АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Повернення нерезиденту давальницької сировини

Читайте также:
  1. Ідея повернення людини до життя і критика християнства
  2. Повернення літератури? «Плерома», № 3, 1998 рік.
  3. ПОВЕРНЕННЯ ПОЇЗДА З ПЕРЕГОНУ НА СТАНЦІЮ ВІДПРАВЛЕННЯ
  4. Проблеми повернення зарубіжної україніки
  5. Розрахунок сировини для виробництва ковбасних виробів
  6. Розрахунок сировини і готової продукції
  7. Стаття 207. Ухилення від повернення виручки в іноземній валюті
  8. Стаття 249-1. Повернення справи прокурору
  9. Стаття 374. Скасування вироку (постанови) з поверненням справи прокурору, на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд
  10. Технічна характеристика сировини.
  11. Хіміко-технологічний контроль – прийом контролю якості сировини і матеріалів, які викор-ся у вир-ві прод-ї, а також якісних характеристик виробів.

Закон України «Про операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах» не передбачає погашення векселя у разі повернення нерезиденту одержаної давальницької сировини (наприклад, якщо сировина не відповідає якості, вказаній в договорі). Тому вексель може бути погашений:

- шляхом сплати вексельних сум;

- анульований за умов переоформлення вантажної митної декларації на ввезення продукції на територію України зі зміною характеру угоди на тимчасове ввезення давальницької сировини.

Вивіз давальницької сировини з України з
метою її переробки в готову продукцію

У такому разі з операцій не стягується вивізне мито, податок на додану вартість, збори (окрім зборів за митне оформлення). Така давальницька сировина вивозиться з митної території України на підставі поданого письмового зобов’язання про по­вернення готової продукції, а в разі невиконання умов договору – валютної виручки від продажу сировини не пізніше 90 кален­дарних днів з моменту оформлення вантажної митної декларації. Контрактна вартість готової продукції, що підлягає ввезенню на митну територію України, повинна бути не меншою за суму митної вартості вивезеної давальницької сировини і суми кош­тів, що сплачені (підлягають сплаті) за переробку (обробку, збагачення чи використання) цієї сировини.

У разі ввезення готової продукції або повернення в Україну коштів від реалізації готової продукції за межами України в повному обсязі письмове зобов’язання погашається.

При вивезенні давальницької сировини український замовник може видати вексель на суму мита та інших податків і зборів. При цьому відстрочення платежу здійснюється на термін пере­робки сировини, але не пізніше 90 днів з дня вантажної митної декларації. У разі ввезення в Україну готової продукції в повно­му обсязі у період, на який надається відстрочення платежу, век­сель погашається і вивізне мито, податки та збори (крім митних зборів) не справляються. Якщо готова продукція в обумовле­ному контрактом обсязі не ввозиться у визначений цим Законом строк або в Україну повертаються кошти від реалізації готової продукції, український замовник зобов’язаний оплатити вексель.

У разі ввезення на митну територію України готової продук­ції не в повному обсязі у строк, обумовлений цим Законом, век­сель погашається частково відповідно до обсягу ввезеної готової продукції.

Якщо зовнішньоекономічним контрактом передбачено, що готова продукція не повертається в Україну, мито, податки і збори справляються на момент митного оформлення даваль­ницької сировини, яка вивозиться за межі території України.

Готова продукція, що виготовлена з давальницької сировини і ввозиться на митну територію України, звільняється від обкладання митом.

Слід врахувати, що згідно із Законом операції з вивозу давальницької сировини і ввезення продукції слід розглядати як експортно-імпортні.

Плани практичних занять

Питання для вивчення та обговорення

1. Сутність і завдання бартерних операцій.

2. Особливості обліку бартерних операцій.

3. Облік видів спільної діяльності.

4. Облік операцій з давальницькою сировиною.

Завдання 35. Відобразити операції на рахунках бухгалтер­ського обліку. 6.01.200 п. р. ТОВ «Оріон» закупило на території України 1 200 тонн зерна за ціною 360 грн за тонну на суму 432 000 грн, в т. ч. ПДВ – 72 000 грн, у колективного госпо­дарства «Колос».

У відповідності до бартерного контракту з фірмою «Річмонд Ренечейдс» ТОВ «Оріон» обміняло зерно на партію взуття. Вартість бартерного контракту – 266 700 дол. США. Зерно від­вантажено 8.01 п. р. відповідно до ВМД (курс НБУ – 8,28 грн за 1 дол. США). Взуття одержано 28.01 п. р. відповідно до ВМД і рахунку (курс НБУ – 8,27 грн за 1 дол. США).

1. Мито – 10 %, митний збір –?, вантаж під митним контро­лем був 2 дні, транспортні витрати 13 600 грн, у т. ч. до кордону України – 3 600 грн (ПДВ 600 грн), ПДВ на експорт – відповід­но до законодавства.

2. Мито – 15 %, митний збір –?, транспортні витрати – 17 400 грн, у т. ч. по території України – 4 200 грн (ПДВ – 700 грн), ПДВ – визначити.

Відобразити курсову різницю та фінансовий результат від даної операції.

Всі операції відобразити в бухгалтерському обліку. Визна­чити, на яку суму можливо реалізувати взуття, якщо рівень витрат в товаристві «Оріон» – 54 %, рівень доходів – 60 %.

Завдання 36. Підприємство, відповідно до укладеної угоди про виготовлення продукції з давальницької сировини, відванта­жило за умовами контракту сировину на суму 623,0 тис. грн (в ВМД умовно оцінено 75,1 тис. дол США). За угодою, за виго­товлення продукції підприємство провело розрахунки шляхом продажу 10 % своєї сировини та сплативши 26 тис. дол. США. Транспортні витрати склали 2,3 тис. дол. США (в тому числі за митним кордоном України – 1,7 тис. дол. США). Мито – 5 %, митний збір –? Визначити вартість виготовленої продукції. Вказати кореспонденцію рахунків.

Домашнє завдання

Завдання 37. Підприємство відвантажило в межах бартер­ного договору продукцію на експорт вартістю 1 000 дол. США, курс НБУ на момент відвантаження складав 8,3 грн за долар. Згодом підприємство одержало по імпорту товари на суму 1 000 дол. США, які були розмитнені при курсі НБУ 8,4 грн за долар. Митні збори і мито складають 0,2 % і 10 % митної вартості товарів.

Відобразити ці дії в бухгалтерському обліку.

Завдання 38. Іноземна фірма 20.08 п. р. ввезла на територію України давальницьку сировину вартістю 20 000 дол. США для переробки на ТОВ «Грант» з умовою сплати послуг по перероб­ці грошовими коштами в сумі 4 000 дол. США. Курс НБУ на 20.08 – 8,5 грн за дол. США. При ввезенні сировини на суму мита – 400 грн та ПДВ було видано простий вексель. Митний збір склав 50 грн. Фактична собівартість переробки становила 6 300 грн. Готова продукція була відвантажена замовнику 10.09 п. р. Курс НБУ – 8,0 грн за дол. США. Кошти від замов­ника надійшли на валютний рахунок ТОВ «Грант» 20.09 п. р. Курс НБУ – 8,2 грн за дол. США.

Відобразити ці дії у бухгалтерському обліку.

Питання для самостійного вивчення

1. Особливості обліку готової продукції, виготовленої з давальницької імпортної сировини і матеріалів.

2. Особливості обліку сировини і матеріалів на даваль­ницьких засадах що відвантажена на експорт.

3. Облік бартерних (товарообмінних) операцій.

Завдання 39. Підприємство одержало по імпорту в межах бартерного договору товари на суму 1 000 дол. США, курс НБУ складав 8,3 грн за дол. США. Потім підприємство відвантажило на експорт товари вартістю 1 000 дол. США при курсі НБУ 8,4 грн за дол. США. Митні збори і мито складають 0,2 % і 10 % митної вартості товарів.

Відобразити ці дії в бухгалтерському і податковому обліку

Завдання 40. Іноземна фірма 10.09 увезла на територію України давальницьку сировину вартістю 15 000 дол. США для переробки на ТОВ «Карат» з умовою сплати послуг по перероб­ці грошовими коштами в сумі 4 000 дол. США. Курс НБУ на 10.09 п. р. – 8,5 грн за дол. США. При ввезенні сировини на суму мита в сумі 300 грн та ПДВ було видано простий вексель. Митний збір склав 150 грн. Фактична собівартість переробки – 14 300 грн. Готова продукція була відвантажена замовнику 20.11 п. р. Курс НБУ – 8,3 грн за дол. США. Кошти від замов­ника надійшли на валютний рахунок ТОВ «Карат» 02.12 п. р. Курс НБУ – 8,2 грн за дол. США.

Відобразити ці події у бухгалтерському обліку.

Тематика індивідуальних завдань

Завдання 41. Необхідно: скласти журнал реєстрації госпо­дарських операцій ТОВ «Мета»; зазначити первинні документи, якими оформляються наведені операції; здійснити необхідні розрахунки.

ТОВ «Мета» уклало бартерний контракт з іноземним суб’єк­том господарської діяльності, відповідно до якого по імпорту повинно бути отримано обладнання вартістю 10 000 дол. США, а на експорт – відвантажена продукція власного виробництва, собівартість якої складає 60 000 грн. Договірну ціну встанов­лено на рівні справедливої вартості – 10 000 дол. США. 6 жовт­ня ТОВ «Мета» відвантажило продукцію власного виробництва за експортною частиною бартерного контракту на суму 10 000 дол. США. Мито, сплачене при перетині кордону Украї­ни, склало 2 % митної вартості, митні збори – 0,2 %. 15 лис­топада на основі вантажної митної декларації оприбутковано імпортне обладнання, отримане у рахунок бартерного контракту на суму 10 000 дол. США. Сплачене мито – 3 % митної вартості, митні збори – 0,2 %. 15 листопада здійснено взаємозалік забор­гованості за бартерним контрактом.

Курси НБУ на дати здійснення операцій:

06.10 – 8,30 грн за дол. США;

31.10 – 8,28 грн за дол. США;

15.11 – 8,32 грн за дол. США.

Завдання 42. Необхідно: скласти журнал реєстрації госпо­дарських операцій ТОВ «Мета»; зазначити первинні документи, якими оформляються наведені операції; здійснити необхідні розрахунки.

10 вересня фірмою-нерезидентом ввезено для переробки на ТОВ «Мета» непідакцизну давальницьку сировину вартістю 13 500 дол. США. ТОВ «Мета» при оформленні вантажної мит­ної декларації сплачено митний збір за виконані митні проце­дури на суму 450 грн. На ввізне мито розміром 200 дол. США та ПДВ у розмірі 20 % від вартості давальницької сировини видано завізований податковими органами простий вексель. Протягом вересня – жовтня відображені фактичні витрати з перероблення давальницької сировини, в тому числі:

- вартість списаних сировини та матеріалів – 5 300 грн;

- нарахована заробітна плата робітникам – 4 000 грн;

- відраховано до Пенсійного Фонду, Фонду соціального страхування та Фонду страхування на випадок безробіття – 1 500 грн;

- списано адміністративно-управлінські витрати – 6 000 грн.

27 жовтня повернуто нерезиденту готову продукцію. У зв’яз­ку з виконанням контракту списано фактичну собівартість нада­них послуг з переробки давальницької сировини та погашено податковий вексель.

29 жовтня надійшла на валютний рахунок іноземна валюта за надані послуги у сумі 5 000 дол. США.

Курси НБУ на дату здійснення операцій:

10.09 – 8,32 грн за дол. США;

30.09 – 8,35 грн за дол. США;

27.10 – 8,31 грн за дол. США;

29.10 – 8,30 грн за дол. США.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)