АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахувати резонатор, розумно обгрунтованих розмірів, та оптичну схему вводу його лазерного пучка в оптоволокно і виводу із нього, а також схему фокусування на деталь

Читайте также:
  1. А) Задание по вводу в действие производственных мощностей
  2. Было анализировано 120 потомств, полученных от скрещивания карпов со сплошной чешуей. Из них 40 оказались со зеркальной чешуей, остальные – сплошной. Укажите схему скрещивания.
  3. Визначити оптичну силу теплової лінзи активного елемента лазера на ітрій-алюмінієвому гранаті, легованому неодимом, неперервної дії.
  4. Всі ці види кави подаються також і без кофеїну
  5. Вычерчиваем и одновременно собираем схему экспериментальной установки
  6. Дать выбор башенного крана. Вычертить схему крана. Определить параметры крана.
  7. Завдання 2. Заповніть схему. Поняття та види непридатного замаху.
  8. Злочини, пов'язані з незаконним заволодінням наркотичними засобами, а також обладнанням, призначеним для їх виготовлення
  9. Как раскрыли налоговую схему
  10. Касові операції регламентуються Інструкціями НБУ № 1, № 4, а також Положенням про порядок ведення касових операцій у національній валюті в Україні.
  11. Конфліктологія - це система знань про закономірності та механізми виникнення і розвитку конфліктів, а також про принципи та технології управління ними.
  12. Оборудование: установка «оптическая скамья», лазер, поляроиды, фотоприемное устройство с измерителем мощности лазерного излучения.

 

В роботі виконати наступне:

-розрахувати параметри резонатора та розміри АЕ і сформованого в ньому пучка, а також схему ввода пучка в оптоволокно;

-розрахувати оптичну систему виводу пучка із оптоволокна і його фокусування на деталь з діаметром сфокусованого пучка 0,4мм.

В лазерному резонаторі встановлено один квантрон, який генерує потужність Рген=250 Вт при k0=0,085 см-1. Торці АЕ просвітлені. Коефіцієнти відбиття торців r=0,005, глухого дзеркала r=0,99, шкідливих втрат в АС rа =0,002см-1. При роботі лазера АЕ спотворюється в лінзу з F=0,4м. Діаметр серцевини оптоволокна рівний dсв =0,3мм, а його числова апертура AN=0,25.

 

Спочатку визначимо сталу перетворення лазерного пучка, який може пропустити без істотних втрат дане світловолокно. Оскільки діаметр світлового пучка на вході в світловолокно ≤0,7 dсв, а кут збіжності сфокусованого пучка не більше числової апертури світловолокна, то

Qpl≤ 0,7× rсв AN»0,025=25мм×мрад.

Скористуємося ф-лою (7.8.1) для вибору параметрів АЕ і резонатора. Щоб працювати в області таких режимів, коли параметри лазерного пучка мало чутливі до зміни оптичної сили теплової лінзи АЕ і в той же час, щоб довжина резонатора мала розумну довжину, виберемо значення g=0,7. Тоді діюча довжина резонатора буде 2 L =2 gf =0,56м. Із ф-ли (7.8.1) визначимо радіус АЕ:

»3,8мм.

Для розрахунків візьмемо а =3,5мм.

Довжину АЕ виберемо з даних по потужності лазерного пучка. Його мінімальний об’єм, як відомо, буде Vмін= Рген/sген=3,6см3, мінімальна довжина»9,3см. Реальна довжина АЕ повинна бути більшою, оскільки в цих розра-хунках не враховано втрати на поріг генерації. Приймемо, що довжина АЕ lАЕ =15см і реальна відстань між дзеркалами резонатора становитиме 630мм; що є цілком розумним. Розрахунок потужності генерації згідно описаних в інших Додатках методик, дає значення Рген=265Вт. Отже, довжину АЕ вибрано правильно.

Лазерний пучок, що сформується в цьому резонаторі, необхідно сфокусувати на вхідний торець світловода так, щоб діаметр його горловини і кут збіжності задовольняли вище сформульованим умовам. Оскільки вимоги досить жорсткі, застосуємо для фокусування виправлений на сферичну аберацію об’єктив і встановимо його на відстані d1 =100мм від вихідного дзеркала резонатора. Така відстань потрібна для зручного доступу до засобів юстування вихідного дзеркала і інших маніпуляцій при обслуговуванні лазера та системи його фокусування в торець світловолокна. Оскільки вона не є критичною, тому вибирати її можна такою, яка повинна задовольняти певні вимоги.

Фокусну відстань fo ввідного об’єктиву визначимо з умови, що кут збіжності сфокусованого пучка повинен бути меншим числової апертури світловолокна. Оскільки відстань горловини сфокусованого пучка d2 від об’єктива приблизно рівна fo, то справедливим буде співвідношення

, (10.9)

де wpl(z=d1) радіус пучка на відстані d1, який розрахуємо за допомогою (7.5), (4.4), (4.26) та (7.6.1). Обчислення дає, що wpl(z=d1)»3мм і з (10.9) витікає що fo ³12мм. Для подальших обчислень візьмемо значення fo =15мм.

Діаметр горловини сфокусованого пучка визначимо з його конфокального параметра, скористувавшись (4.21), (4.26) і (7.6.1), і одержимо »0,22мм, що становить приблизно 0,72 dсв.

Відомо (див.(4.20)), що кут розбіжності пучка θ на виході із світловода майже рівний куту збіжності при введенні його у світловод, тобто θ»0,2рад. Отже, колімаційну лінзу (див.(4.20.3)), можна вибрати з будь яким значенням фокусної відстані, а її діаметр Dк>2 θfк. Вихідний торець світловода розміщується у фокальній площині колімаційної лінзи, або трохи далі від неї, внаслідок чого після неї йде пучок або паралельний, або трохи збіжний. Фокусну відстань фокусувальної лінзи вибирають згідно вимоги до діаметра горловини світлового пучка на опромінюваній поверхні деталі df і для цього користуються відомим співвідношенням df = dсвfф/fк. Наприклад, якщо колімаційна лінза має фокусну відстань fк =20мм і діаметр Dк=10мм, то фокусувальна лінза матиме той же діаметр, а фокусну відстань fф»27мм.

 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)