АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення конфігурації комп'ютера

Однією з найважливіших областей застосування програми CheckIt є визначення конфігурації комп'ютера. CheckIt дозволяє встановити фірму розробник BIOS, тип процесора, об'єм оперативної пам'яті і пам'яті на магнітних носіях, а також багато інших характеристик комп'ютера.

Щоб приступити до визначення конфігурації комп'ютера, виберіть з основного меню програми CheckIt рядок "SysInfo". Відкриється меню "SysInfo". Зовнішній вигляд меню "SysInfo" представлений на малюнку 2.

Мал. 2. Меню "SysInfo"

Тепер виберіть з цього меню рядок "Configuration". На екрані з'явиться діалогова панель "Configuration Information" (див. мал. 3). У цій панелі знаходиться список рядків, що відповідає за різні підсистеми і характеристики комп'ютера.

Мал. 3. Панель "Configuration Information"

У таблиці, розташованій нижче, представлений опис рядків панелі "Configuration Information".

Рядок Призначення
"DOS Version:" Номер версії операційної системи MS-DOS. Цей номер також можна взнати за допомогою команди VER операційної системи MS-DOS
"ROM BIOS:" Назва фірми-виготівника BIOS. Найбільш поширені BIOS фірм AMI і AWARD.
"BIOS Date:" Дата випуску BIOS
"Processor Type:" Тип процесора.
"Math Coprocessor:" Наявність арифметичного співпроцесора і його тип
"Base Memory:" Об'єм стандартної оперативної пам'яті комп'ютера
"Available:" Об'єм доступної (вільної оперативної пам'яті)
"Extended Memory:" Розширена пам'ять
"EXPANDed Memory:" Додаткова пам'ять
"Video Adapter:" Тип відеоадаптера. Якщо у вас відеоадаптер SVGA, він буде розпізнаний як VGA
"EGA Switches:" Розташування перемикачів відеоадаптера EGA. Ця характеристика комп'ютера може бути корисна тільки при встановленому відеоадаптері EGA
"Video Address:" Початкова адреса відеопам'яті
"Video RAM Size:" Об'єм відеопам'яті. Для сучасних відеоадаптерів цей параметр може бути визначений неправильно
"Hard Drive(s):" Об'єм жорстких дисків комп'ютера
"Floppy Drive(s):" Тип накопичувачів на гнучких магнітних дисках
"Clock/Calendar:" Тип годинника, визначає чи містить комп'ютер незалежний годинник. Звичайно цей годинник розташовується в мікросхемі CMOS-пам'яті
"Parallel Port(s):" Паралельні порти
"Serial Port(s):" Послідовні асинхронні порти
"Mouse:" Миша. Щоб програма CheckIt знайшла мишу, необхідно щоб був завантажений драйвер миші. Наприклад, для миші фірми Microsoft повинен бути завантажений драйвер MOUSE.COM або MOUSE.SYS
"Joystick(s):" Джойстики

Ви можете зберегти інформацію про конфігурацію комп'ютера у файлі журналу реєстрації. Для цього слід натиснути клавішу <F2>. Файл журналу реєстрації розташовується в каталозі програми CheckIt і має назву CHECKIT.LOG.

Після завершення проглядання діалогової панелі "Configuration Information", натисніть клавішу <Esc>. Ви повернетеся в меню "Configuration".

Програма CheckIt дозволяє проглянути розподіл першого мегабайта пам'яті комп'ютера (так звану карту пам'яті). Для цього слід вибрати з меню "SysInfo" рядок "Memory Map". На екрані з'явиться панель "Base Memory Map" (див. мал. 4).

Мал. 4. Розподіл пам'яті комп'ютера (Панель "Base Memory Map")

У верхній частині екрану знаходиться графічне представлення першого мегабайта пам'яті, а в нижній ("Summary View") - та ж сама інформація у вигляді списку. Перший мегабайт пам'яті включає стандартну оперативну пам'ять (перші 640 Кбайт) і зарезервовану пам'ять (від 640 Кбайт до 1 Мбайт). Стандартна оперативна пам'ять представлена прямокутником "CONVENTIONAL", а зарезервована - "RESERVED". Пам'ять розбита на окремі ділянки, залежно від режиму їх використовування. Кожна ділянка представлена різними символами, по яких можна визначити, для чого він використовується. У таблиці, розташованій нижче ми пояснюємо значення цих символів.

Символ Позначає
I Таблиця переривань. Дана таблиця містить адреси обробників 256-и апаратних і програмних переривань
P Область оперативної пам'яті, використовувана програмами. Вона містить коди операційної системи MS-DOS, завантажених драйверів і резидентних програм. У цій області також міститься сама програма CheckIt
А Вільна область оперативної пам'яті, доступна для використання програмами
B Розширена область даних BIOS (Extended BIOS Data Area). Ця область оперативної пам'яті використовується BIOS
V Область відеопам'яті. Фізично ця пам'ять розташована на платі відеоадаптера
R ПЗП (ROM). Постійна пам'ять. Її вміст не може бути змінено. Доступ до неї здійснюється як до звичної оперативної пам'яті. Це може бути або ПЗП BIOS, або ПЗП адаптера
- Не використовувана область пам'яті. Даний адресний простір не задіяно
E Сторінковий блок пам'яті EMS. Звичайно ці блоки бувають розміру 64Kбайт
H Верхня пам'ять. CheckIt знайшла наявність блоку пам'яті у області зарезервованої пам'яті, але не може визначити як вона використовується

За допомогою клавіш управління курсором ви можете переміщати курсор по ділянках в графічному представленні пам'яті. Автоматично вибирається відповідний блок із списку "Summary View".

У лівій частині списку "Summary View" розташований символ, відповідний даній ділянці пам'яті, потім відображається початкова і кінцева адреса цієї ділянки пам'яті, його розмір і короткий опис. Наприклад, на малюнку 4 адресний простір починається з адреси C000h до адреси C800h, зайнятий ПЗП відеоадаптера.

Для вибраної ділянки пам'яті можна одержати докладнішу інформацію, натиснувши на клавішу <Enter>. На екрані з'явиться додаткове вікно з описом цієї ділянки пам'яті. Форма опису залежить від того, як використовується ця ділянка пам'яті.

Вивчивши розподіл пам'яті, ви можете визначити, які програми використовують апаратні переривання (IRQ) і канали прямого доступу (DMA). Це може бути корисно при усуненні конфліктів між різними платами розширення, встановленими в комп'ютері.

 

4.3. Робота з програмою Мemtest-86+

Програма безкоштовна. Утиліта Memtest-86+ завантажується без допомоги ОС і зразу ж починає крутити на комп'ютері набори тестів. Тестування виконуватиметься циклічно до тих пір, поки користувач не зупинить програму клавішею Esc. Судячи із заміток на сайті програми, її творець дуже серйозно підійшов до питання вибору алгоритмів тестування пам'яті. За заявами розробника, Memtest-86 чудово справляється з своїми обов'язками на ПК з 6 гігабайтами оперативної пам'яті і підтримує тестування деяких чіпсетів, що використовують корекцію помилок ЕСС. Крім перевірки стану чипів пам'яті, утиліта заміряє швидкість передачі даних – параметр, по якому також можна визначити стабільність роботи системи.

Memtest-86+ може виводити дані на екран локального монітора в текстовому режимі (мал. 2) або на термінал, підключений через послідовний порт. У настройках програми можна вибрати не тільки метод тестування, але і вказати область пам'яті (початкова і кінцева адреси), яку належить перевірити. Остання можливість зовсім не зайва, враховуючи, що тестування займає досить багато часу. Користувач детально інформується про виконувані тести і місцеположення знайдених помилок, а докладна карта пам'яті дозволить користувачу ПК локалізувати збійний модуль.

 

Мал. 4. Memtest-86+ в роботі

Для поверхневого тестування оперативної пам'яті достатньо запустити цю утиліту на 20 хвилин. Якщо за цей час помилок не виявиться (у заголовку вікна утиліти виводиться напис: 0 errors), то тест можна вважати пройденим. Якщо ж ви хочете переконатися в повній і безвідмовній роботі оперативної пам'яті комп'ютера, потрібно поганяти утиліту MemTest на комп'ютері протягом доби (у стабільній системі, помилок бути не повинно).

Якщо задавати всі 11 тестів, то тестування триває досить довго. Але можна задавати не всі тести, так, при запуску за умовчанням йдуть тільки тести з набору Standart (перші 7).

 

5. Хід роботи:

 

5.1. Вивчити необхідний теоретичний матеріал.

5.2. Ознайомитися з зовнішнім виглядом мікросхем пам'яті, встановлених на комп’ютері, визначити їх тип та основні характеристики.

5.3. Включити комп’ютер та увійти до програми Setup BIOS. Увійти до групи настройок Standard CMOS Features. Подивитись об’єм стандартної, розширеної та додаткової оперативної пам’яті, встановленої на комп’ютері та занотувати цю інформацію у звіт. Вийти з програми Setup BIOS без збереження змін. Комп’ютер почне перезавантаження.

5.4. Вставити завантажувальну дискету Windows 98 та завантажитися з неї.

5.5. Вивчити способи тестування оперативної пам’яті в операційній системі MS-DOS.

5.5.1. Після закінчення завантаження витягнути завантажувальну дискету і вставити дискету з програмою Checkit. В командному рядку написати – Checkit і натиснути Enter. На екрані з’явиться логотип програми Checkit. Натисніть будь-яку клавішу. Після цього програма зробить швидкий тест конфігурації комп’ютера. Знову натисніть будь-яку клавішу і на екрані з’явиться робоче вікно програми Checkit.

5.5.2. Увійдіть до меню SysInfo → Configuration.

5.5.3. Занотуйте конфігурацію тестувального комп’ютера у звіт. Натисніть Esc.

5.5.4. Прогляньте розподіл першого мегабайта пам'яті комп'ютера (так звану карту пам'яті). Для цього слід вибрати з меню SysInfo рядок Memory Map. На екрані з'явиться панель Base Memory Map. Перегляньте і занотуйте розподіл першого мегабайта пам’яті у звіт.

5.5.5. Увійдіть до меню Test. Виберіть тест Memory.

5.5.6. Натисніть C-Change, щоб змінити параметри тестування.

5.5.7. За допомогою клавіші Tab встановіть такі параметри тестування:

а) для Стандартної оперативної пам’яті (Base Memory) - від 0 до 640 Кбайт

б) для Розширеної оперативної пам’яті (Extended Memory) – від 1.000 до 16.000 Мбайт

в) вкажіть кількість тестових проходів рівну 20.

5.5.8. Почніть тестування, відповівши на питання Run memory test? – Y (yes). Після цього програма почне тестування. Простежте за ходом тестування на дисплеї. Якщо при тестуванні будуть виявлені помилки пам’яті – програма запропонує їх виправити. Виправте помилки (при їх наявності).

5.5.9 Занотуйте результат тестування у звіт. Якщо були помилки – занотуйте адреси помилок.

5.5.10. Вийдіть з програми перевірки оперативної пам’яті на помилки, натиснувши Exit → Return to DOS.

5.6. Тестування пам’яті за допомогою програми Memtest86+.

5.6.1. Вставте дискету з програмою Memtest86+ і увімкніть комп’ютер. Програма завантажиться автоматично і через деякий час почнеться тестування оперативної пам’яті.

5.6.2. Спостерігайте за тестуванням протягом 10-15 хв. Занотуйте у звіт номери тестів, які виконувались за цей час (Test #), кількість проходів кожного тесту (Pass), проміжок пам’яті, що тестувалась (Testing) та повідомлення про помилки пам’яті (якщо вони присутні). При знаходженні помилки пам’яті програма виводить внизу екрану текстове повідомлення червоного кольору про адресу збійної комірки пам’яті та характер помилки.

5.7. Складіть звіт до лабораторної роботи.

 

6. Контрольні запитання:

6.1. Які типи пам'яті існують?

6.2. Яку функцію в персональному комп'ютері виконує оперативна пам'ять?

6.3. Назвіть основні характеристики оперативної пам'яті.

6.4. Якими засобами можна тестувати пам'ять?

6.5. Як встановити оперативну пам'ять у системну плату комп'ютера?

 

7. Література:

[3] – с. 334 – 416;

[4] – с. 109 – 276;

[5] – с. 141 – 164;

[6] – с. 373 – 427;

[7] – с. 175 – 210.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)