АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ринок як економічна категорія

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. Агропромисловий комплекс та економічна безпека країни
  3. Академічні стипендії іншим категоріям стипендіатів
  4. Безпека як категорія
  5. Біржовий ринок
  6. Буття як вихідна категорія філософії
  7. Валютний ринок
  8. Валютний ринок
  9. Взаємодія АD і АS. Макроекономічна рівновага
  10. Вивіз капіталу. Світовий ринок капіталів
  11. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  12. Виробничий ринок

Категорія “ринок” – одна із найбільш поширених, однак, незважаючи на це, не існує єдиного її тлумачення. Поняття “ринок” багатогранне і різнорівневе, а у міру розвитку виробництва і обміну воно збагачувалось і змінювалось.

Спочатку ринок розглядався як місце обміну товарів, базаром, ринковою площею. Це пояснювалось тим, що з’явився ринок ще в доісторичний період, коли обмін між общинами став порівняно регулярним, набуваючи форми товарного обміну,який здійснювався у визначеному місці і у визначений час. Із виділенням ремесла у самостійну сферу і появою міст торгівля помітно розширюється, за ринками закріплюються певні території, ринкові площі. Таке розуміння ринку збереглось і до наших днів, особливо у буденній свідомості.

З подальшим поглибленням суспільного поділу праці і розвитком товарного обміну ринок все ускладнюється, як і уявлення про нього. Згодом виникає нове розуміння ринку – як форми товарно-грошового обміну (обігу). Сьогодні більшість економістів терміном “ринок” позначають будь-яку упорядковану структуру, яка забезпечує взаємодію продавців і покупців.

Такий підхід правомірний, адже товарами стають не лише життєві блага для особистого споживання, але й засоби виробництва і робоча сила, тобто виробничі ресурси, які свій рух здійснюють також через ринок. Ринок стає необхідною умовою виробництва,визначаючи форму поєднання виробничих факторів (технологію виробництва) за умов високорозвиненого товарного виробництва.

Тому, з точки зору взаємозв’язків учасників виробництва і обміну товарів і послуг, ринок характеризується як сукупність економічних відносин виробників і споживачів стосовно обігу (реалізації) суспільного продукту.

Між розумінням ринку як сфери товарного обігу і сукупності конкретних економічних відносин існує принципова відмінність: у першому випадку виділяється об’єкт ринкових відносин – сам продукт у формі товарів і послуг, а у другому ­– відносини між людьми з приводу цього продукту, що відображає суть економічної категорії “ринок”. З цих позицій, ринок варто розглядати певним типом господарських зв’язків між суб’єктами економічної системи. Відомо, що існують два типи господарських зв’язків: 1) натурально-речові,безоплатні у відповідності з обсягом і структурою потреб; 2) товарні,які здійснюються через ринок.

Для ринкового типу господарських зв’язків властиві такі ознаки:

• обопільні добровільні угоди учасників товарного обміну;

• еквівалентність обміну;

• вільний вибір партнерів по угоді обміну;

• наявність конкуренції між учасниками обміну.

Ринкові зв’язки здійснюються тільки на основі вільної купівлі-продажу товарів і послуг.

Ринок функціонує на основі товарних відносин, що відображають як прямі (виробництво – ринок – споживач), так і зворотні (споживач – ринок – виробництво) господарські зв’язки. Механізм зворотних зв’язків є неодмінною умовою стійкості і ефективності економічної системи. Спроби замінити об’єктивні зворотні зв’язки, коли людські потреби через ринок визначають обсяг і структуру виробництва, суб’єктивним адміністративним командуванням неминуче обертається не тільки деформацією самого ринку, але й усієї економічної системи. Виникають глибокі диспропорції, всеохоплюючий товарний дефіцит (нестача товарів), знижується мотивація господарської діяльності, економічні потреби і інтереси втрачають роль рушійної сили економічного розвитку.

Отже, ринок можна розглядати формою (способом) організації і функціонування економічних зв’язків господарюючих суб’єктів, що ґрунтується на принципах вільної купівлі-продажу, а також суспільною формою функціонування економіки,яка забезпечує взаємодію виробництва і споживання через обмін із прямими і зворотними зв’язками.

Формою організації господарської діяльності, яка ґрунтується на ринкових відносинах, є ринкова економічна система ,або ринкова система господарювання (ринкова економіка).

Що ж визначає своєрідність і ознаки ринку як економічної системи господарювання? Насамперед – це умови його існування і функціонування.

До об’єктивних умов існування ринку відносять:

суспільний поділ праці;

товарний характер виробництва;

економічна відокремленість виробників, основу якої створює приватна власність на засоби виробництва.

До умов функціонування ринку належать:

незалежність економічних суб’єктів у здійсненні господарської діяльності;

• існування ринкової конкуренції;

• наявність ринкової інфраструктури, стійкої фінансової, грошової, банківської і біржової системи;

• відповідне економічне середовище і наявність ринкової психології населення, які багато у чому визначаються правовою базою (прийняттям відповідних юридичних законів).

Суть ринку найбільш повно визначається його функціями,до яких відносяться:

саморегулювання економічної системи, тобто узгодження виробництва і споживання, підтримування балансу попиту і пропозиції товарів за обсягом і ціною;

стимулювання виробництва знайменшими витратами і максимумом прибутку, тобто зростання ефективності виробництва;

регулювання пропорційності у виробництві і обміні – між регіонами, галузями і сферами економіки;

виявлення величини вартості товарів і забезпечення еквівалентності обміну через ціноутворення;

визначення міри доцільності і корисності конкретних форм господарської діяльності у відповідності з дією принципів раціональності і дохідності виробництва;

стимулювання науково-технічного прогресу;

демократизація господарської діяльності, яка полягає у звільненні суспільного виробництва від нежиттєвих його елементів (санація виробництва), диференціації товаровиробників-конкурентів.

Отже, ринок є функціональною формою економічних зв’язків між господарюючими суб’єктами, які здійснюються через товарний обіг і утворюють єдину економічну систему.

 

Історичний аналіз ринку дозволяє виділити кілька його типів: нерозвинений, вільний, регульований і деформований ринки.

Нерозвинений ринок характеризується випадковістю ринкових відносин, товарним (бартерним) характером обміну. Але і тут ринок виконує усі свої функції.

Вільний (класичний) ринок має такі ознаки: безліч господарюючих суб’єктів вступають у ринкові відносини на ґрунті економічної конкуренції; цілковита свобода у виборі виду господарської діяльності, вирішення фундаментальних економічних проблем (що, як і для кого виробляти, за якою ціною продавати); необмежена свобода руху виробничих ресурсів, їх цілковита мобільність; принцип раціональності господарювання, що неможливо без цілковитої інформованості про ринок; абсолютна однорідність однойменних товарів (стандартизований продукт); відсутність будь-якого суб’єктивного впливу на ціноутворення (ціни встановлюються стихійно у ході вільної конкуренції); цілковита незалежність у прийнятті господарських рішень; відсутність монополії і державного регулювання.

Вільний ринок сьогодні є і до певної міри був абстракцією. Ринок піддавався регулюючому впливові, що особливо помітно за сучасних умов.

Регульований (цивілізований) ринок став результатом еволюції ринкової економіки, цивілізації і гуманізації суспільства, адже вільний ринок поряд із незаперечними перевагами має і суттєві вади, передусім такі: 1) надмірна диференціація життєвого рівня; 2) небажані ефекти господарської діяльності (наприклад, забруднення довкілля), розвиток неадекватної суспільної поведінки окремих осіб (злочинність, алкоголізм, наркоманія тощо); 3) нездатність повністю забезпечити суспільні потреби (державне управління, оборона, захист неімущих і безробітних, освіта, охорона здоров’я тощо); 4) відсутність гарантій на працю, житло, вільний розвиток особи; 5) недостатня реалізація науково-технічних досягнень для фундаментальних досліджень у науці і техніці; 6) циклічність економічного розвитку, безробіття, інфляція і таке інше. Тому перехід до регульованого (цивілізованого) ринку став певною мірою закономірним.

Регулювання ринку може здійснюватись двома способами: 1) через конкурентний механізм ціноутворення (через співвідношення попиту і пропозиції товарів і послуг); 2) через втручання в економічні процеси держави (податки, державні замовлення, соціальна допомога, інвестиції тощо).

Сучасна ринкова економіка прагне до оптимального співвідношення обох способів регулювання. Держава намагається забезпечити умови функціонування ринку, виконуючи такі функції:

законодавчу (розробка системи заходів, правових норм і законів, які гарантують розвиток ринкових відносин, рівноправність усіх форм власності, рівні можливості для усіх економічних суб’єктів);

стабілізуючу (підтримання економічної рівноваги, високої зайнятості, антиінфляційні заходи, стабілізація економічного зростання);

розподільчу (соціальний захист населення, перерозподіл доходів, забезпечення виробничими ресурсами та інше).

Надмірне втручання держави у ринкові процеси веде до деформації ринку. Найважливішим чинником деформації ринку виступає монополія –економічна чи державна. Отже, деформований ринок – це, передусім, монополізований ринок, для якого властиві такі ознаки: 1) незначна кількість виробників; 2) ринкова влада одного виробника (монополія) або одного покупця (монопсонія), яка виявляється у контролі над ціноутворенням; 3) утруднений доступ до виробничих ресурсів, обмеження конкуренції; 4) дефіцит інформації про ринок; 5) узгодження дій економічних суб’єктів.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)