АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 9. Загальна характеристика автотранспортних підприємств. Облік рухомого складу транспортних засобів

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. IV. Порівняльна характеристика парламентів країн Західної Європи
  9. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  10. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  11. V. Порівняльна характеристика урядів держав Західної Європи
  12. VII. Характеристика мероприятий и ведомственных целевых программ государственной программы

 

Завдання 1. Відобразити в обліку придбання ліцензії та списання її вартості за місяць.

АТП 28236 придбало ліцензію на надання послуг з внутрішніх перевезень вантажів вантажними автомобілями, причепами та напівпричепами на суму 340 грн. (ліцензія видана на термін 5 років).

Завдання 2. Відобразити в обліку підприємства операції з придбання та постановки на облік вантажного автомобіля, вказати первинні документи.

Підприємство "Леон" придбало вантажний автомобіль за 360 000 грн. (у т.ч. ПДВ) на умовах передоплати. Доставку автомобіля було здійснено сторонньою організацією за 1 800 грн. (у т.ч. ПДВ). Нараховано та сплачено податок з власників автотранспортних засобів – 270 грн.; страхові платежі зі страхування ризиків доставки – 410 грн.; за реєстрацію в органах ДАІ – 550 грн.; сума зі страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів – 530 грн. Автомобіль введено до господарського обороту.

Завдання 3. Відобразити в обліку підприємства придбання автомобіля за договором обміну неподобними активами, вказати первинні документи.

Підприємство "Кентавр" за договором міни купує у ТОВ "Аркада" вантажний автомобіль вартістю 120 000 грн. (у т.ч. ПДВ). За договором міни на суму 90 000 грн. підприємство "Кентавр" розраховується товарами, а 30 000 грн. сплачує грошовими коштами. Нараховано та сплачено податок з власників автотранспортних засобів – 220 грн.; страхові платежі зі страхування ризиків доставки – 250 грн.; за реєстрацію в органах ДАІ – 370 грн.; сума зі страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів – 320 грн. Автомобіль введено до господарського обороту.

Завдання 4. Відобразити в обліку підприємства придбання автомобіля за рахунок кредиту, вказати первинні документи.

Для придбання легкового автомобіля вартістю 240 000 грн. підприємство "Шик" взяло кредит у повній сумі вартості автомобіля на 3 роки під 24 % річних з виплатою процентів щоквартально. Згідно з договором кредит повертається банку після закінчення дії договору кредитування у повній сумі. Під заставу банку було дано приміщення складу вартістю 250 000 грн. Податок з власників транспортних засобів складає 250 грн. за рік, за реєстрацію в органах ДАІ сплачено 480 грн., витрати на страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів – 650 грн., збір на обов'язкове пенсійне забезпечення складає 3 % вартості автомобіля. Всі нарахування та збори було сплачено з поточного рахунку. Автомобіль введено до господарського обороту. Нараховано й сплачено проценти за фінансовим кредитом згідно з договором.

Завдання 5. Відобразити в обліку підприємства операції з капітального ремонту автомобіля на СТО, вказати первинні документи.

Підприємство "Альтаїр" (перевізник вантажів) уклало договір із СТО "Тріор" на капітальний ремонт вантажного автомобіля, який використовувався для здійснення основної операційної діяльності, на умовах передоплати на суму 30 000 грн. (у т.ч. ПДВ). Договір було виконано.

Завдання 6. Відобразити в обліку операції з технічного обслуговування автотранспортного засобу власними силами, вказати первинні документи.

Для технічного обслуговування автобуса, за допомогою якого здійснюється основна операційна діяльність, АТП 12442, придбано запасні частини на суму 1 260 грн. (у т.ч. ПДВ), МШП – на суму 960 грн. (у т.ч. ПДВ) на умовах передоплати. У звітному періоді для технічного обслуговування автобуса використано запасних частин на суму 1 020 грн., МШП – на суму 780 грн. Для здійснення технічного обслуговування автобуса нарахована заробітна плата робітникам – 250 грн.; здійснені нарахування на фонд заробітної плати згідно з діючим законодавством (умовно нарахування до фонду від нещасного випадку на виробництві – 1,2 %); нараховано амортизацію основних засобів, які використовувалися при технічному обслуговуванні автобуса, - на суму 35 грн., списано змінні та розподілені постійні загальновиробничі витрати – 26 грн.

Завдання 7. Відобразити в обліку орендаря та орендодавця операції з операційної оренди автомобіля, вказати первинні документи.

АТП 18121 здає мікроавтобус ПП Маркову Г.П. у операційну оренду для здійснення основної операційної діяльності. Первісна вартість мікроавтобуса складає 550 000 грн., знос – 100 000 грн. Термін дії договору операційної оренди – 1 рік. Орендна плата за місяць становить 18 000 грн. (у т.ч. ПДВ) та перераховується на умовах передоплати. Всі витрати із заправки паливом, технічного обслуговування, поточного ремонту несе орендар. Сума місячної амортизації складає 5 000 грн. За місяць мікроавтобус заправлено паливом на суму 4 800 грн. (у т.ч. ПДВ), вартість технічного обслуговування на СТО склала 3 300 грн. (у т.ч. ПДВ), вартість поточного ремонту на СТО – 1 200 грн. (у т.ч. ПДВ). Оплата ПП. Здійснена з поточного рахунку.

Завдання 8. Відобразити в обліку орендаря та орендодавця операції з фінансової оренди автомобіля, вказати первинні документи.

Згідно з договором лізингу АТП 34221 передало ТОВ "Перевізник" автомобіль за первісною вартістю 190 000 грн.; знос – 100 000 грн. для здійснення операційної діяльності. Договірна вартість дорівнює залишковій вартості, крім того ПДВ. Договір фінансової оренди укладено на два роки. За договором фінансової оренди винагорода за право користування автомобілем складає 9 % на рік. Розрахунки за договором відбуваються на початку кожного року. Платежі за орендою розподіляється за методом прямолінійного списання. Амортизацію нараховує орендар щомісячно у сумі 1 500 грн.

Завдання 9. Відобразити в обліку здійснені господарські операції з реалізації вантажного автомобіля, визначити фінансовий результат, вказати первинні документи.

АТП 45532 реалізувало вантажний автомобіль ТОВ "Танок" за вартістю 150 000 грн. (у т.ч. ПДВ) на умовах наступної оплати. Первісна вартість автомобіля складає 340 000 грн., знос – 240 000 грн. Оплата була здійснена з поточного рахунку ТОВ "Танок".

 

Завдання для самоконтролю

 

1. Відобразити в обліку підприємства операції щ придбання легкового автомобіля, вказати первинні документи.

Підприємство "Моріс" придбало легковий автомобіль для перевезення адміністративного персоналу за 180 000 грн. на умовах подальшої оплати. Доставку автомобіля було здійснено сторонньою організацією за 1 200 грн. (у т.ч. ПДВ) також на умовах подальшої оплати. Нараховано та сплачено податок з власників автотранспортних засобів – 220 грн.; страхові платежі зі страхування ризиків доставки – 350 грн.; за реєстрацію в органах ДАІ – 480 грн.; сума зі страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів – 450 грн., збір на обов'язкове пенсійне забезпечення складає 3 % вартості автомобіля. Автомобіль введено до господарського обороту.

2. Відобразити в обліку внесок автомобіля до статутного капіталу підприємства, вказати первинні документи.

Нещодавно зареєстроване підприємство "Лемур" одержує вантажний автомобіль як внесок до статутного капіталу на суму 120 000 грн. Доставка автомобіля здійснена сторонньою організацією на умовах передоплати, вартість її послуг склала 600 грн.(у т.ч. ПДВ). Нараховано та сплачено податок з власників автотранспортних засобів – 350 грн.; страхові платежі зі страхування ризиків доставки – 460 грн.; за реєстрацію в органах ДАІ – 485 грн.; сума зі страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів – 360 грн., збір на обов'язкове пенсійне забезпечення складає 3 % вартості автомобіля. Автомобіль введено до господарського обороту.

3. Відобразити в обліку підприємства операції з поточного ремонту автомобіля, здійснені сторонньою організацією, вказати первинні документи.

Підприємство "Гайдамака" відрихтувало на СТО крило легкового автомобіля, призначеного для перевезення адміністративного персоналу. За надані послуги було сплачено 2 400 грн. (у т.ч. ПДВ). Оплата здійснена, перерахувавши кошти на поточний рахунок СТО в банку після проведених робіт.

4. Відобразити в обліку операції з капітального ремонту автомобіля, вказати первинні документи.

АТП 15752 здійснює капітальний ремонт вантажного автомобіля господарським способом. На здійснення капремонту витрачено виробничих запасів на суму 10 200 грн., МШП – на суму 5 600 грн., нарахована заробітна плата робітникам, які здійснювали ремонт, – 3 800 грн.; здійснені нарахування на фонд заробітної плати згідно з діючим законодавством (умовно нарахування до фонду від нещасного випадку на виробництві – 1,2 %); нараховано амортизацію основних засобів, які використовувалися при ремонті, - на суму 365 грн., списано змінні та розподілені постійні загальновиробничі витрати – 620 грн.

6. Відобразити в обліку підприємства здійснені господарські операції з ліквідації автомобіля, визначити фінансовий результат, вказати первинні документи.

Підприємство "Домінанта" ліквідує вантажний автомобіль, первісна вартість якого складає 360 000 грн., нарахований знос – 350 000 грн. Ліквідацію автомобіля проводила стороння організація, витрати, пов'язані з ліквідацією автомобіля, склали 2 200 грн. (у т.ч. ПДВ). Оплата таких послуг була здійснена з поточного рахунку. Ліквідувавши та розібравши автомобіль, підприємство отримало запасні частини, вартість яких за результатами незалежної оцінки складає 1 800 грн.

Контрольні запитання

 

1. Характеристика видів перевезень.

2. Документи водія та автоперевізника, необхідні для здійснення різних видів перевезень.

3. Документи, необхідні для отримання ліцензії для здійснення перевезень.

4. Особливості відображення в обліку операцій з придбання транспортних засобів за кошти, безоплатного одержання, обміну подібними та неподібними активами, внеску до статутного капіталу.

5. Особливості відображення в обліку робіт з ремонтів та технічного обслуговування транспортних засобів.

6. Оренда транспортних засобів: оформлення та відображення в обліку.

7. Відображення в обліку операцій з реалізації, ліквідації, внеску до статутного капіталу іншого підприємства транспортних засобів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)