АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика основних похідних фінансових інструментів

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. IV. Порівняльна характеристика парламентів країн Західної Європи
  9. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  10. V. Порівняльна характеристика урядів держав Західної Європи
  11. VII. Характеристика мероприятий и ведомственных целевых программ государственной программы
  12. А. Общая характеристика вены

ТЕМА 5: РИНОК ПОХІДНИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ(ПЦП) (2 години)

Особливості функціонування ринку ПЦП.

Характеристика основних похідних фінансових інструментів.

«5.1.»

Похідні цінні папери (ПЦП) – цінні папери, механізм випуску та обігу яких пов’язаний з правом на придбання чи продаж протягом строку, встановленого договором, цінних паперів, інших ресурсів (фінансових, товарних).

Їх також називають деривативами від нгл.. derivative – похідний, оскільки їх вартість є похідною від вартості базових інструментів, покладених в основу угоди.

Основні функції ПЦП:

- посвідчення прав, які випливають із володіння основним папером (сертифікат акцій, облігацій);

- надання додаткових пільг власникам основного папера (опціон, варант, ордер);

- забезпечення функціонування основного папера (купон);

- прогнозування динаміки курсів і страхування власників цінних паперів від їх падіння (ф’ючерс, опціон);

- можливість заміни основного папера його сурогатною формою (сертифікати акцій, облігацій, депозитарні розписки).

Критеріями віднесення фінансового інструменту до групи похідних є:

- залежність його ціни безпосередньо або опосередковано від ціни або характеристики базового активу;

- стандартизація умов виконання зобов’язань за фінансовим інструментом;

- наявність сукупності документів, які мають один базовий актив, однаковий термін обігу і термін виконання зобов’язань;

- відповідність обсягу та якості базового активу встановленим стандартам.

В сучасних умовах деривативи виконують в економічній системі дві важливі функції:

1. Створюють механізм для проведення операцій хеджування (мінімізації) цінових ризиків.

2. Дозволяють біржовим спекулянтам гарантувати свої прогнози і здійснювати спекулятивні операції з метою отримання доходу від різниці в цінах.

Для ефективної роботи строкових ринків необхідні і хедери, і спекулянти. Хеджер – це учасник ринку, який проводить операції з деривативами з метою зниження цінового ризику, пов’язаного з володінням базовими інструментами.

Спекулянти формують певні очікування на основі прогнозування майбутнього та використання їх для одержання прибутку від різниці в ціні купівлі-продажу фінансових інструментів чи товарів і цим самим забезпечують ринку високу ліквідність, а хедерам – умови для вільної купівлі чи продажу деривативів у великій кількості у будь-який час.

 

«5.2»

Ф’ючерси – це цінний папір, біржовий дериватив у вигляді стандартного контракту, який засвідчує право його держателя купити чи продати відповідну кількість фінансових інструментів (цінних паперів, валюти, біржового індексу та ін.) за обумовлену ціну у визначений термін у майбутньому. Ф’ючерсна угода є обов’язковою для виконання, її можна купити і продати.

Ф’ючерсні угоди укладають між двома сторонами, однією з яких завжди є клірингова (розрахункова) палата ф’ючерсної біржі, що виконує роль гаранта здійснення всіх контрактів. Дату виконання умов угоди називають датою поставки (найчастіше стандартизовані – березень, червень, вересень, грудень).

Продаж контракту (поставка активу) – відкриття короткої позиції, купівля контракту – відкриття довгої позиції.

Закриття (ліквідація) позиції полягає у виконанні умов угоди чи передачі зобов’язань за нею іншій особі через укладання зворотної (офсетної) угоди. Ліквідувати позицію можна в будь-який момент до дати поставки, придбавши угоду протилежного змісту (уклавши угоду протилежного змісту). Прибуток – різниця у цінах.

Учасниками ф’ючерсного ринку м.б. будь-які юридичні чи фізичні особи. Безпосередньо брати участь у торгах і укладати угоди можуть тільки фінансові посередники, які мають право проводити операції від свого імені (дилери) чи від імені клієнтів (брокери).

Форвардний контракт – це угода між двома сторонами про майбутню поставку предмета контракту за наперед обумовленою ціною, яка укладається поза біржею й обов’язкова до виконання для обох сторін угоди.

Предметом угоди можуть виступати акції, облігації, валюта, товари та ін. В умовах форвардного контракту можуть передбачатись штрафні санкції за його невиконання. Контрагент може вибрати сплату штрафу при певній ситуації на ринку, тому теоретично не існує гарантій виконання форвардного контракту.

Серед форвардних угод найбільш поширеними є форвардні контракти за відсотковими (процентними) ставками FRA та валютними коштами FXA.

Форвардні контракти за відсотковими (процентними) ставками (FRA) – це двостороння угода, в якій фіксуються відсоткова ставка та інші умови проведення операцій залучення або розміщення грошових коштів на визначену дату в майбутньому.

Однією із сторін такої угоди є учасник ринку, який бажає захиститися від підвищення відсоткових ставок і хоче купити FRA (покупець), інший учасник – продавець. Форвардні контракти за процентними ставками укладаються як на міжбанківському ринку, так і між кредитними установами та їх клієнтами.

Форвардний валютний контракт (FXA) – це угода між двома контрагентами про фіксацію валютного курсу за операцією купівлі-продажу обумовленої суми валютних коштів на визначену дату в майбутньому.

Опціон – це похідний цінний папір, що засвідчує право його держателя купити, продати чи відмовитися від угоди стосовно цінних паперів (а також товарів, валюти) за обумовлену опціоном ціну і протягом терміну, що ним передбачено.

Можуть укладатися як на біржовому, так і на позабіржовому ринках.

Розрізняють американський опціон – право держателя може бути реалізоване будь-коли протягом опціонного строку і європейський опціон – реалізується лише після настання терміну виконання зобов’язань.

Залежно від прав, що надаються власнику (покупцю) європейського опціонну, останні поділяються на такі види:

а) опціон на продаж (опціон пут) – дає власнику (покупцю) опціону право на продаж через визначений час за наперед обумовленою ціною певного фінансового чи іншого активу. Продавець опціону пут зобов’язаний купити такий актив у покупця опціону;

б) опціон на купівлю (опціон кол) – дає власнику право на купівлю через визначений час за наперед обумовленою ціною певного активу, який йому зобов’язаний продати продавець опціону.

Опціон на відміну від попередніх угод є угодою «несиметричною». В той час, коли ф’ючерсні та форвардні угоди є обов’язковими для виконання обома учасниками угоди, опціон дає власнику право виконання чи невиконання угоди, а для продавця є обов’язковим для виконання.

Відмінності між біржовими і позабіржовими опціонами:

1) біржові опціони мають стандартизовані страйкові ціни та дати виконання;

2) при торгівлі опціонами на біржі, як і при торгівлі ф’ючерсами значну роль відіграють клірингові палати, а при не біржовій торгівлі – брокерські контори;

3) витрати з проведення операцій на біржовому ринку значно менші від витрат на ведення операцій поза біржею;

4) опціони, як і інші цінні папери, що перебувають у обігу на біржі, більш ліквідні, ніж поза біржові;

5) вторинний ринок позабіржових опціонних контрактів досить обмежений.

Варант – різновид опціону на купівлю; похідний цінний папір, що дає право на купівлю цінних паперів за певною ціною і у встановлений термін; свідоцтво, що видається разом із цінним папером і дає право на додаткові пільги його власнику при придбанні акцій чи боргових цінних паперів.

Варант випускається емітентом одночасно з акцією або облігацією. У цьому разі він надає право власникам цінних паперів обміняти їх у встановлений час за визначеним курсом на відповідну кількість інших паперів (найчастіше простих акцій).

Відмінність варанту від опціону:

- варант, як правило, є доповненням до привілейованих акцій, облігацій чи інших боргових зобов’язань, емітованих корпораціями;

- варанти емітуються і розміщуються самими корпораціями – емітентами акцій;

- варант відрізняється терміном виконання – він значно більший (від декілька років до нескінченного).

Своп має декілька визначень:

1. – контракт між двома учасниками на право обміну певної суми валюти, цінних паперів, процентних платежів на умовах зафіксованих у договорі;

2. – угода між учасниками про обмін певної кількості базових інструментів на визначених умовах у майбутньому;

3. – одночасна обмінна операція із цінними паперами;

4. – банківська операція з обміну валюти.

Види свопів:

простий – стандартний своп, укладений між двома партнерами, який не містить ніяких додаткових умов;

амортизуючий – укладений між двома партнерами, передбачувана сума якого рівномірно зменшується з наближенням терміну закінчення угоди;

наростаючий – своп, передбачувана сума якого рівномірно збільшується;

складний (структурований) – своп, в якому беруть участь кілька сторін і кілька валют;

активний – змінює тип процентної ставки активу;

пасивний – змінює тип процентної ставки пасиву;

форвардний – укладений сьогодні, але який почнеться через певний проміжок часу.

До інших видів похідних цінних паперів належать:

- сертифікат акцій (облігацій) – це документ що засвідчує право власності на відповідні цінні папери, а також право володіння і розпорядження одним або декількома цінними паперами одного випуску (серії);

- ордер, або передплатний сертифікат, дає своїм власникам право купівлі (передплати) додаткових цінних паперів за певною ціною у певний час; завдання ордеру – зацікавити потенційних інвесторів у придбанні акцій нових випусків;

- купон – це відривна (відрізна) частина цінного папера, що дає право на одержання у встановлені в ньому терміни доходу (відсотків), дивідендів за ним.

До сурогатних форм цінних паперів такожвідносять:

- лотерейні білети, страхові поліси;

- обов’язкові замінники грошей (квитанції, контроль товарні чеки, поштові марки, талони);

- ректа-папери (заповіт, виконавчий напис нотаріуса, арбітражне або судове рішення) та ін.

Питання на семінар:

1. Історія виникнення та розвитку ринку строкових угод.

2. Створення ринку «синтетичних» цінних паперів.

3. Переваги й недоліки різних видів ПЦП.

 

Завдання на СРС:

1. Складіть порівняльну характеристику ф’ючерсних і форвардних контрактів (у вигляді таблиці).

2. Складіть порівняльну характеристику біржових і позабіржових ф’ючерсів (у вигляді таблиці).

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)