АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Математичні операції з матрицями

Читайте также:
  1. Агент генеральний агентські операції
  2. Арифметичні операції
  3. Біржові операції
  4. Валютний кліринг валютні операції
  5. Валютні операції на умовах спот
  6. Вбудовані елементарні математичні функції
  7. Вексель як форма міжгосподарських розрахунків. Банківські операції з векселями
  8. Відобразити вказані операції в бухгалтерському обліку.
  9. Відобразити ці операції в бухгалтерському обліку.
  10. Глава 10. Операції з оформлення
  11. Глава 9. Операції з оформлення
  12. Господарські операції АТ «Д.І.М.» за квітень - червень 2011 р.

Над матрицями можна виконувати ті ж самі арифметичні операції, що й над числами – додавання (+) і віднімання (–), множення (*) і ділення (/), піднесення до степеня (^), – а також операцію транспонування ('). Всі ці операції виконуються одразу над цілими матрицями, тому вони називаються матричними. При застосуванні матричних операцій слід пам’ятати наступне:

– для додавання або віднімання матриці повинні бути однакового розміру;

– при множенні кількість стовпчиків першої матриці (та, що стоїть зліва від оператора *) обов’язково повинна дорівнювати кількості рядків другої матриці;

– операція піднесення до степеня застосовується лише для квадратних матриць.

Оскільки вектор є матрицею з одним рядком або одним стовпчиком, то всі матричні операції (крім піднесення до степеня) можна застосовувати і до векторів. При цьому повинні виконуватись наведені вище умови.

Результатом додавання або віднімання матриць (векторів) є матриця (вектор) з елементами, рівними сумі або різниці відповідних елементів початкових матриць (векторів). Тобто операції додавання та віднімання є поелементними. Проте це не відноситься до операцій множення, ділення та піднесення до степеня. Дані операції також можна виконувати поелементно, вказавши перед ними крапку:.*,./ та.^ (пробіл між крапкою та знаком операції ставити не потрібно). Обов’язковою умовою застосування поелементних операцій є однаковий розмір матриць (векторів).

Приклад В.7. Виконаємо в MATLAB всі наведені вище операції для наступних матриць:

>> A=[1 2; 3 4];

>> B=[0 -1; 5 8];

Знайдемо результати додавання, віднімання, множення та ділення матриць A і B:

>> A+B ans = 1 1 8 12 >> A-B ans = 1 3 -2 -4 >> A*B ans = 10 15 20 29 >> A/B ans = -0.4000 0.2000 0.8000 0.6000

Операції піднесення до степеня та транспонування застосовуються до однієї матриці:

>> A^2 ans = 7 10 15 22 >> A' ans = 1 3 2 4

Виконаємо над матрицями A і B поелементні операції множення та ділення:

>> A.*B ans = 0 -2 15 32 >> B./A ans = 0 -0.5000 1.6667 2.0000

Піднесення кожного елементу матриці B до степеня, що дорівнює відповідному елементу матриці A, можна виконати наступним чином:

>> B.^A

ans =

0 1

125 4096

Крім того, за допомогою операції.^ можна здійснити піднесення всіх елементів матриці до одного степеня. Так, команда

>> A.^2

підносить кожен елемент матриці А до квадрату (порівняйте з результатом операції A^2):

ans =

1 4

9 16

Поелементними є також операції додавання і віднімання, множення і ділення з матрицями (векторами) та скалярами. В такому випадку операція здійснюється між скаляром та кожним елементом матриці або вектора. Наприклад, щоб збільшити втричі всі елементи матриці А, достатньо ввести одну з наступних команд

>> A=A*3

або

>> A=3*A

Результатом виконання обох команд є матриця

A =

3 6

9 12

Крім виконання арифметичних операцій, до елементів матриць та векторів можна застосовувати математичні функції. Наприклад, в результаті виконання наступних команд створюється нова матриця, елементами якої є значення функції косинус від відповідних елементів матриці D:

>> D=[0 pi pi/2; 2*pi 0 pi/3];

>> cos(D)

ans =

1.0000 -1.0000 0.0000

1.0000 1.0000 0.5000


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)