АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Змінні та константи

Читайте также:
  1. Витрати змінні витрати операційні
  2. Наиболее одиозным псевдотантрическим гуру отечественного происхождения следует считать Константина Руднева
  3. Фізичні змінні зорі

Числа в MATLAB можуть бути: цілими чи дробовими, дійсними (з фіксованою або плаваючою крапкою) чи комплексними, додатними чи від’ємними. Наприклад: 25 – ціле число; 2/3 – дробове число (); 0.17 – дійсне число з фіксованою крапкою (); 1.7e-1 – дійсне число з плаваючою крапкою (); 4.8+0.6i – комплексне число (); 9.3 (або +9.3)– додатне число; -6.57 – від’ємне число.

В середовищі MATLAB визначені декілька спеціальних констант – сталих чисельних значень, що позначаються унікальним ідентифікатором та мають математичний смисл:

pi – число ;

inf – нескінченність ;

NaN – дані нечислового типу (Not a Number);

eps – точність, з якою по замовчуванню виконуються обчислення при виконанні арифметичних операцій та більшості вбудованих функцій;

realmin – мінімальне дійсне додатне число;

realmax – максимальне дійсне додатне число.

Всі ці константи можна використовувати при обчисленні виразів.

Змінні в MATLAB характеризуються іменем, яке також називають ідентифікатором, та значенням. В MATLAB кількість символів в імені змінної обмежена і дорівнює 31. Ідентифікатор повинен починатися з букви та може містити букви, цифри й деякі інші допустимі символи (окрім пробілу). Великі та малі літери в іменах змінних, функцій та команд розрізняються, наприклад, y і Y є двома різними змінними.

Щоб присвоїти змінній деяке значення, використовується знак = (оператор присвоювання). Так, наприклад, для того, щоб змінна a набула значення 4,75, достатньо записати в командному рядку a=4.75, при цьому MATLAB одразу виведе в командному вікні значення a:

>> a=4.75

a =

4.7500

Якщо немає потреби одразу після виконання команди виводити її результат на екран, то в кінці команди у командному рядку треба поставити крапку з комою. Наприклад, в результаті виконання команди присвоювання

>> b=-1.53;

в командному вікні не буде виведене значення змінної b, а з’явиться порожній командний рядок. В подальшому переглянути значення змінної b можна у вікні робочої області (Workspace), або ввівши в командному рядку її ім’я і натиснувши клавішу <Enter>:

>> b

На екрані з’явиться наступне

b =

-1.5300

Слід відмітити, що в одному командному рядку можуть бути записані одразу декілька команд, розділених комою (,) або крапкою з комою (;). Введення команд через кому еквівалентне їх послідовному виконанню в командному рядку з відображенням результатів на екрані, тоді як при записі їх через крапку з комою виведення результатів не здійснюється.

Змінній окрім сталого числового значення можна присвоїти значення виразу, записавши в командному рядку

>> ім’я змінної = вираз

При цьому вираз може містити інші змінні, яким попередньо необхідно присвоїти значення.

Зауважимо, що при відсутності імені змінної в лівій частині та знаку = автоматично створюється змінна ans (скорочено від англ. “answer”), якій присвоюється результат обчислення виразу.

Приклад В.1. Обчислити в MATLAB значення виразу при :

>> x=1.03;

>> 4^3+7*x*(5.2-1/3)

ans =

99.0887

По замовчуванню результати обчислень виводяться у командне вікно з чотирма знаками після десяткової крапки. Щоб змінити формат виведення, використовують команду format (табл. В.1).

Таблиця В.1

Формати подання даних в пакеті MATLAB

Команда Опис формату подання числа
format short з фіксованою крапкою та 4 знаками після крапки (встановлений по замовчуванню)
format long з фіксованою крапкою та 14 знаками після крапки
format short e з плаваючою крапкою та 4 десятковими знаками

Продовження таблиці В.1

format long e з плаваючою крапкою та 15 десятковими знаками
format short g з фіксованою крапкою та 3 знаками після крапки
format long g з фіксованою крапкою та 13 знаками після крапки
format rat у вигляді звичайних дробів
format hex в шістнадцятковій системі числення

Після виконання однієї з наведених в табл. В.1 команд, встановлений формат зберігається до наступної команди по зміні формату.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)