АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Штучне освітлення

Читайте также:
  1. Виробниче (природне та штучне) освітлення.
  2. Виробниче освітлення. Нормування та забезпечення
  3. Виробничого освітлення.
  4. За функціональним призначенням штучне освітлення поділяється на робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне, чергове.
  5. Забезпечення нормованих показників освітлення.
  6. Параметри виробничого освітлення.
  7. Природне освітлення.
  8. Природне освітлення. Нормування. Розрахунок
  9. Штучне освітлення
  10. Штучне освітлення в закладах освіти, види, джерела світла для навчальних приміщень, нормування.
  11. Штучне освітлення. Розрахунок штучного освітлення

Призначення штучного освітлення – створити сприятливі умови видимості, зберегти гарне самопочуття людини й зменшити стомлюваність очей. При штучному освітленні всі предмети виглядають інакше, чим при денному світлі. Це відбувається тому, що змінюється розташування, спектральний склад і інтенсивність джерел випромінювання.

Штучнеосвітлення поряд із природним виконує ряд важливих функцій. Воно служить єдиним джерелом світла в темний час доби і важливе для нормального функціонування людини, для її здоров’я. Недостатнє штучне освітлення може привести до утоми, сонливості, погіршення зору, а від його надлишку може розболітися голова, з’явиться почуття роздратованості. Штучне освітлення влаштовують у приміщеннях, коли природного світла недостатньо або природне світло відсутнє, а також коли воно протипоказане з технологічних міркувань.

Штучне електричне освітлення може бути наступних видів: робоче, аварійне й евакуаційне.

Робоче освітлення влаштовується у всіх приміщеннях і створює на робочих поверхнях нормовану освітленість.

Аварійне освітлення необхідне там, де при раптовому відключенні робочого освітлення можливе виникнення масового травматизму, тривалого розладу технологічного процесу й т. п. Аварійне освітлення в аварійному режимі повинне створювати на робочих місцях не менше 5% освітленості, нормованої для робочого освітлення при системі загального освітлення, але не менше 2 лк.

Евакуаційне освітлення служить для безпечної евакуації людей із приміщень при аварійному загасанні робочого освітлення. Евакуаційне освітлення повинне забезпечувати освітленість основних проходів і сходів не менше 0,5 лк.

Для аварійного й евакуаційного освітлення дозволяється використовувати люмінесцентні лампи й лампи накалювання. Застосування ламп ДРЛ й ксенонових ламп для аварійного й евакуаційного освітлення забороняється.

Робоче штучне освітлення може бути 2-х видів:

- загальне освітлення – при якому освітлюються всі приміщення й робочі поверхні;

- комбіноване – коли до загального додають місцеве (локальне).

Застосування одного місцевого освітлення усередині будівель виробничого призначення не допускається.

Загальне або центральне освітлення – це основне джерело прямого світла, що служить для освітлення всього приміщення. При загальному освітленні світло повинне рівномірно розподілятися по всьому приміщенні й створювати розсіяне освітлення. Світло не повинне бути тремтячим, створювати тіні або світити в очі. Для цієї мети частіше використовуються світильники, які монтуються під стелею, рідше – настінні.

Місцеве освітлення або, як його ще називають, локальне – виконує іншу роль. Воно призначено для освітлення конкретного місця, пов’язаного з виконанням людиною певної функції чи роботи. Місцеве освітлення незамінне в робочих моментах: тільки з його допомогою можна пристосувати світловий потік для виконання певних функцій.

Місцеве освітлення призначене для освітлення робочої поверхні й може бути стаціонарним і переносним. Локальне джерело світла повинне бути яскравим і спрямованим. Для цих цілей застосовуються різноманітні лампи, які не повинні світити в очі або відкидати тіні. Найчастіше використовують лампи накалювання, тому що люмінісцентні лампи можуть викликати стробоскопічний ефект. Спрямоване освітлення потрібно розташовувати на рівні очей людини.

Штучне освітлення не повинне уступати по яскравості природному. Для дотримання оптимальної освітленості розраховують співвідношення потужності й кількості світильників до площі приміщення. У загальному випадку на площу приміщення в 1 кв. метр потужність лампи повинна становити 20-25 Вт. Освітленість робочої зони повинна бути відповідно вище. При проектуванні штучного освітлення нормується освітленість. Норми освітленості встановлюються залежно від його призначення і стану світла та виконуваних зорових робіт відповідно до умов ДБН В.2.5-28-2006 «Природне й штучне освітлення».

На нормування освітленості великий вплив робить економічна сторона. Наприклад: газорозрядні лампи економніші, чим лампи накалювання. Тому норми освітлення для цих ламп більші, ніж для ламп накалювання. Норми освітленості для виробничих приміщень відрізняються від норм для житлових, суспільних і допоміжних приміщень.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)