АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні теоретичні положення. Опис устаткування. Ручним дуговим зварюванням називається спосіб з’єднання деталей зварним швом, що утворюється із основного та електродного металів

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. БЕЗПЕЧНІСТЬ ВИРОБНИЧОГО УСТАТКУВАННЯ
  4. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  5. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  6. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  7. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  8. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  9. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  10. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  11. Гроші як капітал. Основні форми капіталу.
  12. Дегазація території, будинків, устаткування та інвентарю.

Ручним дуговим зварюванням називається спосіб з’єднання деталей зварним швом, що утворюється із основного та електродного металів, при якому переміщення зварювальної дуги та подача електрода здійснюються вручну. Схема ручного дугового зварювання показана на рисунку 1.1.

Розплавлення електрода та кромок деталі в процесі зварювання проходить за рахунок теплоти що виділяється електричною зварювальною дугою, температура якої досягає 6000…8000 °С.

Кількість теплоти Q (кал/с), що виділяється зварювальною дугою, визначається, за формулою

(1.1)

де Uд – напруга дуги, В; Ізв – сила зварювального струму, А.

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 

 

1- деталі що зварюються; 2- зварювальна дуга; 3- металевий стержень електрода; 4- покриття електрода; електродотримач; 6- зварний шов; 7- під’єднання до зварювального джерела

 

Рисунок 1.1 – Схема ручного дугового зварювання електродом що плавиться

 

В процесі зварювання зварник переміщує електрод по лінії з’єднання зварюваних деталей та по направленню до деталі по степені плавлення електрода. В результаті цього утворюється зварний шов.

Ручне дугове зварювання проводять на зварювальному пості, що складається із джерела зварювального струму (змінного або постійного), зварювальних кабелів, тримача для закріплення електрода, зварювального стола. Робочий стіл зварника повинен бути висотою 0,6-0,7 м, та виготовлений з товстого листового металу.

Крім основного обладнання та інструментів, робоче місце зварника повинно бути обладнане загороджувальними щитами, засобами пожежогасіння, а сам зварник повинен використовувати захисну маску для лиця, спеціальний одяг та рукавиці.

Оскільки із зварювальними роботами проводяться інші види робіт, місце зварника обгороджують перегородками для того щоби захистити інших людей від шкідливої дії ультрафіолетових та інфрачервоних променів зварювальної дуги.

В заводських умовах облаштовують кабіни зварни

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
ка. Кабіна зварника повинна мати площу не менше 3 м², перегородки повинні бути з негорючого матеріалу висотою не менше 2 м та неповинні доходити до підлоги на 300 мм. Кабіна зварника повинна бути обладнана місцевою примусовою вентиляцією з подачею повітря 40 м3/год на кожного робітника.

Схема зварювального поста показана на рисунку 1.2.

 

 

1- джерело зварювального струму; 2 - електрична мережа; 3- зварювальні кабелі; 4- електродотримач; 5- електрод; 6- зварювані деталі; 7- стіл зварника

 

Рисунок 1.2 – Схема поста для ручного дугового зварювання

 

Для виконання зварного шва перш за все визначають режим зварювання, який забезпечує хорошу якість зварного з’єднання, встановлені розміри і форму при мінімальних затратах матеріалів, електроенергії та праці.

При розробці технології ручного дугового зварювання визначають такі параметри режиму зварювання: тип електрода; діаметр електрода;, зварювальний струм; форму розділки кромок деталей; напругу дуги; рід зварювального струму.

Тип електрода визначає механічні властивості зварного шва. Його вибирають залежно від марки матеріалу зварюваних деталей, таблиця 1.1. При цьому враховують, щоби механічні властивості наплавленого металу та зварюваних деталей були однаковими.

 

 

Таблиця 1.1 – Типи електродів

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 

 

Тип електрода Межа міцності наплавленого металу, кг/мм Використання
Э-34, Э-42 34; 42 Низьковуглецеві сталі (Ст3, Ст10 та ін.)
Э-46   Низьколеговані сталі (12ГС, 10ХСНД та ін.)
Э-55, Э-70 55; 70 Середньолеговані сталі (30ХГСА, 20ХМА та ін.)
Э-145   Леговані сталі (30Х2ГСНВМА та ін.)

 

Діаметр електрода вибирають із співвідношення до товщини зварюваних деталей, таблиця 1.2.

 

Таблиця 1.2 – Залежність діаметру електрода від товщини зварюваних деталей

 

Товщина зварюваних деталей S, мм 1-2   4-5 6-12 13 і більше
Діаметр електрода dе, мм 1,5-2   3-4 4-5 5 і більше

 

Сила зварювального струму Ізв (А), при ручному дуговому зварюванні проводиться за діаметром електрода та допустимій густині струму:

(1.2)

де d – діаметр електрода, мм; j - допустима густина струму, А/мм2. Густина струму залежить від діаметру електрода та виду його покриття, таблиця 1.3.

При недостатній величині струму відбувається нестійке горіння дуги, при зверх великій величині струму електрод занадто інтенсивно плавиться, зростають втрати на розбризкування, погіршується стійкість горіння дуги і формування

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
шва.

 

Таблиця 1.3 – Допустима густина струму (А/мм2) в електроді при ручному дуговому зварюванні

 

Вид покриття Діаметр електрода, мм
       
Кисле, рутилове 14-20 11,5-16 10-13,5 9,5-12,5
Основне 13-18,5 10-14,5 9-12,5 8,5-12

 

Вид покриття впливає на швидкість плавлення електрода, а відповідно і на густину струму, в зв’язку з їх різною теплопровідністю і характером протікання металургійних процесів.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)