АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цікаво знати. Слово <бухгалтер> походить від нім

Читайте также:
  1. Для того, щоб бути хорошим викладачем-педагогом необхідні лише дві умови – досконально знати і любити свій предмет, поважати і любити своїх учнів.
  2. Значення і політичну вагу знати в ці десятиліття невідомі, але, ймовірно, її силу слід оцінювати дуже високо. Це доводить приклад багатою римлянки, на якій одружився Теудіс.
  3. ІV. Знати напам’ять терміни та поняття, які вивчаються протягом курсу.
  4. Особі, яка впізнає, пропонується вказати на особу, яку вона має впізнати, і пояснити, за якими ознаками вона її впізнала.
  5. Цікаво знати

 

***

Слово < бухгалтер> походить від нім. <вuch> - книга і <gahen> ‑ держати.

Раніше бухгалтерами називали скарбників, касирів, кураторів, економів, контролерів, рахівників тощо.

Перші торгові операції було зареєстровано в Шумері (південна територія сучасного Іраку) на каменях 3600 року до н.е. З 3200 року до н.е. там виникло рахівництво на глиняних табличках.

У Єгипті, Вавилоні, Іудеї, Ірані працювала велика кількість писарів-рахівників, зайнятих господарським обліком і складанням звітності. Вже тоді використовували папірус, пергамент, примітивні лічильні пристрої – абак. В Індії рахунками – регістрами служив кухоль, в який клали камінці – первинні документи.

У Греції, Римі обліку використовували воскові таблички, мідні дошки, шкіру, папірус.

У Римі облік державних, наприклад армійських фінансів, вели квестори, які контролювали всі операції, пов’язані з виплатою грошей, яку здійснювали лише після пред’явлення одержувачем первинних документів.

Якщо вірити <батькові історії > давньогрецькому історикові Геродоту (він у 450 р. до н.е. віддав місто-поліс Ольвію (село Парутине Миколаївської області), то на піраміді Хеопса було вирізано, скільки яких продуктів було видано робітникам, зайнятим на будівництві піраміди. Загальна вартість за Геродотом складала1500 талантів (1 талант = 26 кг. Срібла). Облік стародавнього світу – це облік фактів, який у цілому був статичний.

 

***

До англійської мови термін < менеджмент > прийшов із французької.

Франц. слово <manage> означає буквально <домоведення>. Проте в англійській мові дієслово <to manage> набуло сучасного значення: <управляти>, <керувати>, <завідувати>, <бути на чолі>, <бути здатним справитися з чимось, з якоюсь проблемою>.

Від дієслова <manage> утворився іменник <management> із подібними значеннями: <управління>, <керівництво>, <завідування> тощо.

Багатозначність слова <менеджмент> віддзеркалює Оксфордський словник, у якому подаються чотири його значення:

1) спосіб, манера спілкування з людьми;

2) влада і мистецтво управління;

3) особливого роду вміння, адміністративні навички;

4) орган управління, адміністративна одиниця.

 

***

Започаткування професії аудитора сягають давніх часів. Ще у Стародавньому Єгипті існували чиновники, які поєднували функції обліку і контролю.

У Римській імперії функції контролю виконували спеціальні службовці, так звані куратори. Водночас з ними діяли прокуратори – намісники провінцій, фінансові чиновники із забезпечення державних доходів, а квестори займалися фінансовими і судовими справами.

Інші дослідники доводять корені існування аудиту в Стародавній Греції, де особлива увага приділялася контролю за збереженням власності, зокрема, майна.

В Італії аудит поширився після падіння Римської імперії.

Професія аудитора в сучасному розумінні цього слова виникла у Великій Британії в середині 19 ст., саме під час становлення нової економічної системи, яку ми називаємо ринковою економікою.

Звання аудитора в Росії було введено Петром I, який у військовому статуті 1761 року до військових чинів відніс і аудитора. У 1797 р. аудитори були переведені в цивільні чини, а 1833 р. з метою навчання аудиторів у Петербурзі засновано школу, названу пізніше Аудиторським училищем.

Історія виникнення і розвитку аудиту в Україні вимірюється лише декількома роками, що принесли багато здобутків, успіхів і розчарувань.

Офіційне визнання обов’язкового аудиту відбулося 1993 р., через два роки після проголошення незалежності України, у зв’язку з прийняттям Закону України «Про аудиторську діяльність».

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)