АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СЛОВНИК 3

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Економічний словник
  4. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  5. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  6. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  7. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  8. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  9. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ
  10. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  11. Короткий словник політологічних термінів
  12. Короткий термінологічний словник

1. Природна екологічна система – об’єктивно існуюча цілісна частина природного середовища, яка має просторово територіальні межі, де живі (тварини, рослини, ін. організми) й неживі її складові взаємо­діють як єдине функціональне ціле, пов’язані між собою обміном речовин, енергією, інформацією.

2. Природно-ресурсний потенціал – 1. Загальна продуктивність природних ресурсів території, виражена в їх сукупній споживчій вартості. 2. Сукупність природних ресурсів території, які можуть бути використані для задоволення матеріальних потреб суспільства з урахуванням тенденцій науково-технічного прогресу.

3. Природні процеси – про­цеси, які безперервно розвива­ються у природному середови­щі за дії екзогенних (в ос­новному сонячної енергії) і ен­догенних (енергії надр Землі) чинників П.п. належать до фіз. і хімічних. Вони вини­кають в літосфері, атмосфері й біосфері і є взаємо­пов’я­заними, такими що взаємодіють у про­сторі та часі й забезпечують динаміку, розвиток і відтворення природ­ного середовища.

4. Природне середовище – природа, клімат, атмосферне повітря, гідросфера, ґрунти, мінеральні ресурси, а також вся сукуп­ність об’єктів живої та неживої природи, які ото­чують людину, антропогенно змінених і тих, які не зазнали впливу людської діяльності.

5. Еколого-економічний кадастр – систематизовний аналітично-нормативний документ, який містить кількісні та якісні показники фізичних обсягів природних ресурсів та їх використання.

6. Екологічний ефект – зміни умов природного середовища, кількості та якості природних ресурсів.

7. Екологічна мережа – єдина територіальна система, яка включає ділянки природних ландшафтів, що підлягають особливій охороні, і території та об’єкти природно-заповідного фонду, курортні і лікувально-оздоровчі, рекреаційні, водозахисні, полезахисні території та об’єкти ін. типів, що визначаються законодавством України, і є частиною територіальних елементів екологічної мережі – природних регіонів, природних коридорів, буферних зон.

8. Дендрарій (грец. dendron – дерево) – частина території ботанічного саду, парку, де вирощують деревні і кущові рослини.

9. дендропарк – парк ландшафтного типу, який створюють на базі природних ділянок лісу і штучного дендрарію. Зазвичай, має у своєму складі систему мальовничих водойм (ставків, озер), печер, гротів і споруд садово-паркової архітектури (павіль­йонів, альтанок та ін.).

10. Пам'ятка природи – унікальне та цінне природне утворення, що охороняється державою з метою збереження його у природному стані в контексті наукового, культурно-освітнього, рекреаційного та естетичного значення.

11. Заказник – територія (акваторія), яка охороняється з метою відтворення рослинного і тваринного світу, збереження ландшафтів, мальовничих краєвидів, об’єктів неживої природи (печер тощо). У З. організовано охорону об’єктів природи, підгодівлю тварин і птахів, створено умови для розведення тварин і риб. Можна вирощувати с.-г. культури, видобувати торф та проводити ін. господарська діяльність, враховуючи біологічні особливості об’єкта природи і не завдаючи йому шкоди.

12. Заповідник – окремі лісові, земельні та водні простори, природні багатства, які мають особливу наукову, іс­то­ричну чи господарську цінність з погляду збереження на них первісної фауни й флори, або які мають водоохоронне, оздо­ровче, геологічне, наукове, культурне зна­чен­ня. З. вносять до спеціального реєстру і бе­руть під охорону держави. Територія З. вилу­чається з господарського користування, вона належить державному заповідному фонду.

13. Заповідник природний – спеціально визначений (створений) на окремій території заповідник з метою охорони і забезпечення недоторканості й відтворення флори і фауни цієї території. Є її основним власником і землекористувачем. На відміну від національних парків територія З. п. не поділяється на окремі зони.

14. Заповідна справа – теорія та практика організації та збереження заповідних територій різних рангів.

15. Природно-заповідний фонд – сукупність природних об'єктів та комплексів, вилучених із господарського або рекреаційного використання.

16. Природний ландшафт – природно-територіальний комплекс, який сформувався внаслідок взаємодії компонентів геологічного середовища, рельєфу, гідрологічного режиму, ґрунтів і біоценозів.

17. Природно-промисловий комплекс – відокремлена самостійна виробничо-промислова система, до структури якої входять промислові, природні, комунально-побутові та аграрні об’єкти відносно стійкі й самодостатні, які функціонують як єдине ціле на основі певного типу обміну речовиною, енергією, та інформацією.

18. Резерват – загальна назва територій усіх типів, що охороняється.

19. Техногенез – процес зміни природних комплексів під впливом виробничої діяльності.

20. Геліоенергетика – галузь енергетики, що вивчає методи отримання та використання сонячної енергії для промислових і побутових потреб.

21. Біоенергетика (від грец. bios – життя і енергетика) – наука, що досліджує шляхи, способи і механізм одержання й перетворення енергії в біоло­гічних системах.

22. Зелена зона – територія за межами міста, покрита лісами й лісопарками, які виконують захисні й санітарно-гігієнічні функції та слугують місцем відпочинку населення.

23. Зелене будівництво – система планових заходів зі створення, збереження й збільшення площ зелених насаджень у містах і населених пунктах.

24. Екодизайн (від еко... і дизайн)– найбільш сприятливе (оптимальне) з огляду екології і естетики середовище для життєдіяльності людини.

25. Екологічний туризм – спе­ціальні туристичні подорожі по екологічно чистих те­ри­торіях або акваторіях з пізнавально-екологічною метою або для оздоровлення.

26. Ландшафтно-екологічний туризм – туризм, який орієнтований на пізнання природи як сукупності генетично та історично зумовлених природних комплексів.

27. Еколого-географічний туризм – туризм, який спрямований на пізнання закономірностей розвитку природного середовища, особливостей антропогеннного впливу цивілізації та зворотних природних реакцій.

28. Еколого-краєзнавчий туризм – туризм, який спрямований на пізнання сучасної історії взаємодії людини і природного середовища.

29. Екополіс – міське поселення, яке заплановане з урахуванням комплексу екологічних потреб людини.

30. Рекреаційні ресурси – сукупність ресурсів (клімат, ландшафти, пам'ятники культури), що визначає умови та можливості для відпочинку людей.

31. Рекреаційна територія – територія, що використовується для оздоровлення, масового відпочинку людей, туризму та екскурсій.

32. Екологічна карта (мапа) – карта (мапа), на якій нанесені природоохоронні об’єкти, ареали забруднення атмосфери, води, суші, використання земель та стан рослинного світу, оцінка антропогенних порушень природних умов тощо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)