АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 12: ОКРЕМІ ВИДИ ДОГОВІРНИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

 

122. Вербальний договір - це договір, який укладається на підставі усного проголошення певних слів або фраз.

123. Стипуляція - це суто формальний договір навіть у класичному праві, який передбачає одностороннє зобов'язання: лише кредитор мав право вимагати, а боржник був зобов'язаний у повному обсязі виконати вимогу кредитора.

124. Порука - договір, за яким встановлювалась додаткова (акцесорна) відповідальність третьої особи (поручника) за виконання зобов'язання боржником.

125. Субсідіарна відповідальність - відповідальність, яка наступала лише за неможливості виконання зобов'язання боржником.

126. Літеральний договір - письмовий контракт (договір), що укладався письмово.

127. Синграф - фіксований факт передачі кредитором певної суми грошей боржнику в письмовому документі.

128. Хірограф - боргова розписка, що складалась від імені першої особи - боржника - підписується ним.

129. Договір позики - це реальний контракт, за яким одна сторона - позикодавець - передає іншій стороні – позичальнику - певну суму грошей або яку-небудь кількість родових речей у власність. Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцю таку ж суму грошей або таку саму кількість родових речей за спливом строку договору.

130. Кондикційний позов - це позов боржника про витребування з відповідача безпідставного збагачення, одержаного за рахунок боржника.

131. Договір позички — реальний контракт, за яким одна сторона (комодант) передає іншій особі (комодатарію) індивідуально- визначену річ в тимчасове і безоплатне користування. За спливом строку договору позичальник (комодатарій) зобов'язується повернути ту саму річ у повній цілості.

132. Договір схову або поклажі - це реальний контракт, за яким одна сторона - поклажодавець, депонент, - передає іншій стороні - хранителю, депозитарію - індивідуально-визначену річ на схов, зберігання.


133. Договір купівлі-продажу - це контракт, за яким одна сторона - продавець - бере на себе обов'язок передати іншій стороні - покупцеві - у власність яку-небудь річ. Покупець зобов'язаний прийняти куплену річ і заплатити за неї обумовлену ціну.

134. Евікція - відсудження купленої речі третьою особою від покупця на підставі раніше виниклого права.

135. Договір найму речей - це консенсуальний контракт, за яким одна сторона - наймодавець - приймає на себе обов'язок надати іншій стороні - наймачу - в тимчасове користування яку-небудь річ за обумовлену винагороду.

136. Договір найму послуг - консенсуальний контракт, за яким одна сторона - наймит (найнятий) - приймає на себе зобов'язання виконати за певну винагороду певні послуги на користь іншої сторони - наймача.

137. Договір підряду (найму роботи) - консенсуальний контракт, за яким одна сторона - підрядчик - приймає на себе обов'язок виконати за обумовлену винагороду певну роботу і готовий результат передати іншій стороні - замовнику - в установлений строк.

138. Договір доручення - консенсуальний контракт, за яким одна сторона (повірений, мандатарій) приймала на себе обов'язки виконання безоплатно на користь іншої особи (довірителя, мандата) певні дії.

139. Договір товариства - консенсуальний контракт, за яким дві або кілька осіб об'єднувались для досягнення якої-небудь господарської мети.

140. Договір міни - це новий контракт, за яким одна сторона передавала іншій стороні у власність яку-небудь річ (речі), з тим, що друга сторона натомість передасть першій стороні у власність іншу річ, еквівалентну за вартістю.

141. Оціночний договір - контракт, за яким одна сторона

передавала іншій певну річ для продажу за обумовлену ціну, друга сторона була повинна передати першій обумовлену суму чи повернути саму річ.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)