АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Електричне поле в діелектриках

Читайте также:
  1. Вектор електричного зміщення. Диференціальне формулювання теореми Остроградського-Гаусса для поля в діелектриках.
  2. Енергетичні спектри в металах, діелектриках і напівпровідниках
  3. Енергія електричного поля в діелектриках

 

Оскільки в діелектрику виникають поляризаційні заряди, слушно припустити, що вони створюють електричне поле в діелектрику. Вводили напруженість електричного поля як силу, що діє на одиничний позитивний пробний заряд, який помістили в задану точку.

Поляризуємо діелектрик в електричному полі. Візьмемо точковий пробний заряд, малий у порівнянні з відстанями між молекулами діелектрика. Будемо переміщувати його між молекулами (диполями). При наближенні до молекули сила, що діє на пробний заряд різко зростає (отже, зростає і напруженість електричного поля), при віддаленні – спадає. Отже, поле всередині діелектрика суттєво неоднорідне. Зміни поля відбуваються тільки у мікроскопічних масштабах і недоступні для безпосереднього спостереження.

Введене таким чином локальне поле всередині діелектрика називається мікроскопічним полем .

Нехай діелектрик знаходиться у зовнішньому полі . Тоді на пробний заряд діятиме сила , обумовлена як полем , так і полями усіх зарядів діелектрика. Розділивши на , одержимо напруженість мікроскопічного поля всередині діелектрика.

У загальному випадку це поле змінюється і в просторі, і в часі . Дійсно, змінюючи положення вибраної точки, ми наближаємося або віддаляємося від тих зарядів, з яких складається діелектрик, зокрема, від диполів. Крім того, атоми і молекули в діелектрику приймають участь в тепловому русі, є також і внутрішньоатомні коливальні рухи зарядів. Це приводить до того, що величина не може бути характеристикою поля в діелектрику.

Усереднимо і у просторі, і в часі. При усередненні в просторі виберемо деякий об’єм , по якому буде відбуватись інтегрування. Як вибрати цей об’єм? Це мистецтво.

По-перше, всередині нього повинно знаходиться багато атомів і молекул, тобто лінійні розміри цього об’єму повинні бути значно більшими, ніж середня відстань між частинками, з яких складається діелектрик .

По-друге, зовнішнє поле може бути неоднорідним . Вибираючи розміри , ми повинні не замулювати цю його неоднорідність. Отже, лінійні розміри об’єму повинні бути набагато меншими характерного відстані , на якій вже відчутна зміна поля , щоб поле всередині вибраного об’єму залишалось сталим . Остаточно можна записати, що лінійний розмір вибраного об’єму повинен задовольняти умові . Тоді процес усереднення у просторі (або за об’ємом) математично зводиться до обчислення інтегралу

.

Аналогічно поступаємо при усередненні за часом. Виберемо деякий проміжок часу , за яким будемо проводити усереднення. Цей інтервал повинен бути значно більшим періоду найповільніших періодичних процесів (наприклад, середнього періоду теплових коливань у гратці) , але в той же час значно меншим, ніж час помітної зміни зовнішнього поля . Отже, час інтегрування повинен задовольняти умові . Тоді процес усереднення за часом математично зводиться до обчислення інтегралу

.

Усереднене у просторі і за часом мікроскопічне поле

 

 

будемо називати електричним полем в діелектрику.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)