АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характерні риси чотирьох основних моделей ринку

Читайте также:
  1. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  2. АКТ на списання основних засобів
  3. Анализ бизнес-процесса(ов) предприятия и построение моделей
  4. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  5. Аналітичний та інвентарний облік основних засобів
  6. АНОТАЦІЇ ДО ОСНОВНИХ ТЕМ КУРСУ «ПСИХОЛОГІЯ»
  7. АРАБО-МУСУЛЬМАНСЬКИЙ; ТРОПІЧНО-АФРИКАНСЬКИЙ; ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКИЙ) ТА ЇХ ХАРАКТЕРНІ РИСИ
  8. Банки — основні учасники ринку капіталів
  9. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  10. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  11. В якому з наведених випадків надходження основних засобів у банк не є здійсненням капітальних інвестицій?
  12. Валютного ринку
Характерні риси Модель ринку
Чиста конкуренція Монополістична конкуренція Олігополія Чиста монополія
Кількість фірм Дуже багато Багато Декілька Одна
Тип продукту Стандартизований; однорідні товари диференційований Стандартизований або диференційований Унікальний, немає близьких замінників
Контроль над ціною Жодного контролю: ціни визначає ринок Деякий, проте, у вузьких межах Обмежений взаємозалежністю; значний за таємної змови Значний; інколи певний контроль
Умови входження у галузь Дуже легкі, жодних перешкод Відносно легкі Обмежені існують серйозні перешкоди Входження заблоковане
Нецінова конкуренція Відсутня Значна, з акцентом на рекламу, торгові знаки, марки тощо Здебільшого значна, зокрема, за диференціації продукту Здебільшого реклама зв’язку з громадським організаціями
Приклад Сільське господарство; ринок цінових паперів Роздрібна торгівля, виробництво одягу, взуття Виробництво сталі, автомобілів, сільськогосподарських знарядь, багато побутових електроприладів Місцеві підприємства комунальних послуг

 

У більшості країн світу уряди намагаються підтримати конкуренцію та усунути монополістичні тенденції, про це свідчить антимонопольне законодавство. Антимонопольне законодавство іноді називають малою конституцією ринкової економіки, яка встановлює правила поведінки на ринку, захищає підприємця від антиконкурентних дій суб’єктів ринку, сприяє створенню ринкового середовища і його головної сили – конкуренції. В Україні антимонопольне законодавство не забезпечує належного запобігання монопольним зловживанням. Крім того, рівень абсолютного монополізму в Україні залишається високим.

Функціонування сучасного ринку неможливе без розвиненої ринкової інфраструктури.

Ринкова інфраструктура - система державних, приватних і суспільних інститутів (організацій, установ), що обслуговують інтереси суб’єктів ринкових відносин і забезпечують їх ефективну взаємодію.

Суть ринкової інфраструктури проявляється у її функціях: вона через свої елементи здійснює правове і економічне консультування підприємців і захист їх інтересів у державних і приватних структурах; забезпечує фінансову підтримку, кредитування, включаючи лізинг, аудит, страхування нових господарських формувань; сприяє матеріально-технічному забезпеченню і реалізації продукції підприємств; регулює рух робочої сили; створює необхідні умови для ділових контактів підприємців; здійснює маркетингове, інформаційне та рекламне обслуговування.

Ці функції реалізуються через відповідні елементи ринкової інфраструктури, які можна згрупувати у три блоки: організаційно-технічна, фінансово-кредитна, організаційно-дослідницька.

Організаційно-технічна інфраструктура має сприяти організаційному оформленню та технічному забезпеченню ринкових відносин. Це товарні біржі, аукціони, торгові доми та палати, ярмарки, сервісні центри, різні асоціації підприємців і споживачів, транспортні комунікації та засоби оперативного зв’язку, державна служба зайнятості тощо.

Фінансово-кредитна інфраструктура займається тимчасово вільними грошовими ресурсами. Вона представлена банками, фондовими та валютними біржами, страховими та інвестиційними компаніями.

Науково-дослідницька інфраструктура – наукові інститути з вивчення ринкових проблем, інформаційно-консультативні фірми, аудиторські організації, спеціальні навчальні заклади. Тобто, це структури, які розробляють стратегію і тактику поведінки виробників; прогнозують дії уряду та підприємців, моделюючи наслідки їх рішень; готують економістів, маркетологів, менеджерів та ін.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)