АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичні завдання. Завдання 1. Укладіть таблицю «Історичний розвиток української мови» (за Ю

Читайте также:
  1. II Завдання додому
  2. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  3. II. Тестові завдання
  4. IІ Завдання додому
  5. IІ Завдання додому
  6. IІ Завдання додому
  7. IІ Завдання додому
  8. IІ Завдання додому
  9. IІ. Завдання додому
  10. IІ. Завдання додому
  11. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  12. Визнання, класифікація, оцінка та основні завдання обліку зобов'язань

Завдання 1. Укладіть таблицю «Історичний розвиток української мови» (за Ю. Шевельовим), користуючись поданим нижче зразком:

Періоди Назви за сферами вжитку (стилями)
церковна мова (мова релігійної літератури) писемна (книжна, світська) мова розмовна мова
  XI ст. (протоукраїнський період) старослов’янська мова (варіанти: давньослов’янська, церковнослов’янська, давньоцерковнослов’янська, староцерковнослов’янська, давньоболгарська, староболгарська) протоукраїнська (за Ю. Шевельовим два діалектні угруповання південне та північне. Частина останнього з часом увійшла до процесу формування білоруської мови)

Дайте відповіді на запитання:

1. З’ясуйте період функціонування церковнослов’янської мови. Яку сферу вона обслуговувала?

2. У який період функціонувала староукраїнська мова? Які інші її назви відомі?

3. З якого століття фіксують поширення російської мови в писемному мовленні?

Завдання 2. Ознайомтеся з інформацією тексту, який подано нижче. Які зміни відбувалися в державній мовній політиці? Доповніть текст самостійно знайденою інформацією. Запишіть її у формі тез.

Піклування влади про мову бере початок від березня 1918 р., коли було прийнято Закон Центральної Ради про державну мову. У ньому зазначалося, що всі документи повинні писатися державною українською мовою, але з втратою незалежності цей закон втратив силу.

1 серпня 1923 року ВУЦВК і Раднарком УРСР прийняв Декрет про заходи сприяння розвиткові української мови: відкриття шкіл з українською мовою навчання, видання різної літератури – підручників, газет, журналів, вивчення української мови державними службовцями. Але вже 22 листопада 1923 р. ЦК КП(б)У ухвалив установу про припинення такої підтримки мови і почався процес звуження функцій української мови і витіснення її російською.

На вимогу патріотичних сил 1989 р. було конституційно закріплено державний статус української мови в Україні і прийнято Закон про мови в Українській РСР (28 жовтня 1989р.).

16 липня 1990 р. прийнято Декларацію про державний суверенітет України, у якій зазначається, що Українська РСР забезпечує національно-культурне відродження українського народу, функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя. 12 лютого 1991 р. Рада Міністрів ухвалила Програму розвитку української мови та інших національних мов в Українській РСР на період до 2000 р., яку так і не виконано повністю.

У ст. 10 Конституції України, яку було прийнято 28 червня 1996 р. записано, що державною мовою в Україні є українська і що держава забезпечує її розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

5 червня 2012 р. було прийнято Закон «Про засади державної мовної політики» № 5029-VI, який істотно розширює використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках й менше 10%. Частина 7 статті 7 закону зобов’язує громадян, які проживають на території, де функціонує регіональна мова або мова меншин, розвивати та використовувати таку мову.

Дія закону розповсюджується на 18 мов: російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську (циганську), румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську і кримчацьку.

Завдання 3. Проаналізуйте мовну політику сучасних держав світу на прикладі однієї країни (на вибір студента). З’ясуйте, які мовні проблеми вирішує ця держава, чи має успіх у цьому. Поміркуйте, чи може України скористатися досвідом цієї країни для розв’язання власних проблем, пов’язаних із мовною ситуацією. Порівняльну характеристику та власні міркування запишіть.

Завдання 4. Ознайомтеся з мовним законодавством України. Із Конституції України випишіть статті, що визначають статус державної мови та порядок використання державної й інших мов на території України. Поміркуйте, чи варто такі питання фіксувати в Основному Законі України? Чому?

Завдання 5. Існує думка, що людина, яка вже володіє однією іноземною мовою, здана вивчити другу набагато швидше та ефективніше, ніж інша людина, яка не знає жодної іноземної мови. Обґрунтуйте письмово, чи підтримуєте ви її?

Індивідуальне завдання. Підготуйте наукове повідомлення з теми «Причини виникнення акценту».

Запитання для самоконтролю

1. Яку гіпотезу походження української мови запропонував російський дослідник О. Шахматов? Хто були його опоненти?

2. Назвіть періодизацію української мови за Ю. Шевельовим.

3. Чи відомі вам основні тенденції розвитку української мови на сучасному етапі? Наведіть приклади.

4. Що таке мовна політика?

5. Які етапи мовної політики виокремлюють найчастіше?

6. Що є пріоритетом мовної політики в Україні?

7. Назвіть правові основи для здійснення державної мовної політики в Україні.

8. Охарактеризуйте мовну політику обраної держави. Порівняйте коло мовних проблем.

9. До яких дій вдається керівництво досліджуваної країни, щоб розв’язати мовні проблеми?

10. Які критерії є підставою для вимірювання соціального престижу мови? Які з них є визначальними?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)