АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК. Бюджетне обмеження – показує всі комбінації товарів, які можуть бути придбані споживачем за даного доходу і даних цін

Читайте также:
  1. Вимоги до визначення поняття у словнику
  2. Він може перекласти цей текст без словника.
  3. Економічний словник
  4. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  5. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  6. Завдання 4. Запишіть десять словників з Вашого фаху. Якими з них вам доводилося користуватися?
  7. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  8. КОРОТКИЙ ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  9. КОРОТКИЙ словник ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧИХ ТЕРМІНІВ
  10. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  11. Короткий словник політологічних термінів
  12. Короткий термінологічний словник

 

Бюджетне обмеження – показує всі комбінації товарів, які можуть бути придбані споживачем за даного доходу і даних цін.

 

Виробнича функція – відношення між певною комбінацією економічних ресурсів (факторів виробництва) і максимально можливим обсягом продукції.

Витрати альтернативні, або економічні – це витрати, на які фірма змушена йти (або ті доходи, які фірма зобов'язана забезпечити постачальнику ресурсів) для того, щоб відволікти ці ресурси від використання в альтернативних виробництвах.

Відкрита монополія – випадок, коли фірма на певний час стає єдиним постачальником будь-якого продукту, не маючи жодного спеціального захисту від конкуренції.

 

Гранична корисність – це приріст корисності за умови споживання додаткової одиниці товару чи послуги.

Граничний продукт – це кількість додаткового продукту, що отримується при використанні додаткової одиниці змінного ресурсу.

Граничний продукт ресурсу в грошовому вираженні (MRP) – додатковий виторг від реалізації додаткового обсягу продукції, що отримана при збільшенні використання ресурсу на одиницю.

Граничні витрати – додаткові витрати на виробництво додаткової одиниці продукції.

Граничні витрати на ресурс (MRC) – додаткові витрати на купівлю додаткової одиниці ресурсу.

 

Диференційна рента – рента, що отримує власник більш продуктивного ресурсу; різниця у величині плати за ресурс, що пояснюється різною продуктивністю.

Довгостроковий період – тривалий період часу, протягом якого можуть змінюватися всі фактори виробництва.

Досконала конкуренція – ринок, на якому величезна кількість фірм продає стандартизований продукт, вступ нових фірм на ринок дуже легкий, індивідуальний продавець неспроможний контролювати ціну продукту, який продає, і немає нецінової конкуренції.

 

Економічна рента – це різниця між платою за послуги ресурсу і міні­мальною кількістю коштів, які необхідно витратити, щоб спонукати власників ресурсу запропонувати його послуги на ринку.

Еластичність попиту за ціною – відношення відсотка зміни величини попиту на продукт або на ресурс до відсотка зміни його ціни; реагування, або чутливість, величини попиту на продукт (ресурс) на зміну ціни продукту (ресурсу).

Еластичність пропозиції за ціною – відношення відсотка зміни величини пропозиції на продукт (ресурс) до відсотка зміни його ціни; реагування, або чутливість, величини пропозиції продукту (ресурсу) до зміни ціни продукту (ресурсу).

Ефект доходу – зміна реального доходу споживача в результаті зміни ціни одного з товарів, що входять у його споживчий набір.

Ефект заміщення – зміна структури споживання в результаті зміни ціни одного з товарів, що входять у споживчий набір.

Ефективний мінімум заробітної плати – це мінімальна заробітна плата, яка перевищує ціну рівноваги робочої сили на ринку праці.

 

Загальні (сукупні) витрати – це сума постійних і змінних витрат.

Закон попиту – обсяг попиту спадає при зростанні ціни, і – навпаки: обсяг попиту зростає при зниженні ціни.

Закрита монополія – монополія, що захищена від конкуренції за допомогою юридичних обмежень (патентний захист, інститут авторських прав) або технологічних секретів.

Заробітна плата – ціна, що сплачується за використання праці.

Земля, природні ресурси – усе, що може бути використано у виробництві в натуральному вигляді; родючі землі, вільні місця для будівництва, ліс, мінерали.

Змінні витрати – це витрати, величина яких залежить від обсягу продукції, яку випускають.

Зростаюча економія від масштабу – збільшення обсягу продукції більш швидкими темпами, аніж збільшення затрат на всі ресурси, що використовуються для виробництва.

 

Ізокванта – крива, на якій зображено нескінченну множину комбінацій величин обох факторів виробництва, здатних виробити однаковий максимальний обсяг продукції.

Ізокоста – лінія, що об'єднує всі можливі поєднання ресурсів, які мають однакову сумарну вартість.

 

Карта ізоквант – це набір ізоквант.

Корисність – це ступінь задоволення, яке отримує людина від споживання певного блага або сукупності благ.

Короткостроковий період – виробничий період, протягом якого фіксовані фактори виробництва не можуть змінюватися, але може змінитися рівень використання змінних факторів виробництва.

Крива байдужості – це лінія рівної корисності, усі точки якої харак­теризують набори товарів, що забезпечують споживачу один і той же рівень корисності.

Крива Енгеля – крива, що показує залежність зміни величини спожи­вання товару від зміни доходу споживача.

Крива ринкового попиту – це крива, яка визначається сумою індивідуальних попитів при кожній ціні.

 

Монополістична конкуренція – ринок, на якому багато фірм продають диференційований продукт; ринок, вхід на який відносно вільний; ринок, на якому фірма володіє певним контролем над ціною виготовленого продукту і на якому існує значна нецінова конкуренція.

Монополія – фірма, єдиний постачальник продукту, що не має близьких товарів-замінників.

Монопсонія – можливість впливу на ціни єдиного покупця певного виду факторів виробництва.

 

Неефективний мінімум заробітної плати – це мінімальна заробітна плата, яка менша від ціни рівноваги робочої сили на ринку праці.

Нестала рівновага – це такий рівноважний стан, відхилення від якого не приводить до повернення в цей же стан.

 

Олігополія – ринок, на якому кілька фірм продають або стандартизований, або диференційований продукт; ринок, вхід на який для нових фірм ускладнений; фірми на цьому ринку мають обмежений контроль над ціною продукту внаслідок взаємозалежності (за винятком змови між фірмами); на такому ринку типовою є нецінова конкуренція.

Олігопсонія – можливість впливу на ціни кількох покупців певного виду факторів виробництва.

 

Перехресна еластичність попиту за ціною – це відсоткова зміна обсягу попиту на певний товар при збільшенні ціни іншого товару на 1 %.

Позиковий процент – ціна, що сплачується власникові капіталу за використання позикових коштів упродовж певного періоду.

Попит – це та кількість товару, яку споживачі готові і в змозі набути при певній ціні упродовж певного часу.

Постійна економія від масштабу – збільшення обсягу продукції тими ж темпами, що й збільшення затрат на всі ресурси, що використовуються для виробництва.

Постійні витрати – це витрати, які не залежать від обсягу випуску продукції.

Похідний попит – попит на ресурси, що залежить від попиту на кінцеві продукти, які виробляються на основі цих ресурсів.

Пропозиція – це обсяг товарів, який виробники можуть і бажають виготовити і продавати на ринку.

 

Ринкова рівновага – це такий стан ринку, коли для продажу пропонується саме така кількість товару, яку споживач готовий купити.

Ринкова рівновага називається сталою, якщо при відхиленні від рівноважного стану вступають у дію ринкові сили, що відновлюють його.

Рівновага споживача – оптимальне правило купівлі набору товарів – точка дотику лінії бюджетного обмеження з кривою бай­дужості; оптимальний набір товарів споживача, що перебуває в рівновазі.

 

Середні загальні (сукупні) витрати – це кількість сукупних витрат виробництва, що припадає на одиницю випуску продукції.

Середні змінні витрати -- це кількість змінних витрат виробництва, що припадає на одиницю випуску продукції.

Середні постійні витрати – це кількість постійних витрат виробництва, що припадає на одиницю випуску продукції.

Середній продукт -- це відношення сукупного продукту до кількості змінного фактора, що використовується у виробництві.

Спадна економія від масштабу – збільшення обсягу продукції більш низькими темпами, аніж збільшення затрат на всі ресурси, що використовуються для виробництва.

Сукупний продукт – це загальна кількість виготовленого продукту, яка змінюється із збільшенням використання змінного фактора.

 

Функція попиту – це залежність обсягу продажу певного блага від його ціни.

Функція пропозиції – це залежність обсягу пропозиції від факторів, що її визначають.

 

Ціна рівноваги – це ціна, при якій обсяг попиту дорівнює обсягу пропозиції.

Цінова дискримінація – це форма ціноутворення, при якій монополія встановлює різні ціни на однаковий товар для різних покупців залежно від умов продажу, причому різниця в цінах не обумовлюється різницею у витратах.

 

Чиста економічна рента – дохід, що отримує власник ресурсу, який характеризується абсолютно нееластичною за ціною пропозицією.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)