АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Попередній підігрів металобрухту

Читайте также:
  1. Попередній підбір перерізу.
  2. У сучасній педагогічній практиці використовуються такі види контролю: попередній, поточний, тематияний, підсумковий.

 

В сучасних умовах підвищення ефективності виробництва сталі в кисневих конвертерах і електропечах нерозривно пов’язані з проблемами розробки ресурсо - і енергозберігаючих технологій. Особливо це відноситься до технології киснево-конвертерної плавки з підвищеною витратою металобрухту в шихті.

В реальних умовах роботи конвертерних цехів аналіз теплового балансу конвертерної плавки при параметрах металозавалки, що змінюється, показує, що з позиції енергозбереження на сьогоднішній день перспективними є технології, які використовують попередній підігрів металобрухту в порожнині конвертера кусковим або порошкоподібним вуглецевовмісним паливом з виключенням утворення зон локального проплавлення шихти і високоокисленого рідкого металевого полупродукту. Такі технології дозволяють підігрівати металобрухт до температури його поверхні 800-900 0С і використовувати до 30-50% попередньо підігрітого металобрухту в металевій частині шихти 160 і 350-т конвертерів з верхньою продувкою киснем.

Для проведення розрахунків у цих методичних вказівках використані експериментальні дані автореферату кандидатської дисертації Нугуманова Р.Ф. по розробці технології киснево-конвертерної плавки з підвищеною переробкою попередньо підігрітого металевого брухту. При проведенні експериментів для попереднього підігріву металобрухту в порожнині 160т кисневого конвертера з верхньою продувкою з використанням кускового вугілля марок ТОМ і ССО сибірських родовищ. В конвертер з нагрітою футерівкою завантажували сталевий брухт в кількості 27-50% від маси металозавалки.

Кисень для горіння вугілля подавали через 5-ти соплову фурму, розміщену на висоті не менш 4м над шихтою і вугіллям з витратою 150-200 м3/хвил. Під час прогріву металобрухту рівномірними порціями зверху нього присаджували вугілля в кількості не більше 24кг/т металобрухту.

При високотемпературному моделюванні тривалість процесу прогріву металобрухту змінювалася від 0 до 9 хв, при цьому температура внутрішніх шарів футерівки конвертера (tф)варіювалася в межах 800-1600 0С.Температура чавуну (tч) складала 1250-13500С, а початкова температура металобрухту приймалася рівною 200С. В якості функції відгуку використовували середньомасову температуру металобрухту (tл, 0С).

В результаті статистичної обробки масиву даних була отримана регресійна залежність:

tл = -189,569+9,628 mч+20,704 τпр+4,025mвуг+0,074tф+0,092tч, (13)

де mч - маса чавуну,що заливається, т; τпр – тривалість попереднього прогріву металобрухту, хв; mвуг – кількість присаджуваного вугілля, кг/т металобрухту; tф і tч – температура футерівки і чавуну, 0С.

Враховуючи вище наведене, розрахувати середньомасову температуру металобрухту, що підігрівається в порожнині160т кисневого конвертера кусковим вугіллям, в залежності від тривалості його прогріву, кількості вугілля, температури футерівки і чавуну. Варіанти індивідуальних завдань наведені в таблиці 4.

 

Таблиця 4 – Варіанти індивідуальних завдань

 

  № n/n   Маса чавуну, т   Маса вугілля кг/т   τ пр., хвил.     Температура футерівки конвертера, 0С     Температура чавуну, 0С   Примітка
             
  80,0          
  83,2          
  86,4          
  89,6          
  92,8          
  96,0          
  99,2          
  102,4          
  105,6          
  108,8          
  112,0          
  115,2          
  118,4          
  120,0          
  121,6          
  123,2          
  124,8          
  126,4          
  128,0          
  76,8          

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)