АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПЕРЕДМОВА. до курсу з дисципліни «Овочівництво»

Читайте также:
  1. В. Гюго «Передмова до драми «Кромвель».
  2. ПЕРЕДМОВА
  3. ПЕРЕДМОВА
  4. ПЕРЕДМОВА
  5. Передмова
  6. Передмова
  7. ПЕРЕДМОВА
  8. ПЕРЕДМОВА
  9. ПЕРЕДМОВА
  10. ПЕРЕДМОВА
  11. ПЕРЕДМОВА

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

Кафедра Рослинництва

 

 

МЕТОДИЧКА- СЛОВНИК

до курсу з дисципліни «Овочівництво»

за напрямом підготовки 6.090101 «Агрономія» ОКР «Бакалавр»

 

Мелітополь-2013


Наведено ключові слова та їх пояснення згідно з програмою курсу "Овочівництво" для сільськогосподарських вищих навчальних закладів 11-ІУ рівнів акредитації Міністерства аграрної політики України.

Рекомендовано вченою радою факультету „АТЕ" ТДАТУ

Укладачі: кандидат с.-г.наук Г. В. Нінова

Асистент К.М. Карпенко

Рецензен: кандидат с.-г.наук М. О.Колесніков

Методичка - словник для дисципліни «Овочівництво»

для студентів спеціальності 6.090101 – «Агрономія»


ПЕРЕДМОВА

Овочівництво за роки незалежності України знаходиться в пошуках оригінальних шляхів розвитку для внутрішнього та зовнішнього ринків. Розвивається власна терміносистема з усіх напрямів розвитку овочівництва. Однією з передумов входження України до єдиної Європейської Спільноти та Світової Організації Торгівлі є розробка терміносистеми, яка повинна бути гармонізованою із світовими стандартами. Власне це також одна з ключових вимог Болонської декларації у системі вищої освіти.

Спеціалісти з овочівництва і городництва за всю історію вирощування овочевих культур оперують, поряд зі загально-прийнятими в сільському господарстві, своїми поняттями і термінами, які є результатом узагальнення нагромадженого досвіду та теоретичних розробок. Різне тлумачення понять і термінів з овочівництва, недостача науково обгрунтованого визначення їх сутності вносять складнощі в розуміння біології овочевих рослин та технологій їх вирощування, збирання врожаю, післязбиральної доробки та маркетингу. Часто ці непорозуміння призводять до прикрих недоречностей, починаючи з навчальних програм і закінчуючи трансфером (впровадженням) нових розробок у виробництво.

Водночас необхідно відзначити, що в овочівництві немає чисто "овочевої"" лексики. Овочівництво- це інтегруюча навчальна дисципліна, виділена в самостійну галузь сільськогосподарського виробництва. Через це воно використовує практично всю лексику із ботаніки, землеробства, агрохімії, ґрунтознавства, насінництва, сортознавства, захисту рослин, меліорації, екології, маркетингу тощо, вибираючи та присто-вииуючи для своєї терміносистеми.

Специфікою термінології є також її постійна динаміка, розвиток та збагачення. З'явлються нові технології вирощування овочевих рослин, створюються сорти і гетерозисні гібриди, інтродукуються нові види тощо.

Для глибшого розуміння внеску українських вчених-овочівників у розвиток галузі внесено персоналі найбільш відомих вчених - докторів наук з другої половини XX століття і кандидатів наук - за роки незалежності України, що допоможе студентам, магістрам та аспірантам краще орієнтуватися в інформаційному просторі проблем сучасного овочівництва. Є відомості про основних учасників овочевого ринку.

Монокультура - вирощування одного виду рослин на протязі декількох років на одному місті. Призводе до накопичення в грунті патогенних організмів та шкідників.

Ґрунтовтома – набування грунтом властивостей, які сприяють різкому зниженню врожаю овочевих культур за багаторічного повторного їх вирощування на одній ділянці. Призводить до збідненням грунту поживними елементами, які не завжди компенсуються внесенням добрив.

Окучування – сприяє утворенню додаткових коренів, збереженню вологи в грунті, підвищенню стійкості рослин до вітрів (картоплю, капусту, огірок, помідори, горох, фасоль.

Стиглість грунту фізична - вміст вологи, коли грунт при обробці не пилить та не липне до знарядь. Біологічна – грунт робиться пухким, нерозпиленним, темніє, має специфічний запах, через посилення діяльності корисних мікроорганізмів, які розкладають органічні рештки з виділенням диоксиду вуглецю та летючих ароматичних сполук. Наступає пізніше фізичної.

Маточники – кращі екземпляри рослин, типові для сорту за формою та забарвленням, які використовують для одержання насіння.

Капустяна блоха – (капуста білоголова, редис, редька) у травні сходи запилюють та бачним пилом з вапном або золою (1:1). Капустяна та цибулинна муха – запилюють золою, вздовж рядків цибулі насипають річний пісок змішаних з торфом, золою або бачним пилом.

Дорощування цвітної капусти – здатність рослин з несформованими головками діаметром 3-7 см за рахунок відтоку поживних речовин із стебла та листків без доступу світла збільшувати їх розміри у парниках, сховищах, теплицях, приміщеннях.

Мульчування – покриття поверхні ґрунту пухким матеріалом або плівкою,для запобігання випаровування вологи та росту бур’янів, торфом, опилками (перепрівшими), гноєм - сипцем.

Абсорбенти - рідини або тверді тіла, які поглинають газ або розчинену речовину всім своїм об'ємом на відміну від адсорбентів (Довідка: має велике значення в поліпшенні родючості грунту та забезпеченні оптимального живлення з субстратів закритого грунту)

Аварія - пошкодження, вихід з ладу й руйнування, що сталися з техногенних (конструктивних, виробничих, технологічних, експлуатаційних) або природних причин (

Автор сорту (селекціонер) - людина, яка безпосередньо створила (виявила і/або вивела і/або поліпшила) сорт (Закон України "Про охорону прав на сорти рослин " від 17 січня 2002 року № 2986-111).

Аграрна біржа - юридична особа, створена відповідно до Закону України "Про товарну біржу", яка підпадає під регулювання норм такого Закону та статей 279-283 Господарського кодексу України (з урахуванням особливостей, визначених цим Законом) та надає послуги суб'єктам господарювання з укладанням біржових договорів щодо сільськогосподарської продукції, товарних деривативів, базовим активом яких є сільськогосподарська продукція іпотечних сертифікатів та іпотечних закладних, а також з проведення розрахунково-клірингової діяльності за ними (Закон України "Про державну підтримку сільського господарства України"// Офіційний вісник України. - 2004. - №30. - С. 98).

Аграрний ринок - сукупність правовідносин, пов'язаних з укладанням та виконанням цивільно-правових договорів щодо сільськогосподарської продукції (Закон України "Про державну підтримку сільського господарства України''//Офіційний вісник України, - 2004. -№30. - С. 98).

"Агріматко-Україна", ЗАТ - пропонує комплексні мінеральні добрива для овочівництва, серед яких важливе значення має ліфдрип - водорозчинне добриво для краплинного зрошування овочевих культур, картоплі і суниці, які з успіхом можна використовувати і для позакореневого підживлення, а також широкий асортимент тукосумішей для основного внесення добрив і для підживлення с.-г. рослин протягом вегетації. Тел. (044) 451-84-96; факс: (044) 451-84-97; www. agrimatco.ua.

"Агрісол", ТОВ - продає прості та комплексні мінеральні добрива із мікроелементами для позакореневого живлення та краплинного зрошування, регулятори росту: "Кристалон", "Мастер", коктейлі мікроелементів "Рексолін" та "Брексіл", хелати мікроелементів (Fe, Zn, Cu, Mn, Ca), сульфат калію, кальцієву селітру, монокалійфосфат, нітрат магнію, сульфат магнію, борне мікродобриво "Солюбор ДФ". Адреса: 01014, м. Київ, вул. Бастіонна, 12, к. 36; тел. (044)531-97-87; www.agrisol-sol.com.

"Агровіта" - професійно підбирає сорти, технології вирощування, консультує і продає:

- насіння овочевих культур провідних насіннєвих фірм;

- обладнання для систем краплинного зрошування;

- комплексні мінеральні добрива, регулятори росту та засоби

захисту рослин;

- накривні матеріали (плівка, агроволокно тощо), міні-

техніку, обприскувачі, касети для вирощування розсади та

багато інших необхідних речей для овочівників-про-

фесіоналів.

Адреса: м. Дніпропетровськ, просп. ім. Газети "Правда"; тел. (0562)348027; 348017; E-mail: agrovit@ucr.net.

Агроландшафт - ландшафт, основу якого становлять сільськогосподарські угіддя та лісові насадження, зокрема лісосмуги та інші захисні насадження (Закон України "Про охорону земель"// Відомості Верховної Ради. -2003. -№39. - С. 349).

"Агрон", ТОВ - представник концерну "Акрон" (Росія) в Україні, виробляє, продає оптом і в роздріб мінеральні добрива -нітроамофоску, тукосуміші, селітру аміачну, хлористий калій, амофос. Добрива поставляє у мішках типу "біг-бег", у мішках по 50 кг та в мішечках по 2-3 кг. Адреса: м. Київ, вул. Васильківська, 72, 2-й під'їзд, 7-й пов.; тел. (044)206-72-62; (050) 351-10-10; e-mail:office@agron.com.ua.

"Агроперспектива" - журнал про аграрний бізнес та для аграрного бізнесу. Окремими рубриками виділяються статті про овочевий бізнес. Адреса: 01054, м. Київ, МСП-601, вул. Воровського, 22; тел. (044) 486-81-19; Електронна версія

Агропродовольчий ринок - спеціально оснащене та відведене місце, що використовується для надання послуг зі створенням належних умов для продажу сільськогосподарської продукції (в т.ч. і овочевої) (Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини" від 6.09.2005 р. Аґ° 2809 — IV).

"Агросвіт" - інформаційно-аналітичний журнал про різні напрями розвитку сільськогосподарського виробництва. Адреса: 04073, м. Київ, пров. Канівський, 19/5, к.194; тел.(044)467-57-37; факс (044)467-65-28; E-mail:solopress@kievweb.com.ua.

"Агроспецпроект " - відома в Україні компанія, яка займається вирощуванням і маркетингом насіння сільськогосподарських культур з 1998 року, в т. ч. і високоякісним садивним матеріалом картоплі. Тел. (044)258-91-96; (044)501 66 76; (050)462 91 95; тел./факс (044)258 65 47.

"Агрофірма "Гермес" - випускає органічні та органо-мінеральні добрива на основі вермикомпосту та гумінових речовин з бурого вугілля - гумісол, гумівіт, гумігран, гумітаб, гумігрун, гуміпас, гуміам тощо. Адреса: 84313, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Орджонікідзе,10; http://www. humi-plus.com (Реклама ООО "Агрофірма "Гермес"-Добрива від природи, 2005).

"Агрофірма "Елітсортнасіння" - створена 1996 р. на базі асоціації "Укрсортнасіннєовоч". Напрям роботи - вирощування та реалізація насіння овочевих і кормових культур, в т.ч. газонних трав. Генеральний директор, канд. с.-г. наук

Володимир Петрович Роєнко. Адреса: 03680, м. Київ, вул. Народного ополчення, 15; тел. 249-09-60; 249-09-74; 249-09-75.

Агрохімікати - органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції (Закон України "Про пестициди і агрохімікати" від 2іберезня 1995року. №36/95-ВР).

Агрохімічне обстеження грунтів - обов'язкове суцільне обстеження сільськогосподарських угідь з метою державного контролю за зміною показників родючості і забруднення грунтів (Закон України "Про пестициди і агрохімікати" від 2 березня 1995 року, №86/95-ВР; Закон України "Про охорону земель"// Відомості Верховної Ради. - 2003. - №.39. - С. 349).

Агрохімічне обстеження тепличних грунтів - проводиться з метою оцінки забезпечення їх поживними речовинами. Його результати є основою для розробки рекомендацій щодо раціонального використання добрив. Обстеженню підлягають тепличні грунти всіх типів споруд закритого грунту.

Агрохімічний паспорт земельної ділянки (поля) -документ, який містить дані щодо агрохімічної характеристики грунтів та стану їх забруднення токсичними речовинами і радіонуклідами (Закон України "Про пестициди і агрохімікати" від 2 березня 1995 року №86/95-ВР).

Адаптація (син. пристосування) - процес пристосування організму (або популяції) до зміни середовища (наприклад, адаптація температурна тощо) (ВадзюкС.К, МакійЄ.А., НерушП.О., гпа ін. Фізіологічні терміни: Тлумачний словник. - Т.: ТДМУ, 2006. -196 с).

"Aquasorb" - суперабсорбенти компанії SNF (Франція), які дозволяють суттєво зменшити витрати води на зрошування і поліпшити структуру грунту. Суперабсорбенти - це гідрогелі, які здатні після внесення в грунт всмоктувати і утримувати велику кількості води і поживних речовин. З припиненням опадів вони повільно віддають вологу рослинам. Продаються у вигляді кристалів. Застосовують у сучасних технологіях вирощування овочів, квітів, винограду тощо, як у відкритому, так і в закритому грунті. Можна обробляти коріння розсади. Норми внесення: під овочеві культури 170 г на сотку, під баштанні - 25 кг/га. Ціна -60 щн/кг (для легких грунтів) та 66 грн/кг (для важких грунтів). Адреса компанії "Совтех": 65079, м. Одеса, вул. Куликове полеД, к. 505; тел. (048)728-14-02; 743-98-22, (0482)295-336; www.agro-technology.narod.ru.

Акліматизування - процес адаптації популяцій організмів до специфічних умов довкілля, видозмінених для експериментальної мети/1/.

Акредитація - офіційне визнання того, що випробувальна лабораторія має право здійснювати випробування (Крьілова Г.Д. Основи стандартизации, сертификации, метрологии: Учеб-ник. - 3-є изд. - М: ЮНИТИ, 2003. - 671 а).

Акредитована лабораторія - лабораторія, акредитована згідно з відповідним законодавством України або міжнародними процедурами акредитації (Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини" від 6.09.2005 р. № 2809 -IV).

Амарант гібридний (щириця) (Amaranthus hybridus L.) -малопоширена в Україні однорічна кормова, олійна, лікарська, декоративна та овочева рослина з родини Щирицевих (Amaranthaceae). Дикі види - бур'яни. Культурні види походять з Центральної Америки. В якості овочів споживають молоді соковиті листки, які використовують в салатах або готують подібно до шпинату. Число хромосом 2п=32 (в інших 40 видах -16, 18, 32, 34, 48 і 64). Маса 1000 насінин 1,0-2,0 г. Спеціальних овочевих сортів в Україні немає, для цього підбирають кормові або декоративні сорти з ніжними листками. До Реєстру (2006 р.) занесено 19 сортів (Українська сільськогосподарська енциклопедія. - Т. 12. -К: Голов.ред. УРЕ.1970. - С. 461).

Аналіз ризику - процес, що складається з трьох взаємопов'язаних компонентів: оцінка ризику, управління (керування) ризиком та повідомлення про ризик (Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24 лютого 1994 року М4004-ХІІ; Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини " від 6.09.2005 р. № 2809 -IV).

"Антарія", НВП - один з провідних виробників оригінального і елітного насіння зернових і зернобобових культур; поставляє високоякісне насіння овочевих культур відомих європейських насіннєвих фірм для відкритого (особливо для виробників овочів з метою забезпечення консервної промисловості) і закритого грунту; забезпечує виробників технологіями вирощування овочів з поставками мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Адреса: смт Чабани, вул. Машинобудівників, 26; Києво-Святошинський р-н Київської обл.; тел.(044) 526-03-79; 526-23-16; 8-050- 330-56-79. Керівник- д-р с.-г. наук, професор Любов Калинівна Тараненко.

Антитранспіранти - речовини, нанесення яких на рослини (в т.ч. і овочеві) сприяє економному використанню води шляхом зменшення транспірації і перегрівання листків, черешків, стебел і плодів та запобігає опікам. Це плівкопокривні матеріали, які відбивають сонячні промені і регулюють відкривання продихів (наприклад, антитранспірант VG "Vapor Gard"). Дешевим і ефективним антитранспірантом є біла глина (каолін), яка не тільки зменшує випаровування, а й запобігає перегріванню. Обприскують рослини з південного боку 3%-ю суспензією каоліну (тобто проводять каолінування) перед очікуваними періодами сильної спеки. Використвують у рослинництві напівпустель і пустель. (Довідка: Україна має великі запаси каоліну і щорічно його видобуток становить 1,5 млн т) (Moftah А.Е., Al-Humaid A.-R.J. (Saudi Arabia)//Polish journal of Ecology, vol.53,№2, 2005.- p.165-175; Национальньш доклад Украйни о гармонизации жизнедеятельности общества в окружающей природной среде. Спец, изд-ние к 5-ой Общеевропейской конферещии министров окружающей средьі "Окружающая среда для Европи ". — К.: Новий друк, 2003. -130 с).

Арбітражне дослідження - лабораторні дослідження, що проводяться на вимогу особи, яка оскаржує результати попереднього лабораторного дослідження (Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини" від 6.09.2005 р. TV? 2809-IV).

АШОН - система живлення рослин у закритому грунті за допомогою полімерних автоматичних підживлюючих осмотичних насосів (скорочено АПІОН). Вперше розроблена і випробувана на кафедрі хімії Московського індустріального університету за ТУ 2186-001-02068870-99. Товарний знак РФ № 100154 (Патент Росії). Технологією передбачено вкладання таблетки АПІОНа в субстрат розсадного горщечка, що забезпечує живлення рослини протягом всієї вегетації. Урожайність помідорів та перцю в закритому грунті вища на 19%. Технологія також зменшує витрати добрив на одиницю продукції та виключає засолення грунту (Гармаш Г.А., Печенева С.Я., Гармаш Н.Ю. Технология регулируемого питания растений/ /Агрохимический вестник (Россия). ~№4. - 2006. - С. 21-23).

Апробація (польова апробація) - оцінка якості сортових посівів і насаджень (Закон України "Про насіння і садивний матеріал" від 26 грудня 2002 року № 411-IV). Оплата апробатора за проведення апробації насінницького посіву проводиться на договірних основах або на основі Наказу Міністерства аграрної політики України та Міністерства економіки та з питань Європейської інтеграції України від 23.08.2002 року № 240/257 "Про затвердження розмірів плати за надання послуг державним насіннєвим інспекціям Міністерства аграрної політики" згідно з яким оплата за апробацію становить 3,00 грн за гектар без ПДВ.

Бадьян китайський (син. аніс зірчастий справжній, ілліціум анісовий, подібний до нього -японський зірчастий аніс) (IUicium verum Hook.) - багаторічна ароматична овочева рослина з родини Магнолієвих (Magnoliaceae). Плоди у вигляді зірочки. Вирощують на Півдні Китаю, Філіпінах, у В'єтнамі. В Україну імпортується.

База даних (компіляція даних) - сукупність творів, даних або іншої незалежної інформації в будь-якій формі (Закон України "Про авторське право і суміжні права" від 23.12.93р. М3792-ХП).

Баклажан їстівний (Solatium melongena L.) - однорічна овочева плодова культура з родини Пасльонових (Solanaceae). Походить з Індії. Число хромосом 2п=24, 36 або 48. Маса 1000 насінин 3,8- 4,4 г. В 1 кг 240-280 тис. насінин. До Реєстру (2006 р.) занесено 15 сортів і гетерозисних гібридів. Любителі інколи вирощують спеціальні декоративні сорти з дрібними білими плодами в горщиках (Болотских А.С. Знциклопедия овощевода. -X.: Фолио, 2005. - С. 309-321).

Бамія (Окра, Гібіск їстівний) (Hibiscus esculentum L.) -однорічна овочева і лікарська плодова рослина з родини Мальвових (Malvaceae). В їжу використовують відварені і тушковані молоді плоди з великою кількістю цілющих слизистих речовин, які поліпшують роботу шлунково-кишкового каналу. З сухого насіння роблять замінник кави і какао. Походить з Індії та Східної Африки. Число хромосом 2п=118, 120, 122, 130, 132. Маса 1000 насінин до 15 г. До Реєстру (2006 р.) занесено вперше новий український сорт Діброва.

Барабаш Орест Юліанович (нар. 16 грудня 1932 р. у с. Дуб'є Бродівського р-ну Львівської обл.) - видатний український вчений овочівник, академік УААН і АН Вищої школи, доктор с-г. наук, професор.

Барботування - процес насичення води киснем за Допомогою пропускання через неї сильного струменя повітря чи іншого газу перфорованою трубкою чи трубою з відкритим кінцем. Використовується для підготовки насіння до сівби. СЦСТУ ISO 6107:2004 (в 9 частинах) Якість води. Словник термінів. Видання офіційне. - К: Держспоживстандарт України, 2006. - 181 с).

Батат (солодка картопля) (Ipomea batatas (L.)Poir.; Convolvulus batatas L.) - багаторічна овочева, технічна і кормова рослина з родини Березкових (Convolvulaceae). В Умовах України на зиму необхідно викопувати бульби. Походить з Центральної Америки. Число хромосом 2п=84 або 90. Маса окремих бульб - до 2-3 кг. Сортів у Реєстрі (2006 р.) немає (Вульф Е.В., Малеева О.Ф. Мировьіе ресурси полезних растений. Пищевьіе, кормовьіе, технические, лекарственние и др

"Bauer"- австрійська фірма з виробництва поливної техніки (компактних дощувальних установок на барабанах) - Rainstar і Duostar різних моделей залежно від діаметра і довжини труб, ширини поливної смуги, пропускної здатності, радіуса дії форсунки тощо. Для найбільш економного використання поливної води розроблена пересувна лінійна установка із водозабором з каналу або гідранта - Monostar. Фірма пропонує техніку для внесення рідких органічних добрив та технології переробки органічних добрив. Офіційним ексклюзивним дистриб'ютором фірми в Україні є ДП "Райз-Агротехніка", яка працює за адресою: м. Київ, вул Академіка Заболотного, 152; тел.: (044)522 04 58; 522 47 49; www.bauer-online.com; www.rise.ua.

Баштанництво - підгалузь овочівництва, яка займається вирощуванням баштанних культур. Найбільш розвинене в зоні Степу. Методичним забезпеченням наукових досліджень у баштанництві займається Інститут південного овочівництва та баштанництва УААН (м. Гола Пристань Херсонської області).

Баштанні культури - термін відноситься лише до рослин родини Гарбузових і походить від перського слова "баштан", тобто "сад". Якщо в овочевих гарбузових в їжу використовують нестиглі плоди (огірок, кабачок, патисон, крукнек, чайот, огіркові різновидності дині), то у баштанних - стиглі (кавун, диня, гарбуз). У кабачка макаронного, момордіки, кукумісів, а деякі народи навіть в огірка споживають стиглі плоди, але їх відносять до овочевих культур. Баштанні культури здебільшого розміщують у польових сівозмінах, а у випадку застосування інтенсивних технологій одержання ранньої продукції з розсади, використанням плівкових укрить і краплинного поливу - в овочевих. Скоростиглі сорти кавуна і дині вирощують у закриторму грунті.

Бджільництво - галузь сільського господарства, яка розводить, утримує і використовує бджіл для одержання продукції та запилювання с.-г. рослин (ДСТУ 2154-2003 Бджільництво. Терміни та визначення понять).

Бджільництво закритого грунту - бджільництво, спеціалізоване на запилюванні ентомофільних с.-г. рослин у теплицях (ДСТУ 2154-2003 Бджільництво. Терміни та визначення понять) (Довідка: окрім бджіл в теплицях для запилення квіток помідора і баклажана використовують джмелів).

Бджільництво запилювального напряму - це бджільництво, спеціалізоване на запилюванні ентомофільних рослин. (

Безпека - відсутність недопустимого ризику, пов'язаного з можливістю нанесення шкоди.

Безпека продукції - відсутність будь-якого ризику для життя, здоров'я, майна споживача і навколишнього природного середовища при звичайних умовах використання, зберігання, транспортування, виготовлення і утилізації продукції (Закон України "Про захист прав споживачів" в редакції Закону від 01.12.2005р. № 3161-IV).

Безпечний харчовий продукт - харчовий продукт, який не створює шкідливого впливу на здоров'я людини безпосередньо чи опосередковано за умов його виробництва та обігу з дотриманням вимог санітарних заходів і споживання (використання) за призначенням (Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини " від б. 09.2005р. № 2809 -IV).

Безпечність харчового продукту - стан харчового продукту, що є результатом діяльності з виробництва та обігу, яка здійснюється з дотриманням вимог, встановлених санітарними заходами та/або технічними регламентами, та забезпечує впевненість у тому, що харчовий продукт не завдає шкоди здоров'ю людини (споживача), якщо він спожитий за призначенням (Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини" від 6.09.2005р. № 2809-IV).

Безпечні умови для людини - стан середовища життєдіяльності, за якого відсутня небезпека шкідливого впливу його факторів на людину (Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24 лютого 1994 року №4004-ХП).

Бекмез (пекмез) - в тюрських мовах спочатку це слово означало виварений до густоти меду сік з винограду або шовковиці. В деяких тюрських народів "бекмез" означало також варене вино, склянка вина, гостинність. Потім це слово перекочувало в українську мову і означає "виварена патока з соку кавуна, груш або яблук"

Біб кінський (овочевий) (Faba bona Medic; син. -Vicia faba L. var. major Harz.) - однорічна овочева, зернобобова і кормова культура з родини Бобових (Fabaceae). Походить з Середземномор'я. Число хромосом 2п=12, інколи 14. Маса 1000 насінин до 1500 г. До Реєстру (2006 р.) сорти не занесено. Відноситься до малопоширених овочевих культур, яку інколи вирощують городники, використовуючи місцеві форми або старі селекційні сорти - Білоруські, Російські чорні, Віндзорські білі, Віндзорські зелені та ін. Дрібнонасінні кормові сорти перспективні в овочівництві для використання в якості сидератів з урожайністю 30-40 т/га

Біоенергетична оцінка технологій в овочівництві -розроблена відомим вченим, професором О.С. Болотських. Передбачає вивчення і аналіз співвідношення акумульованої енергії в овочевій продукції до її витрат на технологію вирощування. Наприклад, сукупні витрати енергії (QH) на вирощування одного гектара цибулі ріпчастої при урожайності 20 т/га становлять 123089 МДж/га, дають можливість нагромадити енергію в урожаї (QB) 36000M Дж/га при коефіцієнті біоенергетичної ефективності (f) 8,7. Звідси, коефіцієнт біоенергетичної ефективності вирощування становить: К= QJ QH X f =36000/123089 X 8,7 = 2,54 (Болотських О.С, Довгаль М.М. Методика біоенергетичної оцінки технологій в овочівництві// Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. - X.: Основа, 2001. - С. 166-184).

Біолабораторія - підприємство різних форм власності та розміру (велике називається біофабрика) з метою виробництва мікробних препаратів для захисту овочевих рослин. В 2000 р. в Україні працювало 104 біолатораторії (обласні, районні та при тепличних комбінатах) (Фокін А. В. Технології малотонажного виробництва мікробних препаратів для захисту рослин від шкідників і хвороб. ~К: ТОВ "Вид-eo "Колобіг", 2005. - 148 с).

 

Біологічна стиглість (або фізіологічна ) - фаза росту і розвитку овочевих рослин в яких дозріло насіння і здатне проростати відразу або після певного періоду дозрівання Біологічне овочівництво - основане на біологічному землеробстві, яке передбачає застосування органічних добрив, механічний обробіток грунту і біологічні способи захисту рослин (ТОСТ 16265-89 Земледелие. Терминьї и определения. Издание официальное. - М.: Гос. комитет СССР по управлению качеством продукции и стандартам, 1990).

Біологічно активна харчова добавка - спеціальний харчовий продукт, призначений для вживання або введення в межах фізіологічних норм до раціонів харчування чи харчових продуктів з метою надання їм дієтичних, оздоровчих, профілактичних властивостей для забезпечення нормальних та відновлення порушених функцій організму людини.

Біометрія ( від гр. bios - життя + metreo-вимірюю) - наука про методи і способи дослідження в біології, які можна з успіхом використовувати для досліджень в овочівництві. Вперше цей термін запропонував в 1889 році англійський психолог і вчений-антрополог Френсіс Гальтон (1822-1910 pp.) в книзі "Природні дослідження" (Дьяченко А.П. Словарь авторских терминов, понятий и названий. - М.: Академкнига, 2003. — 375 с).

Біотехнологія - це сукупність технологій, що передбачають використання живих організмів та біологічних процесів у промисловому виробництві. В овочівництві біотехнології широко використовуються для компостування і пастеризації субстратів у грибівницві, одержання з відходів корисних продуктів або знешкодження їх, одержання екологічно допустимої овочевої продукції, для контролю за поширенням шкідників та хвороб, посилення фіксації атмосферного азоту рослинами, мобілізації фосфору з грунту, виробництва стимуляторів росту, клонування рослин тощо (Бублієнко Н.О. Екологічна біотехнологія. Конспекти лекцій.-К.:КНУХТ, 2005. - 35 с).

 

Біотичні фактори - це всі компоненти агробіоценозу (сукупність культурних рослин і бур'янів та представників всіх живих організмів на території посіву

Бобось І.М. - доцент кафедри овочівництва Національного аграрного університету (м. Київ), де захистила кандидатську дисертацію на тему: "Підбір сортименту та агробіологічне обгрунтування елементів технології вирощування кавуна і дині в плівкових теплицях" (2003 p.).

Болотських Олександр Степанович (нар. 15 березня 1935 р. у с. Городище Старооскольського р-ну Бєлгородської обл., Росія) -видатний вчений в галузі овочівництва, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік АН вищої школи України і Всеросійскої Академії нетрадиційних та рідкісних рослин. Великий популяризатор овочівництва, створив наукову школу вчених-овочівників.

Бондаренко Герольд Леонідович - один з найталановитіших організаторів наукової роботи в овочівництві. Кандидат біологічних наук. Протягом 25 років (1969-1994) очолював Інститут овочівництва та баштанництва УААН. Активний популяризатор світових і вітчизняних досягнень в овочівництві

Бонітування грунтів - порівняльна оцінка якості грунтів за їх основними природними властивостями, що мають сталий характер і суттєво впливають на врожайність с.-г. культур, вирощуваних у конкретних природно-кліматичних умовах (Закон України "Про оцінку земель"від 11.12.2003 p. №1378-IV).

Бораго - див. Огіркова трава.

Борозенний полив - характеризується великими витратами поливної води на виробництво одиниці врожаю. Основні вимоги до борозенного поливу:

- на полях з піщаними і супіщаними грунтами та невеликим

ухилом оптимальна довжина борозни повинна становити не

більше 80 м, а на важких грунтах - 200 м;

- для рівномірного зволожування борозни використовують

принцип "перемінного струменя води", суть якого полягає у

використанні двох режимів її заповнення: спочатку промочують

дно борозни максимально можливим струменем, а потім у момент

добігання її до кінця - зменшують силу потоку води в два рази;

- тривалість зволожування не повинна перевищувати 12 год.

Боронування грунту - один з прийомів обробітку грунту боронами, який забезпечує його подрібнення, розпушування, перемішування і вирівнювання, а також знищує сходи бурянів.

Ботанічний таксон - відособлена група рослин, споріднених між собою спільністю ознак і властивостей, завдяки чому їм можна присвоїти таксономічну категорію

Ботанічні сади - установи, які створюються з метою збереження, вивчення, акліматизації, розмноження в спеціально створенних умовах та ефективного господарського використання рідкісних видів місцевої і світової флори шляхом створення, поповнення та збереження ботанічних колекцій, ведення наукової, навчальної і освітньої роботи. Ботанічні сади відіграють важливу роль у селекції овочевих культур, впровадженні у виробництво нових видів

Бруква (Brassica napus subsp. rapifera Metzg., 1833) -дворічна овочева та кормова культура з родини Капустяних (Brassicaceae) з якої в їжу використовують м'ясистий коренеплід різної форми і забарвлення з характерним присмаком редьки. Маса 1000 насінин 2,25-3,8 г. Число хромосом 2п=36 або 38. Бруква впроваджена в культуру порівняно недавно - близько 500 років тому. В межах виду виділено три групи сортів - західноєвропейські, північноєвропейські та сибірські. Сортів брукви в Реєстрі немає. її інколи вирощують на Поліссі, використовуючи місцеві сорти та популяції

Брун-крес - див. Настурція лікарська.

Букетування - технологічний прийом проріджування просапних овочевих культур, в процесі якого суцільні рядки після сходів розрізують на окремі групи рослин (букети) з наступним прориванням вручну, залишаючи необхідну кількість рослин (Українська радянська енциклопедія. - Т. 2. - К: Голов. ред. УРЕ, 1978. - 65 с).

Буркун білий і жовтий (Melilotus) - багаторічні кормові рослини з родини Бобових (Fabaceae). В овочівництві цінні для використання в овочево-кормових сівозмінах в якості сидератів і фітомеліорантів у посушливих регіонах на осолонцьованих і засолених грунтах, де вони можуть переважати люцерну. Добрі медоноси

Буряк столовий (Beta vulgaris L. subsp.vulgaris var. conditiva Alef.) - дворічна овочева культура з родини Лободових (Chenopodiaceae). Походить із Середземномор'я. Вирощують заради соковитих коренеплодів, молодих листків і черешків. В закритому грунті проводять вигонку. Число хромосом 2п=18. Маса 1000 насінин 13-22 г. У 1 кг 40-90 тис. насінин. До Реєстру (2006 р.) занесено 29 сортів і гетерозисних гібридів. Користуються попитом сорти української селекції - Бордо харківський, Багряний, Дій, Делікатесний, Носівський плескатий

Бур'яни - це дикорослі рослини, які ростуть на сільськогосподарських угіддях і знижують кількість та якість продукції (ГОСТ 16265-89).

Бур'яни - небажана рослинність в угіддях, посівах, насадженнях культурних рослин, яка конкурує з ними за світло, воду, поживні речовини, а також сприяє поширенню шкідників та хвороб Бур'яни (лат. Plantae nocentes) - небажані рослини на територіях, які використовуються людиною в її господарській діяльності

 

Вегетаційний період - період активного росту рослин протягом вегетаційного сезону Вегетаційний період: 1. Частина життєвого циклу рослин до настання статевої зрілості; 2. Це період року, протягом якого за метеорологічними умовами можливий ріст і розвиток рослин

Вегетаційний період - це час, який потрібний для проходження повного циклу розвитку рослин, що закінчується утворенням повністю стиглого насіння

Вегетаційний сезон - період або періоди року, протягом якого рослини активно ростуть в даній зоні, в місці виробництва чи на ділянці вирощування

Вершкування - видалення генеративних пагонів у дворічних овочевих рослин, що сприяє відтоку поживних речовин у продуктові органи. Застосовують в технологіях вирощування часнику, цибулі ріпчастої з сівка тощо

Взаємозамінність - придатність одного виробу, процесу чи послуги бути використаним для заміни іншого виробу, процесу, послуги з метою виключення одних і тих же вимог (норм чи правил) (Крьілова Г.Д. Основи стандартизации, сертификации, метрологии: Учебник. - 3-є изд. - М.:ЮНИТИ, 2003. - 671 с).

Вибірка - одиниці продукції, що відібрані з однієї партії врожаю для контролю якості. У багатозборових овочевих культур вибірку формують з кількох зборів (Наказ Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України "Про затвердження Інструкції про порядок здійснення державного нагляду за додержанням стандартів, норм і правил" від 03.06.2002р. № 321).

Вигляд і стан овочів після зберігання - стан овочів до якого вони змінилися в процесі зберігання:

- підгнилі (мають плями, гнилі всередині (або)на поверхні);

-запарені (якість погіршилася через підвищення температури в процесі зберігання);

- запліснявілі (продукція покрита пліснявою);

- здорові (без ознак хвороб і фізіологічних розладів);

- зів'ялі (втратили характерну пружність (тургесценцію);

- перестиглі (в період зберігання втрачають якість);

- підморожені (якість погіршилася через вплив негативних

температур);

- свіжі (мають вигляд типовий для даного сорту);

- цілі (не мають видимих пошкоджень поверхні);

- червиві (продукція з личинками комах або слідами їх живлення у вигляді каналів, забрудненими екскрементами);

- чисті (вільні від будь-яких речовин, що забруднюють)

Вигонка - вирощування овочевих культур спочатку у відкритому грунті, де вони відкладають про запас поживні речовини (наприклад, цибулини, коренеплоди, кореневища тощо), а в несезонний період їх висаджують у спорудах закритого грунту (або в кімнатах) для одержання товарної зелені

Вигоночні культури - овочеві культури, продуктові органи яких одержують у закритому, а садивний матеріал - у відкритому грунті

Види сівозмін - це сівозміни, які розрізняються за співвідношенням груп основних сільськогосподарських культур та парів. За видами сівозміни поділяються на - зернопарові, зернопаропросапні, зернопросапні, зернотрав'яні, зернопаро-трав'яні, плодозмінні, травопільні, просапні, травопаропросапні, ґрунтозахисні та сидератні. Овочеві культури вирощуються в просапних видах сівозмін та інколи практикується їх вирощування в сидератних

Вика яра (Vicia sativa L.) та вика озима (Vicia villosa Roth.) - цінні кормові культури, які можна використовувати в овочівництві в якості сидератів у вигляді вико-вівсяних сумішок. Урожайність зеленої маси вики ярої в чистих посівах 20-25 т/'га, озимої - 15-29 т/га

Використання сорту - будь-які дії щодо сорту овочевих культур, які потребують дозволу його власника (Закон України "Про охорону прав на сорти рослин" від 17 січня 2002 року № 2986-ПІ).

Вимірювання - відображення фізичних величин їхніми значеннями з допомогою експерименту та обчислень із застосуванням спеціальних технічних засобів. Вимірювання здійснюють за єдиною методикою, як сукупність процедур і правил, виконання яких забезпечує одержання результатів вимірювань з потрібною точністю

Вимоги безпеки для здоров'я і життя людини - розроблені на основі медичної науки критерії, показники, гранично-допустимі межі, санітарно-епідеміологічні нормативи, правила, норми, регламенти тощо (медичні вимоги щодо безпеки для здоров'я і життя людини), розробка, обгрунтування, контроль і нагляд за якими відносяться виключно до медичної професійної компетенції

Вирівнювання грунту - один з прийомів обробітку грунту, який забезпечує його вирівнювання з утворенням горизонтальної або похилої поверхні

Виробник - суб'єкт господарювання, який виробляє товар або заявляє про себе як про виробника товару чи про виготовлення такого товару на замовлення, розміщуючи на товарі та/або на упаковці чи супровідних документах, що разом з товаром передаються споживачеві, своє найменування (ім'я), торговельну марку або інший елемент, який ідентифікує такого суб'єкта господарювання; або імпортує товар

Виробник - фізична або юридична особа (її філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, представництва), що здійснює господарську діяльність з виробництва харчових продуктів, харчових добавок, ароматизаторів, дієтичних добавок, допоміжних матеріалів для переробки та допоміжних засобів і матеріалів для виробництва з метою введення їх в обіг, а також обіг

Виробництво (виготовлення) - діяльність, пов'язана з випуском продукції, яка включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва

Виробництво - господарська діяльність, пов'язана з встановленням санітарних заходів, включаючи всі стадії технологічного процесу, в тому числі виготовлення, підготовку, змішування та пов'язані з цим процедури, обробку, наповнення, пакування, переробку, відновлення та інші зміни стану об'єкта

Виробнича кооперація - операція резидента (співвласника кооперативу) щодо поставки сировини, матеріалів, вузлів, деталей, напівфабрикатів тощо, що технологічно взаємодіють і необхідні для спільного виготовлення кінцевої продукції

Висаджування - розміщення на площі ділянки чи поля сіянців, розсади, саджанців, живців та інших органів вегетативного розмноження (бульб, кореневищ, цибулин) на встановлену глибину з врахуванням забезпеченості рослин оптимальною площею живлення

Висока наукоємна технологія - технологія, яка створюється на підставі результатів наукових досліджень та науково-технічних розробок та забезпечує виготовлення (в т.ч. вирощування) високотехнологічної продукції, сприяє запровадженню високотехнологічного виробництва на підприємствах базових галузей промисловості

Вік насіння - кількість років, протягом яких насіння не втрачає схожості менше 50 % за оптимальних умов зберігання (Жук О.Я. та ін. Довідник з насінництва овочевих баштанних культур. —К.: Аграр. наука. 2002. - 90 с).

- особа, якій належить впродовж визначеного строку і засвідчене Власник сорту патентом право на сорт

Властивість продукції - це об'єктивна особливість виробів, яка проявляється при їх створенні, експлуатації чи споживанні. Кожний конкретний вид виробу має безліч різноманітних властивостей. їх сукупність дозволяє відрізнити його від іншої продукції. Властивості бувають простими і складними. Властивість продукції є вихідною позицією для оцінки якості

Вогнище карантинного шкідливого організму - це

територія, на якій присутній карантинний організм (помічений чи непомічений). На цій території категорично забороняється:

- використовувати ділянки для одержання садивного

матеріалу культурних і природних рослин (це стосується й

овочевих рослин - часнику, хрону та інших, які розмножуються

вегетативно);

- пропускати воду каналами, засміченими карантинними

бур'янами, без використання необхідних спеціальних відстій

ників для відловлювання насіння бур'янів;

- використовувати грунт з-під карантинних ділянок для

набивання парників;

- вивозити на поля неиерепрілий гній, одержаний при

використанні кормів та підстилки, засмічених карантинними

бур'янами (Довідка: до Переліку карантинних бур'янів, які мають

карантинне значення в Україні — амброзія полинолиста, гірчак

рожевий, всі види повитиці, паслін колючий, сорго алепське, ценхрус

якірцевий та інші).

Вода - найпростіша та найпоширеніша речовина у вигляді сполуки водню і кисню. В будь-якому організмі виконує роль середовища, в якому відбіваються усі фізико-хімічні реакції (Вадзюк С.Н., Макій Є.А., Неруш П.О. та ін. Фізіологічні терміни: Тлумачний словник. - Т.-.ТДМУ, 2006. - 196с).

Вода - національне багатство, яке на відміну від будь-якого іншого комерційного продукту, необхідно охороняти, захищати та відповідно з ним поводитися (Водна рамкова директива ЄС 2000/60/ЕС Основні терміни та їх визначення. -К, 2006).

Вода кисла дощова - вода, величина рН якої менше 5,0

Вода технологічна - вода, яка використовується у виробничому процесі

Вощення плодів - покривання тоненьким шаром високоякісного харчового воску плодів овочевих культур (помідора, перцю, баклажана тощо). Вощення зменшує втрати води в процесі зберігання і надає їм блиску. Цей технологічний прийом післязбиральної доробки плодів дуже поширений в США (Міжнародний центр овочівництва - The World Vegetable Center; www. avrdc.org).

Встановлені вимоги - вимоги, встановлені в технічних регламентах, стандартах, кодексах усталеної практики та технічних умовах

Вуглеамонійні солі - новий вид мінеральних добрив на основі вуглекислоти

Вуглекислий газ, вуглекислота, діоксид вуглецю, оксид вуглецю (IV), вугільний ангідрид - газ без кольору і запаху. В овочівництві використовується для підвищення ефективності фотосинтезу. Значно підвищити вміст вуглекислого газу у відкритому грунті можна шляхом внесення великих доз органічних добрив, створенням куліс, прикриття рослин агроволокном, плівкою. В закритому грунті додаткове виділення вуглекислоти одержують з допомогою солом'яних тюків, які зволожені азотними добривами, використовують технічний СО2 після згоряння палива, сухий лід (Круг Г. Овощеводство/Пер. с нем. В.И. Леунова. - М.: Колос, 2000. - 568 с). Підвищені концентрації вуглекислого газу збільшують співвідношення підземної маси рослин до надземної

Вуксал - мінеральне дибриво у вигляді суспензій з найвищою концентрацією мікроелементів для позакореневого підживлення овочевих культур від німецької компанії Bayer CropScience, які поширюються через Національну мережу торговельно-консультаційних центрів "Зелений світ". Це добриво має три торговельні марки - вуксал кальцій, вуксал комбі бор, вуксал комбі залізо

Гарбуз великоплідний (гарбуз волоський) (Cucurbita maxima Duch.) - однорічна баштанна культура (овочевих різновидностей немає) з родини Гарбузових (Cucurbitaceae). Плоди можуть досягати рекордних розмірів до 500 кг, завдяки чому цей вид періодично потрапляє в Книгу рекордів Гіннесса. Окрім плодів високо цінується його насіння для одержання цілющої олії. Завдяки цьому є предметом експорту (з цією метою вирощують сорти з великим білим насінням - Стофунтовий, Волзький сірий та Валок; сорти з коричневим насінням не користуються попитом). Походить з Південної Америки. Число хромосом 2п=40, 44-48 (з іншими видами практично не схрещується, інколи дає гібриди з мускатним гарбузом). Так званий міжвидовий кормовий сорт з кавуном Кавбуз (створений методами біотехнології) за всіма ознаками належить до велико-плідного гарбуза. Маса 1000 насінин до 500 г. До Реєстру (2006 р.) занесені столові сорти - Ждана, Славута; кормові - Валок, Оброшинський, Гібрид 72

Гарбуз змішаний (гарбуз срібнонасінний) (Cucurbita mixta Pang.) - один з п'яти культурних видів гарбуза. Його вирощують від Мексики до Колумбії (Cucurbitaceae). Для виду характерне велике срібно-біле насіння з голубуватою облямівкою. В Україні використовується лише в селекції

Гарбузина - соковитий простий ягодоподібний плід в овочевих і баштанних культур родини Гарбузових (

Гарбуз мускатний (Cucurbita moschata Duch. Ex Poir.) -однорічна баштанна рослина (овочевих і кормових різновидностей немає; сорти японської різновидності мають високі декоративні якості) з родини Гарбузових (Cucurbitaceae). Вирощується заради смачних соковитих плодів, м'якуш яких найкраще придатний для виготовлення соків, пюре. Насіння не експортується. Походить з Центральної Америки. Число хромосом 2п=24, 40, 44-48. Від інших видів відрізняється довгою слабогранчастою плодоніжкою без шипів, яка розростається біля плода, а насіння має ворсисту слабовиражену облямівку. З іншими видами не схрещується (інколи з великоплідним гарбузом). Маса 1000 насінин до 250 г. До Реєстру (2006 р.) занесено сорт Арабатський і Яніна, хоча великим попитом користуються сорти Новинка, Гілея

Гарбуз твердокорий (гарбуз звичайний) (Cucurbita pepo L.) -однорічна баштанна, овочева і декоративна культура (до овочевих різновидностей належать кабачок, патисон, крукнек, макаронний кабачок; спеціальних кормових різновидностей немає) з родини Гарбузових (Cucurbitaceae). Походить з Північної Америки. Число хромосом 2п=22, 24, 28, 40-42, 44-46. З іншими видами не схрещується і не дає плодовитих гібридів. Від інших видів відрізняється плодоніжкою з чіткими гранями і шипами, а насіння має чітку облямівку. Маса 1000 насінин до 400 г (у декоративних дрібноплідних форм насіння дуже дрібне - до 50 г). До Реєстру (2006 р.) занесено сорти Лель, Мозоліївський 15, Мигдальний 35, Український багатоплідний. Для декоративних цілей використовуються місцеві дуже дрібноплідні форми (маса плода у мандаринової різновидності навіть до 50 г) і різного забарвлення (різновидності - бородавчаста, яйцеподібна, мандаринова, грушоподібна, циліндрична, біла, двоколірна)

Гарбуз фіголистковий (Cucurbita fkifolia Bouche.) -однорічна овочева і декоративна рослина з родини Гарбузових (Cucurbitaceae). Походить з гірських районів Центральної та Південної Америки, де вирощується заради соковитих плодів з білим м'якушем і чорним насінням; місцеве населення широко використовує цей вид для кормових цілей. Зовнішньо плоди за формою і малюнком дуже нагадують плоди кавуна сорту Мелітопольський 60 (овочівники любителі через це помилково стверджують, що це є гібрид між кавуном і гарбузом). Число хромосом 2п= 40, 42. З іншими видами не схрещується і не дає плодовитих гібридів. Маса 1000 насінин до 300 г. До Реєстру (2006 р.) сорти не занесено. Любителі вирощують місцеві сорти. Цей вид широко використовується в якості підщепи для кавуна, дині і огірка в закритому грунті завдяки імунітету проти кореневих Гарбуз чалмоподібний - різновидність гарбуза велико-плідного, який вирощується заради дрібних декоративних плодів у вигляді грибів

Гармонізація - методичне та кодове узгодження національних статистичних класифікацій з міжнародними

Генетично модифіковані сорти (син. трансгенні сорти) (зокрема картоплі) - сорти, які створені за спеціальною методикою перенесення окремих генів від генетичних донорів з тими чи іншими господарсько корисними ознаками (особливо на стійкість проти колорадського жука). Першим таким сортом серед овочевих культур був сорт помідора Флейвр-Сейвр, який створено і допущено до виробництва та споживання в СІЛА в 1995 році. В даний час методики перенесення генів розроблені практично для всіх основних видів овочевих рослин. В Україні чинним законодавством ще не дозволено їх використання, хоча продукти з ними уже продаються (ковбаси з соєвими добавками, арахіс, 30% чіпсів тощо). Офіційна статисткика щодо цього питання відсутня. Вперше до України з метою розмноження в 1997 році була завезена генетично модифікована картопля сорту Новий листок американською фірмою "Монсанто" з острова Принца Едварда (Канада) в кількості 38 т. Де ця картопля після виступів громадськості не відомо. В різних країнах світу такі сорти широко вирощують, але продукти харчування з їхніми домішками маркують, коли вміст перевищує 0,9%. Подібне маркування в Україні відсутнє

Гербігація - спосіб хімічного прополювання посівів і насаджень овочевих культур, за якого гербіциди вносять одночасно з поливною водою (

Гербіциди в технологіях вирощування овочевих культур - хімічні речовини, які використовуються для боротьби з бур'янами в посівах сільськогосподарських культур (у т.ч. на посівах овочевих). В Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (видання 2006 р.) на посівах овочевих культур, мають використовуватися такі гербіциди (згідно з Переліком):

Гніздність цибулі - число утворених дворічних цибулинок від висаджування однієї материнської цибулини

Гніздове внесення гербіцидів - спосіб застосування гербіцидів у технологіях сівби сівалками точного висіву, за якого вони точно наносяться обприскувачами пульсуючого типу у зону росту овочевої рослини

Гній - широко використовується з метою поліпшення родючості грунтів та грунтосумішей. Хімічний склад залежить від виду тварин і способів його зберігання. Тому для оцінки якості гною хімічний аналіз проводять у кожному конкретному випадку. У напівперепрілому гною міститься близько 20% органічної речовини, 0,5..- азоту, 0,6 - калію, 0,25 - фосфору, 0,15 - магнію і 0,35% - кальцію. У свіжому соломистому гною в середньому міститься азоту 5%, фосфору - 2,5, калію - 6, кальцію - 3,5, магнію - 1,5% (Барабаїи О.Ю., Семенчук П.С. Довідник овочівника. —Л.: Каменяр, 1985).

 

"Город за Мітлайдером" - популярний серед любителів спосіб вирощування овочів на вузьких грядках з низькою родючістю грунту. Для цієї технології можна використати плескаті дахи, подвір'я та інші малопридатні місця для вирощування овочів. Основні принципи "городу за Мітлайдером": - створення штучного грунту з нейтральних матеріалів (тирса, подрібнена кора тощо);

- формування з них ящиків-грядок, або вузьких грядок;

- забезпечення необхідного поливу;

- забезпечення збалансованого живлення овочевих рослин

тільки за рахунок сумішей мінеральних добрив, які вносять перед

сівбою насіння або висаджуванням розсади, а також у процесі

росту для підживлення;

- вирощування овочевих рослин переважно через розсаду.

Ідеальна грунтосуміш для "городу за Мітлайдером" така (в %) - 60 тирси+40 піску; або 40 тирси+40 перліту+20 піску тощо. До сумішей не додають органічних речовин, а пісок повинен бути без глини

"Городній район" - під таким терміном видатний російський вчений-овочівник XIX століття М.В. Ритов з наукової точки зору розумів "таку частину території в якій овочівництво одержало особливий розвиток, прославилося типом культури чи веденням городнього господарства або розвинулося завдяки своїм місцевим грунтово-кліматичним умовам, набуло слави на ринках своїми овочами і продовжує розширювати культуру городництва навколо себе". Він поділив всі райони городництва Російської імперії на 11 районів. Українське городництво М.В. Ритов відніс до Чорноземного (губернії - Київська, Подільська, Харківська, Полтавська, Чернігівська) та до Степового (куди поряд з Астраханню та Доном входив і Південь України

Горох овочевий (лущильний) і цукровий (Pisum sativum L.) -однорічні овочеві культури з родини Бобових (Fabaceae). Походять з Середземномор'я. Число хромосом 2п=14. Маса 1000 насінин від 180 до 280 г. Всі сорти гороху овочевого і цукрового білоквіткові. Зернові та кормові сорти можна використовувати в овочівництві в якості сидератів для збагачення овочевих сівозмін органікою. Основною ознакою, за якою відрізняються овочеві сорти від цукрового, є наявність або відсутність пергаментного шару з внутрішнього боку стулок бобів. Усі сорти об'єднані в шість різновидностей, з них чотири з мозковим насінням:

Горох спаржевий (тетрагонолобус пурпуровий, чотири-крильник) (Tetragonolobus purpureus Moench.) — однорічна дуже рідкісна овочева культура з родини Бобових (Fabaceae). Популярна у Великобританії. В Україні зрідка зустрічається в дикому стані поблизу Мелітополя і на Південному березі Криму (занесена і здичавіла). Число хромосом 2п=14. В їжу використовують молоді зелені боби, які готують подібно до квасолі спаржевої

Господарська діяльність - будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, юридичних осіб, а також фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язана з виробництвом (виготовленням) продукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт

Господарська стиглість - настає до біологічної (Барабані О.Ю., Тараненко В.К., З.Д. Сич. Біологічні основи овочівництва. -К: Арістей, 2005. - 348 с).

Господарський кодекс України - кодекс в якому встановлені відповідно до Конституції України правові основи господарської діяльності (господарювання), яка грунтується на різноманітності суб'єктів господарювання різних форм власності

Гранично допустима концентрація забруднювальних (забруднюючих) речовин - максимально допустима кількість забруднювальних речовин у грунтах, яка не зумовлює негативних екологічних наслідків щодо родючості, загального стану довкілля, якості сільськогосподарської продукції та здоров'я людини {Закон України "Про охорону земель"// Відомості Верховної Ради. - 2003. - №39. - С. 349; ДСТУ 4362-2004 Якість грунту. Показники родючості грунтів)

Грант — одноразова грошова допомога, яка надається вченому або науковому колективу для виконання досліджень з визначеної проблеми Грибна трава - див. гуньба.

Грунт - природно-історичне органо-мінеральне тіло, яке утворилося на поверхні земної кори, що є осередком найбільшої концентрації поживних речовин, основою житія та розвитку людства завдяки найціннішій своїй властивості - родючості

Грунт— тривимірне тіло, що має властивості, які відображають вплив клімату, рослинності, фауни, людини і рельєфу на материнську породу за певний проміжок часу. Характер і відносна важливість кожного з цих п'яти факторів ґрунтоутворення змінюються в часі і просторі. За базою даних WRB (Світова Реферативна база ґрунтових ресурсів) всі штучні грунти, утворені під впливом людини, об'єднані в Блок 2 і використовуються в овочівництві закритого грунту і називаються ANTHROSOLS

Грунт та земля - два різних терміни, які часто використовуються неправильно. Грунт - різноманітне природно-історичне тіло та безпосередній об'єкт землеробства (зокрема овочівництва), а земля - це об'єкт статистики господарського використання території, його обліку та оцінки правового стану. "Земля" та "Земельне угіддя" можуть розміщуватися на різних грунтах з різними властивостями

Ґрунтова вода - це зазвичай вода, що містить розчинені і суспендовані матеріали, рідина грунту. Біологічні компоненти, які мають багато води, відносять до твердої фази. Вологість грунту об'ємна — це об'єм води, що випаровується з грунту під час висушування до постійної маси за температури 105 °С, розділений на природну об'ємну щільність грунту. Вологість грунту масова - це маса води, що випаровується з грунту під час висушування до постійної маси за температури 105 °С, поділена на суху масу грунту

Ґрунтова маса - знятий родючий шар грунту

Ґрунтове обстеження - визначення генетичної будови та властивостей грунтів, структури ґрунтового покриву

Ґрунтовий контроль - діяльність щодо визначення сортової чистоти, зараженості насіння хворобами, а також ступеня чоловічої стерильності у стерильних аналогів сортів, ліній та простих міжлінійних гібридів, що проводиться шляхом висіву насіння в грунт з наступною оцінкою рослин

Грунтові мікроорганізми - мікроорганізми, що пристосувалися до існування в грунті

Грунтоїди - тварини, які заповнюють грунт (живуть в грунті) і живляться наявними у ньому дрібними тваринами, рослинами та частками органічних речовин

Грунт тепличний мінеральний - складається із гумусового горизонту природних грунтів з додаванням невеликої кількості органіки— пергною, гною, торфу (вміст органічної речовини менше 15%) і грунти на основі гравію, піску, перліту, мінеральної вати тощо

Грунт тепличний органічний - складається з одного або кількох видів органічних компонентів, характеризується високою водопроникністю, ємністю поглинання і піддається швидкій мінералізації. Готують на основі перегною, верхового торфу, тирси, кори тощо. Вміст органічної речовини становить понад 40%

Грунт тепличний органо-мінеральний — це суміш, що складається із 2/3 органічних матеріалів і 1/3 польової або дренованої землі. Вміст органічної речовини в межах 15-40%. Найкраще співвідношення компонентів для овочевих культур -торф (50-60%), легкий або середній суглинок (20-30%) і гнійний компост (20-30%) за об'ємом (Методика агрохімічного обстеження тепличних грунтів і субстратів та особливості застосування добрив /За ред. канд. с.-г. наук Д.М. Бенцаровсь-кого та ін. - К.: Державний технологічний центр охорони родючості грунтів "Центрдероюродючість ", 2005, - 208 с).

Гуміам - рідкі концентрати на основі бурого вугілля, які містять гумінові речовини (гумат амонію) в водорозчинній формі до 45 г/л. Випускають різні торговельні марки - від "Гуміам 01" до "Гуміам 10" з відповідним набором мікроелементів (Cu, Zn, В, Mn, Mo, Co, Ge) в концентраціях, які необхідні різним рослинам. Його можна застосовувати на різних типах грунтів шляхом внесення в грунт і для позакореневого підживлення. Зменшує нагромадження нітратів та важких металів в овочах. Торговельна тара — 15 мл

Гумівіт - сухе органічне добриво, виготовлене на основі продуктів вермикультури. Містить до 30% органічних речовин. Співвідношення C:N більше 15. Об'ємна маса - 0,66 г/см3. Використовують у городництві. Вносять під час перекопування грядок (20-30 кг на одну сотку) або під час висаджування розсади (2 столові ложки в кожну ямку). Торговельна тара 1 л або ЗО л. Термін зберігання -5 років з дати випуску при температурі від 0 до 40°С

Гумігран - це гранульований вермикомпост (біогумус); розмір гранул: дімегр- до 3 мм і висота - до 9 мм. Містить макро- та мікроелементи. Найкраще вносити локально в зону розміщення кореневої системи під час сівби

Гумігран 2 - гранульоване органо-мінеральне добриво, подібне до гуміграну, але з додатковим вмістом фосфору

Гуміпас та гуміпас Ц - це пастоподібні гумінові продукти в яких поживних речовин в 4-8 разів більше, ніж у гною та компостах. Містять грунтові антибіотики і вітаміни, через що мають бактерицидні та фунгіцидні властивості. Суспензією гуміпас обробляють кореневу систему розсади різних культур перед висаджуванням у відкритий грунт. Торговельні марки відрізняють об'ємом. Так, гуміпас Ц в упаковці на 0,4 л розводять в 30 л води, а гуміпас- 2 л на 150 л. Термін придатності- 18 місяців з дати випуску при температурі від +3 до +25°

Гумісол - рідке біологічно активне органічне добриво на


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.055 сек.)