АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЛОВНИК – 1

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Економічний словник
  4. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  5. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  6. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  7. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  8. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  9. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ
  10. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  11. Короткий словник політологічних термінів
  12. Короткий термінологічний словник

1. Екологія – інтегрована наука, що досліджує середовище існування живих істот, включаючи людину, та всю сукупність взаємин організмів з їх середовищем, взаємозв’язки й взаємини біологічних систем різного рівня (особин, популяцій, видів, біоценозів) з навколишнім середовищем, а також вивчає загальні закони функціонування екосистем різного ієрархічного рівня та їх роль у біосфері планети.

1. Аркологія – наука, яка розробляє методи створення та будівництва господарських об'єктів, споруд і населених пунктів з максимальним збереженням природного середовища.

2. Аутекологія – розділ загальної екології, що охоплює дослідження пристосованості окремих видів рослин і тварин до умов природного середовища.

3. Валеологія – комплексна наука, яка вивчає механізми і фактори залежності здоров'я людини від екологічних факторів та його збереження в умовах погіршення екологічної ситуації.

4. Геоекологія – розділ екології, що досліджує екосистеми (геосистеми) високих ієрархічних рівнів до біосфери включно.

5. Демекологія – розділ екології, що вивчає процеси взаємодії популяцій чи їх видів із довкіллям.

6. Екологія ландшафтна – розділ екології, що досліджує природні (існуючі або потенціально можливі) складові ландшафту.

7. Екологія глобальна – розділ екології, що вивчає біосферу в цілому – екологічну систему, яка охоплює всю земну кулю.

8. Екологія людини – 1. Комплексна дисципліна, яка вивчає загальні закони взаємодії біосфери і антропосфери, вплив природного середовища на людину і групи людей. 2. Екологія людських популяцій.

9. Етноекологія – напрям екології, який вивчає традиційні взаємозв'язки етносів з довкіллям, а також їх використання в інших сферах життєдіяльності суспільства.

10. Палеоекологія – розділ екології, що вивчає викопні організми в контексті умов їх існування.

11. Радіоекологія – наука про взаємозв’язок радіоактивності середовища, організмів та їх угруповань.

12. Синекологія – розділ екології, який вивчає взаємини угруповань рослин, тварин і і мікроорганізмів із середовищем.

13. Соціоекологія – наука, що вивчає закономірності взаємодії суспільства і природи. С. включає: екологію людини, етноекологію.

14. Техноекологія – розділ екології, що вивчає джерела походження забруднення, які спричинені науково-технічим прогресом і розвитком людства.

15. Урбоекологія – розділ екології, що досліджує особливості взаємодії міських поселень із навколишнім середовищем та екологічне їх функціонування.

16. Фенологія – наука про сезонні явища в природі, строки їх настання та причини, які визначають ці строки.

17. Футурологія – галузь наукових досліджень про особливості розвитку соціальних процесів і глобальної моделі системи «суспільство – природа».

18. Енвіроніка – система знань, узагальнень, спостережень про вплив навколишнього середовища на людину і захист від нього.

19. Ноогеніка (геотехнія) – природно-технічна дисципліна, яка розробляє принципи і методи раціонального втручання в природні процеси з метою створення оптимальних взаємовідношень між суспільством і природою.

20. Ейкумена (ойкумена) – частина земної поверхні, заселена і використовувана людьми.

21. Автохтони – корінні жителі певних території, країни; організми, що живуть у місцях еволюційного їх формування та розвитку.

22. Екологічна освіта – цілеспрямований, безперервний і комплексний процес навчання і виховання громадян з метою формування в них екологічної культури.

23. Екологічна парадигма – домінуючий спосіб екологічного мислення; модель, яка прийнята за взірець для розв'язання екологічних проблем суспільства.

24. Екологічна культура – ступінь розуміння і ціннісне ставлення людини до природи, формування відповідних позитивних моральних норм і якостей, необхідних для розв’язання екологічних проблем в інтересах суспільства.

25. Екологічна пропаганда – поширення екологічної інформації щодо охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів з метою формування в людей екологічної свідомості.

26. Ноосфера – фаза розвитку біосфери, у процесі якої розумна діяльність людства стає головним чинником її функціонування.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)