АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РУХ ПОЇЗДІВ ПРИ АВТОМАТИЧНОМУ БЛОКУВАННІ

Читайте также:
  1. Відправлення поїздів
  2. Відправлення поїздів свого формування
  3. Відчеплення і причеплення вагонів до поїздів на приймально-відправних коліях поїзним локомотивом
  4. З руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України
  5. ОГОРОДЖЕННЯ МІСЦЬ ПЕРЕШКОД ДЛЯ РУХУ ПОЇЗДІВ І МІСЦЬ ПРОВЕДЕННЯ РОБІТНА СТАНЦІЯХ
  6. Перелік дозволів для відправлення поїздів зі станцій при різних засобах сигналізації та зв'язку під час руху поїздів
  7. ПОРЯДОК ПРИЙМАННЯ, ВІДПРАВЛЕННЯ ПОЇЗДІВ І ПРОВЕДЕННЯ МАНЕВРІВ ЗА УМОВ ПОРУШЕННЯ НОРМАЛЬНОЇ РОБОТИ ПРИСТРОЇВ СЦБ НА СТАНЦІЯХ
  8. ПОРЯДОК РУХУ ПОЇЗДІВ ПРИ ПЕРЕРВІ ДІЇ ВСІХ ЗАСОБІВ СИГНАЛІЗАЦІЇ ТА ЗВ'ЯЗКУ
  9. Приймання поїздів
  10. Приймання поїздів на станцію при забороняючому показанні вхідного світлофора
  11. Приймання та відправлення поїздів
  12. Прямування поїздів з небезпечними вантажами класу 1 (вибухові матеріали)

5.1 Рух поїздів на одноколійних перегонах, обладнаних автоблокуванням для двостороннього руху, здійснюється в обох напрямках.

 

На двоколійних перегонах як з одностороннім, так і з двостороннім автоблокуванням по кожній колії, рух парних поїздів здійснюється по одній, непарних - по другій головній колії, кожна з яких є правильною для поїздів даного напрямку.

 

На двоколійних перегонах з двостороннім автоблокуванням може здійснюватися двосторонній рух по кожній колії за правилами одноколійного руху.

 

Порядок руху на таких і багатоколійних перегонах по кожній головній колії в межах двох і більше залізниць встановлюється Державною адміністрацією залізничного транспорту України, а в межах залізниці - начальником залізниці.

 

5.2 "За автоматичного блокування:

 

а) дозволом на зайняття поїздом блок-ділянки служить дозволяюче показання вихідного або прохідного світлофора;

 

б) як виняток, на прохідних світлофорах (крім тих, що знаходяться перед вхідними світлофорами), розміщених на затяжних підйомах, допускається в кожному окремому випадку з дозволу начальника залізниці установлення умовно - дозволяючого сигналу - щита із відбивним знаком у вигляді букви Т. Наявність цього сигналу служить дозволом вантажному поїзду для проходження червоного вогню світлофора без зупинки.

 

В цьому разі машиніст повинен вести поїзд так, щоб проїжджати світлофор з червоним вогнем із швидкістю не більшою 20 км/год. з особливою пильністю і готовністю негайно зупинити його, якщо зустрінеться перешкода для подальшого руху;

 

в) після зупинки поїзда перед прохідним світлофором з червоним вогнем, а також з незрозумілим показанням чи погаслим, якщо машиніст бачить або знає, що наступна блок-ділянка зайнята поїздом, йому забороняється продовжувати рух до тих пір, поки блок-ділянка не звільниться.

 

Якщо машиніст не знає про знаходження на наступній блок-ділянці поїзда, він повинен після зупинки відпустити автогальма і, якщо за цей час на світлофорі не з'явиться дозволяючий вогонь, вести поїзд до наступного світлофора із швидкістю не більшою 20 км/год. з особливою пильністю і готовністю негайно зупинитися, якщо зустрінеться перешкода для подальшого руху.

 

Якщо наступний прохідний світлофор буде в такому ж стані, рух поїзда після зупинки триває в тому ж порядку.

 

У випадку, коли після проходження в визначеному порядку прохідного світлофора із забороняючим показанням, на локомотивному світлофорі з'явиться дозволяюче показання, машиніст може прямувати до наступного світлофора, керуючись показаннями локомотивного світлофора, але зі швидкістю не більше 40 км/год.

 

За наявності дозволяючого вогню на локомотивному світлофорі прохідні світлофори з погаслим вогнем дозволяється проїжджати без зупинки, керуючись показанням локомотивного світлофора" (п. 16.27 Правил технічної експлуатації залізниць України).

 

При появі червоного вогню на світлофорі машиністу, у першу чергу, слід припускати, що причиною цього може бути злам рейки.

 

Під час прямування поїзда на забороняюче показання світлофора, машиніст зобов'язаний:

 

- пильно спостерігати за станом колії і, у випадку зміни вогню на локомотивному світлофорі із червоного чи білого вогню АЛС на дозволяючий (зелений, жовтий, червоно-жовтий), зупинити поїзд;

 

- надати інформацію черговому по станції, поїзному диспетчеру про зупинку поїзда, вказавши конкретне місце (кілометр, пікет, номер опори контактної мережі тощо) появи дозволяючого показання на локомотивному світлофорі;

 

- оглянути стан рейок від місця появи дозволяючого показання локомотивного світлофора на відстань 50 м у напрямку, протилежному руху поїзда. Огляд стану рейок проводить помічник машиніста, а в разі його стажу роботи менше 6 місяців - машиніст. Час для огляду, як правило, не повинен перевищувати 10 - 15 хвилин;

 

- за умови, коли локомотивній бригаді неможливо зупинити поїзд згідно вказаного порядку, наявність нейтральної вставки на контактній мережі, повітряного проміжку, затяжного підйому, позначеного умовно дозволяючим сигналом, та в інших випадках, машиніст самостійно приймає рішення про зупинку. У цьому випадку необхідність та термін огляду колії погоджується із поїзним диспетчером.

 

При виявленні локомотивною бригадою зламаної рейки необхідно терміново повідомити про це чергового по станції, поїзного диспетчера та машиністів поїздів, які прямують услід цьому поїзду.

 

При русі поїзда на ділянці машиніст і його помічник зобов'язані стежити за показаннями світлофорів і виконувати їх вимоги, а при наявності автоматичної локомотивної сигналізації (АЛС) - за показаннями як колійних, так і локомотивного світлофорів.

 

Якщо сигнал колійного світлофора не видно (через велику відстань, наявність кривої, туману та в інших випадках), машиніст і його помічник при наближенні до колійного світлофора на відстань видимості зобов'язані керуватися показаннями локомотивного світлофора.

 

5.3 Якщо показання колійного і локомотивного світлофорів не відповідають один одному, машиніст повинен керуватися тільки показаннями колійних світлофорів.

 

Проходження прохідних світлофорів з червоним вогнем або незрозумілим показанням проводиться у порядку, передбаченому пунктом 16.27 Правил технічної експлуатації залізниць України незалежно від показання локомотивного світлофора.

 

Якщо при русі по коліях перегону або станції, обладнаних колійними пристроями автоматичної локомотивної сигналізації, на локомотивному світлофорі раптово з'явиться білий вогонь, машиніст повинен зменшити швидкість і вести поїзд до наступного світлофора (або до появи дозволяючого показання на локомотивному світлофорі) з особливою пильністю та швидкістю, яка забезпечувала б можливість своєчасної зупинки поїзда перед забороняючим показанням світлофору чи виниклою перешкодою.

 

Машиніст повинен вжити заходів до зниження швидкості, що забезпечує зупинку поїзда перед загороджувальним світлофором переїзду (може бути аварійна відмова на переїзді, що не обслуговується черговим по переїзду або ввімкнена загороджувальна сигналізація на переїздах, що обслуговуються черговим по переїзду) у випадках:

 

- появи на локомотивному світлофорі білого чи червоного вогнів при русі поїзда за дозволяючим показанням локомотивного світлофора на ділянці наближення до переїзду, обладнаній колійними пристроями АЛС, на станціях або перегонах, обладнаних відповідно електричною централізацією (ЕЦ) або автоблокуванням;

 

- появи на локомотивному світлофорі жовтого вогню з червоним вогнем при русі на ділянці наближення до регульованого переїзду на перегоні, обладнаному напівавтоматичним блокуванням і розташованому на ділянці наближення до станції.

 

Прямування поїзда (локомотива) з несправною автоматичною локомотивною сигналізацією або поїзним радіозв'язком повинно здійснюватися згідно з наказом поїзного диспетчера, який передається поїзним диспетчером на всі станції диспетчерської дільниці, де прямує даний поїзд і де є можливість заміни або ремонту цих пристроїв без відчеплення локомотива або заміни локомотива, за формою:

 

"Наказ N... Дата... Час (год.... хв....)

Всім ДС від станції... до станції.... Копія машиністу поїзда N...., ДНЦ сусідньої дільниці.

Поїзд N.... Прямує з несправною автоматичною локомотивною сигналізацією (поїзним радіозв'язком). Забезпечте безпечний пропуск поїзда N.... ДНЦ... (підпис) прізвище".

У випадку несправності радіозв'язку машиніст локомотива або моторвагонного рухомого складу зобов'язаний зупинити поїзд (локомотив) на першій станції та отримати реєстрований наказ поїзного диспетчера на подальше прямування поїзда. При справному радіозв'язку у другій кабіні реєстрований наказ поїзного диспетчера можна отримати без зупинки поїзда, використовуючи радіостанцію другої кабіни.

 

У випадку несправності пристроїв автоматичної локомотивної сигналізації або поїзного радіозв'язку після повідомлення про це поїзного диспетчера машиніст локомотива або моторвагонного рухомого складу зобов'язаний:

 

при управлінні локомотивом пасажирського, вантажно-пасажирського, вантажного поїзда або резервним (одиночним) локомотивом - довести цей поїзд (локомотив) згідно з реєстрованим наказом поїзного диспетчера до пункту зміни локомотивних бригад, де автоматична локомотивнасигналізація або радіозв'язок повинні бути відремонтовані або буде здійснена заміна локомотива;

 

- електро- та дизель-поїзди, за реєстрованим наказом поїзного диспетчера, довести до найближчої станції з основним або оборотним депо, або станції, яка має пункт їх технічного обслуговування;

 

- господарчі, відбудовні та пожежні поїзди згідно з реєстрованим наказом поїзного диспетчера довести до місця виконання робіт з поверненням назад.

 

При прямуванні поїзда з несправною автоматичною локомотивною сигналізацією або поїзним радіозв'язком машиніст зобов'язаний прямувати зі швидкістю, яка забезпечує безпеку руху, керуючись показаннями колійних світлофорів.

 

У разі несправності АЛС чергові по станціях зобов'язані своєчасно інформувати машиніста про порядок пропуску і сигнальні показання світлофорів за маршрутом прямування через станцію.

 

В разі виявлення збоїв у роботі пристроїв АЛС машиніст зобов'язаний повідомити про це одному із чергових по станції, що обмежують перегін, вказавши при цьому місце та характер несправності. Черговий по станції, одержавши повідомлення машиніста, повинен зробити відповідний запис в журналі огляду та повідомити про цей збій електромеханіка СЦБ (змінного інженера дистанції сигналізації та зв'язку).

 

У випадку пошкодження (аварійного відключення) поїзного радіозв'язку на станції ДСП повинен зробити запис в журналі ф. ДУ-46, повідомити диспетчера дистанції сигналізації та зв'язку (ШЧ), енергодиспетчера, поїзного диспетчера про несправність радіозв'язку.

 

5.4 При з'єднанні поїздів на перегоні машиністу поїзда, що прямує на з'єднання, дозволяється прямувати без зупинки на блок-ділянку, зайняту поїздом, з яким має відбутися з'єднання, зі швидкістю, яка забезпечує своєчасну зупинку біля поїзда, що стоїть, але не більшою 20 км/год.

 

5.5 Для організації двостороннього руху на двоколійних (багатоколійних) перегонах, обладнаних автоблокуванням в одному напрямку, може застосовуватися автоматична локомотивна сигналізація. На таких перегонах прямування поїздів в правильному напрямку здійснюється за сигналами автоблокування, а в неправильному напрямку - за показаннями локомотивного світлофора.

 

Відправлення поїзда зі станції по неправильній колії проводиться за дозволяючим показанням вихідного світлофора.

 

При ведені поїзда неправильною колією за показаннями локомотивного світлофора машиніст і його помічник зобов'язані:

 

а) при зеленому вогні на локомотивному світлофорі прямувати зі швидкістю, встановленою начальником залізниці для таких випадків;

 

б) при появі на АЛС жовтого вогню вжити заходів щодо зниження швидкості руху - пасажирських поїздів зі швидкістю не більше 60 км/год., а вантажних - не більше 50 км/год.;

 

в) при появі на локомотивному світлофорі жовтого вогню з червоним знизити швидкість до 20 км/год. і зупинити поїзд перед першим колійним світлофором зустрічного напрямку;

 

г) після зупинки поїзда при жовтому вогні з червоним на локомотивному світлофорі, якщо машиніст бачить або знає, що попереду розташована блок-ділянка зайнята поїздом, чекати звільнення блок-ділянки - появи на локомотивному світлофорі жовтого або зеленого вогню, після чого продовжувати рух за сигналами локомотивного світлофора;

 

д) якщо машиніст не знає про знаходження на попереду розташованій блок-ділянці поїзда і за час зупинки і відпускання гальм на локомотивному світлофорі не з'явиться жовтий або зелений вогонь, він повинен відновити рух і до кінця наступної блок-ділянки вести поїзд зі швидкістю не більше 20 км/год. з особливою пильністю і готовністю негайно зупинитися, якщо зустрінеться перешкода для подальшого руху.

 

Якщо при прямуванні блок-ділянкою червоний вогонь локомотивного світлофора зміниться на жовтий з червоним, машиніст може продовжувати рух зі швидкістю не більше 20 км/год., а при появі жовтого або зеленого вогню машиніст може збільшити швидкість, але не більше як до 40 км/год.

 

е) у кінці блок-ділянки при жовтому або зеленому вогні продовжити рух, керуючись цими сигналами, при збереженні червоного вогню або білого, або появі жовтого вогню з червоним чи відсутності показань на локомотивному світлофорі машиніст повинен знову зупинити поїзд і далі керуватися порядком, вказаним у підпунктах "г" і "д";

 

є) у випадку раптової появи на локомотивному світлофорі замість дозволяючого сигналу жовтого вогню з червоним, червоного чи білого вогню або зникненні вогнів локомотивного світлофора машиніст зобов'язаний вжити заходів щодо зниження швидкості руху і вести поїзд до кінця блок-ділянки або до появи дозволяючого сигналу на локомотивному світлофорі з особливою пильністю і з швидкістю, яка забезпечує можливість своєчасної зупинки, якщо на колії виявиться перешкода для подальшого руху;

 

ж) у випадку, коли пристрої АЛС на локомотиві вийшли з ладу, зупинити поїзд біля найближчого світлофора, а далі прямувати до вхідного світлофора (сигнального знака "Межа станції") зі швидкістю, яка забезпечує безпеку руху, з особливоюпильністю іготовністю негайно зупинитися, якщо зустрінеться перешкода для подальшого руху.

 

Приймання на станцію поїзда, який прямує по неправильній колії, проводиться за спеціально встановленим вхідним світлофором, який в залежності від місцевих умов може бути розташований із лівого боку у напрямку руху.

 

У всіх випадках швидкість входу на станцію поїзда, що прямує по неправильній колії, при дозволяючому показанні вхідного світлофора не повинна перевищувати встановлену для приймання поїздів на бокову колію.

 

Перевірені і введенні в експлуатацію тимчасові пристрої автоматичної локомотивної сигналізації для руху поїздів по неправильній колії включаються в дію та відновлюється нормальний рух поїздів на перегоні за реєстрованими наказами поїзного диспетчера. Включення тимчасового автоблокування для руху поїздів по неправильній колії проводиться після попередньої перевірки працівниками дистанції сигналізації та зв'язку роботи пристроїв і встановлення в пульт управління ключа зміни напрямку, що зберігається в ящику, де знаходяться курбелі, і опломбованого окремою пломбою електромеханіка СЦБ. Перед зриванням пломби і вилученням з ящика ключа зміни напрямку черговий по станції робить запис в журналі огляду.

 

Після отримання зі станції повідомлення про прибуття поїзда по неправильній колії поїзний диспетчер реєстрованим наказом відновлює на перегоні нормальний рух поїздів.

 

У всіх випадках перед відправленням поїзда у неправильному напрямку на двоколійних (багатоколійних) перегонах, обладнаних автоблокуванням, де переїзна автоматика у неправильному напрямку не задіяна, черговий по станції зобов'язаний видати (або впевнитися у наявності) машиністу (а)поїзда попередження про обмеження швидкості руху: не більше 25 км/год. - для переїздів без чергового та не більше 40 км/год. - для переїздів з черговим. В разі відсутності вищенаведеного попередження черговий по станції повинен діяти згідно з вимогами п. 17.6.

 

Після проходження через переїзд ведучого локомотива машиніст має право підвищити швидкість руху до встановленої для даного перегону.

 

Наявність чи відсутність переїзної автоматики, при русі поїздів у неправильному напрямку, зазначається у ТРА.

 

Перелік несправностей, за яких необхідно припиняти дію автоблокування за показанням локомотивних світлофорів при русі по неправильній колії, наведено в п. 5.11.5.

 

Порядок включення, приймання та експлуатації тимчасових пристроїв для двостороннього руху на двоколійних (багатоколійних) перегонах, обладнаних автоблокуванням, визначається начальником залізниці.

 

5.6 Приймання і відправлення поїздів.

 

5.6.1 Перед прийманням і відправленням поїзда черговий по станції у встановленому порядку готує маршрут приймання або відправлення і відкриває вхідний (вихідний) світлофор.

 

На одноколійних перегонах, а також у разі необхідності відправлення поїзда по неправильній колії на двоколійних, багатоколійних перегонах з двостороннім автоблокуванням або при русі по неправильній колії за сигналами локомотивних світлофорів, черговий по станції, крім того, зобов'язаний попередньо узгодити з черговим поїзним диспетчером (а при несправності поїзного диспетчерського зв'язку - з черговим по сусідній станції) право заняття перегону.

 

При проходженні поїзда вхідний (вихідний) світлофор автоматично закривається. Якщо управління світлофором здійснюється сигнальною рукояткою, черговий по станції ставить її у нормальне положення.

 

На двоколійних ділянках вхідні, маршрутні і вихідні світлофори, розташовані на головних коліях станції у правильному напрямку, можуть переводитися на автодію. В цьому випадку світлофори працюють в автоматичному режимі як прохідні світлофори на перегонах.

 

5.6.2 Відправлення поїздів за наявності групових вихідних (маршрутних) світлофорів, якщо колії відправлення не обладнані повторювальними світлофорами, проводиться за дозволяючим показанням вихідного світлофора і показаннями маршрутного покажчика, який цифрою зеленого кольору вказує номер тієї колії, з якої дозволяється відправлення поїзда.

 

Якщо на коліях відправлення знаходиться повторювальний світлофор групового світлофора, тоді відправлення поїзда з цієї колії (до вихідного світлофора) проводиться за показанням повторювального світлофора.

 

При несправності маршрутних покажчиків або повторювальних вихідних групових світлофорів, або коли голова поїзда знаходиться за повторювальним світлофором, дозвіл на відправлення поїзда при відкритому вихідному груповому світлофорі передається машиністу локомотива через радіозв'язок реєстрованим наказом за формою:

 

"Наказ N... Дата... Час (год.... хв....)

Машиніст поїзда N... на... колії. Груповий світлофор відкритий Вам. Дозволяю відправитися. ДСП підпис (прізвище)".

Відправлення поїзда за відкритим вихідним (маршрутним) груповим світлофором може бути здійснене також за дозволом на бланку зеленого кольору із заповненням пункту II (бланк ф. ДУ-54), наведеним на стор. 55, який вручається машиністу локомотива.

 

5.6.3 Відправлення поїздів з колій, що не мають вихідних світлофорів, як правило, не допускається.

 

У виняткових випадках відправлення поїздів з таких колій проводиться так само, як і при несправності вихідного світлофора, у порядку, встановленому в пунктах 5.7.1 і 5.7.2.

 

У такому ж порядку проводиться відправлення зі станції поїздів у тих випадках, коли голова поїзда знаходиться за вихідним світлофором, в тому числі і після зупинки поїзда за цим світлофором через самовільне його закриття, якщо, сприйнявши закриття, машиніст локомотива зупинить поїзд уже після проїзду сигналу.

 

Якщо ведучий локомотив поїзда знаходиться за вихідним (маршрутним) сигналом з дозволяючим показанням або машиністу з будь-яких причин (складні погодні умови тощо) не видно дозволяючого показання світлофора, тоді машиністу через радіозв'язок повинен бути переданий реєстрований наказ за формою:

 

" Наказ N... Дата... Час (год.... хв.)

Машиніст поїзда N..... на... колії. Вихідний (маршрутний) світлофор Вам відкритий. Дозволяю відправитися. ДСП підпис (прізвище) ".

 

Відправлення поїзда у цьому випадку може бути проведене також за дозволом на бланку зеленого кольору із заповненням пункту II (бланк ф. ДУ-54), який вручається машиністу.

 

У випадках, коли ведучий локомотив знаходиться за вихідним світлофором, обладнаним із зворотного боку повторювальною головкою, відправлення поїзда проводиться за дозволяючим показанням на повторювальній головці.

 

5.6.4 Якщо при дозволяючому показанні вихідного (маршрутного) світлофора повторювальний світлофор не сигналізує зеленим вогнем, черговий по станції зобов'язаний сповістити (особисто, через поїзний радіозв'язок або через станційного працівника, зазначеного в ТРА) машиніста локомотива готового до відправлення поїзда, який стоїть перед повторювальним світлофором, про несправності повторювального світлофора, можливості приведення поїзда у рух. Рух поїзда дозволяється з швидкістю, яка забезпечує його зупинку перед вихідним (маршрутним) світлофором із забороняючим показанням після появи його у зоні сприйняття машиніста.

 

Коли поїзд, що стоїть перед повторювальним світлофором, відправляється при забороняючому показанні вихідного (маршрутного) світлофора, дозвіл, який вручається на відправлення зі станції або передається машиністу через радіозв'язок, дає право на проїзд повторювального світлофора, який не горить.

 

У випадку проходження поїздом станції без зупинки черговий по станції при вступанні поїзда на першу (найближчу до станції) ділянку наближення повинен попередити машиніста через радіозв'язок про несправність повторювального світлофора (перед маршрутним чи вихідним світлофором). Отримавши таке повідомлення, машиніст продовжує рух, керуючись показаннями локомотивного і вихідного або маршрутного світлофорів.

 

5.6.5 Відправлення і рух по перегону поїзда з підштовхуючим локомотивом, прямуючим на весь перегін, проводиться за сигналами автоматичного блокування.

 

Відправлення і прямування поїзда з підштовхуючим локомотивом, коли останній з перегону повертається назад, проводиться за сигналами автоматичного блокування, а для повернення з перегону машиністу підштовхуючого локомотива на станції відправлення видається ключ-жезл і попередження про швидкість руху через переїзди на зворотному напрямку, якщо там такі є.

 

5.6.6 Відправлення господарчого поїзда для роботи на перегоні з поверненням на станцію відправлення (коли перегін не закривається) проводиться за сигналами автоматичного блокування (при відкритому вихідному світлофорі) з видачею попередження про швидкість руху через переїзди (якщо там такі є) на зворотному напрямку.

 

Назад поїзд повертається за ключем-жезлом, який перед відправленням зі станції вручається керівнику робіт (складачу поїздів) для передачі машиністу перед поверненням поїзда з перегону.

 

Ключ-жезл може бути використаний також при подачі та виведенні вагонів з примикань на перегонах, які не обслуговуються допоміжним постом.

 

На двоколійних, багатоколійних перегонах, обладнаних пристроями для можливості руху поїздів по неправильній колії за показаннями локомотивного світлофора, відправлення поїзда з ключем-жезлом допускається тільки по правильній колії.

 

За ключем-жезлом машиністу підштовхуючого локомотива (господарчого поїзда) дозволяється рухатися тільки до вхідного світлофора або знака "Межа станції".

 

5.6.7 У виняткових випадках при несправності або відсутності ключа-жезла відправляти господарчий поїзд, а також поїзди з підштовхуючими локомотивами, що повертаються з перегону, можна тільки після переходу на телефонні засоби зв'язку.

 

Машиністу ведучого локомотива і машиністу підштовхуючого локомотива у цих випадках видаються колійні записки (бланк ф. ДУ-50 наведений на стор. 93).

 

5.6.8 Відправлення на перегін спеціального самохідного рухомого складу проводиться за сигналами автоблокування, при цьому спеціальний самохідний рухомий склад на ділянках з автоблокуванням повинен забезпечувати надійне шунтування рейкового кола. Це повинно бути вказане у технічному паспорті самохідної рухомої одиниці та акті контрольно-технічного огляду та випробування.

 

Знімні рухомі одиниці (дрезини, ремонтні вишки, колійні вагончики тощо) повинні мати ізоляцію колісних пар.

 

5.7 Порядок дій при несправностях автоблокування.

 

5.7.1 Якщо при правильно встановленому маршруті і вільній (за показаннями приладів управління) першій блок-ділянці вихідний світлофор не відкривається, поїзд може бути відправлений на двоколійний перегін по правильній колії:

 

- за запрошувальним сигналом на вихідному світлофорі;

 

- за реєстрованим наказом чергового по станції, що передається через радіозв'язок машиністу поїзда, який відправляється, за формою:

 

"Наказ N... Дата... Час (год.... хв.....)

Машиністу поїзда N... Дозволяю відправитися з... колії по...головній колії при забороняючому показанні вихідного (маршрутного) світлофора літер...., і рухатися до першого прохідного (вихідного, маршрутного) світлофора літер...., а далі керуватися сигналами автоблокування. ДСП (прізвище)".

У випадках, коли між станціями на перегоні немає прохідних світлофорів (тільки одна блок-ділянка), наказ передається за формою:

 

"Наказ N... Дата... Час (год.... хв....)

Машиністу поїзда N... Дозволяю відправитися з колії... по... головній колії при забороняючому показанні вихідного світлофора літер..., і рухатися на перегін... до вхідного світлофора літер... станції.... ДСП (прізвище)".

- за дозволом на бланку зеленого кольору ф. ДУ-54 із заповненням пункту 1 (стор. 55).

 

5.7.2 На одноколійний перегін або по неправильній колії двоколійного перегону з двостороннім автоблокуванням при забороняючому показанні вихідного світлофора поїзд може бути відправлений:

 

а) за реєстрованим наказом чергового по станції, що передається машиністу поїзда через радіозв'язок за формою, вказаною в п. 5.7.1;

 

б) за дозволом на бланку зеленого кольору із заповненням пункту 1 (бланк форми ДУ-54).

 

Відправлення поїзда на одноколійний перегін і по неправильній колії двоколійного перегону за запрошувальним сигналом забороняється.

 

Перед відправленням поїзда чергові по станціях, які обмежують перегін, зобов'язані:

 

- одержати реєстрований наказ поїзного диспетчера, який підтверджує вільність перегону (колії) від зустрічних поїздів, за формою:

 

"Наказ N.... Дата.... Час (год..... хв....)

Дозволяю відправити поїзд N.... зі станції по....головній колії при забороняючому показанні вихідного світлофора літер.... Перегін (.... головна колія перегону)... від зустрічних поїздів вільний. ДНЦ... (прізвище)".

Такий наказ може бути переданий на відправлення зі станції при забороняючому показанні вихідного світлофора одного або декількох (одного за іншим) попутних поїздів;

 

- встановити блок-систему зміни напрямку у відповідність з напрямком руху поїзда, що відправляється;

 

- вилучити із апарата ключ-жезл відповідного перегону (колії перегону).

 

Вилучений ключ-жезл повертається в апарат після фактичного заняття перегону поїздом, що відправляється (після вступу його на першу блок-ділянку віддалення).

 

Порядок відправлення поїздів при забороняючому показанні вихідного світлофора на одноколійні перегони без прохідних світлофорів, не обладнаних пристроями для зміни напрямку, при відсутності в апаратах управління ключів-жезлів проводиться за телефонними засобами зв'язку порядком, встановленим у розділі 9. Перелік таких перегонів та додаткові заходи щодо забезпечення безпеки руху встановлюється начальником залізниці.

 

На одноколійних або двоколійних перегонах з двостороннім рухом, обладнаних системою автоблокування АБТЦ, у випадках відправлення поїзда за забороняючим показанням вихідного світлофора при неможливості встановлення поїзного маршруту черговий по станції повинен виконати штучне замикання ділянки віддалення та перегону натисканням кнопки "замикання перегону". Порядок штучного замикання та розмикання ділянки віддалення і перегону відображається в Інструкції про порядок користування пристроями СЦБ.

 

5.7.3 Забороняється черговому по станції відправляти поїзд при забороняючому показанні вихідного світлофора на перегін, обладнаний автоблокуванням, не переконавшись у вільності першої блок-ділянки.

 

Якщо після закінчення терміну, необхідного на проходження раніше відправленим поїздом першої блок-ділянки, прилади керування продовжують показувати її зайнятість, і вихідний світлофор при правильно приготовленому маршруті не відкривається, черговий по станції повинен переконатися у вільності першої блок-ділянки іншими засобами, що є в його розпорядженні (шляхом переговорів через радіозв'язок з машиністом раніше відправленого поїзда, за повідомленнями сигналістів, чергових стрілочних постів, чергових переїздів тощо).

 

Якщо протягом 10 хвилин черговий по станції не може з'ясувати місцезнаходження раніше відправленого поїзда, наступний поїзд може бути відправлений при забороняючому показанні вихідного світлофора, але при цьому машиніст ведучого локомотива перед відправленням зі станції повинен бути попереджений через радіозв'язок або шляхом відмітки на бланку зеленого кольору ф. ДУ-54 про те, що відомостей про вільність першої блок-ділянки немає.

 

Порядок відправлення поїздів в аналогічних випадках на короткі перегони з автоблокуванням, на яких відсутні прохідні світлофори, в залежності від системи пристроїв СЦБ і умов роботи встановлюється начальником залізниці і відображається в ТРА станції та інструкціях про порядок користування пристроями СЦБ.

 

5.7.4 Проходження поїздом світлофора із забороняючим показанням на колійному посту, що не обслуговується черговим поста, проводиться за реєстрованим наказом чергового по станції, до якої приписаний пост, що передається машиністу ведучого локомотива через радіозв'язок. Наділянках з диспетчерською централізацією проходження поїздом світлофора із забороняючим показанням на колійному посту, що не обслуговується черговим поста, проводиться за реєстрованим наказом поїзного диспетчера, що передається машиністу ведучого локомотива через радіозв'язок.Якщо при цьому відправлення проводиться на одноколійний перегін або по неправильній колії двоколійного перегону з двостороннім автоблокуванням, черговий по станції повинен попередньо одержати реєстрований наказ поїзного диспетчера, який підтверджує вільність перегону від зустрічних поїздів.

 

5.7.5 Проходження поїздом, що відправляється (як на одноколійний, так і на двоколійний перегін), маршрутного світлофора з забороняючим показанням здійснюється за дозволами, передбаченими у п. 5.7.1, після перевірки черговим по станції вільності ділянки колії, огородженої світлофором.

 

5.7.6 Запрошувальний вогонь на вихідному світлофорі, дозвіл на бланку зеленого кольору із заповненням пункту I (бланк ф. ДУ-54) або реєстрований наказ чергового по станції, переданий через радіозв'язок, дають машиністу право прослідувати закритий вихідний світлофор і вести поїзд до першого прохідного світлофора (на перегонах, що не мають прохідних світлофорів, - до вхідного світлофора сусідньої станції) зі швидкістю не більше 20 км/год. з особливою пильністю і готовністю негайно зупинитись, якщо зустрінеться перешкода для подальшого руху, а далі керуватися сигналами автоматичного блокування.

 

При несправності маршрутного світлофора вказані дозволи дають машиністу право в аналогічному порядку прямувати до вихідного (або наступного маршрутного) світлофора. При несправності водночас маршрутного і вихідного світлофорів залежно від конкретних умов роботи може видаватися один дозвіл на проїзд забороняючих показань обох сигналів або окремі дозволи на проїзд кожного сигналу, що встановлюється в технічно-розпорядчому акті станції.

 

На ділянках, обладнаних автоматичною локомотивною сигналізацією з автостопами, при прямуванні поїзда, відправленого зі станції по одному із вищевказаних дозволів, машиніст, якщо є відомості про вільність першої блок-ділянки, може після вступання поїзда на перегін і появі на локомотивному світлофорі зеленого, жовтого або жовтого з червоним вогнів рухатися до першого прохідного світлофора, керуючись сигнальними показаннями локомотивного світлофора, з встановленою швидкістю руху.

 

При білому вогні локомотивного світлофора або відсутності відомостей про вільність першої блок-ділянки машиніст повинен прямувати до першого прохідного світлофора зі швидкістю не більше 20 км/год., а далі - за сигналами автоматичного блокування з встановленою швидкістю.

 

5.7.7 При несправності групового світлофора відправлення поїзда здійснюється за реєстрованим наказом чергового по станції або за дозволом на бланку зеленого кольору із заповненням пункту I (бланк ф. ДУ-54) порядком, передбаченим в п. 5.7.1, 5.7.2.

 

5.7.8 При несправності на вихідному світлофорі маршрутного покажчика напрямку (білого кольору) відправлення поїздів здійснюється за відкритим вихідним світлофором, але в цьому випадку черговий по станції повинен повідомити машиніста особисто, через поїзний радіозв'язок або через станційного працівника, зазначеного в ТРА, про несправність покажчика і про готовність маршруту в напрямку прямування поїзда.

 

5.7.9 При несправності повторювачів світлофорів або ділянок наближення та віддалення на апараті керування (табло) приймання та відправлення поїздів має здійснюватися за автоматичним блокуванням на підставі переговорів чергового по станції (по телефону або через радіозв'язок) з поїзним диспетчером, черговими сусідніх станцій, машиністами локомотивів та іншими працівниками. У процесі приготування маршрутів приймання та відправлення поїздів черговий по станції при несправності контрольних приладів станційних пристроїв СЦБ повинен дотримуватися порядку, встановленого в розділі 18.

 

5.7.10 Якщо контрольні прилади показують зайнятість перегону при фактичній його вільності і при цьому треба змінити напрямок руху (на одноколійних перегонах, на двоколійних або багатоколійних з двостороннім автоблокуванням), а також в інших випадках, коли неможливо змінити напрямок руху за допомогою кнопок (рукояток) основного режиму така зміна здійснюється за допомогою допоміжних кнопок зміни режиму напрямку руху за реєстрованим наказом поїзного диспетчера, що передається черговим по станціях, що обмежують перегін, після попередньої перевірки його вільності, за формою:

 

"Наказ N... дата... Час (год.... хв....)

Дозволяю змінити напрямок руху за автоблокуванням на перегоні... (по... колії перегону) з непарного на парний за допомогою кнопок (рукояток) допоміжного режиму. Перегін (... колія перегону) від поїздів вільний. ДНЦ... (прізвище)".

Такий же наказ необхідно отримати ДСП і для перевірки, спільно з електромеханіком СЦБ, дії схеми допоміжного режиму зміни напрямку руху.

 

Одержавши такий наказ, чергові по обох станціях знімають пломби і натискають кнопки (рукоятки) допоміжного режиму для зміни напрямку руху. Змінивши напрямок, чергові по станціях повинні за показаннями контрольних приладів на пульті управління переконатися у тому, що зміна відбулася, і встановити допоміжні кнопки (рукоятки) в нормальне положення. Про зняття пломб робиться запис в журналі огляду ф. ДУ-46.

 

Після зміни напрямку руху відправлення поїздів здійснюється за відкритим вихідним світлофором, а коли відповідний сигнал не відкривається - відповідно до пунктів 5.7.1 і 5.7.2 цієї Інструкції.

 

5.7.11 При перерві всіх установлених видів телефонного зв'язку і неможливості переговорів через радіозв'язок, але при справній дії автоблокування (вільності за показаннями контрольних пристроїв ділянок віддалення), рух поїздів на двоколійних перегонах проводиться за сигналами автоблокування тільки по правильній колії. На одноколійних перегонах використовувати у цих випадках автоблокування для відправлення поїздів може тільки станція, яка відправляє поїзди в переважному (непарному) напрямку за умови, що і напрямок автоблокування на цій станції на момент перерви зв'язку відповідає руху поїздів в цьому напрямку.

 

У випадку, якщо на момент перерви телефонного зв'язку автоблокування було встановлене у непереважному (парному) напрямку, перший поїзд може бути відправлений станцією переважного напрямку лише по закінченню часу, що необхідний для проходження перегону парним поїздом з доданням 10 хвилин з моменту перерви телефонного та радіозв'язку за умови, що протягом цього часу контрольні пристрої показували вільність перегону. За наявності на станції переважного напрямку одиночного локомотива він має бути відправлений першим. Для відправлення першого поїзда (локомотива, спеціального самохідного рухомого складу) черговий по станції повинен змінити напрямок автоблокування на непарний, вилучити з апарата ключ-жезл і відкрити вихідний світлофор. З першим поїздом (локомотивом, спеціальним самохідним рухомим складом) відсилається письмове повідомлення ф. ДУ-55, і з цього моменту до відновлення телефонного зв'язку рух поїздів повинен здійснюватися відповідно до правил, встановлених у розділі 10 для одноколійних перегонів.

 

5.7.12 До несправностей, при яких необхідно припиняти дію автоблокування належать:

 

а) погаслі сигнальні вогні на двох чи більше розташованих підряд світлофорах на перегоні;

 

б) наявність дозволяючого вогню на вихідному чи прохідному світлофорі при зайнятій блок-ділянці;

 

в) неможливість зміни напрямку, в тому числі за допомогою кнопок (рукояток) допоміжного режиму на одноколійному перегоні або при відправленні поїзда по неправильній колії на двоколійному перегоні з двостороннім автоблокуванням, а також на багатоколійних перегонах, на яких рух виконується за правилами, встановленими для одноколійних перегонів. Користування автоблокуванням у встановленому напрямку дозволяється.

 

Машиніст локомотива у разі виявлення несправності автоблокування, що вказана у підпунктах "а" і "б", зобов'язаний повідомити про це чергового по найближчій станції (поїзного диспетчера) і машиністів поїздів, що прямують слідом, а у разі несправності, що вказана у підпункті "б", крім того, негайно зупинити поїзд.

 

Прямування по перегону при погаслих сигнальних вогнях прохідних світлофорів (несправність, що вказана у п. 5.7.12 пп. "а") машиніст здійснює, керуючись вимогами п. 5.2 та п. 16.27 Правил технічної експлуатації залізниць України.

 

Після зупинки поїзда перед вихідним або прохідним світлофором з дозволяючим показанням (або після їх проїзду) при зайнятій блок-ділянці машиніст повинен негайно сповістити чергового по станції та машиністів поїздів, що рухаються услід поїзду. Машиніствідновлює рух: по станції - за вказівкою чергового по станції (поїзного диспетчера), який при цьому повинен керуватися вимогами п. 18.7, а на перегоні - після звільнення блок-ділянки поїздом, і прямує зі швидкістю не більше 20 км/год. з особливою пильністю та готовністю зупинитися, в подальшому керуючись показаннями світлофорів.

 

Черговий по станції, отримавши повідомлення про несправність автоблокування на перегоні, або, виявивши несправність його за контрольними приладами, зобов'язаний:

 

- припинити відправлення поїздів на цей перегін (по цій колії), привести вихідні світлофори у забороняюче положення та на кнопки (рукоятки) надіти червоні ковпачки;

 

- викликати через радіозв'язок машиністів поїздів, що знаходяться на перегоні, і попередити їх про несправність;

 

- сповістити про несправність автоблокування поїзного диспетчера;

 

- зробити відповідний запис в журналі огляду і сповістити електромеханіка СЦБ (змінного інженера дистанції сигналізації та зв'язку).

 

На ділянках з диспетчерською централізацією вказані дії виконує поїзний диспетчер.

 

В усіх вказаних випадках за наказом поїзного диспетчера дія автоблокування припиняється і рух поїздів встановлюється за телефонними засобами зв'язку, порядком, встановленим розділом 9.

 

5.7.13 Після припинення користування автоматичним блокуванням і переході на телефонний зв'язок машиністам локомотивів видаються колійні записки (бланк ф. ДУ-50, наведений на стор. 93) порядком, передбаченим у п. 14.3.6.

 

Колійні записки є водночас і дозволом на проходження вихідного світлофора із забороняючим показанням. Проїзд маршрутних світлофорів із забороняючим показанням після припинення користування автоблокуванням виконується у порядку, передбаченому у пункті 5.7.5.

 

5.7.14 Якщо один із роздільних пунктів, що обмежують перегін з несправним блокуванням, не обслуговується черговим по станції, то після припинення дії автоблокування відправлення поїздів на вільний перегін з таких роздільних пунктів (за наявності у поїзного диспетчера контролю за положенням колій та стрілок) надалі до вступу до роботи чергового по станції проводиться за наказом поїзного диспетчера, що передається машиністу локомотива, за формою:

 

"Наказ N...... Дата... Час (год.... хв....)

Автоблокування на перегоні (колії перегону) не діє. Поїзду N...... дозволяю відправитись зі станції... і прямувати до вхідного світлофора станції....., а далі керуватися його показаннями. ДНЦ... (прізвище)".

Наказ поїзного диспетчера про закриття блокування у цих випадках передається лише на станції, де є черговий по станції. Відправлення поїздів з цієї станції після закриття блокування здійснюється за колійними записками, при цьому у випадках відправлення поїзда на одноколійний перегін колійна записка може бути видана лише після отримання черговим по станції реєстрованого наказу диспетчера за формою:

 

"Наказ N... Дата... Час (год.... хв....)

Перегін... (... колія перегону) від поїздів вільний. Дозволяю відправити поїзд N... ДНЦ.... (прізвище)".

Зазначений наказ записується у журнал поїзних телефонограм ф. ДУ-47.

 

5.7.15 Якщо поїзд прямує з декількома діючими локомотивами або підштовхуючим локомотивом, що рухається на весь перегін, письмові дозволи на відправлення вручаються тільки машиністу ведучого локомотива. Машиністи інших локомотивів повинні керуватися сигналами, повідомленнями та командами машиніста ведучого локомотива.

 

5.8 Припинення дії автоблокування.

 

5.8.1 Припинення дії автоблокування внаслідок її несправності з переходом на телефонні засоби зв'язку проводиться за реєстрованим наказом поїзного диспетчера за формою:

 

"Наказ N... Дата... Час (год.... хв....)

У зв'язку з несправністю автоблокування з... годин... хвилин по парній (непарній) колії перегону... (на перегоні...) дія автоблокування припиняється і встановлюється рух поїздів за телефонними засобами зв'язку за правилами двоколійного (одноколійного) руху. ДНЦ... (прізвище)".

Перед передачею наказу про перехід на телефонний зв'язок для організації руху поїздів, а також про відновлення руху поїздів за автоблокуванням поїзний диспетчер повинен переконатися через чергових по станціях, а також при наявності - через засоби диспетчерського контролю, у вільності міжстанційного перегону (колії перегону).

 

5.8.2 При перерві дії поїзного диспетчерського зв'язку рух поїздів проводиться у такому порядку:

 

а) на одноколійних перегонах:

- черговий по станції, виявивши несправність автоблокування, переконавшись шляхом переговорів із сусідньою станцією і, при наявності, - через засоби диспетчерського контролю та за записами в журналі руху поїздів у вільності перегону, подає на сусідню станцію поїзну телефонограму за формою:

 

"Автоблокування на перегоні...... не діє. Останнім прибув від Вас поїзд N....... Останнім відправлено до Вас поїзд N.... Прошу перейти на телефонний зв'язок. ДСП... (прізвище)".

- черговий по сусідній станції, також переконавшись у вільності перегону, відповідає за формою:

 

"Останнім прибув від Вас поїзд N.... Останнім відправлено до Вас поїзд N.... Перегін вільний. Встановлено телефонний зв'язок. ДСП... (прізвище)".

Телефонограми реєструються в Журналі поїзних телефонограм ф. ДУ-47. Аналогічний обмін поїзними телефонограмами проводиться у випадку зміни напрямку автоблокування допоміжними кнопками при відсутності диспетчерського зв'язку.

 

б) на двоколійних перегонах:

Виявивши несправність автоблокування, черговий по станції, для якої колія даного напрямку є правильною, вимагає від чергового по сусідній станції подачі поїзною телефонограмою повідомлення про прибуття останнього відправленого за автоматичним блокуванням поїзда і отримавши повідомлення, подає на цю станцію телефонограму такого змісту:

 

"Автоблокування на перегоні..... по.... колії не діє. Рух поїздів на цій колії встановлюю за телефонним зв'язком. ДСП.... (прізвище)".

Аналогічно оформляється перехід на телефонний зв'язок і в тих випадках, коли дія автоблокування припиняється і по другій колії двоколійного перегону.

 

Телефонограми реєструються у Журналі поїзних телефонограм ф. ДУ-47. Аналогічний обмін поїзними телефонограмами проводиться у випадку зміни напрямку автоблокування допоміжними кнопками при відсутності диспетчерського зв'язку.

 

5.9 Відновлення руху за автоматичного блокування проводиться після отримання повідомлення про усунення несправності за реєстрованим наказом поїзного диспетчера. Текст повідомлення ДНЦ повинен записати в журнал диспетчерських розпоряджень перед наказом про відновлення дії автоблокування, який передається по формі:

 

"Наказ N......год..... хв.

На підставі повідомлення ШН... наказ N... від " ___ " ____________ 200_ року відміняється. З... годин... хвилин по парній (непарній) колії перегону... (на перегоні) відновлюється рух поїздів за автоблокуванням. ДНЦ... (прізвище)".

Перед передачею наказу про відновлення руху поїздів за автоблокування поїзний диспетчер повинен переконатися через чергових по станціях у вільності міжстанційного перегону (колії перегону). На двоколійних перегонах, обладнаних автоблокуванням, наказ про відновлення дії автоблокування може бути переданий до звільнення міжстанційного перегону від поїздів, відправлених по правильній колії.

 

5.10 Відновлення руху за автоматичного блокування при перерві дії поїзного диспетчерського зв'язку проводиться у такому порядку:

 

а) на одноколійних перегонах:

Після усунення несправності автоблокування і при наявності запису про це в журналі огляду черговий по станції подає на сусідню станцію телефонограму такого змісту:

 

"Несправність автоблокування між станціями... усунута. Останнім прибув від Вас поїзд N... Останнім відправлено до Вас поїзд N.... Прошу відновити рух поїздів за автоблокуванням. ДСП.... (прізвище)".

Черговий по сусідній станції, перевіривши вільність перегону, відповідає:

 

"Останнім прибув від Вас поїзд N.... Останнім відправлено до Вас поїзд N.... Перегін вільний. Рух поїздів відновлено за автоблокуванням. ДСП.... (прізвище)".

Телефонограми реєструються в Журналі поїзних телефонограм ф. ДУ-47.

 

Аналогічними поїзними телефонограмами обмінюються чергові по станції на багатоколійних перегонах, на яких рух виконується за правилами, встановленими для одноколійних перегонів.

 

б) на двоколійних перегонах:

Черговий по станції, для якої колія даного напрямку є правильною, на підставі запису в журналі огляду про усунення несправності автоблокування або відповідного повідомлення, одержаного від чергового по сусідній станції, при відсутності на колії поїздів зустрічного напрямку подає телефонограму:

 

"Несправність автоблокування на перегоні.... по.... колії усунено. Рух поїздів відновлюю за автоматичним блокуванням ДСП..... (прізвище)".

На двоколійних перегонах, обладнаних автоблокуванням, наказ про відновлення дії автоблокування може бути переданий до звільнення міжстанційного перегону від поїздів, відправлених по правильній колії.

 

Якщо двоколійний (багатоколійний) перегін не обладнаний автоблокуванням для двостороннього руху по кожній колії і пристроями для руху по неправильній колії за сигналами локомотивних світлофорів, то перед відправленням поїзда по неправильній колії дія автоблокування на цій колії повинна бути припинена і встановлений рух за телефонними засобами зв'язку з видачею машиністам колійних записок.

 

Телефонограми реєструються в Журналі поїзних телефонограм ф. ДУ-47.

 

5.11 Порядок руху поїздів при автоматичній локомотивній сигналізації, що застосовується як самостійний засіб сигналізації та зв'язку.

 

5.11.1 "На окремих ділянках може застосовуватися як самостійний засіб сигналізації та зв'язку автоматична локомотивна сигналізація" (п. 16.25 Правил технічної експлуатації залізниць України).

 

На ділянках залізниць, обладнаних пристроями автоматичної локомотивної сигналізації як самостійним засобом сигналізації та зв'язку при русі поїздів, забезпечується двоколійний рух поїздів (в тому числі по кожній колії двоколійного перегону) за сигналами локомотивних світлофорів.

 

Межами блок-ділянок на перегонах є сигнальні знаки "межа блок-ділянки" із світловідбивачами та цифровими літерними табличками з номерами блок-ділянок.

 

Принцип організації руху на таких ділянках аналогічний руху при автоматичному блокуванні.

 

5.11.2 Дозволом на заняття поїздом першої блок-ділянки є дозволяюче показання вихідного світлофора при наявності відповідного показання на локомотивному світлофорі, а наступних блок-ділянок - дозволяюче показання локомотивного світлофора.

 

5.11.3 Порядок ведення поїзда на перегоні аналогічний встановленому у п. 5.5. При цьому в тексті підпункту "в" замість "першим колійним світлофором" читати "першою межею блок-ділянки" та в тексті підпункту "ж" замість "найближчого світлофора зустрічного напрямку" читати "першої межі блок-ділянки".

 

Попереджувальний (передвхідний) світлофор (при його наявності) з погаслим вогнем дозволяється проїжджати без зупинки, керуючись дозволяючим показаннями локомотивного світлофора.

 

5.11.4 Приймання, відправлення та проходження поїздів через станції здійснюється у порядку, викладеному у цьому розділі. При цьому повинні виконуватися такі додаткові умови:

 

а) зміна напрямку руху на одноколійному перегоні і по кожній колії двоколійного перегону в основному режимі виконується за усною вказівкою поїзного диспетчера, а при допоміжному режимі - за реєстрованим наказом поїзного диспетчера черговими по обох станціях;

 

б) при несправності маршрутних покажчиків або повторювачів вихідних групових світлофорів або коли голова поїзда знаходиться за повторювальним світлофором дозвіл на відправлення поїзда при відкритому вихідному груповому світлофорі передається машиністу локомотива через радіозв'язок реєстрованим наказом за формою:

 

"Наказ N... Дата... Час (год.... хв....)

Машиніст поїзда N... на... колії. Груповий сигнал... відкритий Вам. При справній локомотивній сигналізації дозволяю відправитися. ДСП... (прізвище)".

 

в) для відправлення поїзда при забороняючому показанні вихідного світлофора дозвіл на відправлення поїзда передається машиністу локомотива через радіозв'язок реєстрованим наказом:

 

"Наказ N... Дата... Час (год.... хв....)

Машиністу поїзда N... (прізвище).

Дозволяю поїзду N... відправитися з... колії по... головній колії при забороняючому показанні вихідного світлофора та прямувати до виходу на перегін зі швидкістю не більше 20 км/год., а далі керуватися сигналами локомотивного світлофора. ДСП... (прізвище)".

5.11.5 До несправностей, за яких необхідно припиняти дію автоматичної локомотивної сигналізації, що застосовується як самостійний засіб сигналізації та зв'язку, належать:

 

а) помилкова зайнятість трьох і більше блок-ділянок підряд;

 

б) неможливість зміни напрямку, в тому числі за допомогою кнопок (рукояток) допоміжного режиму на одноколійному перегоні і двоколійному, якщо напрямок руху встановлено по неправильній колії;

 

в) наявність контролю вільності блок-ділянки (дозволяючого показання локомотивного світлофора) при фактичній зайнятості її поїздом.

 

У вказаних випадках, а також у випадку виявлення будь-якої несправності локомотивного світлофора перед відправленням поїзда зі станції або перед відправленням поїзда з некодованої колії, дія автоматичної локомотивної сигналізації припиняється і рух поїздів установлюється за телефонними засобами зв'язку.

 

За умови вільності усього міжстанційного перегону, коли черговий по станції має можливість відкрити вихідний світлофор на зелений вогонь, що означає "дозвіл поїзду відправитися зі станції; перегін до наступної станції вільний" (пункт 2.10 ІСИ), припинення дії автоматичної локомотивної сигналізації, як самостійного засобу сигналізації та зв'язку у разі несправності локомотивного світлофору, або при відправленні поїзда з некодованої колії та перехід на телефонні засоби зв'язку, не проводиться.

 

На двоколійних перегонах, обладнаних автоблокуванням з рухом по неправильній колії за показаннями локомотивного світлофора, якщо вихідний світлофор на неправильну колію не відкривається або відсутній, відправлення поїзда здійснюється за дозволом на бланку зеленого кольору із заповненням п. 1. При цьому ДСП зобов'язаний:

 

1. Отримати реєстрований наказ поїзного диспетчера, який підтверджує вільність перегону (неправильної колії) від зустрічних поїздів.

 

2. Встановити блок-систему у напрямку відправлення поїзда.

 

3. Вилучити із апарата ключ-жезл відповідної колії перегону. Вилучений ключ-жезл повертається в апарат після фактичного заняття перегону відправленим поїздом.

 

5.11.6 Порядок переходу на телефонні засоби зв'язку і відновлення дії автоматичної локомотивної сигналізації викладено у п. п. 5.7.13 - 5.10.

 

При цьому, у текстах диспетчерських наказів і поїзних телефонограм слово "автоблокування" замінюється словами "автоматична локомотивна сигналізація".

 

5.11.7 Докладний порядок організації руху на ділянках, обладнаних пристроями автоматичної локомотивної сигналізації, як самостійного засобу сигналізації та зв'язку при русі поїздів згідно з вимогами цієї Інструкції, встановлюється начальником залізниці в затверджених ним Інструкціях і відображається у технічно-розпорядчому акті станцій.

 

При відсутності на спеціальному самохідному рухомому складі пристроїв автоматичної локомотивної сигналізації за можливості відкриття вихідного світлофору на зелений вогонь дозволяється зайняти поїздом міжстанційний перегін тільки за умови його повної вільності.

  Взірець бланку ф. ДУ-54

 

  КОРІНЕЦЬ   ДОЗВІЛ
  N _______
  ДОЗВОЛУ    
  N ___________    
  станція (штемпель)   Станція (штемпель)
  "___" ____________ 20__ р.   "___" ____________ 20__ р.
      I
  Дозвіл виданий на поїзд N ______ із заповненням пункту _______   Дозволяю поїзду N _____ відправитися з _____ колії по _______________ колії при забороняючому показанні вихідного (маршрутного) світлофора
  Черговий по станції   (літер) і зі швидкістю
  (блок-посту) ......... (підпис)....... (прізвище)   Машиніст ......... (підпис)....... (прізвище)   не більше 20 км/год. з особливою пильністю і готовністю негайно зупинитися, якщо зустрінеться перешкода для подальшого руху, прямувати до першого прохідного, вихідного (маршрутного) світлофора..., а далі - за сигналами автоблокування. Цей дозвіл дає право проїжджати тільки забороняюче показання вихідного (маршрутного) світлофора станції.
      II
      Дозволяю поїзду N ______ відправитися з ____ колії по відкритому вихідному (маршрутному) груповому світлофору ____ (літер)__ і далі прямувати за сигналами автоблокування.   Черговий по станції..... підпис (прізвище)
  (непотрібне закреслити) (зеленого кольору)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.081 сек.)