливих явищ і поліпшення загального самопочуття. Реалізується самонавіяння через аутогенне тренування, яким хворий навчається за допомогою лікаря-психотерапевта.

Гіпноз - лікувальне навіювання, що проводиться в стані гіпнотичного сну. Кожен сеанс складається з трьох етапів: усипляння, власне навіювання, вихід з гіпнозу. Число сеансів на курс лікування - 10-15. Можна проводити сеанси гіпнозу з групою хворих. Для цього підбирають пацієнтів з однаковою патологією і проблемами.

Групова психотерапія - взаємна лікувальна дія пацієнтів, здійснювана під керівництвом лікаря. Іншими словами, цей вид лікування передбачає не тільки дію лікаря на хворих, але і членів групи один на одного. Дуже важливо, щоб в групі була атмосфера взаєморозуміння і довіри, відвертості, зацікавленості в досягненні єдиної мети.

Сімейна психотерапія - лікувальна дія, направлена на врегулювання міжособових відносин в сім'ї хворого. Використовується для профілактики і лікування неврозів, реабілітації психічно хворих після виписки із стаціонару з метою створення сприятливого мікроклімату в сім'ї.

Поведінкова психотерапія - комплекс психотерапевтичних прийомів, направлених на розрив патологічних умовнорефлекторних зв'язків і вироблення бажаних форм поведінки. Наприклад, цей метод успішно використовується при лікуванні різних страхів (страх темноти, води, метро). Пацієнт під керівництвом лікаря шляхом тренування учить себе долати страх, що виникає в психотравмуючій ситуації.

Фізіотерапевтичні методи дії, включаючи електросон, іглорефлексотерапію, санаторно-курортне лікування, працетерапію.

Трудотерапія. Працяє могутнім засобом лікування психічних хворих. Завданням середнього медперсоналу є спостереження за хворими, напрям діяльності хворих в правильне русло і вироблення у хворих правильних дій.

При лікуванні психічно хворих застосовують культ терапію, арттерапію. Хворі можуть грати в настільні ігри (шашки, шахи, доміно), читати газети, для них влаштовують кіносеанси, лекції і читання вголос книг з подальшим обговоренням, в якому бере участь медперсонал. Медперсонал повинен підбирати по інтересах книги для читання або спеціальну літературу, щоб при читанні у хворих з'явився бадьорий настрій і вони засвоювали правильні думки з книг.

Арттерапія. Лікування засобами мистецтва – малювання, танцювальна терапія.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)