АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Діяльність органів прокуратури щодо протидії та запобігання злочинам неповнолітніх, захисту їх прав і свобод

Читайте также:
  1. I. Личные права и свободы.
  2. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  3. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  4. Акти органів прокуратури
  5. Амілоїдоз внутрішніх органів
  6. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  7. Б) особа та ії свобода в екзистенціальній філософії Ж.П. Сартра.
  8. Б)Діяльність культурно-освітніх осередків
  9. Бази по позбавленим ступеням свободи
  10. Бердяев Н.А.Философия свободы. Смысл творчества
  11. Будова органів дихання
  12. В каком обществе плодотворный творческий труд - дитя свободы - становится основой успеха и процветания человека и общества?

Основні напрямки діяльності прокуратури щодопротидії та запобігання злочинам неповнолітніх, захисту їх прав і свобод визначені у наказі № 6-гн Генерального прокурора України від 15 квітня 2004 року „Про організацію діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод неповнолітніх”. Згідно цього наказу основними завданнями на зазначеному напрямі діяльності мають стати:

– захист прав і свобод неповнолітніх, гарантованих Конституцією України, Конвенцією ООН про права дитини, законами України;

– нагляд за додержанням законів органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, на які покладено обов’язки щодо захисту прав дітей, профілактики правопорушень і бездоглядності;

– нагляд за додержанням законності в діяльності спеціальних установ для неповнолітніх: приймальників-розподільників, притулків, загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних училищ соціальної реабілітації, центрів медико-соціальної реабілітації.

З метою забезпечення комплексного підходу до питань протидії та запобігання злочинам неповнолітніх прокурорам міст і районів, прирівняним до них прокурорам здійснювати нагляд за додержанням законів:

– спрямованих на запобігання правопорушенням неповнолітніх;

– про захист соціальних, майнових і особистих прав неповнолітніх;

– при проведенні досудового слідства у кримінальних справах про злочини, а також суспільно небезпечні діяння неповнолітніх, розгляді цієї категорії справ в судах;

– про захист прав неповнолітніх у порядку цивільного судочинства;

– при поміщенні та триманні дітей і підлітків у спеціальних установах для неповнолітніх.

При цьому важливо забезпечити взаємодію з відповідними структурними підрозділами прокуратур, координувати свою діяльність з правоохоронними та іншими зацікавленими органами. Прокурорам усіх рівнів зосередити зусилля на координуючій ролі прокуратури, діловій співпраці з державними та громадськими організаціями, які спрямовують свою діяльність на формуванні соціально-духовної, патріотичної свідомості молоді, впровадженні здорового способу життя підростаючого покоління. З метою впливу на формування громадської думки, поважного ставлення до закону, запобігання негативним явищам у молодіжному середовищі приймати активну участь у форумах, конференціях, педагогічних нарадах тощо.

Важливо забезпечити систематичність у проведенні прокурорських перевірок.

Згідно із вищезазначеним наказом доцільно проводити такі перевірки у приймальниках - розподільниках для неповнолітніх – щомісячно; притулках для неповнолітніх – щокварталу; загальноосвітніх школах і професійних училищах соціальної реабілітації, центрах медико-соціальної та соціально-психологічної реабілітації – не рідше одного разу на півріччя. Нагляд за додержанням законів у діяльності служб і кримінальної міліції у справах дітей здійснювати періодично з урахуванням рівня злочинності, поширеності правопорушень серед неповнолітніх та стану забезпечення їх прав.

Під час перевірок особливу увагу необхідно приділяти виконанню службами у справах неповнолітніх і підрозділами у справах сім’ї, дітей та молоді покладених на них законом організаційних, координаційних та контрольних функцій у вирішенні питань соціального захисту неповнолітніх, запобігання бездоглядності та правопорушенням серед дітей і підлітків.

Засобами прокурорського нагляду необхідно впливати на підвищення рівня й ефективності профілактичних заходів кримінальної міліції у справах дітей, активно реагувати на порушення законів щодо розшуку безвісно зниклих дітей, вживати заходів щодо запобігання втягуванню неповнолітніх у злочинну та іншу протиправну діяльність, профілактики групової та рецидивної злочинності, попередження насильства в сім’ї тощо.

Домагатися від працівників служб, кримінальної міліції у справах неповнолітніх, притулків своєчасного виявлення та усунення причин і умов, що сприяють поширенню бродяжництва, жебрацтва серед неповнолітніх, належного влаштування таких дітей; поновлення порушених прав неповнолітніх; притягнення до відповідальності осіб, які не виконують обов’язків щодо виховання та захисту дітей. Посилити взаємодію територіальних і транспортних прокурорів на цьому напрямі діяльності.

Зосередити зусилля працівників прокуратури на нагляді за додержанням законів, спрямованих на захист прав та інтересів дітей, як одного з основних напрямів попередження злочинності й правопорушень серед неповнолітніх.

При здійсненні нагляду за додержанням законів щодо охорони життя і здоров’я неповнолітніх, особливу увагу звертати на надання дітям безоплатної медичної допомоги у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, на створення безпечних умов виховання, навчання і праці, попередження дитячої захворюваності, травматизму та смертності. Заходами прокурорського впливу запобігати поширенню пияцтва та наркоманії серед підлітків.

Реагувати на порушення законодавства про освіту, особливо прав неповнолітніх на безоплатну повну загальну середню освіту, професійно-технічну та на доступність вищої освіти у державних і комунальних навчальних закладах. Своєчасно виявляти та припиняти незаконні дії щодо закриття, перепрофілювання закладів освіти, надання платних послуг в галузі освіти. Вживати заходів щодо припинення безліцензійної освітньої діяльності.

Забезпечити дієвий нагляд за реалізацією прав неповнолітніх на оздоровлення та відпочинок, змістовне дозвілля. Запобігати фактам ліквідації, перепрофілювання, відчуження дитячих оздоровчих і позашкільних закладів.

Не залишати поза увагою випадки нецільового використання бюджетних коштів, спрямованих на реалізацію дитячих програм, закупівлю товарів і послуг для забезпечення діяльності дитячих закладів. Застосовувати заходи щодо відшкодування заподіяних збитків, у тому числі за рахунок винних осіб.

Засобами прокурорського реагування сприяти реалізації законів щодо бронювання та створення нових робочих місць для неповнолітніх, обов’язкового працевлаштування випускників загальноосвітніх і професійно-технічних закладів, охорони трудових прав неповнолітніх.

Систематично перевіряти додержання законів про пільги і гарантії дітям, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, дітям-сиротам і дітям, які залишилися без піклування батьків, дітям-інвалідам, про соціальний захист малозабезпечених, багатодітних сімей, інші гарантії на одержання пенсій, стипендій тощо.

При проведенні перевірок в органах опіки та піклування звертати увагу на своєчасне виявлення та влаштування дітей, які потребують захисту або допомоги з боку держави; на здійснення цими органами контролю за виконанням батьками чи особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання і навчання дітей, попередження серед них бездоглядності та правопорушень, на своєчасність порушення питань про вилучення дітей з неблагополучних сімей, визначення правового статусу дитини.

Перевіряти додержання законів у діяльності дитячих будинків, інтернатних закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Забезпечити нагляд за додержання законів щодо усиновлення дітей. Своєчасно та принципово реагувати на факти приховування дітей від усиновлення, посередницької комерційної діяльності у цій сфері та на інші незаконні дії щодо передачі неповнолітніх на усиновлення та під опіку (піклування).

При проведенні перевірок, спрямованих на попередження незаконного переміщення за кордон неповнолітніх, у тому числі під виглядом оздоровлення, з метою економічної та сексуальної експлуатації, або внаслідок усиновлення, вживати заходів щодо своєчасного захисту таких дітей, їх повернення, усунення причин і умов, що сприяли цим незаконним діям.

Зосередити увагу на додержанні законів органами виконавчої влади, підприємствами, посадовими особами при вирішенні питань про відчуження житла і майна неповнолітніх. Вживати заходів цивільно-правового характеру до поновлення порушених житлових і майнових прав дітей.

Засобами прокурорського реагування запобігати розповсюдженню творів, що пропагують культ насильства, жорстокості, предметів порнографічного характеру, впливу релігійних організацій, діяльність яких загрожує життю, здоров’ю, моралі неповнолітніх, принижує честь і гідність людини, порушує її права і свободи.

Забезпечити захист прав і свобод неповнолітніх при притягненні їх до адміністративної відповідальності. Оперативно реагувати на застосування до неповнолітніх заходів адміністративного впливу органами, які не мають на це повноважень.

Нагляд за розслідуванням кримінальних справ про злочини, а також суспільно небезпечні діяння неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності, здійснювати відповідно до вимог наказу Генерального прокурора України про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами дізнання та досудового слідства. Звертати увагу на додержання правових гарантій, передбачених кримінально-процесуальним законодавством для неповнолітніх, законність їх затримання.

Пред’являти суворі вимоги до неухильного виконання законів щодо вивчення особи неповнолітнього правопорушника, умов його виховання, виявлення обставин, які сприяли вчиненню злочину або суспільно небезпечного діяння. Виключити направлення до суду кримінальних справ за умов неповноти слідства. Особливу увагу звертати на невиконання вимог закону щодо притягнення до відповідальності осіб за втягнення неповнолітніх у злочину діяльність, батьків, діти яких вчинили діяння, що містять ознаки злочину, до досягнення віку кримінальної відповідальності.

Посилити прокурорський нагляд за досудовим слідствам по кримінальних справах про злочини, у результаті яких потерпілими є діти. Систематично перевіряти законність відмови в порушенні кримінальних справ цієї категорії або їх закриття. Забезпечити обов'язкову участь прокурорів у розгляді судами кримінальних справ про злочини і суспільно небезпечні діяння неповнолітніх. Виключити випадки повернення неповнолітнього у несприятливу сімейну обстановку, якщо така спричинила його протиправну поведінку. Не залишати без принципового реагування необґрунтовані судові рішення, зокрема щодо передачі неповнолітніх під нагляд батьків, які неспроможні здійснювати виховання.

Державне обвинувачення по кримінальних справах про злочини неповнолітніх доручати найбільш досвідченим прокурорам. Не залишати без реагування виявлені в судовому засіданні порушення, допущені службовими особами служб та кримінальної міліції у справах неповнолітніх щодо попередження правопорушення та захисту прав неповнолітнього підсудного.

Заходами усіх форм представницької діяльності прокурорів у суді забезпечити захист соціальних, житлових і майнових прав неповнолітніх. Своєчасно й обґрунтовано пред’являти позови (заяви) для реального поновлення порушених прав, а також позови, що стосуються незаконного перепрофілювання та відчуження дитячих закладів, нецільового використання бюджетних коштів, спрямованих на реалізацію дитячих програм тощо.

Використовувати в цій роботі матеріали прокурорських перевірок, кримінальних справ, звернення громадян, інформацію органів державної виконавчої влади, на які покладено обов’язки щодо захисту прав неповнолітніх.

Забезпечити обов’язкову участь прокурора у розгляді справ про позбавлення батьківських прав, усиновлення дітей іноземними громадянами.

Систематично висвітлювати в засобах масової інформації діяльність органів прокуратури щодо захисту прав дітей і підлітків, попередження серед них правопорушень, не допускати публічного оприлюднення відомостей, які б могли вказати на особу неповнолітнього правопорушника чи дитину, яка потерпіла від злочину. Організовувати перевірки повідомлень, які містяться у засобах масової інформації, про порушення прав і свобод неповнолітніх.

Здійснення нагляду на зазначеному напрямі доручати найбільш досвідченим працівникам органів прокуратури, які здатні акумулювати проблеми дітей і молоді та своєчасно вживати заходів прокурорського впливу для їх вирішення. Персоніфікувати відповідальність за цю ділянку в прокуратурах міської та районної ланки.

Відділу захисту прав і свобод неповнолітніх Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави Генеральної прокуратури України у координації з іншими управліннями та відділами постійно вивчати і поширювати позитивну практику прокурорської діяльності, впливати на організацію та ефективність роботи підпорядкованих прокурорів. У взаємодії з Національною академією прокуратури України та Генеральної прокуратури України розробляти методичні рекомендації з питань захисту прав і свобод неповнолітніх.

Заходи прокурорського реагування щодо покращення становища дітей та забезпечення гарантованих законом прав позитивно вплинули на стабілізацію криміногенної ситуації в молодіжному середовищі. Практично в усіх регіонах зменшилася кількість неповнолітніх правопорушників (-13,0 %).

Прокурорами продовж 2008 року реально захищено права понад 190 тис. дітей і підлітків. Їм відшкодовано 63,5 млн. грн. пенсій, аліментів, стипендій, соціальних та компенсаційних виплат, заробітної плати. На захист їхніх прав порушено понад 1,6 тис. кримінальних справ, більшість з яких направлено до суду. Внесено понад 17 тис. документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 13,5 тис. посадових осіб.

 

Рекомендована література:

Закон України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” від 24 січня 1995 року № 20/95 – ВР // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 1995. – № 6. – Ст. 35.

Закон України „Про соціальну роботу з сім'ями, дітьми та молоддю” від 21 червня 2001 року № 2558-ІІІ // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2001. – № 42. – Ст. 213.

Постанова Кабінету Міністрів України „Про утворення Координаційної ради з питань соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей” від 26 листопада 2008 року № 1035 // Офіційний вісник України. – 2008. – № 92. – Ст. 3052.

Указ Президента України „Про заходи щодо забезпечення прав і законних інтересів дітей” від 5 травня 2008 року № 411/2008 // Офіційний вісник Президента України. – 2008. – № 18. – Ст. 595.

Закон України „Про попередження насильства в сім'ї” від 15 листопада 2001 року № 2789-ІІІ // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2002. – № 10. – Ст. 70.

Наказ Генерального прокурора України № 6/1 гн „Про організацію діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод неповнолітніх” від 14 квітня 2004 року.

Положення про кримінальну міліцію у справах дітей, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 8 липня 1995 р. № 502.-Електронний ресурс // [ www.rada.gov.ua ].

Голіна В.В., Ємельянов В.П. Кримінологічні проблеми попередження злочинності неповнолітніх у великому місті: досвід конкретно-соціологічного дослідження: Монографія / Голіна В.В., Ємельянов В.П., Воднік В.Д. та ін.; за заг. ред. професорів Голіни В.В., Ємельянова В.П.– Х.: Право, 2006. – 292 с.

Правовий та соціальний захист неповнолітніх від насильства в сім'ї: наук.-метод. посіб. для працівників правоохоронних органів / [ Блага А.Б., Мартиненко О.А., Шевченко Л.О. та ін.]. – Х.: Ін-т проблем вивчення злочинності АПНУ, 2006. – 128 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)