АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз трудомісткості продукції

Читайте также:
  1. Алонж аналіз
  2. Аналіз алгоритмів
  3. Аналіз асортименту і структури продукції.
  4. АНАЛІЗ БІОСИГНАЛІВ
  5. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  6. Аналіз використання виробничих потужностей
  7. Аналіз використання виробничого обладнання
  8. Аналіз використання робочого часу
  9. Аналіз витрат за економічними елементами та статтями.
  10. Аналіз витрат за економічними елементами.
  11. Аналіз витрат за статтями калькуляції.
  12. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.

Трудомісткість – це витрати робочого часу на одиницю або весь обсяг виготовленої продукції. Трудомісткість одиниці продукції розраховується як відношення фонду робочого часу на виготовлення продукції до обсягу виготовленої продукції у натуральному або умовно-натуральному вимірі.

Можна розрахувати і трудомісткість однієї гривні продукції. Для цього загальний фонд робочого часу на виробництво всієї продукції треба розділити на вартість випуску продукції. Отриманий показник є оберненим до середньогодинного виробітку робочих.

У процесі аналізу вивчають динаміку трудомісткості виконання плану за її рівнем, причини її зміни і вплив на рівень продуктивності праці.

Дані для аналізу трудомісткості праці мають бути представлені в табл. 4.5.

За даними табл. 4.5 визначається зростання середньогодинного виробітку (∆СВ) за рахунок зниження трудомісткості (∆ТМ):

 

  , (4.11)

Таблиця 4.5

Аналіз трудомісткості продукції

Показники Попередній рік Звітний рік Темп зміни, %
1. Товарна продукція, тис. грн. 2. Відпрацьовано всіма робочими, людино‑годин 3. Трудомісткість на 1 тис. грн., годин (ТМ) 4. Середньогодинний виробіток робочих, тис. грн. (СВ)      

 

або зміна трудомісткості продукції за рахунок зміни середньогодинного виробітку

 

  . (4.12)

 

Таким чином, між трудомісткістю та рівнем продуктивності праці існує зворотній пропорційний зв'язок. Тому трудомісткість продукції залежить від тих же факторів, що і середньогодинний виробіток робочих.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)