АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Літерний (символьний) тип

ВСТУП

Функціонування будь-якої програми пов'язане з обробкою даних. Дані, призначені для обробки, називаються вихідними і задаються зазвичай на початку програми. Програма по ходу виконання може запитувати відсутні вихідні дані. У процесі виконання програми вихідні дані перетворюються в результати. Кожен елемент даних, що використовується в програмі, є константою або змінною.

Константами називаються елементи даних, значення яких у процесі виконання програми не змінюються.

У мові Turbo Pascal використовуються константи наступних видів: числові, логічні (Булевського), символьні і рядкові. Числові константи призначені для представлення числових даних (цілих і речових). Булевські константи використовуються для представлення даних, що мають зміст логічних висловлювань (так - ні, істина - брехня, 1 - 0). Символьні і рядкові константи - це окремі символи та їх послідовності.

Змінні, на відміну від констант, можуть змінювати свої значення при виконанні програми. У програмуванні змінну можна трактувати як одну або декілька комірок оперативної пам'яті комп'ютера, яким присвоєно певне ім'я (ідентифікатор). Вміст цих осередків може змінюватися, але ім'я змінної залишається незмінним. Кожне нове значення, записане в комірку пам'яті, "редагує" попереднє значення, тому в будь-який момент часу змінна має тільки одне, поточне, значення. Зазвичай змінні використовуються для зберігання вихідних даних, результатів програми, а також проміжних даних, які утворюються у процесі виконання алгоритму.

Питання. Як ви гадаєте, чи може бути вірним це висловлювання ?

У математиці значення змінної в рамках певного завдання незмінно, тому математик вважатиме це висловлювання невірним. Для програміста це абсолютно правильна конструкція, яка задає обчислення суми вмісту комірки і числової константи і занесення отриманого результату в ту ж клітинку . Після виконання цієї дії старе значення змінної буде втрачено, тому що одна клітинка пам'яті не може вмістити відразу кілька значень. Це дуже важливий момент у програмуванні. Іменування констант і змінних в програмуванні дуже схоже на використання символічних виразів в алгебрі, однак, для того щоб компілятор зміг їх обробляти, потрібно забезпечити його деякою додатковою інформацією - виконати опис. У цій інформації повідомляється про тип кожної іменованої величини.

Для опису множини допустимих значень величини та сукупності операцій, в яких може брати участь дана величина, використовується вказівка ​​її типу даних.

Тип даних (data type) - безліч величин, об'єднаних певної сукупністю допустимих операцій.

Кожен тип має свій діапазон значень і спеціальне зарезервоване слово для опису. Всі типи даних можна розділити на дві групи: скалярні та структуровані (складені). Скалярні типи, у свою чергу, поділяються на стандартні і пользовательскіе.Перечень типів даних у мові Турбо Паскаль можна представити у вигляді такої схеми:

Рисунок 1

Прості (скалярні) типи даних До скалярних (scalar - прості) типів даних відносять типи даних таких величин, значення яких не містять складових частин. Всі прості дані мають дві характерні властивості: неподільність і впорядкованість їх значень.

Цілочисельні типи даних

ТИП ДІАПАЗОН НЕОБХІДНИЙ ОБ’ЄМ ПАМ’ЯТІ (БАЙТ)
byte 0..255 1
shortint -128..127 1
integer -32768..32767 2
word 0..65535 2
longint -2147483648..2147483647 4

 

Цілочисельні типи даних являють собою значення, які можуть використовуватися в арифметичних виразах і займати в пам'яті від 1 до 4 байт.

ТИП ДІАПАЗОН МАНТИСА НЕОБХІДНА ПАМАТЬ (БАЙТ)
Real 2.9*10E-39..1.7*10E38 11-12  
Single 1.5*10E-45..3.4*10E38 7-8  
Double 5.0*10E-324..1.7*10E308 15-16  
Extendet 1.9*10E-4951..1.1*10E4932 19-20  
Comp -2E+63+1..2E+63-1 10-20  

Дійсний типии даних. Дійсні типи даних являють собою дійсні значення, які можуть використовуватися в арифметичних виразах і займати в пам'яті від 4 до 6 байт. Паскаль допускає представлення дійсних значень і з плаваючою комою, і з фіксованою точкою.

Речові значення можуть зображуватися у формі з фіксованою точкою, наприклад 7.32, 456.721 або 0.015, а також у формі з плаваючою точкою, тобто парою чисел виду <мантиса> Е <порядок> (7.32Е +00, 4.56721Е +02, 1.5Е-02).

Літерний (символьний) тип

Літерний (символьний) тип char визначається безліччю значень кодової таблиці ПЕОМ. Кожному символу приписується ціле число в діапазоні від 0 до 255. Для розміщення в пам'яті змінної літерного типу потрібен один байт.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)