АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поширення в природі

Читайте также:
  1. Масова інформація та її поширення в суспільстві
  2. Межі вогнестійкості конструкцій та поширення вогню по них залежно від ступеня вогнестійкості будівель
  3. Паразитичні види грибів трутовиків та особливості їх поширення
  4. Поширення католицизму на українських землях в польсько-литовську добу. Берестейська церковна унія. Полемічна література.
  5. Поширення на українських землях ідей гуманізму та реформації.
  6. Поширення норм спеціального законодавства
  7. ПОШИРЕННЯ РАДІОХВИЛЬ В ІДЕАЛІЗОВАНИХ ТА РЕАЛЬНИХ УМОВАХ
  8. Поширення реформаційних ідей в Україні
  9. Характеристики засобів поширення реклами

Нітроген у складі азоту – основна складова повітря (w(N2) = 78%). У вигляді неорганічних сполук Нітроген у невеликих кількостях є в грунті. У вигляді складних органічних сполук – білків – він увіходить до складу всіх живих організмів, беручи участь у їх життєдіяльності.

У вільному стані Нітроген існує у формі простої речовини – азоту.

Азот

Молекулярна формула азоту N2

Електронна формула

Структурна формула

Фізичні властивості.

Азот за стандартних умов – газ без кольору і запаху. Його молекули неполярні, тому взаємодія між ними дуже слабка, вона не може перешкодити їх хаотичному руху. Цим пояснюється газуватий стан азоту і це є причиною того, що азот зріджується (-196OC) і твердне (-210OC) за дуже низьких температур. У твердому стані має молекулярні кристалічні гратки. Неполярністю молекул азоту пояснюється низька розчинність його у воді (в 1 об’ємі води за 20OC розчиняється 0,0154 об’єми азоту). Він трохи легший за повітря, маса 1 л азоту дорівнює 1,25 г.

Хімічні властивості.

Молекула азоту має потрійний зв’язок між атомами Нітрогену (один s -зв’язок і два p -зв’язки), він міцний і тому азот малоактивний. За звичайних умов він взаємодіє тільки з літієм, утворюючи літій нітрид:

З іншими металами азот сполучається за високої температури:

Нітриди металів, особливо лужних й лужноземельних – йонні сполуки, що належать до класу солей. Вони зазнають гідролізу, утворюючи гідроксид металу та амоніак:

За високих температур і тиску, а також наявності каталізатора азот взаємодіє з воднем, утворюючи амоніак:

З киснем азот сполучається за температури електричної дуги, понад 2000OC, утворюючи нітроген(ІІ) оксид:

Оскільки Нітроген у сполуках виявляє як позитивний, так і негативний ступінь окиснення, його проста речовина – азот – у реакціях може бути як окисником, так і відновником.

Добування.

У лабораторії азот одержують такими способами:

а) під час нагрівання амоній нітриту або суміші концентрованих розчинів натрій нітриту і амоній хлориду:

б) під час розкладу амоніаку над купрум(ІІ) оксидом:

У промисловості азот добувають фракційною перегонкою зрідженого повітря.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)