АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання вивчення дисципліни

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. II Завдання додому
  4. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  5. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  6. II. Тестові завдання
  7. III. Вивчення нового матеріалу
  8. III. Вивчення нового матеріалу
  9. IV. Вивчення нового матеріалу.
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

Навчальна дисципліна орієнтована на те, щоб у результаті її освоєння вирішити наступні завдання: сприяти формуванню фахівців, які б відповідали новим тенденціям і перспективним вимогам підготовки висококваліфікованих спеціалістів товарознавчого напрямку з обізнаним орієнтуванням у просторі зовнішньоекономічних зв'язків, здатних вміти правильно ідентифікувати товар, визначити його код товару за УКТ ЗЕД, що дозволить досягнути позитивних результатів у зовнішньоекономічній діяльності, підвищенні конкурентоспроможності товарів і забезпечити економічну охорону державного кордону України.

 

Під час вивчення дисципліни студент повинен засвоїти та знати:

- основні положення митного законодавства та засоби митного

регулювання;

- історичні передумови, що сприяли створенню міжнародних товарних номенклатур та принципи розробки Єдиної міжнародної системи класифікації та кодування товарів;

- принципи, за якими відбувається групування товарів у єдиній гармонізованій системі (ГС) переліку та кодування товару;

- види міжнародних товарних номенклатур;

- взаємовідношення між торговельно-статистичною та митно-тарифними номенклатурами;

- роль митної статистики у зовнішній торгівлі України;

- принципи, за якими побудовано Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД);

- структуру УКТ ЗЕД та порядок формування угруповань товарів;

- порядок застосування правил інтерпретування при визначенні коду товару за УКТ ЗЕД;

- вплив невірного кодування товару на подальше його митне оформлення

та начислення митних платежів;

- види зовнішньоекономічних угод і ризики при міжнародних

перевезеннях.

 

Студент повинен вміти:

- застосовувати правила інтерпретування у практичній діяльності при визначенні коду товару за УКТ ЗЕД;

- швидко знаходити необхідну товарну групу, позицію, підпозицію, категорію, підкатегорію в класифікаторі товарів;

- правильно визначати код товарів згідно з УКТ ЗЕД;

- проводити деталізацію товару за рівнями, що покладені в основу УКТ ЗЕД;

- правильно визначати ставки мита й інших платежів;

- визначати товари, які можуть декларуватись не за своїм найменуванням або не вiдповiдним кодом товару згiдно з УКТ ЗЕД;

- робити опис товару для заповнення вантажно-митної декларації.

Студент повинен мати навички:

- вільного орієнтування в Українській та міжнародній товарних номенклатурах;

-;швидкого орієнтування у Перелiку товарiв групи "ризику" та "прикриття", митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням заходiв особливого порядку митного оформлення.

Відповідно сучасним ринковим тенденціям товарознавець по зовнішньо-торговельним операціям повинен бути обізнаним з видами ризиків, що виникають при міжнародних перевезеннях; з переліком товарів, що заборонені до ввозу, вивозу, транзиту через митний кордон України; з основними завданнями митної статистики; з правами та обов´язками митних декларантів та митних брокерів.

Метою застосування навчально-контролюючих тестів є закріплення теоретичних знань студентів, отримання практичних навичок, розвитку самостійного мислення та самостійної підготовки.

Під час вивчення навчального матеріалу дисципліни необхідно користуватися нормативно-технічною документацією і постановами з питань відносно митно-тарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств та здійснення умов формування ринкової економіки, зростання зовнішньоекономічної діяльності та забезпечення економічної охорони державного кордону України.

Вивчаючи теоретичний матеріал, необхідно опрацьовувати рекомендовану літературу, конспекти лекцій,записи практичних занять та використовувати навчально-контролюючі тести.

Рекомендується використовувати технічні засоби навчання, ПЕОМ, активні методи, наочні методи навчання, а також методичні вказівки з самостійного вивчення та виконання практичних робіт.

Перевірка знань студентів проводиться шляхом опитування, перевіркою виконаного завдання письмової контрольної роботи, тестування.

 

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

Підвищення якості підготовки фахівців тісно пов'язане з постійним удо­сконаленням навчального процесу, пошуком нових шляхів підвищення ефекти­вності навчання, які повинні активізувати пізнавальну діяльність, спонукати до безпосереднього розвитку знань.

Одним із видів аудиторних занять, на яких базується вивчання дисципліни «Товарна номенклатура ЗЕД», являється використання навчально-контролюючих тестів.Застосування тестів для визначення рівня засвоєних теоретичних знань та набутих практичних приваблює завдяки таким практичним можливостям: по-перше, тестування може мати за мету як формальне оцінювання(залік,іспит тощо),так і самоконтроль під час вивчення певної теми.По- друге,тестування в змозі об’єктивно оцінити надані відповіді. По- третє,тестування містить елементи гри,що сприяє зменшення вірогідності стресу від контрольних заходів.Між тим,тестування вимагає від студента певного обсягу знань,бо укладачі тестів намагаються охопити не тільки лекційний матеріал академічної дисципліни,але й питання з нормативних,довідкових та наукових джерел. Методичні вказівки з використанням навчально-контролюючих тестів з навчальної дисципліни «Товарна номенклатура ЗЕД» призначені допомогти студентам оволодіти навчальним матеріалом.

Методичні вказівки містять перелік основних тестових завдань для вивчення під час самостійної підготовки кожної теми.

Згідно з навчальним планом студенти заочного та денного відділень після вивчення курсу складають залік. Залік ставиться у разі, якщо студент опрацював та засвоїв матеріал рекомендований для самостійного вивчення та викладений у ході лекційних занять,демонструє необхідні знання; розуміється у заданих викладачем питаннях з пройденого курсу дисципліни. Під час перевірки якості підготовки знань студентів, викладачем можуть застосовуватись такі види контролю: проведення контрольної письмової роботи чи надання відповідей на запитання чи тести на ПЕОМ за основними темами курсу. Тестування студентів відбувається на практичних заняттях та під час під сумкового контролю.На практичних заняттях тестування можливе як у письмовій формі, так і за посередництвом комп'ютеру. Проведення підсумкових контролів планується тільки у формі комп'ютерного тестування.

Для автоматизованого контролю рівня знань студентів використовується система комп'ютерного тестування знань OpenTEST, яка дозволяє вирішувати наступні задачі:

1. створення тестів з питань закритого типу, їх відладка і експорт/імпорт в систему;

2. проведення тестування в локальному мережевому класі або через Internet;

3. експертна оцінка окремих питань або тесту цілком.

Основними перевагами системи OpenTEST є:

– можливість створення тестових завдань будь-якого рівня складності у звичному для користувачів текстовому редакторі Microsoft Word за допомогою спеціально розробленого шаблона, що не вимагає від викладача при створенні тестового завдання особливих знань та навичок;

– всі програмні засоби розробки є безкоштовно поширюваними і відкритими;

– простота експлуатації системи: орієнтація на інтернет-технології дозволяє встановлювати OpenTEST тільки на сервері, при цьому на призначених для користувачів комп'ютерах тестованих взагалі не треба встановлювати будь-яке спеціальне програмне забезпечення;

– одночасне тестування великої кількості користувачів;

– висока надійність роботи, безпека і стабільність;

– для унеможливлення використання студентом будь-яких допоміжних матеріалів ("шпаргалок") або підказок при видачі питань в кожному сеансі тестування відбувається їх випадкове перемішування. Варіанти відповідей на кожне окреме питання також видаються на екран у випадковому порядку;

– система має засоби для автоматичного інтелектуального аналізу якості тестових питань, оцінки успішності групи або окремого студента в рамках всіх тестів, одного тесту або окремо взятої теми, оцінки засвоєння теоретичного матеріалу всіма студентами курсу, групою або конкретним студентом.

Взаємодія студента з тестовою системою відбувається через лаконічний, інтуітивно зрозумілий та не перевантажений зайвими елементами web-інтерфейс програми у вікні інтернет-браузера (див. рис.)

 

Оцінювання результатів поточного та підсумкового випробувань здійснюється за шкалою,яка наведена в таблиці 1.

Таблиця 1

Відсоток правильних відповідей Оцінка
Від 100 до 90 включно «відмінно»
Від 90 до 80включно «Добре»
Від 80 до 70включно «Задовільно»
Менше за 70 «Незадовільно»

 

 

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

З ДИСЦИПЛІНИ

Органічною складовою навчального процесу є контроль рівня знань.

Під час практичних занять з дисципліни „Товарна номенклатура ЗЕД " застосовується поточний контроль знань. Цей вид контролю організується так, щоб стимулювати ефективну роботу студентів і забезпечити об'єктивне оціню­вання знань.

Оцінювання знань, умінь та навичок студентів з дисципліни враховує види занять, передбачених навчальним планом, який передбачає лекційні та практичні заняття, а також самостійну роботу.

Поточний контроль включає:

а) Оцінювання знань студентів під час практичних занять;

б) Проведенням підсумкових письмових контрольних робіт;

в) Оцінювання знань з використанням тематичних тестів, що надані у ме­тодичних рекомендаціях для поточного та підсумкового контролю знань студентів з дисципліни, можуть проводитись на прикінці прак­тичного заняття;

г) Оцінювання самостійної роботи студента під час підготовки до практч- ного заняття.

Оцінювання знань студентів під час поточного контролю проводиться (за 5-бальною шкалою) за такими критеріями:

v Розуміння, ступінь засвоєння теорії та методології проблем, що розгля­даються;

v Ступінь засвоєння фактичного матеріалу дисципліни;

v Ознайомлення з основною (обов'язковою) та додатковою літературою, а також із сучасною вітчизняною та зарубіжною літературою з питань, що розглядаються;

v Уміння поєднувати теорію з практикою при розгляді ситуацій, розв'язанні завдань, винесених на розгляд в аудиторії;

v Логіка, структура, стиль викладу матеріалу при виступах в аудиторії, вміння захищати свою позицію та здійснювати узагальнення інформації, отриманої з доповідей інших осіб.

При проведенні поточного тематичного тестування визначається рівень знань студентів з теоретичних питань курсу. Мінімальна кількість правильних відповідей студента на тестове завдання з теми курсу, що дозволяє оцінити ре­зультати тестування позитивно (від 0 до 10 балів), має бути більше 70% від за­гальної кількості запитань тестового завдання. Для отримання оцінки «відмінно» кількість правильних відповідей повинна складати 90... 100%. від загальної кількості тестів, для отримання оцінки «добре» кількість правильних відповідей повинна складати 80... 89%.

Проведення підсумкових письмових контрольних робіт, які складається з двох частин – теоретичного питання та практичного завдання, передбачає оцін­ку знань студентів за чотирибальною системою оцінок:

Оцінка "Відмінно" ставиться за умови, що зміст роботи відповідає задано­му варіанту, відповіді на питання грамотні, чіткі, повні та виконання практич­ного завдання правильно. Студент виявляє знання основної та додаткової літе­ратури, передбаченої програмою на рівні творчого виконання. Робота оформле­на акуратно і студент під час співбесід за матеріалом роботи дає обґрунтовані відповіді.

Оцінка "Добре" ставиться за умови, що зміст роботи відповідає заданому варіанту, виконання практичного завдання вірне теоретичне питання викладене, але студент допускає неточність у висновках, порушує логічність, виявляє знання програмного матеріалу на рівні аналітичного відтворення. Робота офор­млена акуратно і студент під час співбесіди дає правильні відповіді.

Оцінка "Задовільно" ставиться за умови, що студент демонструє знання основного програмного матеріалу, але вони носять розрізнений характер, відсу­тні висновки, є помилки у виконанні практичного завдання, відповідь на теоре­тичне питання дається на рівні репродуктивного відтворення. Робота оформле­на на завжди охайно.

Оцінка "Незадовільно" ставиться за умови, що робота із слова в слово пе­реписана з підручника, відповіді не розкривають теми питання, допущено бага­то помилок у розв'язанні завдання, робота не вичитана, неохайно оформлена або студент під час співбесіди по матеріалу роботи не зміг дати обгрунтованої відповіді, виявляє знання на рівні нижче репродуктивного відтворення.

Підсумковий контроль знань студентів здійснюється у формі заліку. Залік отримує студент якщо його знання відповідають переліченим вище критеріям, а також за умови активної участі в аудиторних заняттях, отриманні позитивної оцінки за результатами підсумкової контрольної роботи та тестування.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)