АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЕПАРАТОРИ МОЛОКА

Читайте также:
  1. Ассортимент молока, реализуемого магазином «Рублёвский» (вырабатываемого поставщиками)
  2. Бактериологические показатели молока
  3. Белки молока
  4. Журнал № ____ обліку надою молока
  5. Идолов будят, им чистят зубы, их одевают, их умывают — омывают смесью из молока, розовой воды и коровьей мочи
  6. Классификация, характеристика ассортимента молока
  7. Мал. 4.2. Розрахунок параметрів нормалізації молока
  8. Метод определения относительной вязкости молока
  9. МИКРОБИОЛОГИЯ МОЛОКА И МОЛОЧНЫХ ПРОДУКТОВ
  10. Мікрофлора молока
  11. Молока в сельскохозяйственных предприятиях Ульяновской области»
  12. Моменты истории и тайны молока

До складу молока входять більше сотні різних компонентів. Вони розділяються на дві основні частини - вершки та відвійки. Вершки складаються з молочного жиру у вигляді жирових кульок різного розміру (1-10 мікрон). До складу відвійок входить вода, білки, молочний цукор та ряд інших речовин.

Сепаратор СОМ-3-1000 призначений для розділення молока на дві фракції - вершки та відвійки.

Сепаратор (рис. 1) складається з корпусу 6, встановленого на станині 11, барабана 5, приймальної камері з поплавком 1. центральної трубки 2, збірника вершків 3, збірника відвійок 4 та приводного механізму, який включає вертикальний вал 13. шестерню 8, клинопасову передачу 9, електродвигун 12 з фрикційною муфтою.

Барабан сепаратора (рис. 2) складається з корпусу 1, пакета тарілок 3, тарілкотримача 4, верхньої розділювальної тарілки 7, з отвором 6 для виходу вершків, ущільнювального гумового кільця 8. Тарілки мають шипи висотою 0,35-0,4 мм та отвори. Завдяки цьому в зібраному пакеті тарілок між нами утворюються зазори та вертикальні канали 9. Між пакетом тарілок та тарілкоутримувачем також утворюються вертикальні канали 5.

Барабан встановлюється на вертикальному валу (веретені), що обертається в двох опорах. Верхньою опорою 7 радіальний однорядний підшипник розміщений в пружній плаваючій обоймі. Це полегшує подолання критичної частоти обертів. Нижня опора 10 складається з дворядового підшипника, однорядного упорного підшипника, сферичної шайби, упорного гвинта та гайки.

Фрикційна муфта відцентрової дії забезпечує плавний розгін барабана під час пуску сепаратора.

Рис.1. Структурна схема сепаратора СОМ-3-100:

1 – поплавок; 2 – центральна трубка; 3 – збірник вершків; 4 – збірник відвійок; 5 – барабан; 6 – корпус; 7 – верхня опора вала; 8 – шестерня; 9 – клинопасову передача; 10 – нижня опора вала; 11 – станина;

12 – електродвигун; 13 – вертикальний вал

- Молоко

- Вершки

- Відвійки

 

 

Рис.2. Конструктивно-функціональна схема барабана сепаратора СОМ-3-1000:

1 – корпус; 2 – центральна труба; 3 – пакет тарілок;4 – тарілкотримач; 5 – вертикальний канал; 6 – отвір для виходу вершків; 7 – верхня розділювальна тарілка; 8 – ущільнювальне кільце; 9 – вертикальний канал; 10 – канал для відвійок; 11 – кришка барабана; 12 – отвір для виходу відвійок; 13 – гайка

 

 

Молочний посуд призначений для прийому молока та відводу вершків та відвійок.

Під час робота сепаратора молоко з молокопроводу надходить у приймальну камеру. Рівень молока в ній регулюється поплавком. З поплавкової камери молоко центральною трубкою 2 (рис. 2) і крізь отвори тарілкотримача поступає під нижню тарілку і вертикальними каналами 9 заповнює простір між тарілками барабана. Під дією відцентрової сили фракції молока з різною швидкістю рухаються до периферії барабану. Важчі (з більшою густиною) відвійки та механічні домішки рухаються з більшою швидкістю, притискуються до внутрішньої поверхні верхньої тарілки барабану і виходять за межі тарілки. Легші (з меншою густиною) вершки рухаються з меншою швидкістю. Вони осаджуються на зовнішню поверхню нижньої тарілки і рухаються до центра барабана. Таким чином між кожною парою тарілок утворюється два протилежно направлені потоки. Вершки біля тарілкотримача піднімаються вгору і виходять крізь спеціальний отвір 6 барабана. В просторі 10 між кінцями тарілок та кришкою барабана механічні домішки відкладаються на стінках кришки барабана, а відвійки піднімаються каналом 10 вгору 1 крізь отвір 12 виходять в молочний посуд.

Найкраще сепарувати свіже молоко, а холодне слід підігрівати. Оптимальна температура сепарування молока 35-45°С (308-318 К). При зниженні температури в'язкість молока збільшується, білок і жир стають тягучими, що ускладнює відокремлення вершків. В разі значного збільшення температури (вище 45º) жирові кульки плавляться і робота сепаратора стає неможливою.

Забруднення та підвищення кислотності молока збільшують його в'язкість і розділення погіршується.

В сепараторі можна регулювати співвідношення вершків та відвійок в межах від 1/4 до І/І2 за допомогою положення гвинта-каналу 4 (рис. 3) барабана. При вкручувані гвинта 4 наближається до осі обертання барабана і відбір вершків відбувається в зоні з меншим напором. Вершків виходить менше, але жирність їх вища. При викручуванні регулювальний гвинт віддаляється від осі обертання і відбір вершків здійснюється із зони більшого напору. Вершків виходить більше при меншій жирності.

Регулюється також положення отвору для виходу вершків від-

 

 

Рис. 3. Конструкція регуляторів жирності вершків:

1 – кришка барабана сепаратора; 2 – верхня тарілка; 3 – гайка;

4 – регулювальний гвинт

 

носно кромки їх збірника. Нижній край отвору 6 (рис. 2) повинен бути на 2-3 мм вище кромки збірника. Якщо ця величина буде меншою, тоді вершки можуть потрапляти в збірник відвійок. Це регулювання виконується. за допомогою гвинта нижньої опори вертикального вала 13 (ріс. 1).

Перед сепаруванням, молоко доцільно очищати. Домішки, що випадково потрапляють у молоко, маючи більшу від вершків густину, виходять разом з відвійками і відкладаються у кришці барабана. Тому періодично (приблизно через кожні 2 години роботи) внутрішню порожнину барабана треба очищати від бруду.

Після роботи, не зупиняючи сепаратора, слід подати в барабан три-чотири літра відвійок, щоб видалити з нього залишки вершків. Потім крізь сепаратор пропускають холодну воду (температура 15-18° С), розбирають барабан і промивають його. Всі деталі сепаратора, що контактують з молоком, треба промити й просушити. Промивають спочатку теплою водою, а потім прополіскують у гарячій.

Гумові кільця миють у теплій воді, їх-треба оберігати від масла, яке швидко руйнує гуму.

При збиранні барабана необхідно складати тарілки відповідно до порядку номерів, щоб пакет тарілок був щільно стиснутим за допомогою затяжної гайки, яка загвинчується проти часової стрілки. У противному разі барабан буде обертатись нерівномірно, що може привести до аварії.

Сепаратор ОСП-3 призначений для розділення молока на вершки та відвійки. Одночасно відбувається очистка їх від механічних домішок. Сепаратор має також пристрій для нормалізації молока за жирністю.

Сепаратор (рис. 4) складається з станини 19, приймально-відвідного пристрою 8, барабана 3, приводного механізму 1. Станина в верхній частині має чашу, в нижній - масляну ванну. В чаші розміщений барабан та приймально-відвідний пристрій, в масляній ванні - приводний механізм. На нижній частині станини змонтований електродвигун.

Приймально-відвідний пристрій призначений для подавання молока в барабан та відводу під напором вершків та відвійок з барабану. Пристрій складається з поплавкової камери 8, центральної трубки, нагарних дисків для відводу вершків та відвійок, патрубків відводу вершків 9 та відвійок 6. Приймально-відвідний пристрій має вентилі 7 для регулювання жирності вершків.

Барабан складається з основи 16, кришки 13 та затяжного кільця 14. В барабані розміщені тарілкотримач, нижня тарілка, пакет проміжних тарілок, верхня 12 і розділювальна тарілка 11.

Герметичність між кришкою та основою досягається гумовою прокладкою 15. Зверху до кришки барабана за допомогою затяжного кільця притискається кришка напірної камери 10.

 

 

 

Рис. 4. Структурна схема сепаратора ОСП-3:

1 – приводний механізм; 2 – зубчасте колесо; 3 – барабан; 4 – напірний диск для вершків; 5 – напірний диск для відвійок; 6 – патрубок відвійок; 7 – вентиль; 8 – приймально-відвійний пристрій; 9 – патрубок вершків; 10 – напірна камера; 11 – розділювальна тарілка; 12 – верхня тарілка; 13 – кришка барабана; 14 – затяжне кільце; 15 – прокладка; 16 – основа барабана; 17 – верхній підшипник; 18 – вертикальний вал; 19 – радіально-упорний підшипник; 20 – станина; 21 – шестерня; 22 – горизонтальний вал; 23 – тахометр

Привод складається з фрикційної відцентрової муфти, горизонтального 22 та вертикального 18 валів. Відцентрова муфта передає обертання від електродвигуна на горизонтальний вал. Зубчате колесо 2 входе в зчеплення з вертикальним валом 18, а шестерня 21 обертає тахометр 23, за допомогою якого визначається частота обертання барабана.

Процес розділення молока в даному сепараторі аналогічний сепаратору СОМ-3-1000, лише вивід вершків та відвійок з барабану дещо інший. В барабані між верхньою 10 та розділювальною 9 тарілками встановлено напірний диск 4 для вершків, а в напірній камері 8 (рис. 4) - диск 5 для відвійок. Напірні диски мають канали, направлені по спіралі від периферії диска до центрального отвору. Для проходу відвійок в горизонтальній перегородці горловини барабана є вертикальні отвори. Вершки та відвійки, що обертаються разом з барабаном, захоплюються дисками і виводяться під тиском з сепаратора. Напірні диски створюють тиск 150-250 кПа.

Жирність вершків регулюється вентилями на виході вершків та відвійок.

Пристрій для нормалізації молока встановлюють в приймально відвідному обладнанні (рис. 5).

Для нормалізації жирності молока краном 4 відповідну частину вершків направляють з'єднувальною трубкою 3 в корпус нормалізатора 7, яким виходять відвійки. Тут вершки змішуються з відвійками 1 нормалізоване молоко відводиться патрубком 8. При нормалізації молока відхилення за вмістом жиру не повинна перевищувати 0,1%.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)