АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виконання

Читайте также:
  1. Виконання. Виконавчі документи
  2. Головне - допомогти дитині усвідомити спосіб мовленнєвої дії, тобто привчити дітей виражати словами свої дії, дати зразок виконання.
  3. Іідставн виконання. Виконавчі документи
  4. Підстави виконання. Виконавчі документи
  5. Підстави виконання. Виконавчі документи
  6. Підстави виконання. Виконавчі документи
  7. Підстави виконання. Виконавчі документи
  8. Порядок виконання.

Господарські операції, наведені в умові завдання, переносимо із журналу господарських операцій на рахунки бухгалтерського обліку (Додаток 4).

Відповідно до пункту 134.1.1 статті 134 Податкового кодексу України об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду, визначених згідно зі статтями 135-137 цього Кодексу, на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду, визначених згідно зі статтями 138-143 цього Кодексу, з урахуванням правил, встановлених статтею 152 цього Кодексу.

Відтак, нарахована директору заробітна плата 32000 грн. відображається за дебетом рахунку 92 «Адміністративні витрати», що в подальшому вплине на зменшення дебету рахунку 791 «Результат основної діяльності».

Умовою завдання передбачено одержання дивідендів від нерезидента в сумі 8000,00, при цьому валюта не зазначена. Припустімо, що дивіденди одержані у валюті євро, що у перерахунку по курсу 11,2 грн./євро складає суму 89600 грн. Слід зазначити, що відповідно до пункту 136.1.12 статті 136 Податкового кодексу України дивіденди, отримані платником податку від інших платників податку, у випадках, передбачених пунктом 153.3 статті 153 «Оподаткування дивідендів» цього Кодексу є доходами, що не враховуються для визначення об'єкта оподаткування. Відповідно до пункту 153.3.6 юридичні особи - резиденти, які отримують дивіденди, не включають їх суму до складу доходу (крім постійних представництв нерезидентів). Якщо дивіденди отримуються платником податку - резидентом із джерелом їх виплати від нерезидента, то платник податку включає суму отриманих дивідендів (крім дивідендів, отриманих від юридичних осіб, які перебувають під його контролем відповідно до підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 розділу I цього Кодексу, і не є нерезидентами, що мають офшорний статус) до складу доходу за наслідками податкового періоду, на який припадає отримання таких дивідендів.

Слід зазначити, що умовами завдання не визначено чи перебуває нерезидент-платник дивідендів під нашим контролем і чи має він статус офшорного нерезидента. Припустімо, що це нерезидент, який нам не підконтрольний, і він не має статусу офшорного.

В такому випадку ми маємо включати суму отриманих від нерезидента дивідендів до складу доходу. Факт їх надходження відображаємо в бухгалтерському обліку по дебету рахунку 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» і по кредиту рахунка 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг» та, оскільки дивіденди напевне були очікувані нашим підприємством, одночасно відображаємо їх по дебету рахунку 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» та по кредиту рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів».

Загальна сума доходів, що підлягають оподаткуванню, відображається по кредиту рахунку 791 «Результат основної діяльності». Після вирахування усіх витрат, собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та амортизації ми закриваємо рахунок 791 по дебету з отриманням нульового сальдо з одночасним відображенням результату на рахунку 441 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Слід також врахувати, що відповідно до положень Податкового кодексу, зокрема пункту 139.1.1. статті 139 господарська подія дарування працівнику холодильника вартістю 3000 грн. кваліфікується як витрати, що не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку та не включаються до складу витрат, оскільки є витратами, що не пов'язані з провадженням господарської діяльності: «… витрати на: організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків». Таким чином, сума вартості подарунка проходить по бухгалтерському обліку як витрата, але сума прибутку для оподаткування, тобто податкова база, не зменшується на суму вартості подарунку.

Відповідно до пункту 139.1.13. статті 139 Податкового кодексу України до складу витрат, що не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку та не включаються до складу витрат, відносяться витрати, понесені (нараховані) у звітному періоді у зв'язку з придбанням у нерезидента послуг (робіт) з консалтингу, маркетингу, реклами … в обсязі, що перевищує 4 відсотки доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (за вирахуванням податку на додану вартість та акцизного податку) за рік, що передує звітному. При цьому до складу витрат не включаються у повному обсязі витрати, понесені (нараховані) у звітному періоді у зв'язку з придбанням у нерезидента послуг (робіт) з консалтингу, маркетингу, реклами у випадку, якщо особа, на користь якої здійснюються відповідні платежі, є нерезидентом, що має офшорний статус з урахуванням положень пункту 161.3 статті 161 цього Кодексу.

Слід зазначити, що умовами завдання не визначено чи має нерезидент-надавач консалтингових послуг статус офшорного нерезидента. Припустімо, що це нерезидент, що не має статусу офшорного.

Умовою завдання передбачено, що отримано консалтингові послуги від нерезидента, курс НБУ 11,20 грн. за 1 євро, дохід від реалізації продукції за минулий рік – 400 000 грн. з ПДВ. Та сама вартість, перерахована в гривні, складає суму, що не перевищує 4% доходу за минулий рік, а саме 2800 грн. Обчислення доходу за минулий рік без ПДВ дає результат 333333,33 грн., а 4% від цієї суми дорівнюють 13333 грн., що не перевищує 2800 грн. Таким чином, можна зробити висновок про можливість включення вартості отриманих від нерезидента консалтингових послуг до складу витрат при визначенні оподатковуваного прибутку.

Відповідно до пункту 139.1.3 витратами, що не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку та не включаються до складу витрат є суми попередньої (авансової) оплати товарів, робіт, послуг. Тобто усі випадки попередніх оплат, визначених умовою завдання (130000 грн., 800 грн.,
1100 грн.), жодним чином не впливають на визначення податкової бази при визначенні оподатковуваного прибутку.

Обчислення дає результат, згідно з яким податковою базою є грошове вираження прибутку як об'єкта оподаткування в сумі 165870 грн.

Для визначення розміру ставки податку на прибуток керуватимемося статтею 151.1. Податкового кодексу України, згідно з якою основна ставка податку становить 16 відсотків від об’єкта оподаткування, визначеного статтею 134 ПКУ. Разом із цим положення зазначеного пункту застосовуються з урахуванням пункту 10 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» цього Кодексу, яким регламентується поетапне зниження ставки податку на прибуток з 25 % у 2010 році до 16 % з 01.01.2014 р. по 2 % щороку та 3 % в останньому році9. Для 2013 року розмір ставки податку на прибуток складає 19%.

Обчислення податку на прибуток:

165870/100*18 = 29856,6

дає в результаті суму 29856,6 грн., яка відображається за дебетом рахунку 441 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» та кредитом рахунку 981 «Податок на прибуток від звичайної діяльності».

Податок на додану вартість упродовж місяця обліковується на рахунках 641 «Розрахунки за платежами, податками», 643 «Податкові зобов’язання» та 644 «Податковий кредит».

На кредиту рахунку 641 відображено суми ПДВ:

відвантаженого товару А 31666,67 грн.;

відвантаженого товару Б 10833,33 грн.;

подарованого працівнику на день народження холодильника 500 грн.;

а також сума податку на дохід працівника, авансовий звіт якого був затверджений не на всю суму 250 грн. добових, а лише на 188,2 грн., а решта суми добових, а саме 61,8 грн. була кваліфікована як дохід фізичної особи з оподаткуванням за ставкою 15%, що склало 9,27 грн.

Річ у тім, що відповідно до абзацу четвертого підпункту 140.1.7 пункту 140.1 статті 140 в редакції Закону № 3609-VI від 07.07.2011, зміненого Законом № 4014-VI від 04.11.2011, до складу витрат на відрядження відносяться також витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження. За умовами завдання – розмір мінімальної заробітної плати складає 941 грн., а 0,2 від 941 грн. дорівнює 188,2 грн.

Таким чином суму 188,2 грн. нам дозволяється списати на витрати з проведенням по дебету рахунку 91 «Загальновиробничі витрати», а 61,8 грн. – не дозволяється.

По дебету рахунку 641 відображено суму 133,33 грн. – ПДВ на отримані від продавця послуги по охороні приміщення.

На рахунку 641 ми не відображаємо ПДВ на вартість отриманих послуг, що надані платником єдиного податку ПП «Ромашка» за ставкою 7% з ПДВ. Підставою для цього є положення частини 2) підпункту 293.3.2 статті 293 «Ставки єдиного податку», в якому зазначено, що відсоткова ставка єдиного податку встановлюється у розмірі: 7 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. Таким чином, включення надавачом послуг ПП «Ромашка» до вартості наданих ним послуг ПДВ не відповідатиме його статусу як платника четвертої групи єдиного податку, а відтак і в обліку не відображається.

Сальдо на рахунку 641 до сплати в бюджет дорівнює 42875,94 грн.

Рахунок 643 «Податкові зобов’язання» відкрився по кредиту сумою 21666,67 грн. в момент отримання попередньої оплати з ПДВ від покупця ПП «Весна», та закрився по дебету на цю ж суму в момент відвантаження товару А покупцю.

По дебету рахунку 644 «Податковий кредит» відображена сума
183,33 грн. сплаченого нами наперед, тобто «у кредит», ПДВ на вартість оплачених з розрахункового рахунку матеріалів для господарської діяльності постачальнику цих матеріалів. Приймаючи рішення про таке відображення, студент, що виконав дану контрольну роботу, орієнтувався на думку, висловлену Грачовою Р., яка пише10:

«…на субрахунку 644 сальдо може бути тільки дебетовим або (якщо авансів виданих на балансі не значиться) нульовим, – що, в свою чергу, означає, що кредитові обороти за субрахунком 644 не повинні передувати дебетовим. Іншими словами: спочатку має відбуватися зменшення податкових зобов'язань (оборотами за дебетом), і лише потім, у міру скасування цього зменшення у зв'язку із заліком виданих авансів в оплату поставок, цей субрахунок кредитується. Слід звернути увагу ще раз: за кредитом субрахунку 644 не має виникати жодних зобов'язань, бо цей субрахунок згідно з Інструкцією №291 призначений тільки для обліку «...суми податку на додану вартість, на яку підприємство отримало право зменшити податкове зобов’язання.»

Таким чином, від’ємне значення сальдо на рахунку 644 означає те, що ми очікуємо на повернення сплаченого нами постачальнику наперед, тобто «у кредит», ПДВ на вартість попередньо оплачених матеріалів. Таке повернення ПДВ відбудеться в момент надходження на наш склад тих матеріалів.


 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)