АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Продукція – все те, що одержано в процесі виробничого використання речі (готовий продукт, напівфабрикат, сировина тощо)

Читайте также:
  1. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  2. Акцидентна продукція
  3. Аналіз використання виробничих потужностей
  4. Аналіз використання виробничого обладнання
  5. Аналіз використання робочого часу
  6. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  7. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання
  8. Аналіз та оцінка маркетингових можливостей підприємства. Використання матриці Ансоффа.
  9. БЕЗПЕЧНІСТЬ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ
  10. БЕЗПЕЧНІСТЬ ВИРОБНИЧОГО УСТАТКУВАННЯ
  11. Будівельна продукція, процеси її створення та реалізації.
  12. Бюджетний менеджмент та його роль у бюджетному процесі

Прострочення боржника - не виконання зобов'язання у строк, встановлений договором або законом (або, якщо боржник не приступив до виконання у встановлений строк).

Прострочення кредитора – дії кредитора за умови, якщо він відмовився прийняти належне виконання, запропоноване боржником, або не вчинив дій, що встановлені договором, актами цивільного законодавства чи випливають із суті зобов'язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати свого обов'язку.

Проценти за користування чужими грошовими коштами – грошова сума, що становить певний відсоток вартості невиконаного зобов’язання, яку боржник зобов'язаний сплачувати кредитору понад збитки та неустойку, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами.

Публічна пропозиція укласти договір купівлі-продажу - пропозиція товару в рекламі, каталогах, а також інших описах товару, звернених до невизначеного кола осіб, якщо вона містить усі істотні умови договору; це також виставлення товару, демонстрація його зразків або надання відомостей про товар (описів, каталогів, фотознімків тощо) у місцях його продажу, незалежно від того чи вказана ціна та інші істотні умови договору купівлі-продажу, крім випадків, коли продавець явно визначив, що відповідний товар не призначений для продажу.

Публічно обіцянка винагороди (нагороди) - сповіщена у засобах масової інформації або іншим чином невизначеному колу осіб обіцянка винагороди, у котрій визначені завдання, строк та місце його виконання, форма та розмір винагороди.

Раціоналізаторська пропозиція - визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності.

Реквізиція – вилучення у власника майна в інтересах суспільства рішенням органів державного влади на законних умовах з виплатою йому вартості майна. У випадках стихійного лиха, аварії, епідемії, епізоотії та за інших обставин, що мають надзвичайний характер.

Речове право - сукупність норм, що регулюють такі майнові відносини, у яких управомочені особи можуть здійснювати свої права на майно (річ), незалежно від позитивних дій інших осіб.

Речово-правові загальні способи захисту права власності – засоби, спрямовані безпосередньо на захист права власності як абсолютного суб’єктивного права; не пов’язані з якимись конкретними зобов’язаннями; мають на меті відновлення володіння, користування і розпорядження власником належними йому речами, або усунення перешкоди чи сумнівів у здійсненні цих повноважень.

Речі - с кладові частини - все те, що не може бути відокремлене від речі без пошкодження і істотного знецінення самої речі; при переході права на річ вони не підлягають відокремленню.

Речі – це надані природою або створені працею людини предмети матеріального світу, щодо яких можуть виникати цивільні права та обов‘язки.

Речі головні – речі, що існують самостійно, їх юридична та фактична доля не залежна від інших речей.

Речі індивідуально визначені (визначені індивідуальними ознаками) – речі, єдині у своєму роді, що відрізняються від інших за кількома ознаками, або наділені тільки їм властивими ознаками, що вирізняють їх з-поміж інших однорідних речей, індивідуалізуючи їх, виділені із загальної маси речей даного роду.

Речі неподільні – речі, котрі при поділі втрачають своє цільове призначення (телевізор, автомобіль).

Речі нерухомі (нерухоме майно, нерухомість) - земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Речі неспоживні – речі, що призначені для неодноразового використання і зберігають свій первісний вигляд тривалий час (верстати, машини, будівлі, одяг, взуття).

Речі подільні – які внаслідок поділу в натурі не втрачають свого цільового призначення (продукти харчування).

Речі приналежні – речі, що призначені для обслуговування інших речей, з якими пов‘язані спільним призначенням.

Речі родові (визначені родовими ознаками) – речі, що мають ознаки, властиві усім речам того ж роду, й вимірюються числом, вагою, мірою.

Речі рухомі - які вільно переміщаються в просторі без ушкодження їх цінності та цільового призначення.

Речі споживні – такі, котрі внаслідок їх одноразового використання знищуються повністю (паливо, продукти харчування) або перестають існувати у первісному вигляді (перетворюються в іншу річ - сировина); це також гроші, бо використовуються витрачанням.

Річ складна – річ, створена сукупністю речей, котрі складають єдине ціле, що є умовою використання його за призначенням.

Розрахунковий чек (чек) - документ, що містить нічим не обумовлене письмове розпорядження власника рахунку (чекодавця) банку переказати вказану у чеку грошову суму одержувачеві (чекодержателю).

Рукоприкладчик – особа, яка підписує угоду за проханням іншої особи, що не може підписатися власноручно внаслідок хвороби, фізичної вади чи з якихось інших причин; рукоприкладчик не виражає нічию волю, а лише стверджує той факт, що фізична особа виявила свою волю до угоди.

Самозахист цивільних прав –застосування управомоченою особою засобів протидії, здійснення нею фактичних дій, які не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства, що спрямовані на охорону її особистих або майнових прав та інтересів.

Сервітут - встановлене відносно земельної (слугуючої) ділянки, маєтку чи будівлі обтяження для потреб користування іншою (пануючою) ділянкою чи будівлею.

Сервітути земельні - право проїзду, проходу, провозу, прокладення комунікацій через чужу земельну ділянку.

Сервітути негативні - право вимагати, щоб власник прилеглої ділянки (яка слугує) утримувався від певних видів її використання (не зводив будівель чи споруд, або ж споруджував лише такі, які не можуть перешкоджати доступу до пануючої ділянки світла, повітря («сервітут світла і повітря») чи псувати краєвид і т.п.

Сервітути особисті - право користування (довічного) чужою річчю певною особою (проживання у чужому будинку, користування земельною ділянкою); встановлюється щодо певного майна в інтересах конкретної особи.

Сервітути позитивні - право вчиняти певні дії за рахунок чужого нерухомого майна (право проходу чи проїзду, прогону худоби, користування водою чи пасовищами ділянки, яка слугує, і т. ін.

Система цивільного права - впорядкована сукупність цивільно-правових норм та інститутів, розміщених у певній послідовності та пов'язаних між собою загальними принципами.

Скарб – закопані у землі або приховані іншим способом гроші, валютні цінності та інші речі, власник яких невідомий або за законом втратив на них право власності.

Солідарна вимога кредиторів (солідарних кредиторів) – зобов’язання з множиною осіб на стороні кредитора, в якому кожний із кредиторів має право пред'явити боржникові вимогу у повному обсязі.

Солідарний обов'язок боржників (солідарних боржників) – зобов’язання з множиною осіб на стороні боржника, в якому кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)