АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 8. Захист права власності та інших речових прав

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. I. Личные права и свободы.
  3. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  4. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради
  5. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  6. III. ПРАВА
  7. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  8. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  9. XV Права і обов'язки громадян
  10. А) особисті немайнові права автора
  11. Авторские права
  12. Агальна характеристика конституційного права України.

Стислий зміст теми. Поняття, способи та принципи захисту права власності. Охорона та захист права власності. Засади захисту права власності.

Речово-правові способи захисту права власності. Віндикаційний позов як спосіб захисту права власності. Негаторний позов як спосіб захисту права власності. Право власника на витребування майна із чужого незаконного володіння. Право власника на витребування майна від добросовісного набувача. Витребування грошей та цінних паперів. Розрахунки при витребуванні майна із чужого незаконного володіння. Захист права власності від порушень, не пов’язаних із позбавлення володіння. Визнання права власності.

Зобов’язально-правові способи захисту права власності. Позов кредитора про відшкодування йому збитків, заподіяних невиконанням чи неналежним виконанням боржником свого зобов’язання. Позов кредитора до боржника про повернення речі, наданої йому в користування за договором. Позов про відшкодування майнової шкоди фізичній особі при рятуванні чужого майна від небезпеки, що йому загрожувала.

Інші способи захисту права власності, які не є речово-правовими або зобов’язально-правовими. Визнання правочину недійсним. Визнання незаконним нормативного акта, який порушує право власності.

Роль і значення теми для діяльності юриста: дана тема передбачає вивчення способів та принципів захисту права власності. Інститут права власності, складовою частиною якого є також норми про захист права власності, — центральний інститут у цивільному праві, що також перебуває в стадії активного формування. Норми, що регулюють статику відносин власності в їх позитивному стані, звичайно мають визначальне значення в інституті права власності. Однак, без надійних захисних механізмів, без ефективних засобів захисту прав власників взагалі неможливе функціонування інституту права власності та реальне здійснення власниками належного їм суб'єктивного права власності.

Ключові слова: захист права власності, способи захисту права власності, речово-правові способи захисту права власності, зобов’язально-правові способи захисту права власності, віндикаційний позов, негаторний позов, позов про визнання права власності, позов про виключення майна з опису.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми: Знати:

- поняття, способи та принципи захисту права власності;

- речово-правові способи захисту права власності;

- зобов’язально-правові способи захисту права власності.

Вміти:

- визначити охорону та захист права власності;

- встановити засади захисту права власності;

- дослідити механізм застосування речово-правових та зобов’язально-правові способів захисту права власності;

- охарактеризувати інші способи захисту права власності, які не є речово-правовими або зобов’язально-правовими (визнання правочину недійсним. Визнання незаконним нормативного акта, який порушує право власності).

 

Перелік нормативних актів до вивчення теми: 1.1, 1.3.3, 1.3.4, 1.3.5, 1.3.6, 1.3.9, 1.3.10, 1.3.11, 1.3.21, 1.3.25, 1.3.31, 1.3.32, 1.3.33, 1.3.34, 1.3.39, 1.5.1, 1.5.2, 1.5.3, 1.5.4, 2.3, 2.5, 2.7, 3.1, 3.2, 3.3, 3.5, 3.6, 3.7, 3.8, 3.9, 3.10, 3.11, 3.12, 3.15, 3.16, 3.17, 4.3,4.15, 4.27, 4.28, 4.36, 4.38, 4.47.

 

Перелік документів, які складаються під час вивчення теми: віндикаційний позов, негаторний позов, позов про витребування майна з чужого незаконного володіння, позов про визнання правочину недійсним.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)