АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Висновки і пропозиції

Читайте также:
  1. Аналіз змін у пропозиції й у розмірі (обсязі) пропопзиції: Чинники пропозиції.
  2. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага
  3. ВЗАЄМОДІЯ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ
  4. Висновки
  5. Висновки
  6. ВИСНОВКИ
  7. Висновки
  8. Висновки
  9. Висновки
  10. Висновки
  11. Висновки
  12. ВИСНОВКИ

Питання оплати праці та виплат працівникам підприємств різних форм власності завжди відігравали велику роль у економіці держави та суспільства в цілому. І тому виникає проблема у постійному контролі за змінами в законодавстві щодо оплати праці.

Проблематика недосліджених і недостатньо вивчених питань, що стосуються виплат працівникам, має велике теоретичне і практичне значення.

Згідно Закону України «Про оплату праці», заробітна плата – це винагорода, обчислена зазвичай у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Питання оплати праці регулюється особливими нормативними документами. Кодексом законів України про працю, Законом України „Про оплату праці” від 23 січня 1997 року N 20/97-ВР зі змінами і доповненнями; порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. №100, зі змінами і доповненнями, Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою Наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5, Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. №880-VІ, Законом України «Про відпустки» від 15. 11. 1999 р. тощо.

Основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, тариф на кваліфікаційні характеристики. Залежно від способу виміру оплати праці розрізняють дві форми оплати праці – погодинну і відрядну. За видами заробітна плата в с/г підприємствах поділяється на:

- основну заробітну плату,

- додаткову заробітну плату,

- інші заохочувальні та компенсаційні витрати.

Проаналізувавши дані річних звітів за 2008-2010 роки на матеріалах підприємства СТОВ ім. Мічуріна можна зробити висновки про поступове поліпшення економічних показників діяльності та безумовно, ріст заробітної плати. Підвищення оплати праці обумовлювалося перш за все зростанням мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством. Умови запровадження та розміри надбавок до посадових окладів, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних та компенсаційних виплат встановлено підприємством самостійно у колективному договорі. При цьому дотримуються всі норми і гарантії передбачені законодавством про оплату праці. На практиці використовуються дві форми оплати праці – відрядна і погодинна.

Щодо систем – це відрядно-преміальна і погодинно-преміальна. Причому питома вага погодинної заробітної плати є значно більшою. На перспективу бажано повністю відмовитися від відрядної форми оплати праці, але існує цілий ряд факторів, які перешкоджають цьому. Це перш за все сезонний характер роботи підприємства. В залежності від результатів діяльності підприємства за певний період адміністрацією у погодженні із профспілковим комітетом встановлюються надбавки, доплати і премії, що передбачено у колективному договорі. На сучасному етапі деякі з перелічених недоліків усунено, але розширювати виробництво не дозволяє ще й фізично та морально зношені виробничі потужності. Колективним договором передбачена виплата заробітної плати натурою за бажанням працівника, зокрема: оплата комунальних послуг.

В цілому облік праці та її оплати на підприємстві відповідає існуючим нормам та інструктивним законодавчим документам. Але на підприємстві є ряд недоліків при організації обліку праці та її оплати, які негативно впливають як на господарську діяльність підприємства в цілому, так і на організації роботи самої бухгалтерії. До основних недоліків можна віднести ще досить низький рівень оплати праці на підприємстві який не є стимулом для підвищення продуктивності праці робітників підприємства, погану організацію первинного обліку праці в підрозділах господарства.

Також значним недоліком є те, що в господарстві лише одне автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМ), так як облік праці та її оплати досить трудомісткий і це не дає змогу підвищити рівень продуктивності робітників бухгалтерії. При введенні автоматизованих робочих місць витрати праці у бухгалтерії підприємства значно зменшаться, що дає значну економію робочого часу та підвищення ефективності праці.

Також з метою поліпшення обліку праці та її оплати необхідно розробити точний графік документообігу та чітко дотримуватися строків подання до бухгалтерії первинних документів наведених в ньому. Налагодити постійний контроль за правильністю заповнення і своєчасним поданням первинних документів для достовірного нарахування заробітної плати.

З метою прискорення процесу обробки первинної документації, формування вихідної інформації, а також прискорення процесу складання фінансової, бухгалтерської та іншої звітності необхідно використовувати персональні комп’ютери.

Найкращою програмою для автоматизації обліку оплати праці є програма „1С: Бухгалтерія” кофігурація „Агрокомплекс”, яка дозволить легко автоматизувати процес нарахування заробітної плати на всіх її етапах, а також друкування різноманітних довідок по зарплаті.

Отже, досліджуваному господарству –СТОВ ім.Мічуріна можна запропонувати наступне:

- по можливості придбати ПЕОМ сучасного рівня і можливостей;

- автоматизувати не тільки ведення обліку в господарстві, але й ведення різних розрахунково-аналітичних робіт;

- провести підвищення кваліфікації працівників бухгалтерської та економічної служби;

- проводити як внутрішній аудит господарської діяльності за допомогою бухгалтера, так і зовнішній аудит за допомогою аудиторської фірми тощо.

Також для ведення успішної господарської діяльності необхідно застосовувати стимулюючі заходи, які будуть заохочувати працівників до проявлення ініціативи та підвищення продуктивності праці. Потрібно покращити умови праці робітників підприємства, забезпечити необхідні санітарно-побутові умови для обслуговування працюючих, піклуватися про соціальний захист працівників підприємства, так як це є одним із найважливіших факторів, які впливають на продуктивність праці робітників.

 

Список використаної літератури:

1. Бондарчук К.Л. Заробітна плата в контексті соціально-економічного захисту найманих працівників / К.Л.Бондарчук // Україна: аспекти праці.-2010. - №1 – С.4-10.

2. Бутинець Т.А. Бухгалтерський фінансовий облік: підручник / Т.А.Бутинець – Житомир: ПП „Рута”, 2005. – 455 с.

3. Верхоглядова Н.І. Бухгалтерський фінансовий облік в сільсько-господарських підприємствах: навчальний посібник / Н.І.Верхоглядова, В.П.Шило, С.Б.Ільїна. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 536 с.

4. Головач І.М. Облік заробітної плати за дні невикористаної відпустки / І.М.Головач // Економіка. Фінанси. Право. – 2005. - №3. – C. 30-31.

5. Гомчак О.Ф. Облік натуральної оплати праці на сільськогосподарських підприємствах / О.Ф.Гомчак // Формування ринкових відносин в Україні. – 2005. - №2. – С. 61-63.

6. Гришагіна Н.В. Визначення розміру заробітної плати для розрахунку виплат із загальнообов’язковим держави соціальним страхуванням / Н.В.Гришагіна // Баланс – Бюджет. - №9. - 2006. – С. 35.

7. Губіна І. Новий порядок виплати лікарняних / І.Губіна // Бухгалтерія. – 2011. - №9. - С. 52-54.

8. Дорош Н.І.: Аудит: методологія й організація: навчальний посібник / Н.І.Дорош - К.: Знання, 2008. - 402 с.

9. Завгородній В.П. Бухгалтерський облік в Україні: підручник / В.П.Завгродній – К.: А.С.К., 2003. – 847 с.

10. Завгородній В.П. Бухгалтерський облік в Україні з використанням національних стандартів: навчальний посібник / В.П.Завгродній – К.: А.С.К., 2001. – 730 с.

11. Заньковський М. Про страхування від нещасних випадків / М.Заньковський // Баланс-бюджет. – 2006. - №5. – с. 21.

12. Звонар В.М. Теорія та практика ефективного регулювання мінімальної заробітної плати в Україні// В.М.Звонар Україна: аспекти праці. - 2010. - №3. – С. 27-34.

13. Здовенко Л.О. Оплата праці та матеріальне стимулювання праці: навчальний посібник / Л.О.Здовенко // - Житомир: ПП„Рута”, 2005. – 350 с.

14. Ільєнко Н. Деякі способи підвищення питомої ваги заробітної плати в собівартості продукції / Н.Ільєнко // Україна: аспекти праці. – 2007. - №3. – С.11-19.

15. Ковлянська О.Г. Фінансовий облік: навчальний посібник / О.Г.Ковлянська – К.: Знання, 2006. – 473 с.

16. Колігун Н.М. Сучасне регулювання оплати праці: навчальний посібник / Н.М.Колугін – К.: Знання, 2006. – 475 с.

17. Лагутін В.В. Про теоретико-методологічні засади дослідження оплати праці / В.В.Лагутін // Україна: аспекти праці – 2010. - №3. С. 16-21.

18. Лич В.М. Науково-методичні засади вартості робочої сили / В.М.Лич // Формування ринкових відносин в Україні. – 2007. - №10. – С. 52-60.

19. Лишиленко О. В. Бухгалтерський фінансовий облік: підручник / О.В.Лишиленко - К.: ЦНЛ, 2005р. - 254 с.

20. Матвієць С.В. Облік і відображення у звітності рахунків з оплати праці / С.В.Матвієць// Баланс Агро. -2005. – №12. – С. 23-34.

21. Мельянкова Л. Світові тенденції нарахування оплати праці та її обліку / Л.Мельянкова // Бухгалтерія. – 2011. - №2. - С. 27-33.

22. Методичні рекомендації з організації та ведення бухгалтерського обліку за журнально-ордерною формою на підприємствах АПК: затв. Наказом Мінагрополітики України від 07.03.01 №49.

23. Методичні рекомендації по застосуванню форм документів первинного обліку на сільськогосподарських підприємствах: лист Мінагрополітики України від 19.01.04 №37-27-12/455.

24. Милок Т. Первинні документи та вимоги до їх складання / Т.Милок // Баланс Агро. – 2007. - №5.- С.17-18.

25. Нашкерська Г. В. Фінансовий облік: підручник / Г.В.Нашкерська // – К.: Кондор, 2005. – 320 с.

26. Никифоров А.Н., Лубков А.Г: Реформування оплати праці / А.Н.Никифоров, А.Г.Лубков / / Бухгалтерія в сільському господарстві. - 2008.- № 4.- С. 22-23.

27. Носіков А.В. Облік та аналіз заробітної плати на підприємстві / А.В.Носіков // Формування ринкових відносин в Україні. – 2007. - №2. – С. 61-63.

28. Облік основних господарських операцій в бухгалтерських проводках: навчальний посібник. / Н.М.Грабова, Ю.Г.Кривоносов, Л.Н.Бойко [та ін.] – К.: А.С. К., 2001. - 416 с.

29. Огійчук М.Ф. Фінансовий та управлінський облік на сільськогоспо-дарських підприємствах: підручник / М.Ф. Огійчук, В.Я. Плаксієнко, М.І. Беленкова – 5-те вид., перероб. і допов. – К.: Алерта, 2009. – 1056 с.

30. Переверзєва О. Зарплата на картки перераховується добровільно / О.Переверзєва // Головбух. – 2007. - №73. – С. 34.

31. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку: затв. Наказом МФУ від 24.05.95 №88.

32. Поплавська Ж.В., Криса О.Й. Особливості ринку праці. Заробітна плата / Ж.В.Поплавська, О.Й.Криса // Мікроекономіка: навчальний посібник – К.: Алерта, 2009. – С. 210-211.

33. Про відпустки: закон України від 15.11.96 року № 504/96 – ВР (зі змінами і доповненнями).

34. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими народженням та похованням: закон України від 18.01.01 №2240-ІІІ (зі змінами та доповненнями).

35. Про загальнообов’язкове державне соціальне трахування на випадок безробіття: закон України від 02.03.00 №1533-ІІІ.

36. Про загальнообов’язкове пенсійне страхування: закон України від 09.07.03 №1058 – ІV.

37. Про оплату праці: закон України від 24.03.95р. №108/95 – ВР (зі змінами і доповненнями).

38. Про податок з доходів з фізичних осіб: закон України від 22.05.03 №889-IV (зі змінами і доповненнями).

39. Савченко В.О. Формування та розвиток національної системи кваліфікацій / В.О.Савченко // Україна: аспекти праці – 2010. - №8. С. 15-21.

40. Сергієнко О.М. Формування прогнозованих обсягів заробітних плат на період до 2015 року / О.М.Сергієнко // Формування ринкових відносин в Україні. – К., 2010. - №1. – С.162-166.

41. Скрипкіна К. ЄСВ: Нараховуємо правильно, сплачуємо вчасно / К. Скрипкіна // Податки та бухгалтерський облік. – 2010.- №96.- С.15-19.

42. Сук Л. Облік праці та її оплати / Л.Сук // Бухгалтерія. - 2011.- №2.-С.37-44.

43. Ткаченко Н.М. Оподаткування та звітність: навчальний посібник / Н.М.Ткаченко – К.: Алерта, 2006. – 851 с.

44. Ушакова Л. Виплати по тимчасовій непрацездатності / Л.Ушакова // Податки та бухгалтерський облік. – 2010. - №24. - С.22-26.

45. Цигилик І.І. Організація оплати праці як важливий чинник забезпечення високої ефективності діяльності підприємства / І.І.Цигилик // Економіка. Фінанси. Право. – 2009. - №10. – С. 22-24.

46. Цимбалюк С.С. Диференціація заробітної плати: види, чинники, сучасний стан в Україні / Цимбалюк С.С. // Україна: аспекти праці. - 2009. - №4. – С.16-23

47. Чебанова Н. В. Фінансовий облік: підручник / Н.В.Чебанова – К.: ВК «Академія», 2007. – 425 с.

 

ЗМІСТ

1. Наукові основи обліку розрахунків за виплатами працівникам 5

2. Природно-економічна характеристика СТОВ ім. Мічуріна Кодимського району Одеської області 12

3. Облік розрахунків за виплатами працівникам.. 22

3.1 Економічний зміст, форми і види оплати праці 22

3.2 Первинний і зведений облік розрахунків за виплатами працівникам 25

3.4 Розрахунок сум відпускних та допомоги з тимчасової непрацездатності 34

3.5 Синтетичний та аналітичний облік розрахунків за виплатами працівникам 43

4. Напрями вдосконалення обліку розрахунків за виплатами працівникам 46

Висновки і пропозиції 49

Список використаної літератури. 53

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)