АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГРОЗИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ЇХ УСУНЕННЯ

Читайте также:
  1. А. НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАХОДИ ЗНИЖЕННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ
  2. АНТИІНФЛЯЦІЙНІ ЗАХОДИ
  3. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА ЗАХОДИ ВПЛИВУ ЗА ВЧИНЕНІ ПОРУШЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
  4. Глава 10. Заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування
  5. Епідеміологічне обстеження вогнища та протиепідемічні заходи за місцем роботи або навчання хворого
  6. З ПРОТОКОЛУ ЗАСІДАННЯ ПОЛІТБЮРО ЦК КП(б)У ПРО РОЗМІРИ ДЕРЖАВНОГО ХЛІБНОГО ФОНДУ І КІЛЬКІСТЬ ХЛІБА ДЛЯ ПОСТАЧАННЯ РОСІЇ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ КАМПАНІЇ
  7. ЗАГАЛЬНІ ЗАХОДИ ТА ЗАСОБИ НОРМАЛІЗАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ МІКРОКЛІМАТУ
  8. Загальносоціальні і спеціально-кримінологічні заходи протидії запобігання злочинам проти довкілля
  9. Загальносоціальні та спеціально - кримінологічні заходи протидії та запобігання організованій злочинності.
  10. Загальносоціальні та спеціально-кримінологічні заходи протидії та запобігання злочинам проти правосуддя
  11. Запобіжні заходи в кримінальному процесі, їх види та процесуальне оформлення.

3.1. Фірма зобов’язана оцінювати відповідні обставини, характер завдання з надання впевненості та загрози незалежності при вирішенні питання щодо доцільності прийняття чи продовження завдання, характеру необхідних застережних заходів та призначення конкретної особи до складу групи із завдання з надання впевненості.

3.2. Забороняється проведення аудиту:

3.2.1. Аудитором, який має прямі родинні стосунки з членами органів управління суб'єкта господарювання, що перевіряється.

3.2.2. Аудитором, який має особисті майнові інтереси в суб'єкта господарювання, що перевіряється.

3.2.3. Аудитором - членом органів управління, засновником або власником суб'єкта господарювання, що перевіряється.

3.2.4. Аудитором - працівником суб'єкта господарювання, що перевіряється.

3.2.5. Аудитором - працівником, співвласником дочірнього підприємства, філії чи представництва суб'єкта господарювання, що перевіряється.

3.2.6. Якщо розмір винагороди за надання аудиторських послуг не враховує необхідного для якісного виконання таких послуг часу, належних навичок, знань, професійної кваліфікації та ступінь відповідальності аудитора.

3.2.7. Аудитором, який надає консультаційні послуги акціонерному товариству, що перевіряється.

3.2.8. Аудиторами, що мають взаємовідносини щодо права власності з фінансовою установою, діяльність якої перевіряється.

3.2.9. Аудиторами, що мають заборгованість перед фінансовою установою, що перевіряється або інший конфлікт інтересів.

3.2.10. В інших випадках, у яких не забезпечуються вимоги щодо незалежності аудитора.

3.3. Фірма зобов’язана застосувати застережні заходи, направлені на зменшення виявлених загроз незалежності у випадках:

3.3.1. Наявності у члена групи із завдання з надання впевненості або у іншої особи, що має прямі родинні стосунки з членом групи, прямого або суттєвого опосередкованого фінансового інтересу у клієнтові з надання впевненості.

3.3.2. Надання фірмі позики клієнтом з надання впевненості чи виступ гарантом або поручителем фірми за позикою з боку такого клієнта, який є банком чи іншою фінансовою установою, якщо така позика або гарантія за нею не є несуттєвими.

3.3.3. Отримання фірмою подарунків чи заохочень від клієнта з надання впевненості.

3.3.4. Наявності тісних ділових (не пов’язаних з аудитом) стосунків фірми з клієнтом з надання впевненості.

3.3.5. Наявності сімейних та особистих стосунків між членом групи із завдання з надання впевненості та директором, іншою посадовою особою чи працівниками клієнта з надання впевненості, залежно від їхніх обов’язків.

3.3.6. Якщо директор, інша посадова особа чи працівник клієнта з надання впевненості, який може справляти прямий та суттєвий вплив на інформацію з предмету завдання з надання впевненості, був членом із завдання надання впевненості чи учасником фірми.

3.3.7. Призначення колишньої посадової особи, директора чи працівника клієнта з надання впевненості членом групи із завдання з надання впевненості.

3.3.8. Наявності тривалих стосунків вищого управлінського персоналу з клієнтами з надання впевненості.

3.3.9. Надання послуг, які не є послугами з надання впевненості, клієнтам з надання впевненості (послуг з оцінки вартості, надання послуг у сфері оподаткування клієнтам з аудиту фінансової звітності, тимчасове призначення працівників на посади у клієнтів з аудиту фінансової звітності, надання послуг з підтримки у судових справах клієнтів з аудиту фінансової звітності, юридичних послуг клієнтам з аудиту фінансової звітності та інших послуг відповідно до стандартів аудиту).

3.3.10. Якщо розмір оплати за замовлення, що сплачується клієнтом з надання впевненості становить суттєву (більше 50%) частку від розміру загальних річних доходів фірми або якщо вартість послуги до сплати за професійні послуги залишається несплаченою клієнтом з надання впевненості протягом тривалого (більше шести місяців) часу.

3.3.11. Наявності чи загрози початку порушення судової справи між аудитором (аудиторською фірмою) та клієнтом з надання впевненості.

3.4. З метою усунення або зменшення до прийнятного рівня загроз незалежності, фірма зобов’язана, в залежності від виду загроз, здійснити заходи з:

3.4.1. Обговорення загрози незалежності з найвищим управлінським персоналом клієнта, наприклад, з наглядовою радою або аудиторським комітетом.

3.4.2. Залучення додаткового аудитора для огляду виконаної роботи чи надання необхідних консультацій.

3.4.3. Усунення фінансового інтересу члена групи із завдання з надання впевненості чи іншої особи, що має прямі родинні стосунки з членом групи із завдання з надання впевненості, або доведення їх фінансового інтересу до частки (розміру), яка є несуттєвою.

3.4.4. Усунення аудитора з групи із завдання з надання впевненості від участі в аудиторській перевірці або з групи із завдання з надання впевненості.

3.4.5. Припинення ділових стосунків між фірмою та клієнтом, крім аудиту та надання інших аудиторських послуг.

3.4.6. Скорочення ділових стосунків між фірмою та клієнтом настільки, щоб фінансова частка стала несуттєвою, а відносини – явно несуттєвими.

3.4.7. Відмова від здійснення господарських операцій, інших ніж аудиторських, між фірмою та клієнтом чи зменшення їх обсягу до розмірів, що не створюють загрози незалежності.

3.4.8. Створення, за можливості, такої схеми обов’язків у групі із завдання з надання впевненості, щоб відповідно аудитор не займався питаннями, за які несе відповідальність інша особа, що має прямі родинні стосунки з членом групи із завдання з надання впевненості.

3.4.9. Здійснення політики та процедур для надання своїм працівникам повноважень повідомляти керівництву фірми про будь-які загрози незалежності та об’єктивності.

3.4.10. Розгляду відповідності чи необхідності зміни плану для виконання завдання з надання впевненості.

3.4.11. Перевірки контролю якості виконання завдання з надання впевненості.

3.4.12. Впровадження політики та процедур, які зобов’язують працівника фірми повідомляти керівництво, якщо працівник веде серйозні переговори про працевлаштування у клієнта з надання впевненості.

3.4.13. Ротації (не менше ніж через п’ять років) управлінського персоналу з групи із завдання з надання впевненості.

3.4.14. Здійснення політики та процедур, що забороняють персоналу приймати управлінські рішення для клієнта з надання впевненості або приймати відповідальність за такі рішення.

3.4.15. Отримання фірмою підтвердження від клієнта з надання впевненості стосовно визнання його відповідальності за результати роботи, виконаної фірмою.

3.4.16. Проведення зовнішнього огляду контролю якості.

3.4.17. Здійснення консультування з третьою стороною, зокрема, з професійним регуляторним органом чи з іншим аудитором.

3.4.18. Здійснення політики та процедур щодо впровадження та моніторингу контролю якості виконання завдань з надання впевненості.

3.4.19. Здійснення політики та процедур забезпечення якості та контролю.

3.4.20. Здійснення інших заходів, передбачених стандартами аудиту.

3.5. У разі, якщо наведені у пункті 3.4. цього Положення застережні заходи не зменшать загрозу до прийнятного рівня, фірма повинна прийняти рішення про відмову від продовження виконання завдання з надання впевненості чи про відмову від прийняття до виконання завдання з надання впевненості.

3.6. За недотримання вимог щодо незалежності, що передбачені законами України, стандартами аудиту та цим Положенням, аудитори та аудиторські фірми несуть відповідальність, передбачену Законом України „Про аудиторську діяльність”.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)