АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кафедра економіки та фінансів підприємства

Читайте также:
  1. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  2. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства за даними фінансової звітності.
  3. Аналіз небезпеки підприємства
  4. Аналіз ритмічності роботи підприємства.
  5. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  6. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  7. Аналіз фінансового стану підприємства
  8. Антимонопольна політика в умовах ринкової економіки.
  9. Бухгалтерські служби підприємства.
  10. Взаємозв”язок додатків Декларації про прибуток підприємства щодо обліку загальновиробничих витрат
  11. Види грошових потоків підприємства
  12. Визначення потреби підприємства в ресурсах

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний торговельно– економічний університет

 

Кафедра економіки та фінансів підприємства

 

Дослідження діяльності ринків:

«Троещинський речовий ринок»

 

Виконали:

Студенти 4 курсу 5 групи ФЕМП

Ковальов Денис

Вільхова Яни

 

Київ 2012

 

Вступ

 

Мета дослідження -

Об`єкт -

Предмет -

Методи дослідження –

 

1. Троєщинський ринок створено 1995 року після прийняття відповідного рішення Київської міської ради. Розпочав свою роботу він на орендованій території площею майже чотири гектари на перехресті вулиць Електротехнічної та Братиславської в колишньому Ватутінському районі столиці (нині Деснянському). У перший рік існування ринку було організовано близько 600 робочих місць для підприємців, що користувалися примітивними торговими палатками. Вже в 1996 році статутний фонд ТОВ «Ринок-1» за згоди Київської міської державної адміністрації було збільшено. Необхідність такого кроку була викликана нагальною потребою покращення інфраструктури ринку, санітарних умов та умов роботи підприємців. Відтоді це підприємство є одним з найбільших платників податків в Деснянському районі й забезпечує роботою левову частку мешканців району.

Нині територія ринку займає майже 7 гектарів, - це близько 10 тисяч робочих місць: 30 магазинів, 3500 торгових палаток та індивідуальних місць, 1200 торговельні контейнери, 80 складських приміщень, 95 кіоски, 6400 торгових місць та 8 кафе. А всього на підприємстві трудиться близько 21 тисяч осіб.

Біля ринку прокладено численні маршрути громадського транспорту - понад 40 маршрутів з'єднують ринок із майже всіма станціями столичного метрополітену, залізничними та автобусними вокзалами.

Як сказав заступник директора «Ринку-1 Сергій Алісіменко основною метою функціонування ринку є створення потужного й сучасного торговельного центру, до якої вони ї йду великими кроками.

Троещинський ринок відноситься до «Великих ринків», оскільки він обслуговує житловий район більше ніж на 600 тис. осіб та об'єднують велику кількість торгово-побутових підприємств, і їх площа більше 6 гектарів. Має велику кількість торгових майданчиків, павільйонного типу (улаштовуються у спеціально обладнаних некапітальних спорудах відносно невеликої місткості або спорудах з легких конструкцій). Ринок є спеціалізованим, спеціалізується на продажі речей. Ринок є постійно діючим. Ринок їз заасфальтованою площею, електроосвітленням, водопостачанням, водовідведенням та радіовузлами. Також ринок є щоденним, оскільки має тільки один вихідний – понеділок.

2. Територія ринку має:

- відокремлену та відгороджену від проїжджої частини житлового та комунального секторів земельну ділянку;

- Наземні переходи для пішоходів;

- Присутня невеличка стоянка для відвідувачів, але звісно є цього не досить для повного обслуговування транспортних засобів;

- Є безпечні для руху пішоходів входи і виходи

- Присутне штучне освітлення території ринку;

- Ринок має свій номер телефону, електро- та водопостачання;

- На території є 6 туалетів;

- Присутні контейнера для сміття.

Ринок розташований у віддаленні від житлових приміщень, тому не може негативно відобразитися на умовах проживання населення.

На вході до ринку розміщена вивіска із зазначенням ї назви ринку, спеціалізації, режиму роботи, а також графічно виконаний план території з позначенням усіх стаціонарних об'єктів ринку, пішохідних і транспортних маршрутів, аварійних виходів.

Копії свідоцтва про реєстрацію ринку як суб'єкта підприємницької діяльності не помітно, хоча вона і повинна висіти на видному місці.

Робоче місце продавця належним чином обладнане (криті столи), має площу для викладки і зберігання запасів товарів.

На торговельному місці продавця є табличка із зазначенням назви, місцезнаходження і номера телефону, прізвища, імені та по батькові продавця.

Ринок повністю речовий, на ньому не можна зустріти ні продовольчих товарів, ні худоби і т.п. На ринку присутній банкомат (Ощад банку), якщо в разі потрібно зняти гроші, то це можна зробити не ходячи далеко. Присутні декілька невеличких кафе, якщо раптом хтось зголодніє, то це єдина можливість придбати щось їстівне. Але мало хто цим користується, оскільки продукти харчування там не свіжі, а санітарні умови залишають бажати кращого.

Адміністрація ринку забезпечила постійне вивезення відходів і сміття, а також після закінчення роботи ринку належне очищення (з вологим прибиранням) та дезінфекцію всіх приміщень.

Будь яка інформація про санітарні дні з прибирання території, приміщень, обладнання та інвентарю відсутня, і знайти її неможливо.

При купівлі на ринку не видаються ні чеки ні будь які інші документи, тому повернути куплені речі неможливо.

Працівники ринку не мають жодних нагрудних табличок чи спеціального одягу. Якщо пройтися по ринку, то з легкістю можна помітити, що дехто з них знаходиться в нетверезому стані. Книга відгуків та пропозицій відсутня, хоча і повинна бути у адміністрації сайту.

 

Характеристика ринку:

За типом улаштування та конструкції Критий (спеціально обладнані некапітальні споруди відносно невеликої місткості)
За часом діяльності Постійно діючий (Має тільки один вихідний (понеділок) і працює круглий рік).
За режимом роботи Щоденний (має тільки один вихідний)
За товарною спеціалізацією Непродовольчий
За асортиментною продукцією Речовий
За рівнем концентрації Ринковий комплекс
За організаційно-правовою формою СПДфо
За формою власності Змішаний
За ступенем благоустрою Упорядкований
За масштабом Великий (обслуговує більше ніж 200 тис. чоловік)

 

Отже, ми можемо побачити, що ринок дотримується майже всіх вимог, що встановлені законом. Звісно є речі, які потрібно виправити (це санітарні умови, форма для продавців, та деякі нормативні документи), але в цілому стан ринку є досить не поганим.

 

3. Портрет споживача.

Основними покупцями на ринку є люди середнього та нижче середнього класу. Оскільки ціни досить помірні, вони можуть собі це дозволити. Якщо брати вікову категорію, то це від 1 – до 80 років, адже тут можна знайти речі як на маленьку дитину, так і на дорослого. Загалом майже всі жителі Троещини купують речі на цьому ринку, оскільки замінників на цьому масиві майже немає.

 

Аналіз в вигляді діаграм (на основі проведеного анкетування)

 

Рис.1

 

 

Найчастіше люди відвідують ринок 2-5 разів на рік (42% опитаних), 25% респондентів відповіли, що відвідують ринок частіше, ніж 1 раз на місяць. 11% повідомило, що відвідують ринок 1 раз на рік. Як ми бачимо, основна кількість респондентів відвідують ринок досить часто, з чого можна зробити висновок, що ринок є досить популярним і має велику кількість покупців.

Рис.2

Загальний графік задоволення ринком

Як ми бачимо, 11 респондентів ціни влаштовують, а 19 – ні. З цих даних ми не можемо зробити однозначний висновок, чи задоволені покупці цінами, чи ні. Але можна сказати, що ціни не є занадто високими. Можна з точністю сказати, що на ринку товарні чеки не видаються. Це є дуже погано, адже в разі незадоволення товаром майже неможливо його повернути. Також ми бачимо, що 26 респондентів порадять ринок своїм знайомим, з чого можна зробити висновок, що незважаючи нінащо вони залишилися задоволеними.

 

Рис.3

 

Як ми бачимо ж цієї діаграми, 63% респондентам досить легко дістатися до ринку, ще 27% - живуть поруч, і тільки 10% сказали, що дістатися ринку важко. З цих даних можна зробити висновок, що ринок знаходиться у досить доступному місці та з гарною транспортною розв’язкою.

Рис. 4

Аналіз наявності неякісних товарів на ринку

 

Як ми бачимо, випадки купівлі неякісних товарів трапляються досить часто, а от повернення грошей не відбувається. Тобто якщо не пощастило, і потрапила неякісна річ, то гроші не повернуть. Це може пояснюватися відсутністю товарних чеків.

 

4. Висновки та пропозиції

 

Отже, якщо робити узагальнюючий висновок, то ринок є досить популярним серед мешканців міста Києва. На ньому можна купити одяг для дітей, підлітків та дорослих. Крім одягу, ще можна придбати речі для дому та побуту, аксесуари та канцелярію.

Але ми бачимо також багато недоліків. Як для покупців, то досить не зручно паркувати машини, адже стоянка досить маленька. Також значним недоліком є те, що на ринку майже відсутні місця для відпочинку. Як ми знаємо, купувати речі справа досить важка та потребу багато часу. А на ринку місця де можна було б відпочити та перекусити немає. Якщо брати до уваги слова директора ринку, що їхньою метою є створення торгового комплексу, то ці недоліки потрібно вирішувати і швидше.

Те, що на ринку можна зустріти не тверезого покупця, не є припустимим. Ніхто не хоче, спілкуватися з людиною, від якої буде відчуватися запах алкоголю. З власного досвіду, ці люди завжди грубі, якщо щось сподобалося та хочеться приміряти, то можна або ж не дочекатися, поки на тебе звернуть увагу, або ж отримати відповідь у грубій формі.

Також потрібно, щоб була книга відгуків та пропозицій, а особливо, щоб вона була доступна для покупців. Можливо потрібно ввести мотивацію для продавців, щоб вони були більш ввічливі та обслуговування було на більш вищому рівні.

Можливо також побудова стоянки, або ж підземної, або ж двох рівневої, оскільки місця для розширення немає.

Отже, якщо ви хочете купити якісні речі, отримати гарне обслуговування та відпочити – вам не сюди. Оскільки покупців тут зовсім не поважають. Дуже часто можна купити річ з браком, чи забруднену, і повернути її неможливо. Але якщо потрібно придбати щось швидко та не за не дуже високою ціною, то вам саме сюди, адже це найбільший речовий ринок і Києві і найкращий асортимент.

 

 

Додатки

Анкета відвідувача Троещинського речового ринку

 

1. Як часто відвідуєте даний ринок (ТЦ)

- 1 раз на рік

- 2-5 разів на рік

- 1 раз на місяць

- Частіше

2. Чи влаштовують Вас ціни?

- Так

- Ні

3. Чи бували випадки купівлі неякісних товарів на ринку?

- Так

- Ні

- Одного разу

4. Які наслідки купівлі неякісних товарів: чи повертали Вам гроші, замінювали товар?

- Так

- Ні

- Одного разу

5. Чи видають товарні чеки?

- Так

- Ні

6. Чи влаштовують Вас санітарні умови?

- Так

- Ні

7. Чи порадите даний ринок (ТЦ) своїм знайомим?

- Так

- Ні

8. Чи влаштовує вас розташування?

- Так, я живу поруч

- Так, легко дістатися

- Ні, діставатися важко

 

 


 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)