АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вектор електричного зміщення. Диференціальне формулювання теореми Остроградського-Гаусса для поля в діелектриках

Читайте также:
  1. A) векторы прерывания
  2. Берг С. Классический цигун для женщин. Полный курс за 10 уроков. – СПб. : Вектор, 2014. – 160 с. – (Здоровье на все 100)
  3. Ввод векторов и матриц.
  4. Вектор намагнічування і його зв’язок з молекулярними струмами
  5. Вектор напруженості магнітного поля та вектор магнітної індукції.
  6. Вектор поляризації
  7. Вектор скорости
  8. Вектор, содержащий объекты класса
  9. Векторная алгебра.
  10. Векторная графика
  11. Векторное произведение векторов

 

Давайте згадаємо, що раніше для електростатичного поля у вакуумі ми одержали систему рівнянь Максвелла у диференціальному вигляді (запишемо їх у системі CGSE):

,

або в інтегральному вигляді:

.

Перше рівняння являє собою математичне формулювання теореми Остроградського-Гаусса ( об’ємна густина вільних зарядів), а друге рівняння свідчить про потенціальний (або безвихровий) характер електростатичного поля.

Вплив діелектрика на електричне поле зводиться до дії поляризаційних (або зв’язаних) зарядів. Поле зв’язаних зарядів складається з полем вільних зарядів, визначаючи поле у діелектрику. Результуюче поле також є потенціальним, тому рівняння

і ,

зберігаються і у випадку діелектриків.

Щодо теореми Гаусса, то, очевидно, що в них разом з густиною вільних зарядів , повинна фігурувати і густина зв’язаних зарядів :

.

Оскільки

тоді

або

; .

Бачимо, що вектор має властивість, за якою його дивергенція визначається густиною тільки вільних зарядів, а його потік – сумарним вільним зарядом, для нього не потрібно враховувати зв’язані заряди. Цей вектор називається вектором електричної індукції, або вектором електричного зміщення

 

.

 

Вектор електричної індукції пов’язаний з вектором напруженості електричного поля:

.

Остаточно маємо співвідношення

.

 

В системі СІ для вакууму система рівнянь Максвелла має вигляд

або .

В цій системі вектор електричної індукції вводиться і за відсутності діелектриків. Аналогічно, для діелектриків врахуємо зв’язаний заряд . Тоді теорема Гаусса в системі СІ набуває вигляду

; .

Ввівши позначення , маємо теорему Гаусса у системі СІ

 

; .

Оскільки в системі СІ , тоді

,

остаточно

.

 

Оскільки ми з вами отримали епохальні рівняння, давайте випишемо їх для діелектриків ще раз.

В системі CGSE:

, .

 

В системі СІ:

, .

 

Зверніть увагу на і системи рівнянь для діелектриків і порівняйте їх з отриманими для вакууму. В системі CGSE вектор напруженості електричного поля замінюється на вектор електричної індукції , який враховує дію зв’язаного (поляризаційного) заряду. В системі СІ вигляд рівнянь взагалі не змінюється при переході від вакууму до діелектрика, але вектори електричної індукції у вакуумі і у середовищі різні (відрізняються діелектричною сталою ).

 

 

Граничні умови для векторів напруженості електричного поля

та вектора зміщення

 

Розглянемо контакт двох діелектриків. Нехай є пласка межа поділу діелектриків з діелектричними проникностями і .

Зовнішнє поле направлене під кутом до межі розділу діелектриків. Діелектрики у цьому полі поляризуються. На поверхні діелектриків виникають зв’язані заряди і , які частково компенсують один одного. Нехай , тоді сумарний зв’язаний заряд . Силові лінії зв’язаного заряду перпендикулярні до межі поділу (поле ).

Поле у кожному діелектрику складається із зовнішнього поля і поля зв’язаних зарядів. Оскільки величини зв’язаних зарядів різні по різні боки межі розділу діелектриків, то й поля в діелектриках будуть різними.

Розкладемо вектор напруженості електричного поля в кожному діелектрику на нормальну (перпендикулярну до межі розділу) і тангенціальну (поздовжню) компоненти. Користуючись рівняннями Максвелла (або, що те ж саме, теоремою Гаусса), можна відносно просто знайти співвідношення між нормальними і тангенціальними складовими векторів і в обох діелектриках.

Для цього візьмемо на межі поділу замкнену поверхню у вигляді циліндру, твірна якого перпендикулярна, а основи паралельні до поверхні. Потік вектора електричної індукції через цю поверхню дорівнює нулю, оскільки вільних зарядів всередині поверхні немає (тільки зв’язані), а зв’язані заряди не впливають на потік цього вектора. Тоді

,

де потік через бічну поверхню циліндра. Щоб не враховувати , спрямуємо висоту циліндра до нуля . Тоді , а

 

.

 

При цьому складові і беруться безпосередньо на межі поділу.

Отже, на межі поділу двох діелектриків нормальні складові вектора електричної індукції неперервні. Це є наслідком того, що вектор не залежить від поля зв’язаних зарядів.

Оскільки , то , , тоді

, або .

Тобто нормальні складові вектора напруженості електричного поля на межі поділу діелектриків мають розрив, причиною якого є зв’язані заряди.

Щоб знайти співвідношення між тангенціальними складовими, візьмемо на межі поділу замкнений контур у вигляді прямокутника зі сторонами і . При цьому ділянка паралельна, а перпендикулярна до межі поділу діелектриків.

Друге рівняння Максвелла виражає потенціальний характер електростатичного поля

.

Запишемо циркуляцію вектора по цьому замкнутому контуру

,

де робота на ділянках (нагадаю, напруженість електричного поля – це робота по переміщенню пробного одиничного позитивного заряду, тому розмірність у нас не порушена; поле у нас потенціальне, отже робота не залежить від форми шляху, а інтеграл її по замкнутому контуру дорівнює нулю). Спрямувавши , одержимо , звідки

.

Тангенціальна складова вектора напруженості електричного поля є неперервною. Це природно, оскільки поле зв’язаних зарядів направлене перпендикулярно до межі розділу діелектриків, а отже впливатиме лише на нормальну складову поля у діелектрику, а не на тангенціальну.

Скориставшись співвідношенням між і , можемо записати

, або .

Тангенціальна складова вектора електричної індукції на межі розділу діелектриків має розрив.

Отже, ми одержали рівняння, які пов’язують нормальні і тангенціальні складові. З цих співвідношень основними є

і ,

а два інших – їх наслідок.

Тепер подумаємо, що означає той факт, що , а . Це означає, що при переході через межу розділу діелектриків вектор напруженості електричного поля у діелектрику змінює кут нахилу.

Позначимо через кут між нормаллю до межі розділу діелектриків і вектором . Тоді в першому середовищі

,

а в другому –

.

Співвідношення

має назву закон заломлення силових ліній векторів і на межі поділу діелектриків, оскільки вектори і паралельні в кожному з середовищ.

Зобразимо схематично хід силових ліній і на межі поділу діелектриків. Крім заломлення, силові лінії вектора напруженості електричного поля змінюють свою густину, потік вектора змінюється при переході через поверхню через присутність зв’язаних зарядів. На зв’язаних зарядах повинні починатись або закінчуватись силові лінії поля.

Щодо вектора , то оскільки , потік не чутливий до зв’язаних зарядів, силові лінії неперервно проходять через межу поділу, відчуваючи на ній лише заломлення.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)