АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжнародний форфейтинг

Читайте также:
  1. Вальдорфська педагогіка як міжнародний культурно-освітній рух
  2. Лекція 4. Управління діяльністю волонтерів та міжнародний волонтерський рух
  3. Міжнародний валютний ринок
  4. Міжнародний валютний фонд та Група Світового банку.
  5. Міжнародний валютний фонд та інші міжнародні фінансові установи на ринку золота
  6. Міжнародний досвід регулювання зайнятості.
  7. Міжнародний досвід регулювання фондових ринків на національному та глобальному рівнях.
  8. Міжнародний консалтинг
  9. Міжнародний кредит: поняття і форми
  10. Міжнародний лізинг може бути експортним та імпортним.
  11. Міжнародний маркетинг.
  12. Міжнародний поділ праці та його основні форми

Якщо факторинг функціонує у сфері короткотермінових кре­дитів, то форфейтингова стихія — це середньострокові кредити (до 7 років). Міжнародний форфейтинг є таким видом послугової діяльності у сфері міжнародного фінансування, при якому екс­портер продає форфентеру (форфейтинговій компанії) без пра­ва регресу боргове зобов'язання іноземного покупця, яке виступає у формі комерційного переказного або простого векселя з авалем. Аваль — це письмове фінансове поручительство, тобто це фор­ма гарантії банку, фірми або іншого закладу, яка сприяє підви­щенню довіри до фінансових можливостей володаря обігового кредитно-грошового документу, на якому зазначене таке поручи­тельство.

Отже, суть міжнародного форфейтингу полягає в тому, що зо­бов'язання імпортера боржника, термін виконання якого ще не настав, може бути експортером-кредитором перетворене у валют­не надходження шляхом продажу цього зобов'язання форфейтеру, котрий погоджується його купити на беззворотній основі тіль­ки при умові наявності гарантії з боку якоїсь відомої фінансової установи у країні імпортера. Схематично процес міжнародного форфейтингу - відображено на малюнку 20.

Значення міжнародного форфейтингу:

— покращується становище експортера з ліквідністю, так як він отримує гроші, на які мав би ще довго не розраховувати;

— зникає для експортера валютний ризик;

зникає для експортера і ризик неплатежу, а тому не по­трібно витрачати кошти на страхування експортного кредиту для свого захисту;

— не існує ризику зміни процентних ставок, так як облікова ставка відома;

— отримані й зекономлені гроші, що з'явилися в експортер; можуть піти на реконструкцію та розширення виробництва, на інші цілі;

— від угоди про форфейтинг виграє форфейтер, оскільки, він отримує прибуток від своєї спеціалізованої діяльності, хоч при цьому він до певної міри ризикує.

Плата за послугу здійснюється частково експортером, частково покупцем і повинна покривати:

— вартість виплачених форфейтером грошей при купівлі век­селів;

— витрати на страхування від зміни процентних ставок, від комерційного та політичного ризиків;

— вартість страхування від зміни валютних курсів;

— запланований прибуток форфейтера. Надзвичайно ефективним міжнародний форфейтинг є при екс­порті засобів виробництва, коли договір купівлі-продажу може передбачати сплату купівельної ціни частинами протягом 2—5 років.

Слід зазначити, що існують ще й вторинні" угоди про форфей­тинг, тобто форфентер може перепродати обігові документи, які він купив під час угоди про форфейтинг.

 

5. Міжнародний френчайзинг

Насамперед варто зазначити, що в літературі за різні роки застосовують дещо розрізнені назви даного економічного явища. Зустрічається, наприклад, така назва: «продаж або передача франшизи». Більш сучасні джерела, особливо, якщо вони є пере­кладами з французької, дають назву «франшизинг». Найпоши­ренішою версією назви даного явища є англійський варіант з подвійною варіацією третьої букви: «френчайзинг» або «франчай­зинг». У цьому посібнику використовується термін «френчайзинг». Міжнародний френчайзинг — це система міжнародних послу гових відносин, що виникають з приводу надання дозволу відомою великою фірмою однієї країни бізнесмену чи фірмі (як правило, малому підприємству) іншої країни на використання її торгової марки або на експлуатацію її готового підрозділу. При цьому фірма, котра віддає право на користування своїм підрозділом або іменем, називається френчайзером, а мале підприємство чи бізнесмен, що придбав дозвіл на таке користування, має назву френчайзі. І нарешті сам дозвіл, що виступає об'єктом купівлі-продажу, зветься френчайзою (або франшизою).

У відповідності з міжнародною френчайзною угодою френчайзер зобов'язується надавати френчайзі допомогу у підготовці пер­соналу, організаційних питань, реклами, у постачанні (пошук постачальників й отримання від них сировини за пільговими ці­нами) тощо. Френчайзі за ці послуги вносить одноразову плату при організації бізнесу і здійснює періодичні платежі, а також зобов'язується вкласти в цю компанію частину свого капіталу її надавати послуги в області маркетингу та менеджменту. Позитивне в цій угоді для френчайзера:

— продаж френчайзинг приносить додаткові грошові кошти, які можна використати для розширення виробництва, реконструкції його, тощо;

— періодичні надходження забезпечують подальше зростання виробництва без зовнішніх позик;

— мінімальний ризик для перевірки якогось почину на прак­тиці.

Негативне для френчайзера:

— втрата безпосереднього контролю над підрозділом;

— необхідно виконувати певні зобов'язання перед френчайзі, а це деякі витрати і, головне, додаткові організаційні витрати часу;

— немає повної гарантії ефективної роботи (діяльності) френчайзного підрозділу із-за відсутності безпосереднього контролю з боку френчайзера.

Позитивне для френчайзі:

— порівняно меншим є початковий капітал для створення біз­несу;

— економія на створенні іміджу фірми для її визнання;

—- батьківська фірма зобов'язується й надалі покривати ви­трати на рекламу;

— економія витрат на дослідженнях і розробках, які також входять в обов'язки головної фірми;

— економія часу на підборі кадрів, плануванні ринку, в чому також допомагає френчайзер;

— досить часто френчайзер бере на себе ще і забезпечення необхідними матеріалами й устаткуванням;

Негативне для френчайзі:

— щомісячні відрахування з продажів;

— певна залежність від френчайзера, яка інколи сковує під­приємницьку ініціативу.

Найкращим прикладом використання френчайзингу на прак­тиці є система «Макдональдс».

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)