АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цінова еластичність пропозиції

Читайте также:
  1. Аналіз змін у пропозиції й у розмірі (обсязі) пропопзиції: Чинники пропозиції.
  2. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага
  3. ВЗАЄМОДІЯ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ
  4. Висновки і пропозиції
  5. Відхилення від рівноважного рівня, як результат впливу нецінових чинників попиту та пропозиції
  6. Графічне зображення пропозиції грошей.
  7. Економічні відносини ринку. Закон попиту та пропозиції.
  8. Еластичність попиту на продукцію А
  9. Заощадження як джерело та межа пропозиції на ринку капіталу
  10. Нецінова конкуренція на ринку монополістичної конкуренції.
  11. Нецінові чинники та їх вплив на зміну пропозиції
  12. Особливості туристичної пропозиції

Цінова еластичність пропозиції показує, на скільки відсотків зміниться кількість товару, що пропонується, при зміні його ціни на 1%. При цьому мова може йти про еластичність пропозиції як окремого підприємства, так і галузі в цілому, тобто в основі її визначення може бути як крива пропозиції окремого підприємства, так і крива галузевої пропозиції.

Пропозиція еластична, коли коефіцієнт еластичності більший за 1, і нееластична, коли коефіцієнт еластичності менший за 1. Оскільки при цьому і ціна, і кількість змінюються в одному напрямку, то еластичність пропозиції завжди більша 0.

У загальному вигляді коефіцієнт еластичності пропозиції записується таким чином:

Es = ∆Q% ,
∆P%

де Es – коефіцієнт цінової еластичності пропозиції;

∆Q% – зміна величини пропозиції виражена у відсотках;

∆P% – зміна ціни виражена у відсотках.

Коефіцієнт цінової еластичності пропозиції розраховується за тією самою формулою, що й коефіцієнт цінової еластичності попиту (замість величини попиту беруть величину пропозиції).

Еs =

Основним фактором, що визначає еластичність пропозиції є час. Звичайно розглядаються три періоди часу:

Миттєвий ринковий період (рис. 6).

Цей період означає, що товар вже вироблено. Для миттєвого періоду пропозиція є абсолютно нееластичною. В результаті підвищення попиту, ціна на товар зросла, але в миттєвому періоді виробник вже не може вплинути на пропозицію товару. Еs =0.

 
 

 

 


 

 

Рис. 6. Миттєвий ринковий період

Короткостроковий ринковий період (рис. 7).

В короткостроковому періоді можливе деяке збільшення випуску продукції за рахунок збільшення змінних факторів. Пропозиція на продукцію стає еластичнішою, як результат інтенсифікації виробництва. 0< Еs <1.

 
 

 

 


Рис. 7. Короткостроковий ринковий період

 

Довгостроковий ринковий період (рис.8).

В довгостроковому періоді виробник має більше часу й може залучити, крім змінних, ще й постійні фактори виробництва. В результаті застосування екстенсивних методів виробництва, виробникові вдається збільшити кількість продукції, що виробляється, отже пропозиція стає ще в більшій мірі еластичнішою. Еs>1.

 

Рис. 8. Довгостроковий ринковий період

 

Окрім фактору часу на еластичність пропозиції впливають також такі фактори:

1. Ціни на інші товари. Мова йде про перехресну еластичність пропозиції. У випадку підвищення цін на ресурси, пропозиція основного товару зменшиться. Еластичність пропозиції товару буде залежати від того, як його виробництво реагує на підвищення цін на ресурси.

2. Рівень досягнутого використання ресурсів. У випадку відсутності резервів можливості реагування пропозиції на зміну цін обмежені, тобто еластичність пропозиції товару буде меншою.

3. Ступінь монополізованості галузі і можливості переливу капіталу з інших галузей робить пропозицію товару менш еластичною.

4. Технологічні особливості виробництва певного товару. Складніші технології роблять пропозицію товару менш еластичною. Наприклад побудова літаків та хлібопекарня. Безперечно, що пропозиція хліба буде більш еластичною.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)