АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розвиток ринку екологічних товарів і послуг

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  3. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  4. Банки — основні учасники ринку капіталів
  5. Брокерська діяльність на фондовому ринку
  6. Бухгалтерський облік закупівель імпортних товарів
  7. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  8. Валютного ринку
  9. Взаємозв'язок біржового ринку з іншими сільськогосподарськими ринками
  10. Види індексів та їх місце на фінансовому ринку
  11. Види маркетингу на цільовому ринку
  12. Види оптових підприємств, що функціонують на товарному ринку

У створенні екологічної інфраструктури ринку можна виділити такі рівні: підприємство, регіон, держава і міжнародний рівень. Так рівень підприємства включає спеціалізовані підрозділи (служби) з відтворення і охорони навколишнього середовища. Регіональний рівень включає спеціалізовані підприємства і служби екологічного контролю в регіоні. Державний рівень представляє об'єднання та служби для вирішення міжрегіональних (загальнодержавних) проблем. У свою чергу міжнародний рівень охоплює організаційно-економічні структури для вирішення міждержавних екологічних проблем.

Виходячи із загальносвітової тенденції заміни застарілих "брудних" моделей виробництва, нарощування потужностей виробництва екологічного (очисного) обладнання, екологізації (екологічної модернізації) діючих виробничих і технологічних систем, а також із конкретних загальних завдань маркетингових досліджень, у тому числі досліджень пропозицій щодо новітніх методів і технології з інтегрованим ефектом, попиту на екологічно чисту продукцію.

Одним із стратегічних напрямів реалізації екологічних перетворень є розвиток підприємництва. Важливим елементом у забезпеченні екологічної безпеки та поліпшення якості навколишнього середовища є формування напрямків екологічного підприємництва, як на рівні регіону так і на глобальному рівні. Під екологічним підприємництвом розуміється діяльність з виробництва та реалізації товарів, здійснення робіт і послуг, спрямованих на запобігання негативного впливу на навколишнє середовище.

При розвитку процесів екологізації економіки та введення економічної складової в природоохоронну діяльність виробництво і реалізація екологічних товарів і послуг є перспективним і рентабельним видом діяльності. Вже сьогодні діяльність з виробництва продукції не завдає шкідливого впливу навколишнього середовища. Сприяє розвитку бізнесу і приносить прибуток. На приклад в Канаді більше 3,5 тисяч компаній випускають природоохоронне устаткування і надають пов'язані з цим послуги. У цих компаніях працюють більше 150 тис. Чоловік. У Японії з кінця 80-х років минулого століття діє експертна рада з екологічного бізнесу, який координує різні питання, пов'язані з розвитком екологічного підприємництва. Більше 10 тис. Фірм, що займаються екологічним підприємництвом, успішно існують у країнах ЄС. Їх загальний обсяг продажів перевищує 40 млрд євро на рік. Останні роки екологічно орієнтований бізнес торкнулася всіх галузей господарства США. В економічно розвинених країнах спостерігається зростання числа фірм, що спеціалізуються на екологічному консалтингу та проектуванні, а також число компаній, що займаються утилізацією та переробкою відходів. Екологічно орієнтована продукція в США міцно утримує позиції з випуску як промислового устаткування, так і споживчих товарів. Виробництво таких видів продукції вважається не тільки престижним, але й вигідним.

Одним з найважливіших напрямків забезпечення подальших екологічних перетворень в Україні є екологічне підприємництво, яким є діяльність з виробництва та реалізації товарів, здійснення робіт і послуг, спрямованих на попередження шкоди навколишньому середовищу і здоров'ю населення.

Українська і зарубіжна господарська практика показує, що екологічні чинники все більше впливають на цілі підприємницької діяльності. Тому охорона навколишнього середовища виступає в якості важливої економічної задачі.

Діяльність з охорони навколишнього середовища сприяє бізнесу і приносить прибуток як від створення більш досконалих технології, так і від продажу виробленої на їх основі екологічно чистої продукції.

Екологічно орієнтована продукція завойовує все більш міцні позиції у випуску як товарів промислового призначення, так і споживчих товарів.

Конкурентоспроможність на регіональному, національному і світовому ринках визначається в тому числі і екологічними параметрами технологій виробництва, товарів, що випускаються, і витратами на охорону навколишнього середовища, прямо впливають на рівень загальних витрат. Це відповідно впливає на ціну товару, ринку збуту, перспективи подальшого виробництва.

У розвинених країнах відбувається поступове вирівнювання вимог екологічного законодавства, що позитивно впливає на структуру товарних потоків і напрями інвестування. За експертними оцінками, природоохоронні технології будуть представляти один із засобів конкурентоспроможної боротьби.

До теперішнього часу в Українї вже склалося декілька самостійних напрямків головним з яких є: виробництво екологічної техніки, приладів для контролю стану навколишнього середовища, створення средощадящей та ресурсозберігаючої техніки і технологій, розширене використання вторинних ресурсів та екологічне відтворення, екологічна освіта і виховання, а так само виконання різного роду робіт і послуг. Сьогодні ринок екологічних робіт і послуг забезпечується низкою комерційних банків.

В даний час рішення по розширенню податкових пільг, спрямовані на посилення стимулювання природоохоронних діяльності активно використовуються в економічно розвинених країнах. Особливо широко використовується прискорена амортизація основних фондів. Прискорена амортизація, тобто збільшення амортизаційних відрахувань, з одного боку, зацікавлює підприємства оновлювати природоохоронне обладнання, т.к. воно окупається в більш стислі терміни, а з іншого боку, підвищена амортизація через собівартість продукції дозволяє зменшити базу оподаткування податку на прибуток.

У Німеччині діє система прискореної амортизації очисних споруд і устаткування, а також устаткування, що дозволяє знижувати шумовий вплив. Для очисного обладнання в Канаді передбачений дворічний термін амортизації, у Великобританії, ФРН і США - п'ятирічний. У Франції 50% очисного обладнання амортизується за один рік, а в Італії - за три роки. У багатьох країнах світу діють системи економічного стимулювання природоохоронної діяльності. Акцизні екологічні податки включаються до ціни продукції, яка забруднює довкілля на стадії виробництва і споживання. У Франції, Німеччині, Італії встановлений податок на мастила. У Норвегії та Швеції введений податок на мінеральні добрива та пестициди У країнах ЄС діють акцизні податки на одноразову упаковку і тару, мастила, нафта і нафтопродукти, мінеральні добрива та пестициди, акумулятори, що містять кадмій і ртуть. Досить активну політику в цій галузі проводять і країни Східної Європи- Польща, Чехія та Угорщина. Розвиток ринку екологічних товарів, робіт і послуг в даний час є актуальним як для економічно розвинених країн заходу, так і для держав з перехідною економікою. Цільова програма розвитку ринку екологічних товарів, робіт і послуг в Україні повинна передбачати розробку нових законодавчих актів щодо забезпечення ефективного розвитку ринку. Необхідно передбачити пільгове оподаткування прибутку підприємств, що виконують роботи і послуги екологічного характеру або виробляють продукцію природоохоронного призначення. А також ввести додатковий податок на екологічно небезпечну продукцію або технології, які використовують небезпечні речовини в якості сировини або напівфабрикати.

Дана концепція відображає трансформацію зовнішніх витрат одних господарських суб'єктів у внутрішні витрати інших в умовах забрудненого середовища. Тому одним з головних напрямків боротьби проти стрімкого погіршення якості навколишнього середовища це розробка критеріїв екологічної безпеки. Масове впровадження екологічно чистих технологій, ресурсозбереження та енергозбереження, в першу чергу є показниками стійкості. Звичайно, така переорієнтація з позицій сучасного мислення викликає неприйняття через своєї первісної дорожнечу. Однак треба усвідомити, що іншого рішення цієї найнебезпечнішої для людства проблеми немає. І тут як ніде необхідно саме тісне міжнародне співробітництво. Специфіка цієї співпраці полягає в тому, що воно передбачає використання практично всіх існуючих форм міжнародних економічних відносин: промислово-виробничого і науково-технічного співробітництва, співпраці в галузі видобутку, розподілу і використання сировини, паливних і енергетичних ресурсів, валютно-фінансового співробітництва і т. д.

У Підсумковому документі визначені основні напрямки міжнародного співробітництва в галузі захисту навколишнього середовища. Екологічне співробітництво об'єктивно має базуватися на універсальної основі, відображати реальність навколишнього середовища. До них, зокрема, належать такі принципи.

По-перше, вдосконалення в кожній країні Європейського континенту національного законодавства з метою підтримки і відновлення екологічної рівноваги в атмосфері і на поверхні Землі, зміцнення міжнародного співробітництва в рамках регіональної стратегії охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів на перспективу до середини XXI ст.

По-друге, реальне і ефективне скорочення викидів сірки, оксидів азоту та інших забруднювачів повітря та формування міжнародної інформаційної бази даних по динаміці їх кількісних і якісних показників.

По-третє, розробка подальших ефективних заходів по боротьбі з деградацією грунтів, щодо захисту флори і фауни та середовища їх проживання.

По-четверте, об'єднання зусиль усіх держав на міжнародному рівні з дослідження явища глобального потепління клімату і ролі, яку відіграють у ньому викиди токсичних, стійких і потенційно небезпечних речовин, а також проблеми захисту озонового шару.

Великі надії країни, що розвиваються пов'язують з так званої «зеленої революцією", під якою розуміється впровадження передових методів агротехніки на основі застосування високоврожайних культур зернових і добрив, тобто поширення досягнень НТР у сільському господарстві.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)