АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. 4.1 "Кожна станція та колійний пост у частині керування рухом поїздів і кожний поїзд мають знаходитися одночасно в розпорядженні тільки одного

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  5. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  6. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  7. Глвав 2. ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ
  8. Допомоги та загальні принципи її надання
  9. З ДИСЦИПЛІНИ «ЗАГАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ» РОЗДІЛ «ТЕХНОЛОГІЯ М’ЯСА І М’ЯСОПРОДУКТІВ
  10. Загальнi положення
  11. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ
  12. Загальна характеристика і основні положення законопроекту

4.1 "Кожна станція та колійний пост у частині керування рухом поїздів і кожний поїзд мають знаходитися одночасно в розпорядженні тільки одного працівника: станція - чергового по станції, а на ділянках обладнаних диспетчерською централізацією - поїзного диспетчера; пост - чергового поста; поїзд - машиніста ведучого локомотива (моторвагонного поїзда, спеціального самохідного рухомого складу)" (п. 16.2 Правил технічної експлуатації залізниць України).

 

Прийманням, відправленням і пропусканням поїздів на кожній станції і колійному посту може розпоряджатися лише один працівник - черговий по станції (ДСП) або відповідно черговий поста, а на ділянках, обладнаних диспетчерською централізацією, - поїзний диспетчер (ДНЦ).

 

На станціях у залежності від колійного розвитку може бути кілька чергових по станції, посту або парку, кожний з яких одноосібно розпоряджається рухом поїздів або виконує певні операції в межах свого району роботи. Розмежування районів управління на таких станціях і коло обов'язків, пов'язаних з рухом поїздів, кожного чергового по станції, поста або чергового по парку (ДСПП), зазначається в технічно-розпорядчому акті станції (ТРА).

 

4.2 На станціях машиніст ведучого локомотива (моторвагонного поїзда, спеціального самохідного рухомого складу) і всі інші працівники, які обслуговують поїзд, підкоряються наказам чергового по станції, а на станціях ділянок, обладнаних диспетчерською централізацією, - поїзного диспетчера.

 

4.3 Усі розпорядження з руху поїздів і маневрової роботи повинні даватися коротко, чітко і ясно з точним виконанням Правил технічної експлуатації залізниць України, Інструкції з сигналізації на залізницях України, цієї Інструкції та технічно-розпорядчого акта станції. Працівник, який дав розпорядження, повинен кожного разу вимагати його повторення виконавцями, вислухати повторення розпорядження і переконатися у тому, що його зрозуміли правильно.

 

Про виконання розпорядження виконавець повинен особисто доповісти працівнику, від якого отримав розпорядження, з використанням наявних засобів зв'язку: двостороннього паркового, радіозв'язку, телефоном, особисто тощо.

 

Працівник, який дав розпорядження, при можливості, додатково повинен переконатись за показаннями контрольних приладів або іншим шляхом у правильності його виконання. Відмінити раніше дане розпорядження може тільки особа, яка його давала попередньо, або особа, яка замінила її під час чергування чи заступила на чергування.

 

4.4 Порядок руху поїздів і маневрової роботи за умов виникнення надзвичайних ситуацій, що являють собою небезпеку для життя і здоров'я людей, збереження матеріально-технічних засобів і споруд залізничного транспорту, забруднення навколишнього природного середовища визначається нормативними актами, які затверджуються для відповідних підрозділів Державною адміністрацією залізничного транспорту України, керівниками залізниць, дирекцій залізничних перевезень.

 

4.5 Управління пристроями сигналізації, централізації та блокування, відкриття і закриття світлофорів (крім автоматично діючих) проводиться:

 

а) на станції - черговим по станції або за його розпорядженням оператором при черговому по станції, оператором поста централізації або черговим стрілочного поста;

 

б) на колійному посту - черговим поста;

 

в) на станційному виконавчому посту - оператором поста централізації;

 

г) при диспетчерській централізації (ДЦ) - поїзним диспетчером або за його розпорядженням - черговим по станції, посту, оператором поста централізації;

 

д) при передаванні стрілок на місцеве управління з маневрової колонки - особою, яка вказана у технічно-розпорядчому акті станції.

 

Управління із пульта-табло пристроями СЦБ (стрілками, сигналами та ін.) з метою перевірки їх дії здійснюється черговим по станції, а на ділянках, обладнаних диспетчерською централізацією - поїзним диспетчером.

 

Виконання вищезазначених перевірок електромеханіком СЦБ проводиться з дозволу чергового по станції і під його наглядом.

 

На ділянках з диспетчерською централізацією або на залізничних станціях, обладнаних мікропроцесорною системою кодового управління "Навігатор", роботи з перевірки та утримання пристроїв СЦБ, що виконуються з дозволу чергового по станції з попереднім записом в журналі огляду, повинні виконуватися після передачі залізничної станції або її горловини на резервне управління.

 

4.6 Якщо поїзд відправляється зі станції при забороняючому показанні вихідного світлофора або з колій, які не мають вихідного світлофора, дозвіл (наказ) на заняття перегону (якщо він не передається через радіозв'язок) вручається машиністу ведучого локомотива під розпис особисто черговим по станції, парку, поста через одного із працівників локомотивної бригади поїзда, що відправляється, або одного із станційних працівників, пов'язаних з рухом поїздів, про що вказується в технічно-розпорядчому акті станції.

 

Машиніст (ТЧМ) зобов'язаний переконатися, чи відповідає виданий дозвіл номеру поїзда і колії перегону.

 

Машиністу локомотива, при наявності дозволу, забороняється приводити поїзд у рух без вказівки чергового по станції, переданої через радіозв'язок, або сигналу відправлення, який подається черговим по станції чи за його вказівкою черговим стрілочного поста, парку, або іншого працівника, пов'язаного з рухом поїздів.

 

4.7 Якщо наказ про приймання або відправлення поїзда при забороняючому показанні сигналу передається черговим по станції машиністу через радіозв'язок, то текст такого наказу повинен відповідати установленим формам, передбаченим цією Інструкцією. При передачі наказу черговим по станції повинні бути вказані дата, номер наказу, час передачі наказу машиністу (год., хв.), текст наказу з зазначенням літера світлофору або номеру колії відправлення, яка не має вихідного світлофора. Машиніст зобов'язаний повністю повторити текст наказу, а ДСП підтвердити правильність його сприйняття словами: "вірно, виконуйте".

 

4.8 У випадках приймання або відправлення поїздів при забороняючому показанні вхідного або вихідного світлофора, а також відправлення з колій, які не мають вихідного світлофору, в журналі руху поїздів навпроти номера поїзда (у графі "Примітки") (журналу ф. ДУ-3) і в графі "записи про поїзну роботу" (журналу ф. ДУ-2)повинна бути зроблена відповідна відмітка: "РЗ" (через радіозв'язок), "ЗС" (за запрошувальним сигналом), "ПД" (за письмовим дозволом). У відмітці "РЗ", крім того, повинні бути вказані номер наказу і час його передачі машиністу, прізвище машиніста, а також літер світлофора (або номер колії відправлення, яка не має вихідного світлофора).

 

Наприклад: "РЗ N 3 14.10 Ч-2 ТЧМ Петров", або "РЗ N 3 14.10 з 4 колії ТЧМ Петров". Запис тексту наказу у журналі руху не потрібний.

 

У відмітці "ЗС" повинні бути вказані час користування кнопкою запрошувального сигналу, літер світлофора, показання лічильника (за наявності лічильників). Наприклад, "ЗС 13.20 Ч-2 2835".

 

У відмітці "ПД" вказується форма виданого дозволу, його номер та час вручення дозволу машиністу (або керівнику робіт при видачі бланку білого кольору з червоною смугою по діагоналі ф. ДУ-64). Наприклад: "ПД ДУ-64 N 21 14-50".

 

На станціях, які обладнані системою документованої реєстрації службових переговорів "ДСП-ТЧМ", "ДНЦ-ТЧМ" при виконанні поїзної і маневрової роботи, накази про приймання і відправлення поїздів при забороняючому показанні світлофора, про відправлення поїздів з колій, що не мають вихідних світлофорів, які передаються машиністу поїзда, реєструються "архіватором мови". Термін зберігання такої інформації встановлюється начальником залізниці.

 

Зазначені вище відмітки в журналі руху поїздів в усіх випадках обов'язкові.

 

4.9 В усіх випадках приймання поїзда на станцію або відправлення поїзда зі станції при забороняючому показанні вхідного, вихідного (маршрутного) світлофорів черговий по станції, перед тим, як скористатися кнопкою запрошувального сигналу або дати машиністу відповідний дозвіл на проїзд забороняючого сигналу, зобов'язаний привести прилади управління в положення, яке відповідає безпечному маршруту слідування рухомого складу у заданому напрямку при забороняючому показанні світлофору, і в порядку, встановленому технічно-розпорядчим актом станції, переконатися у вільності колії приймання, правильності встановлення і замикання стрілок в маршруті, а при відправленні поїзда, крім того, у вільності першої блок-ділянки (при автоматичному блокуванні (АБ)) або перегону (при напівавтоматичному блокуванні (НАБ)) і в переключенні блок-системи на відповідний напрямок руху. Кнопку запрошувального сигналу необхідно тримати натиснутою до того часу, поки ведучий локомотив поїзда, що прибуває або відправляється, не проїде відповідний світлофор, а машиніст локомотива не доповість черговому по станції про проходження запрошувального сигналу.

 

4.10 На станціях за наявності переїздів, розташованих в стрілочних горловинах, або на ділянках віддалення, на які повідомлення про закриття переїзду при прийманні або відправленні поїзда при забороняючому показанні світлофора здійснюється натисканням кнопки "закриття переїзду", черговий по станції перед прийманням або відправленням поїзда зобов'язаний натиснути цю кнопку, а після проходження поїзда через переїзд повернути її в нормальне положення.

 

В будь-яких випадках приймання або відправлення поїзда при забороняючому показанні світлофора на станціях за наявності переїздів, розташованих в стрілочних горловинах, машиніст при підході до переїзду зобов'язаний прямувати з особливою пильністю зі швидкістю не більше 20 км/год. з готовністю зупинитися, якщо зустрінеться перешкода для подальшого руху.

 

При розташуванні таких переїздів на ділянках віддалення швидкість їх проходження головою поїзда має бути не більшою 25 км/год.

 

Після проходження через переїзд ведучого локомотива машиніст має право підвищити швидкість руху до встановленої для даного перегону.

 

Перелік станцій з переїздами, розташованих в стрілочних горловинах, або на ділянках віддалення, затверджується начальником залізниці і оголошується наказом по залізниці.

 

4.11При відправленні поїздів зі станції на одноколійний перегін в умовах порушення нормальної дії пристроїв СЦБ та зв'язку на перегоні, черговий по станції зобов'язаний запросити у поїзного диспетчера та чергового по сусідній станції дозвіл щодо можливості відправлення поїзда на перегін, а після прибуття (повернення), відправлення (проходження) поїзда негайно їх про це сповістити.

 

Про прибуття, відправлення і проходження всіх поїздів черговий по станції зобов'язаний повідомити поїзного диспетчера і чергових по сусідніх станціях.

 

При сповіщенні чергового по станції про відправлення (проходження), прибуття (повернення) поїзда на сусідню станцію, ДСП сусідньої станції повинен повторити його повідомлення, а ДСП, що передав сповіщення, повинен підтвердити словом "вірно".

 

Наприклад, ДСП станції "А" надає сповіщення на станцію "Б" за текстом:

 

"За поїздом N... відправився (пройшов) поїзд N... о... год.... хв.",

або

"Поїзд N......... прибув (повернувся) о...... год..... хв. ДСП станції.... (прізвище)".

ДСП станції "Б" повторює текст сповіщення зі станції "А". ДСП станції "А", впевнившись, що сповіщення прийнято правильно ДСП станції "Б", підтверджує його словом "вірно" і тільки після цього дозволяється відключитись від зв'язку обом ДСП (або операторам при ДСП).

 

При схрещенні поїздів на станції, що обмежує одноколійний перегін, схрещенні на одноколійному перегоні з двоколійними вставками у формі повідомлення додаються слова: "після прибуття поїзда N... об...год.... хв., поїзд N... відправився (прослідував) об... год.....хв.".

 

За наявності у поїзді вагонів з небезпечними вантажами класу 1 (вибуховими матеріалами), що перелічені в "Правилах перевозок опасных грузов по железным дорогам" (далі - небезпечні вантажі класу 1 (ВМ)) до номера поїзда при повідомленні додаються букви"ВМ" (наприклад, 2783 "ВМ").

 

Відповідні букви до номера поїзда додаються також у випадках відправлення і прямування поїздів: великовагових "В", довгосоставних "Д", підвищеної ваги "ПВ", підвищеної довжини "ПД", з'єднаних "З". При відправленні поїздів з негабаритними вантажами до номера поїзда після букви "Н" додається встановлений Інструкцією з перевезення негабаритних і великовагових вантажів залізницями України через дефіс чотирьохзначний цифровий індекс, який характеризує зони і ступінь негабаритності вантажу (наприклад, 3304Н-0430).

 

Якщо поїзд прямує з підштовхуючим локомотивом, повідомлення про відправлення і прибуття доповнюється словами "зі штовхачем".

 

На одноколійних та двоколійних ділянках, обладнаних автоблокуванням, час прибуття (відправлення) поїзда на сусідню станцію може не передаватися. У цьому випадку в журналі руху поїздів час прибуття поїзда на сусідню (попереду розташовану) станцію не вказується.

 

При відправленні поїзда по неправильній колії за сигналами АЛС або в порядку регулювання час прибуття і відправлення поїзда передається на сусідню станцію або поїзному диспетчеру і записується в журналі руху поїздів.

 

На двоколійних ділянках з інтенсивним рухом, обладнаних автоблокуванням, передача повідомлень від станції до станції про прибуття, відправлення і проходження може бути встановлена тільки про поїзди, які прямують з відхиленням від графіка, а передача повідомлень поїзному диспетчеру, окрім цього, і не з кожної станції, що розташована на ділянці. Зазначений порядок не розповсюджується на вантажні поїзди, до номера яких додаються відповідні букви або цифровий індекс.

 

Аналогічний порядок передачі повідомлень поїзному диспетчеру про прибуття, відправлення і проходження поїздів може бути встановлений на двоколійних та одноколійних ділянках, обладнаних пристроями для автоматичного запису графіків виконаного руху (поїздографами). Перелік таких ділянок і порядок передачі повідомлень про прибуття, відправлення або проходження поїздів встановлюється начальником залізниці.

 

Час фактичного відправлення, прибуття або проходження кожного поїзда, а також номери поїздів зі всіма додатковими літерами (буквами) або індексами черговий по станції (оператор при черговому по станції) зобов'язаний відмітити у журналі руху поїздів.

 

4.12 Черговий по станції, який виявив (особисто або з повідомлень інших працівників) несправність колій, стрілочних переводів, пристроїв СЦБ та зв'язку, контактної мережі, пристроїв електропостачання, спрацювання засобів автоматичного контролю технічного стану рухомого складу, повинен зробити про це запис в Журналі огляду колій, стрілочних переводів, пристроїв СЦБ та зв'язку, контактної мережі (далі - журнал огляду ф. ДУ-46) і при несправностях пристроїв СЦБ та зв'язку негайно сповістити електромеханіка СЦБ, а при відсутності його - змінного інженера дистанції сигналізації та зв'язку, крім того, при несправностях колій, стрілочних переводів та рейкових кіл - шляхового майстра або бригадира колії, а при відсутності електропостачання, несправностях контактної мережі - чергового енергодиспетчера дистанції електропостачання та ін.

При несправності засобів автоматичного контролю технічного стану рухомого складучерговий по станції або оператори, що обслуговують ці засоби, повідомляють локомотивні бригади і поїзного диспетчера, змінного інженера дистанції сигналізації та зв'язку, чергових прилеглих станцій та постів безпеки. Черговий інженер дистанції сигналізації та зв'язку повідомляє оператора пункту технічного огляду вагонів (ПТО).

 

Інформацію про всі несправності технічних пристроїв, рухомого складу, які створюють загрозу безпеці руху або можуть викликати затримки поїздів, випадки несанкціонованого втручання в діяльність залізничного транспорту черговий по станції, крім того, повинен довести до відома поїзного диспетчера та начальника станції. При виявлені зазначених несправностей черговим по гірці, парку тощо така інформація надається черговому по станції.

 

Про усунення несправності відповідним працівником робиться відмітка в журналі огляду, яка засвідчується його підписом і підписом чергового по станції.

 

Якщо несправність пристроїв СЦБ пов'язана з необхідністю зриву пломби з кнопки запрошувального сигналу, тоді в журналі огляду робиться два окремі записи: на несправність і про зрив пломби з кнопки запрошувального сигналу, наприклад:

 

"Ділянка 5 - 9 "СП" показує несправжню зайнятість.... ДСП (підпис).

"Зірвана пломба з кнопки запрошувального сигналу "Н". ДСП... (підпис).

Відповідний запис в журналі огляду черговий по станції робить і у випадках, коли через несправність пристроїв СЦБ приймання або відправлення поїздів здійснюється за запрошувальними сигналами, які мають не пломбовані кнопки (за наявності лічильників), при цьому в журналі в записах про несправності і відновлення нормальної роботи пристроїввказуються показання лічильника, наприклад:

 

"Ділянка 5 - 9 "СП" показує несправжню зайнятість. Показання лічильника... ДСП... (підпис)"

Після відновлення справної дії пристроїв під записом працівника відповідної дистанції у графі 12 журналу ф. ДУ-46 зазначається показання лічильника запрошувального сигналу "Н".

Для станцій, де кнопку запрошувального сигналу опломбовано, запис у журналі огляду черговий по станції робить до зриву пломби, тобто після першого натискання (до усунення несправності запис не повторюється).

 

4.13 Закриття і відкриття перегонів або колій і встановлення одноколійного руху при всіх засобах сигналізації та зв'язку, а також перехід з одних засобів сигналізації та зв'язку на інші проводиться за наказом поїзного диспетчера.

 

Перед переходом на телефонні засоби зв'язку чергові по станціях, які обмежують перегін, повинні привести рукоятки (кнопки) вихідних світлофорів, що огороджують вихід на перегін, в положення, яке відповідає забороняючому показанню цих світлофорів і навісити на них червоні ковпачки.

 

При переході з основних засобів сигналізації та зв'язку на телефонні засоби зв'язку обмін поїзними телефонограмами між черговими по станціях на одноколійних перегонах, а у випадках організації двостороннього руху по одній з колій і на двоколійних (багатоколійних) перегонах, повинен здійснюватися через поїзний диспетчерський зв'язок під контролем поїзного диспетчера.

 

У всіх випадках перед відправленням поїзда на перегін, на якому припинена дія основних засобів СЦБ, при русі по неправильній колії, а також у випадках несправності автоматики на переїздах, черговий по станції або поїзний диспетчер, на ділянках, обладнаних диспетчерською централізацією, зобов'язаний видати машиністу попередження про обмеження швидкості на переїздах, що обслуговуються черговим працівником, - зі швидкістю не більше 40 км/год., а тих що не обслуговуються - зі швидкістю не більше 25 км/год. зчастим подаванням сповіщальних сигналів. Порядок передачі сповіщення на переїзди про проходження таких поїздів встановлюється начальником залізниці.

4.14 Перед заступанням на чергування черговий по станції зобов'язаний:

 

а) ознайомитися з планом наступної роботи, наявними вказівками і розпорядженнями, які стосуються приймання та відправлення поїздів і маневрів, наявністю і розташуванням рухомого складу на приймально-відправних коліях, положенням (вільністю або зайнятістю) прилеглих до станцій перегонів (блок-ділянок).

 

На станціях, де згідно з технічно-розпорядчим актом станції в обов'язки ДСП входить закріплення рухомого складу, черговий по станції повинен особисто (або через відповідних працівників) перевірити правильність і надійність закріплення рухомого складу;

 

б) переконатися в справності приладів управління пристроями СЦБ за показаннями контрольних приладів, пристроїв зв'язку і наявності на приладах управління пломб згідно з описом;

 

в) перевірити на робочому місці наявність і справність інструменту, сигнального приладдя та інвентарю суворого обліку;

 

г) ознайомитися із записами у журналі диспетчерських розпоряджень, журналі руху поїздів, книзі попереджень, журналі огляду, журналі поїзних телефонограм та інших книгах й журналах з питань руху поїздів, що ведуться черговим по станції під розпис;

 

Заступання на чергування оформляється записом тільки в журналі руху поїздів за формою:

  "......"....................... 200... р....................... год................. хв.   Чергування прийняв ДСП........................... (прізвище) (підпис)   "......"..................... 200... р........................ год................. хв.   Чергування здав ДСП................................... (прізвище) (підпис)

 

 

При прийманні чергування в журналі руху поїздів перед текстом про приймання і здавання чергування черговим по станції указуються показання лічильників (за наявності лічильників штучного спрацювання пристроїв контролю прибуття, запрошувальних сигналів, штучної обробки маршруту тощо).

 

Якщо при прийманні чергування черговий по станції виявить несправність колії, стрілочних переводів, пристроїв СЦБ та зв'язку, контактної мережі він повинен зробити відповідний запис у журналі огляду.

 

4.15 Заступивши на чергування, черговий по станції зобов'язаний:

 

- перевірити явку на роботу складачів поїздів, чергових постів централізації, стрілочних постів, сигналістів та ін.;

 

- перевірити через них стан робочих місць, що обслуговуються ними, особливо правильність закріплення рухомого складу відповідно до технічно-розпорядчого акта станції.

 

За наявності недоліків вжити необхідних заходів, які забезпечують нормальну роботу і безпеку руху, а при необхідності - повідомити про це начальника станції і поїзного диспетчера.

 

4.16 При скасуванні на окремих роздільних пунктах чергового штату працівників служби перевезень наказом начальника залізниці, в залежності від системи наявних пристроїв СЦБ та зв'язку, повинен бути встановлений порядок виконання операцій, пов'язаних з прийманням, відправленням поїздів і проведенням маневрів на таких роздільних пунктах.

 

4.17 Забороняється завчасно підписувати не заповнені бланки попереджень та заповнювати ті, що дозволяють відправлення поїзда зі станції (ДУ-50, ДУ-52, ДУ-54, ДУ-56, ДУ-59, ДУ-64).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)