АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Діяльність органів прокуратури щодо протидії та запобігання злочинам у сфері службової діяльності та корупції

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. Акти органів прокуратури
  5. Амілоїдоз внутрішніх органів
  6. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  7. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  8. Аудіювання як вид мовленнєвої діяльності.
  9. Б)Діяльність культурно-освітніх осередків
  10. Безпека життєдіяльності
  11. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  12. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

 

Нагляд за виконанням законів у сфері протидії та запобігання
службовим злочинам і корупції здійснюється Генеральним прокурором України та підпорядкованими йому прокурорами. З метою забезпечення належної організації діяльності органів прокуратури у сфері запобігання та протидії корупції і підвищення її ефективності Генеральним прокурором України був прийнятий Наказ № 10 гн від 21 грудня 2009 року „Про організацію діяльності у сфері запобігання та протидії корупції”. Згідно цього наказу запобігання та протидія корупції визначені у якості пріоритетного напрямку діяльності органів прокуратури і забезпечення невідворотності встановленої законодавством за корупційні правопорушення.

Цим наказом Генеральний прокурор зобов’язав підпорядковані прокуратури:

забезпечити дієвий нагляд за додержанням і виконанням законів у сфері запобігання та протидії корупції;

систематично проводити перевірки додержання вимог антикорупційних законів суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення та суб'єктами, які здійснюють заходи та беруть участь у їх запобіганні, протидії, виявленні та припиненні (крім спеціально уповноважених), за результатами яких вживати належних заходів прокурорського реагування;

При здійсненні перевірок особливу увагу приділяти законності правових актів, що видаються органами державної влади та органами місцевого самоврядування про делегування своїх повноважень, надання пільг і переваг громадянам чи юридичним особам або встановлення заборон та перешкод у реалізації їх прав, свобод, та законних інтересів, випадкам фінансування з державного та місцевих бюджетів юридичних осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, додержання інших встановлених законом обмежень, спрямованих на запобігання та протидію корупції.

Прокурори зобов’язані принципово реагувати на факти невиконання посадовими особами вимог антикорупційного законодавства щодо фінансового контролю, проведення спеціальних перевірок, виявлення корупційних правопорушень, а також стосовно відсторонення від виконання повноважень та звільнення з посад осіб у зв'язку з притягненням до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень та злочинів.

У разі виявлення під час перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів корупційних діянь, за які встановлена адміністративна відповідальність, виносити постанови про порушення проваджень про адміністративні правопорушення, які з матеріалами перевірок через відповідні підрозділи апаратів прокуратур надсилати до спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції.

При виявленні нормативно-правових актів, рішень, прийнятих внаслідок вчинення корупційних діянь, прокурорам приносити протести щодо їх скасування уповноваженому органу чи посадовій особі або подавати заяви до суду.

Вживати шляхом використання наглядових і представницьких повноважень дієвих заходів, спрямованих на відшкодування збитків, завданих фізичним та юридичним особам, стягнення на користь держави вартості незаконно одержаних послуг і пільг, визнання нікчемними правочинів, укладених внаслідок корупційних правопорушень.

Забезпечити нагляд за додержанням і виконанням законів правоохоронними органами (крім спеціально уповноважених суб'єктів у сфері

протидії корупції) при запобіганні, виявленні, припиненні та розслідувану, корупційних діянь.

Систематично проводити перевірки виконання вимог закону при прийманні, реєстрації і вирішенні заяв і повідомлень про вчинені або ті, що готуються, злочини цієї категорії.

У разі порушення кримінальних справ про корупційні злочини стосовно керівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, суддів та інші злочини, що набули суспільного резонансу, прокурори зобов’язані терміново інформувати про це спеціальними повідомленнями прокурорів вищого рівня, яким забезпечити належний контроль і нагляд за їх своєчасним і якісним розслідуванням.

При виявленні корупційного діяння, що не містить складу злочину, слідчому або прокурору, які прийняли рішення про відмову в порушенні кримінальної справи чи про її закриття, складати протокол про адміністративне правопорушення, який з відповідними матеріалами надсилати до суду.

Наказ вимагає забезпечувати обов'язкову участь прокурорів у розгляді судами протоколів про корупційні адміністративні правопорушення незалежно від органу, який їх склав. У розгляді цих протоколів мають брати участь, як правило, працівникам прокуратур районного рівня за місцезнаходженням суду, на розгляді якого вони перебувають, а в апеляційній інстанції - працівникам підрозділів нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими установами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією прокуратур обласного рівня. Необхідно своєчасно приносити протести на постанови судів, які не ґрунтуються на законі, принципово реагувати на порушення законів, що допущені під час складання та розгляду протоколів. Про результати розгляду адміністративних протоколів, надісланих до суду спеціально уповноваженими суб'єктами у сфері протидії корупції, принесення протестів та оскарження постанов судів за результатами розгляду протоколів незалежно від органу, що їх склав, упродовж трьох днів необхідно інформувати зазначені галузеві підрозділи прокуратур.

Наказ вимагає управлінню нагляду за додержанням законів спеціальними підрозділами та іншими установами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією, Головному управлінню військових прокуратур Генеральної прокуратури України та галузевим відділам і управлінням прокуратур Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військовим прокурорам регіонів та Військово-Морських Сил України забезпечити:

нагляд за додержанням та виконанням законів спеціально уповноваженими суб'єктами у сфері протидії корупції;

систематичне проведення перевірок виконання вимог законодавства підрозділами внутрішньої (власної) безпеки правоохоронних органі;.

належну організацію координаційної діяльності з питань протидії корупції, взаємодію структурних підрозділів прокуратур, контроль за станом цієї роботи у підпорядкованих прокуратурах, вивчення правозастосовчої практики;

організацію взаємодії у цій сфері з Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики та відповідними вітчизняними і закордонними громадськими неурядовими організаціями;

провадження у справах стосовно юридичних осіб у передбачених законом випадках порушувати та вести прокурорам, які направляли кримінальні справи до суду чи здійснювали нагляд за законністю відмови у порушенні кримінальної справи або її закриття стосовно керівників, засновників, учасників та інших осіб, уповноважених діяти від імені та в інтересах юридичної особи;

З метою своєчасного складання протоколу щодо притягнення до відповідальності юридичної особи, упродовж трьох днів після набрання чинності відповідного судового рішення повідомляти про це прокурора, який направив справу до суду.

У розгляді судами таких протоколів брати участь, як правило, державним обвинувачам у справах стосовно керівників, засновників, учасників та інших осіб, уповноважених діяти від імені та в інтересах юридичної особи. У судовому засіданні своєчасно заявляти клопотання про вжиття заходів щодо забезпечення можливої конфіскації майна юридичної особи, принципово реагувати на неправосудні рішення.

Участь у розгляді справ щодо юридичних осіб апеляційними інстанціями, у тому числі при перегляді за нововиявленими обставинами, забезпечувати структурним підрозділам підтримання державного обвинувачення прокуратур обласного рівня або, за вказівкою керівництва Генеральної прокуратури України, підрозділу підтримання державного обвинувачення центрального апарату.

Відповідальність за стан організації цієї роботи покладається на Головне управління підтримання державного обвинувачення в судах, Головне управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України та на відповідні галузеві підрозділи прокуратур обласного рівня, а також військових прокуратур регіонів та Військово-Морських Сил України, міських, районних, міжрайонних та прирівняних до них прокурорів.

Головному управлінню представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень та галузевим підрозділам прокуратур Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військовим прокурорам регіонів та Військово-Морських Сил України забезпечувати своєчасне реагування на порушення закону при виконанні судових рішень у справах про притягнення юридичних осіб до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Прокурорам усіх рівнів слід вживати заходів щодо врегулювання конфлікту інтересів, дотримання інших встановлених законом обмежень, спрямованих на запобігання та протидію корупції серед підлеглих працівників. У кожному випадку виявлення корупційного адміністративного правопорушення, вчиненого працівником прокуратури, проводити службові розслідування, а також перевірки у порядку ст. 97 КПК України та, за наявності підстав, складати відповідні протоколи і надсилати їх до суду.

Підтримання державного обвинувачення у кримінальних справах та участь у розгляді судами адміністративних справ за фактами корупційних діянь, вчинених прокурорсько-слідчими працівниками, здійснювати за вказівкою прокурорів вищого рівня, у тому числі прокурорами інших регіонів.

Систематично інформувати про заходи, що вживаються органами прокуратури у сфері протидії та запобігання корупції, громадськість, засоби масової інформації та органи влади.

Рекомендована література:

Закон України „Про державну службу” від 16.12.1993 р. № 3723-XII // Відомості Верховної Ради України. - 1993. - № 52. - ст. 490.

Закон України „Про боротьбу з корупцією” від 5 жовтня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України - 1995.-№34.-ст. 266.

Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення” від 11 червня 2009 року N 1508-УІ // Офіційний вісник України, 2009, N 53 (24.07.2009), ст. 1824.

Закон України „Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень” від 11 червня 2009 року N 1507-УІ // Офіційний вісник України від 24.07.2009 - 2009 р., № 53, стор. 25, ст. 1823.

Закон України „Про засади запобігання та протидії корупції” від 11 червня 2009 року N 1506-УІ // Офіційний вісник України від 24.07.2009 -2009 р., № 53, стор. 15, ст. 1822.

Наказ Генерального прокурора України „Про завдання та організацію роботи прокурорів у судовому розгляді кримінальних справ” № 3-гн від 30 березня 2004 року.

Наказ Генерального прокурора України „Про організацію діяльності органів прокуратури у сфері запобігання та протидії корупції” № 10-гн від 21.12.2009 р.

Відповідальність за злочини у сфері господарської діяльності: матер. наук.-практ. конф. / ред. кол.: В.В. Сташис (голов. ред.) та ін.. – Х.: Кроссроуд, 2006. – 260 с.

Закалюк А.П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика: у 3-х кн. / Закалюк А.П. - К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2007.-КН.2.-С. 180-268.

Мельник М.І. Корупція – корозія влади (соціальна сутність, тенденції та наслідки, заходи протидії). Монографія. / Мельник М.І. – К.: Юридична думка, 2004. – 400 с.

Мельник М. ї. Хабарництво: загальна характеристика, про­блеми, кваліфікації, удосконалення законодавства. - К.: Парла­ментське вид-во, 2000. - 256 с.

Кальман О.Г.Стан і головні напрямки попередження економічної злочинності в Україні: теоретичні та прикладні проблеми: моногр. / Кальман О.Г. – Х.: Гімназія, 2003. – 352 с.

Кальман О.Г. Стан і перспективи організаційно – правового забезпечення протидії та запобігання корупції в Україні//Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика): наук. – практ. журнал. – К..: міжвідомч. наук. – досл. центр з пробл. бор. з орг. злочин. РНБО України, 2007. – с. 39-51

Кальман О.Г.Проблеми протидії корупції в Україні//Актуальне проблемы криминологии и криминальной психологии: ЗБ. научн. статей/Под ред.. М.Ф. Орзиха, В.Н. Дремина.- Б.-к журн. «Юридичний вісник».-О. Феникс, 2007, с. 180-186

Кальман О.Г. деякі питання запобігання злочинам та корупції в концепції реформування кримінальної юстиції України.//Кримінологія в Україні та протидія злочинності: (зб. наук. статей/за ред. М.П. Орзіха, В.М. Дрьоміна).-Б-ка журналу „Юридичний вісник”.—О.: Фенікс, 2008.-с.80

Кальман О.Г.Критерії оцінки ефективності антикорупційної діяльності / Вісник Національної академії прокуратури. - № 2. - 2008. - С. 48 - 52.

Кальман О.Г. Деякі проблеми правового забезпечення протидії та запобігання корупції в Україні / Вісник Національної академії прокуратури. -№ 4. - 2007.-С. 7-13.

Кримінологія: Загальна та Особлива частина: [Підручник для студентів юрид. спец. вищ. навч. закладів] / І.М. Даньшин, В.В. Голіна, О.Г. Кальман, О.В. Лисодєд; За ред. проф. І.М. Даньшина. - Харків: Право, 2003. - С. 245 -258.

Курс кримінології. Особлива частина: підруч.: у 2-х кн. / Джужа О.М., Михайленко П.П., Кулик О.Г. та ін.; за заг. ред. О.М. Джужи. - К.: Юрінком Інтер, 2001. - кн. 2. - С. 24-34.

Невмержицький Є. Історичні витоки корупції та її сучасний зміст / Вісник Національної академії прокуратури. - № 4. - 2007. - С. 14 - 21.

Проблеми запобігання службовим злочинам у сфері господарської діяльності: матер. наук.-практ. семінару. - [Харків, 9 лист. 2004 р.] / редкол.: В.В. Сташис (голов. ред.) та ін. - К.: Юрінком Інтер, 2005. - 184 с.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)