АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРОЕКТУВАННЯ МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦІЙ БАЛОЧНИХ КЛІТОК

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. Аналіз умов праці та виявлення потенційних небезпек на об’єкті проектування
  5. Атрибути – це компоненти тегу, що містять вказівки про те, як броузер має сприйняти й обробити тег.
  6. ВИГОТОВЛЕННЯ БЮГЕЛЬНОГО ПРОТЕЗА З ОПОРНИМИ КЛАММЕРАМИ ЗІ СТАНДАРТНИХ МЕТАЛЕВИХ ЗАГОТІВЕЛЬ
  7. Вихідні данні для проектування. Техніко-економічні обґрунтування (ТЕО) проектування та будівництва.
  8. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  9. Вказівки до рішення
  10. Глава 1. Загальні положення
  11. Глава 19. Загальні положення досудового розслідування
  12. Глава 2. Загальні правила документообігу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра будівельних конструкцій

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ


до виконання курсової роботи з металевих конструкцій

«БАЛОЧНА КЛІТКА»

Кривий Ріг

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з металевих конструкцій "Балочна клітка" для студентів спеціальності 7.092101 / укл: к.т.н. Паршин О. В., к.т.н. Сліпич О. О. – Кривий Ріг: КТУ, 2011.

Методичні вказівки укладені в відповідності з програмою курсу "Металеві конструкції", якою передбачається виконання розрахунково - графічної роботи "Балочна клітка".

Виконання курсової роботи дозволяє студентам поглибити і закріпити теоретичні знання, освоїти методику розрахунків і конструювання металевих конструкцій.

Уданих методичних вказівках розглядаються питання компонування, вибору більш економічного варіанту, конструювання і розрахунків металевих конструкцій балочної клітки. Виклад матеріалу супроводжується числовими прикладами, що сприяє самостійній роботі студентів. Розрахунок основних елементів балочної клітки виконано з урахуванням вимог 2.

 

Одиниці фізичних величин приведені до міжнародної системи одиниць. В розрахункових формулах для зручності сила виражена в кілоньютонах (кН), а напруження в кілоньютонах на квадратний сантиметр (кН/см2).

ЗМІСТ

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

1. РОЗРАХУНОК МЕТАЛЕВОГО НАСТИЛУ ………………………….………7

2. ВИЗНАЧЕННЯ НАВАНТАЖЕНЬ НА БАЛКИ ТА РОЗРАХУНКОВИХ

ЗУСИЛЬ …………………………………………………… ………………….………..9

3. РОЗРАХУНОК ПРОКАТНИХ БАЛОК…………………………………...….11

4. РОЗРАХУНОК І КОНСТРУЮВАННЯ ЗВАРНИХ БАЛОК ………………..14

4.1. Попередній підбір перерізу…………….…………………………….....14

4.2 Зміна перерізу балки………………………………………………..........17

4.3 Перевірка балок на міцність, жорсткість і загальну стійкість………...20

4.4 Перевірка місцевої стійкості стиснутого поясу і стінки…..………..23

4.5 Розрахунок поясних швів………………………………………..….29

4.6 Розрахунок опорної частини балки…………………………….…..30

5. РОЗРАХУНОК ТА КОНСТРУЮВАННЯ

ЦЕНТРАЛЬНО-СТИСНУТИХ КОЛОН ……………………………………..…...33

5.1. Стержень суцільної колони……………….….……….……...……..33

5.2. Стержень наскрізної колони………………..……………………....36

5.3. Розрахунок і конструювання оголовку колони……………………40

5.4. Розрахунок і конструювання баз колон…….………………..….….48

ДОДАТКИ………………………………………………………………………50

ВИХІДНІ ДАНІ ………………………………………………………………..51

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ……….……….…....…………….………………………..52

.

 

 

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРОЕКТУВАННЯ МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦІЙ БАЛОЧНИХ КЛІТОК.

При виконанні курсової роботи необхідно користуватися теоретичним матеріалом основного курсу (1), нормами проектування (2), методичними вказівками (3), а також даними методичними вказівками.

В курсовій роботі прийнятий єдиний район будівництва, (), що відповідає району II5 (2). В зв’язку з цим матеріал для конструкцій необхідно призначити так:

для металевого настилу, прокатних балок і колон – по групі 3;

для складених балок – по групі 2. Коефіцієнт надійності за призначенням прийнятий для спрощення розрахунків рівним .

Розрахунково-конструктивну частину роботи слід виконувати в такій послідовності.

1. Відповідно до завдання виконати ескізне рішення нормального типу балочної клітки (мал.1), при цьому слід визначитися з типом спирання головної балки на колону (зверху чи збоку).

2. Виконати розрахунок металевого настилу (визначити його проліт, товщину і зварювальні шви, якими настил прикріплюється до балок настилу). При призначенні розмірів настилу слід користуватися сортаментом (табл. 1.1).

3. В залежності від прийнятого прольоту настилу визначити крок балок настилу (як правило 0,5…1,5 м), при цьому проміжок між двома сусідніми листами слід визначити з урахуванням можливості накладання зварювальних швів 20 мм. В курсовій роботі, в цілях спрощення, допускається приймати крок балок настилу рівним його прольоту.

4. Визначити нормативні і розрахункові навантаження, які діють на балку настилу.

5. Виконати добір перерізу балки настилу з прокатного профілю (двотавр) і перевірити його на міцність, з урахуванням розвитку пластичних деформацій і жорсткість.

6. Виконати розрахунок витрат матеріалу для нормального типу балочної клітки (настил і балки настилу), а також кількість типорозмірів балок на одне вічко.

7. Закомпанувати вічко ускладненого типу балочної клітки (рис. 2): призначити крок допоміжних балок (1,5…4 м); виконати розрахунок металевого настилу і призначити крок балок настилу (якщо крок настилу для обох типів балочної клітки однаковий, то розраховувати настил не потрібно).

8. Визначити нормативні і розрахункові навантаження, які діють на балку настилу і допоміжну балку.

9. Виконати добір перерізу балки настилу і допоміжної балки з прокатного профілю (двотавр), перевірити їх на міцність, з урахуванням розвитку пластичних деформацій і жорсткість. При необхідності слід виконати розрахунок на загальну стійкість.

10. Виконати розрахунок витрат матеріалу для ускладненого типу балочної клітки (настил, балки настилу і допоміжної балки), а також кількість типорозмірів балок на одне вічко.


 

 

Рис. 1 Нормальний тип балочної клітки /БК/

1 – колона, 2 – головна балка, 3 – балка настилу.

 

 

 

Рис. 2. Ускладнений тип балочної клітки /БК/

1 – колона, 2 – головна балка, 3 – допоміжна балка, 4 – балка настилу.


11. Провести порівняльний аналіз обох типів балочних кліток і вибрати більш ефективний, який і прийняти для подальших розрахунків.

12. Для вибраного варіанту слід визначити розрахункову схему, характер і величину навантажень на головну балку.

13. Виконати розрахунок і конструювання головної балки: визначити розміри перерізу і перевірити його на міцність і жорсткість; при необхідності змінити основний переріз балки поблизу опор і в місці його зміни перевірити переріз на міцність з урахуванням всіх компонентів напруг; перевірити балку на загальну стійкість; визначити необхідність перевірки стінки балки на місцеву стійкість і установки ребер жорсткості; при необхідності перевірити стінку балки на місцеву стійкість в крайньому і середньому відсіках; виконати розрахунок опорного ребра головної балки і вузла з'єднання головної балки і колони.

14. Визначити навантаження, які діють на колону, виконати її розрахунок і конструювання: установити розрахункову схему колони в обох площинах і визначити розрахункові довжини; установити попередні параметри перерізу з урахуванням вимог по забезпеченню місцевої стійкості складових елементів і необхідної жорсткості; визначити геометричні характеристики прийнятого перерізу колони і перевірити її на стійкість по більшій з одержаних величин гнучкості; з урахуванням прийнятих умов з'єднання, виконати розрахунок і конструювання бази і оголовку колони.

 

 

Графічну частину роботи – конструктивну схему балочної клітки з необхідними перерізами, вузли з'єднання допоміжних балок з головними і головних з колонами, креслення елементів конструкцій (головної балки і колони) виконати на стадії КМ. Об’єм графічної частини - один аркуш формату 22 (594 х 420 мм).

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)