АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок клеймування м'яса і субпродуктів

3.1. На м'ясо всіх видів тварин відбиток ветеринарного клейма або штампу ставиться в наступному порядку:

на м'ясні туші і напівтуші—по одному в області кожної лопатки і стегна;

на кожну четвертину м'ясної туші, шматки шпика— по одному клейму;

на голову, серце, легені, печінку, нирки, язик, а за необхідності ноги і путові суглоби яловичі та ноги свинячі—по одному клейму (обов'язково для державних лабораторій ветсанекспертизи на ринках);

на тушки кролів і нутрій ставлять два клейма: по одному в області лопатки і на зовнішній стороні стегна;

на туші і напівтуші страусів —по одному в область кожного стегна;

в державних лабораторіях ветсанекспертизи на ринках на тушки птиці ставлять одне клеймо в області грудинки (аналогічно проводять і клеймування дичини);

на м’ясоптахокомбінатах, птахокомбінатах і птахофабриках ставлять електроклеймо на зовнішню поверхню гомілки:

у тушок курчат, курей, качат, цесарок — на одну ногу; у тушок качок, гусят, гусаків, індюшат й індичок — на обидві ноги;

на тушки птиці, що підлягають промисловій переробці, ставлять електроклеймо «П» в області спини.

М'ясо коней, страусів, ведмедів, верблюдів, оленів, ослів, мулів, що пройшло ветсанекспертизу, клеймують ветклеймом і ставлять поряд додатково штамп згідно пункту 2.5 цієї інструкції.

На жир-сирець клеймо не ставлять, а наклеюють декілька етикеток з відбитком ветеринарного клейма.

3.2. М'ясо і субпродукти тварин, отримані в умовах, що виключають проведення повного переліку ветеринарно-санітарних досліджень, клеймують прямокутним клеймом «Попередній огляд» і направляють в одну з державних ветеринарних установ або підприємств для ветсанекспертизи в повному обсязі.

3.3. На м'ясо і субпродукти, що підлягають випуску тільки після знешкодження і що направляються для переробки на ковбасу й інші вироби, повинен бути поставлений тільки ветеринарний штамп, що визначає метод знешкодження або діагноз, а овальне клеймо не ставиться.

3.4. На м'ясо кабана крім ветеринарного клейма ставиться штамп «Кнур-ПП» (букви «ПП» означають промислову переробку).

3.5. На тару з тушками птиці, що підлягає знешкодженню, наклеюють декілька етикеток з відбитками ветеринарних штампів, що позначають спосіб знешкодження згідно з правилами ветсанекспертизи м'яса і м'ясопродуктів: «Проварювання», «На консерви» тощо.

3.6. На туші (тушки) всіх видів тварин (включаючи птицю і кроликів), визнані за наслідками ветеринарно-санітарної експертизи непридатними на харчові потреби, ставлять не менше 3—4 відбитків ветеринарного штампу з написом «Утиль» та насічки по поверхні усієї туші.

3.7. М'ясо, що змінило свої ветеринарно-санітарні характеристики в результаті порушення умов зберігання або транспортування, підлягає повторній ветсанекспертизі і переклеймуванню з нанесенням штампів згідно пунктам 2.4 і 3.1 цієї інструкції без видалення старих відбитків клейм і штампів. Нове клеймо (штамп) накладають виступом на край старого клейма, як знак його погашення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)