АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні пояснення. Метою даної робот и є набуття навиків розрахунку підсилювачів змінного струму, на разі підсилювача низької частоти (ПНЧ)

Читайте также:
  1. для підготовки до здачі іспиту з дисципліни «Теоретичні проблеми кримінального судочинства»
  2. Завдання 7. Складіть лист, у якому ви вимагаєте пояснення від ділових партнерів про обмеження постачання навчальних посібників до вашого вищого навчального закладу.
  3. Змістовий модуль 1. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності продукції
  4. І ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  5. І. Теоретичні відомості
  6. І. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  7. Інституювання й теоретичні передумови формування політичної науки
  8. Короткі теоретичні відомості
  9. Короткі теоретичні відомості
  10. Модуль 1 – Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту
  11. Модуль 1. Теоретичні основи бухгалтерської експертизи.
  12. Науково-теоретичні засади розвитку словесно-логічного мислення у дітей старшого дошкільного віку

Мета розрахунку

Метою даної робот и є набуття навиків розрахунку підсилювачів змінного струму, на разі підсилювача низької частоти (ПНЧ), на етапі ескіз­ного проектування.

Теоретичні відомості, необхідні для виконання розрахунку

Для виконання розрахунку необхідно знати основні характеристики підсилювачів змінного струму, принцип їх побудови та дії, методи розрахунку.

Теоретичні пояснення

 

ПНЧ призначені для підсилення безперервних періодичних сигналів, частотний спектр яких знаходиться у межах від десятків герц до десят­ків кілогерц. Сучасні ПНЧ будуються переважно на біполярних та польових транзисторах у дискретному або інтегральному виконанні.

Функція ПНЧ полягає в отриманні на заданій величині опору навантажувального пристрою сигналу потрібної потужності від джерела, у якості якого може бути мікрофон, звукознімач, фотоелемент, індукцій­ний датчик та ін. За навантаження може слугувати гучномовець, ви­мірювальний прилад (вольтметр, осцилограф), наступний каскад під­силення та ін.

При побудові сучасних ПНЧ використовується велика кількість схем та схемотехнічних прийомів. Серед них можна виділити найтиповіші.

Схема одного з найрозповсюдженіших каскадів попереднього підси­лення - каскаду підсилення з СЕ. Такий каскад, порівняно з каскадами з СБ та СК, має найбільший коефіцієнт підсилення за потужністю.

Вихідні каскади ПНЧ будуються за одно- або двотактною схема­ми, з трансформаторним зв'язком або безтрансформаторні.

У трансформаторних каскадах навантаження підмикається через трансформатор, що забезпечує узгодження вихідного опору каскаду з опором навантаження. Також трансформатором за­безпечується узгодження передкінцевого каскаду, що зазвичай пра­цює у режимі класу А, з вихідним каскадом, який працює у режимі класу В або АВ.

Останнім часом, в основному (особливо у інтегральному виконанні), застосовують безтрансформаторні підсилювачі.

Завданнями попереднього розрахунку ПНЧ є:

1) Розробка технічного завдання (ТЗ), тобто визначення основних показників, які повинен мати ПНЧ, що проектується.

В ТЗ наводиться напруга джерела вхідного сигналу U; діапазон частот сигналу, що підсилюється (f -/); напруга Ueux та потужність Р на виході підсилювача; коефіцієнти частотних викривлень на нижній частоті діапазону М та нелінійних викривлень Кн; система живлення.

Ці основні вихідні дані можуть бути доповнені спеціальними вимо­гами, обумовленими призначенням та умовами роботи ПНЧ.

2) Розробка структурної схеми ПНЧ з наведенням технічних вимог до окремих її вузлів: орієнтовно вибирають типи транзисторів окремих каскадів, розподіляють по каскадам загальний коефіцієнт підсилення, частотні та нелінійні викривлення, визначають параметри, що регулю ються - підсилення, тембр та ін.

 

Вихідні дані:

1) необхідна потужність на виході ПНЧ Рвих = 1 Вт;

2) напруга джерела вхідного сигналу Uвх = 10 мВ;

3) опір навантаження RH = 8 Ом;

4) напруга живлення Ек = 23 В;

5) внутрішній о пір джерела сигналу Rдж = 100 Ом;

6) діапазон частот fн = 50 Гц, fв = 20000 Гц;

7) вихідна максимальна напруга Uвих.max = 5 B;

8) допустиме значення коефіцієнта частотних коливань в області нижчої частоти Мн = 1,8;

Вважаємо, що ПНЧ працює в стаціонарних умовах. Температура оточуючого середовища: Тmin = +15 °С; Тmax = +25 °С.

Необхідно визначити:

1) коефіцієнт підсилення ПНЧ за потужністю КP;

2) тип схеми вихідного (кінцевого) каскаду;

3) типи транзисторів каскадів підсилення;

4) кількість каскадів підсилення (структурну схему ПНЧ);

5) орієнтовну електричну принципову схему ПНЧ.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)